Kívül tágasabb

Mi történik II. Erzsébet halála után?

2017.03.22. 06:41, Kívül tágasabb , 48 komment

Ugyan senki nem kívánja a brit uralkodó halálát, reméljük, még sokáig ül majd a szigetország trónján, természetesen létezik egy titkos terv arra, hogy milyen protokollt követnek majd, ha ez a sajnálatos esemény bekövetkezne. Lássuk, milyen sorrendben követik majd egymást az események!

ii_erzsebet_2.jpg

A legszűkebb család után először a királynő titkára, Sir Christopher Geidt értesül a halálhírről, aki természetesen a miniszterelnökkel veszi fel a kapcsolatot a „London híd ledőlt” kódmondattal közölve a szomorú hírt.

Ezt követően a Külügyminisztérium értesíti azt a 15, Egyesült Királyságon kívüli országot, melynek II. Erzsébet az államfője, valamint a Nemzetközösség többi 36 államát.

A hírt a sajtóorgánumok közül először a Press Association kapja meg, ő adja tovább a világsajtónak.

Egy gyászruhába öltözött lakáj fekete keretes szöveget tűz ki a Buckingham palota kapujára. A BBC aktiválja a királyi család fontosabb tagjainak halála esetére létrehozott Radio Alert Transmission System (röviden: Rats) rendszerét.

A médiában természetesen mindenhol megjelennek, elhangzanak a már jó előre elkészített nekrológok, filmek, írások, a kereskedelmi rádióállomások kék villogó jelet adnak, és híreket kezdenek sugározni zene helyett.

A tévés hírolvasók fekete öltönyben és nyakkendőben ülnek be a stúdióba (ez állandóan be van készítve, ha ne adj Isten szükség lenne rá).

A tévéképernyőkön megjelenik az uralkodói címer, majd lejátsszák a brit himnuszt. A temetésig minden humoros adást felfüggesztenek.

A repülőgépeken a pilóták bejelentik az utasoknak a halálhírt, a londoni tőzsde bezár (ami több milliárd fontos veszteséget jelent a gazdaságnak).

Ha  II. Erzsébetet külföldön éri a halál, akkor a királyi gép, a Royal Flight felszáll a légierő northolti bázisáról fedélzetén egy koporsóval, hogy hazaszállítsa az elhunytat.

Ha II. Erzsébet a norfolki Sandringhamban lévő birtokán veszítené életét, akkor egy-két nap elteltével autóval szállítják Londonba, ha pedig a skóciai Balmoralban, akkor a skót rituálé lép életbe: teste az edinburgh-i Holyroodhouse-ba kerül, majd a Royal Mile-on a St. Giles katedrálisba viszik, ahonnan a királyi vonaton indul el dél felé az ország keleti partján.

A holttestet a Buckingham Palota tróntermében helyezik el, ahol négy medvekucsmás gárdista őrzi. A hírstábok a palota Green Park felőli végénél gyülekezhetnek, és várhatják a további utasításokat.

A Kulturális, Média és Sportminisztériumban összegyűlnek a kormány, a rendőrség, a biztonsági szolgálat és a fegyveres erők vezetői. Megszólalnak a harangok, és országszerte félárbócra eresztik a zászlókat, kivéve a királyit, ami mindig teljes magasságában lobog.

A trónutódlás

II. Erzsébet halálát követően órákon belül összehívják a parlament mindkét házát, a képviselők leteszik az esküt az új uralkodóra.

Az új király (feltételezhetően Károly) már édesanyja halálának estéjén beszédet mond a népnek, a Privy Council (Titkos tanács) tagjait meghívják az Accession Council (az utódásért felelős testület) ülésére, ahol Károlyt királlyá kiáltják ki. 

A Buckingham Palota keleti frontjánál lévő Friary Courtnál a trombitások háromszor megfújják hangszerüket, majd Thomas Woodcock genealógus királlyá kiáltja ki III. Károlyt. 

