Kívül tágasabb

Az új Barcelona

2017.10.10. 06:30, Kívül tágasabb , 8 komment

Az utóbbi években meglepő módon lett egyre népszerűbb a portugál főváros, olyannyira, hogy ma már az Y-generáció egyik kedvenc tartózkodási helye, a fiatalok tömegesen vándorolnak Lisszabonba. Nem csoda: szuper klíma, viszonylagos olcsóság és jó társaság. Kell ennél több?

portugalia_lisszabon_foto_pixabay_com_sofilayla.jpg

A szabadúszók és a digitális nomádok gyakorlatilag bárhonnan tudnak dolgozni, ahol elég gyors az internet, Lisszabon pedig ideális körülményeket teremt ehhez. Ezért válhatott a város a rugalmas, fiatal szakemberek egyik elsődleges célpontjává. 

Az Alfama városrész egykor szegényes, de most rajtaütésszerűen virágzásnak indult. Labirintusszerű, macskaköves utcáin lefelé tartva bizony meglepően sokszínű nyelvi kavalkád fogadja az embert: angol, német, francia és még a vontatottan laza amerikai akcentus is felfedezhető. 

Mi ennek az oka? Itt a Tejo folyó torkolata és a fenséges Szent György vár között egy fiatal, nemzetközi közösség telepedett meg. Az Alfama városrész Lisszabon új kulturális központjává vált, de ez nem mindenkit tesz boldoggá. 

Jó klíma, olcsó lakhatás 

Lisszabon számít az új Barcelonának: szubtrópusi klíma, ahol a decemberi átlaghőmérséklet 14 fok, olcsó lakhatási költségek, ahol 800 euróért bérelhetsz belvárosi egyszobás lakrészt, ráadásul az éjszakai élet vibrálóan életteli és az Algarve strandjai is közel vannak. 

De ezek a fiatalok nem csak üdülni járnak Lisszabonba. Tömegével költöznek a városba. A kialakulóban lévő, új munkakultúra teszi ezt lehetővé. Viszlát 8-4-ig tartó, helyhez kötött munkavégzés! 

Egy mostani kutatás szerint a 18-35 évesek 60 százaléka keresi aktívan annak a lehetőségét, hogy külföldre költözzön. Ha elég gyors a net, akkor szabadúszóként gyakorlatilag bárhonnan dolgozhatsz, akkor végül is nem rossz lehetőség. 

A lelkesek 

„A barátnőm és én 2013-ban költöztünk Lisszabonba. Éppen akkor kezdtünk szabadúszóként és a város nagyszerű helynek ígérkezett a letelepedésre. Megengedhettük magunknak, hogy itt éljünk, ahol az időjárás mindig csodálatos” – magyarázta a 31 éves James Cave, aki most Alcantara városrészben lakik. 

Sokan annyira megszerették a várost, hogy már el sem akarnak menni. Chris Savor, aki 31 éves, csak egy hétre jött dolgozni a városba és itt ragadt. Most fele annyit költ megélhetésre, mint amennyit Londonban költött. 

„Imádok itt lenni. Az idő mindig nagyszerű, imádom a régi épületeket, a macskakövet, a fantasztikus strandokat és az élő zenét az utcákon” – lelkesedett. 

A városba való betelepedés sebessége az elmúlt években exponenciálisan megnőtt. 2014 körül Lisszabon elkezdett díjakat nyerni, és felkerült a feltétlenül meglátogatandó városok listájára. Hirtelen úgy tűnt, tényleg mindenki ide akar jönni. Sokkal több külföldi lakik itt, mint néhány évvel ezelőtt. 

„Az életminőségem fantasztikus. Egy kényelmes szobát bérlek heti takarítással 370 euróért havonta. A város multikulturális, a konyha nagyszerű, az árak alacsonyak, a helyiek barátságosak” - mondta Aristote Koen. 

„Folyamatosan érzékeled magad körül a város történelmi és kulturális gazdagságát és egész Európából vannak itt fiatalok, ami egészen fantasztikus” – tette hozzá a 25 éves fiatalember, aki mostanában költözött a városba. 

És a kevésbé boldogok 

De nem mindenki maximálisan boldog Lisszabon gyors változásától. A helyi egyesületek összegyűltek, hogy megbeszéljék, mit tehetnének a helyi lakosság érdekeinek védelmében. A bérleti díjak a helyieknek például már magasak és folyamatosan nőnek. 

„Lisszabon közepén már nagyon drága hosszútávú albérletet találni. Ugyanakkor a kereslet nagyon megnövekedett, hiszen a helyiek mellett európai szakemberek és nemzetközi diáksereg költözik a városba. Ez nagyon megdrágítja az árakat” – mondta a Lisszaboni Egyetem turizmus-szakértője, Augustin Cocola-Grant. 

Ráadásul a helyiek inkább az Airbnb-n keresztül adják ki rövidtávra a lakásaikat. Augustin Cocola-Grant elmondta, hogy van olyan utca Alfamában, ahol önmagában 230 Airbnb-n meghirdetett lakás van. 

Merre tovább? 

Az elmúlt 2-3 évben a helyi lakosok panaszkodni kezdtek. Azok a szolgáltatások, amelyekhez hozzászoktak, eltűnőben vannak. Az olcsó hagyományos kocsmák és kisboltok drága kávéházakra cserélődnek, ahol az angolul beszélő nemzetközi közönség kiszolgálására rendezkednek be. 

Ennek ellenére úgy tűnik, a városvezetés elkötelezte magát a változások mellett. A rendeletekkel, a rövidtávú lakáskiadáshoz rendelt alacsonyan tartott adókkal a turizmust stimulálják, hogy a keletkező munkahelyek enyhítsék a munkanélküliséget. 

Ami biztos, a közeli jövőben még többen vesznek egyirányú repülőjegyet Lisszabonba a fiatal európai szakemberek közül, az pedig más kérdés, hogy a város tudja-e majd tartani az iramot. 

(Fotó: pixabay.com/SofiLayla)

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

Határátkelő

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

  • BBC News
  • Telegraph.co.uk
  • the Guardian
  • The Independent
  • MailOnline
  • CNN
  • The New York Times
  • POLITICO
  • The Huffington Post
  • Gawker
  • Vanity Fair
  • New York Post
  • Drudge Report
  • EL PAÍS
  • Chinadaily US Edition
  • elmundo.es
süti beállítások módosítása