A II. Erzsébet halálát követő kilenc nap során a legkülönbözőbb rituális bejelentések és diplomáciai ülések követik egymást, majd Károly király körútra indul Angliában, Skóciában, Walesben és Írországban. 

A temetés 

Méltóságok, politikai vezetők, és a királyi családok tagjai a világ minden részéről Londonba érkeznek, a Westminster Hallt lezárják. A Buckingham Palotától a Mallon át hatalmas katonai parádét tartanak, a koporsót a Westminster Hallba viszik, ahol négy napig nyugszik, hogy az emberek napi 23 órában leróhassák a kegyeletüket. Várhatóan mintegy félmillió ember hajt majd főt II. Erzsébet előtt. 

A halála utáni kilencedik napon tartják a temetést, ami természetesen munkaszüneti nap, országszerte miséket mondanak és megemlékezéseket tartanak a királynő emlékére.

Reggel 9 órakor megszólal a Big Ben, a koporsót a Westminster Hallból a Westminster apátságba viszik, ahová 11 órakor érkezik meg. Az egész ország elcsendesül, az apátságon belül a canterbury érsek beszél. 

A temetés után 

A koporsót ezt követően 138 tengerész helyezi egy zöld ágyútalpra (a hagyomány Viktória királynő idejéig nyúlik vissza), majd a menet egészen a windsori kastélyig megy, ahol a kápolnában ér véget az út. 

A tévéközvetítés itt félbeszakad, az ország még legkevesebb három napig gyászol. II. Erzsébetet vagy ott, Windsorban, vagy Sandringhamben, vagy a skóciai Balmoralban helyezik örök nyugalomra. 

Károly koronázása ismét munkaszüneti nap lesz, megváltozik a himnusz szövege (nyilván a God Save the Queen God Save the Kingre változik). 

Az egyelőre nagy kérdőjel, hogy ki lesz a Nemzetközösség feje, a cím ugyanis nem öröklődik. Ausztrália könnyen köztársaság lehet.

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

A bejegyzés trackback címe:

https://kivultagasabb.blog.hu/api/trackback/id/tr5412360305

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Alick 2017.03.22. 15:00:58

Bözsi a végén még Károlyt is túléli...

cardiobascuralis 2017.03.22. 15:34:41

Mi történik II. Erzsébet halála után?

Nem hinném, hogy kitömik, aztán kiállítják a Windsor-kastélyban.

Szerintem eltemetik.

cardiobascuralis 2017.03.22. 15:41:34

Press Association = ő?
Hol a faszomban tanultál te magyarul?
Kérd vissza a pénzt, átbasztak.

"Az új király (feltételezhetően Károly)"
Egy percig se zavarjon, hogy Károly már lemondott erről a jogáról vagy 12 éve, és jelenleg Vilmos a trónörökös.

www.kisalfold.hu/velemeny/karoly_lemondott_a_tronrol_camillaert/1125617/

Ja, és canterburyi érsek. Így írják. Bár kiejtve valóban kentö*böri.

Lehet, hogy mielőtt hülyeségeket hordasz össze, utána kellene nézni a dolgoknak?

szantochris 2017.03.22. 15:57:14

@cardiobascuralis: Azért a kisalföldes cikk nem túl hiteles forrás, majd kiderül mikor tényleg ott tartunk, hogy ki lesz a következő uralkodó. Amúgy, ha így lenne, ahogy a cikk írja a Prince of Wales címet sem viselhetné Károly.

Hozzászólóóó 2017.03.22. 16:18:01

@cardiobascuralis: @szantochris:
Valahol olvastam, hogy Karesz már az új idők jegyében kíván eljárni, és így tervbe van véve, hogy a koronázása "multi-faith" szertartás szerint történjék, azaz legyen jelen imám, Koránból felolvasás, stb. Bravó, Oroszlánszívű Richárd fordul egyet a sírjában :)

www.dailymail.co.uk/news/article-2853638/Koran-read-Prince-Charles-coronation-says-bishop-Critics-attack-proposal-accuse-Church-England-losing-confidence-traditions.html

cardiobascuralis 2017.03.22. 16:22:07

@szantochris:
Megírta jó pár lap.
A Prince of Wales nem a trónörökös, hanem az elsőszülött fiú címe. A továbbra is Károly tudtommal.

Terézágyú 2017.03.22. 16:50:48

"A tévéképernyőkön megjelenik az uralkodói címer, majd lejátsszák a brit himnuszt. A temetésig minden humoros adást felfüggesztenek."

Meg a jutúbot is meg a fájlmegosztókat is?...

Röhejes előírások ezek.

sapka 2017.03.22. 16:55:20

a kereskedelmi rádióállomások kék villogó jelet adnak, és híreket kezdenek sugározni zene helyett
a rádiók hogy sugároznak kék jeleket????
csak én vagyok értelmileg sérült, hogy nem értem ezt?

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2017.03.22. 16:58:15

Inkább azt mondja meg valaki, mi lesz a pénzekkel? Újranyomunk mindent?
Komolyan ezzel elveszítenié Ausztráliát? Méltó befejezése lenne egy gyarmatbirodalomból induló, majd pár évtized alatt minden gyarmatot eleszítő/feladó uralkodásnak. Ha egy céget vezetett volna így, úgy hatvan évvel ezelőtt váltják le.

cardiobascuralis 2017.03.22. 17:00:57

@sapka:
Gondolom, valami szar fordítás révén.

@Eltévelyedés:
Igen, a pénzeket újranyomják az új királlyal.
Mint ahogy a bözsisekből is van jó pár nyomat, kb. 10 évenként változó képpel. Meg fémpénzek esetében is ugyanez. Van olyan pennym, amin még a huszonéves Bözsi van, meg olyan is, amelyiken a 75 éves.

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2017.03.22. 17:01:32

@sapka: Hát nem érted? A Rádiótornyok kéken villognak! Sugározzák a kéket az országra! (lásd még chemtrail) Csak tudnám minenk az elmeroggyant tükörfordítsa ez.

Meg szerintem fellövik a Batman jelet is, köd úgyis van mindig raktáron, és kiderül, hogy M valójában Erzsike hobbiállása volt.

Terézágyú 2017.03.22. 17:08:44

@Eltévelyedés:
"Komolyan ezzel elveszítenié Ausztráliát?"

Nyilván arra számítanak, hogy a lojális ausztrál honfiak majd megválasztják az új uralkodót államfőjüknek...

Persze van már skót elszakadás is, meg brexit is...

dezsoke007 2017.03.22. 17:12:21

@sapka: a kék lehet, hogy "blue", azt pedig Madonna True Blue száma óta tudjuk, hogy nem "igazi kék", hanem "igaz fájdalom v. szomorúság".
Szóval lehet, hogy szomorúságos gyászzenét nyomnak.

dezsoke007 2017.03.22. 17:15:57

vagy Erzsébet kék vérével festik meg a Temze vizét

GyakB 2017.03.22. 17:16:05

Kék jel = blue sign? Blue, mint szomorú? Esetleg az valami gyászdallam lehet?

D2 2017.03.22. 17:34:05

@dezsoke007: mi a kékség országa vagyunk... (vö. Gershwin: Kék rapszódia)

D2 2017.03.22. 17:45:19

@GyakB: "Britain’s commercial radio stations have a network of blue “obit lights”, which is tested once a week and supposed to light up in the event of a national catastrophe."
Szóval ez a gyász-riadólánc fedőneve, ami arra utal, hogy csak meghatározott kategóriájú zenéket játszhatnak.

A szerzőnek ajánlom a leiterjakab.nyest.hu/ olvasását.

cardiobascuralis 2017.03.22. 18:24:50

@D2:
Ez mondjuk kissé bonyolultabb ennél, mert ugye nem Blue Rhapsody, hanem Rhapsody in Blue. És itt a blue a blue note-ra is utalhat.

"A szerzőnek ajánlom a leiterjakab.nyest.hu/ olvasását."
Hát lehet, hogy azt neked is gyakrabban kellene, mert ez itt pont nem arra utal, amit te megfejtettél.

Gondolom, a stúdiókban gyulladnak fel kék fények, ami arra utal, hogy valami gáz van, de a műsorkészítőknek és szerkesztőknek szól. A light meg a light up ugyanis egyértelműen FÉNYjelzésre utal.

"a network of blue "obit lights" which will alert presenters to play "inoffensive music" and prepare for a news flash"

Túlélő ... 2017.03.22. 18:29:33

Nem Károly lesz az új uralkodó, hanem Vilmos herceg.

exterminador 2017.03.22. 19:13:05

@Túlélő ...: Pedig Károly a trónörökös.

georgenius 2017.03.22. 19:16:35

A titkos tanács nehogy már engem kérjen meg! Akkor nagybetűvel kellene kezdenem a felhasználó nevemet? Ez lenne az első feladatom. SIR is leszek? Mennyi bajom lesz!
Éljen a királynő sokáig!

Túlélő ... 2017.03.22. 19:45:29

@exterminador: Igen. Mégis ez a hír Anglia szerte. Rátermettebb és eleve erre készítik egy ideje.

exterminador 2017.03.22. 20:25:58

@Túlélő ...: mire rátermett? Visszataszító alak. Egy szánalmas celeb.
Nem kell mindent elhinni a bulvársajtónak.

cardiobascuralis 2017.03.22. 21:24:42

@exterminador: .
Szeretnél te olyan szánalmas celeb lenni.

Alec 2017.03.22. 23:10:14

@cardiobascuralis: "Egyezséget köthettek a brit királyi családban. Állítólag II. Erzsébet csak úgy egyezett bele a házasságba, ha fia, Károly lemond a trónról unokája"

Szerinted ez tény vagy spekuláció?

Alec 2017.03.22. 23:43:56

Károly a trónörökös.

"The Prince, as Heir to The Throne, took on the traditional titles of The Duke of Cornwall under a charter of King Edward III in 1337; and, in the Scottish peerage, of Duke of Rothesay, Earl of Carrick, Baron Renfrew, Lord of the Isles, and Prince and Great Steward of Scotland."

Illetve:

"The Prince of Wales asked the media to respect his sons' privacy, to allow them to lead a normal school life. In the following years, Princes William and Harry, who are second and fourth in line to the throne, accompanied their father on a limited number of official engagements in the UK and abroad."

Forrás: www.princeofwales.gov.uk/the-prince-of-wales/biography

Fedup Sári 2017.03.22. 23:58:06

A legfontosabb kimaradt: megszakítják a Kacsameséket!

Beer Monster 2017.03.23. 00:08:34

@Alec: Gondolom a drog-orgiák is annak tudható be, hogy a média nem respektálja eléggé a normál iskolai életüket.

J.W. Booth 2017.03.23. 03:17:48

esetleg neki is van beleszólása, most hogy nyilvánosságra került a forgatókönyv.

esetleg azt kéri, hogy Eric Idle énekelje a temetésén az Always look on the bright side of life-ot.

vagy azt akarja, hogy hamvasszák el és a hamvaitt Dovernél szórják a tengerbe

vagy elköltözik olyan helyre, ami nem szerepel a forgatókönyvben és nem hal meg soha.

menjünk a moziba be 2017.03.23. 05:41:41

@cardiobascuralis: nem zavar hogy a cikked is csak azt mondja rögtön első sorában " Állítólag"

Művelődj mar mielőtt játszod az eszed beképzelten! Alig EGY HETES HIR!

Mar 14, 2017
www.theweek.co.uk/55612/will-prince-charles-ever-be-king

www.ibtimes.co.uk/being-king-his-undoubted-destiny-why-prince-charles-will-never-hand-crown-william-1599320

menjünk a moziba be 2017.03.23. 05:46:14

@Hozzászólóóó: "Karesz már az új idők jegyében kíván eljárni, és így tervbe van véve, hogy a koronázása "multi-faith" szertartás szerint történjék, azaz legyen jelen imám, Koránból felolvasás, stb. "

hat azt a mai napos tragikus esemény után nem fogja a nép elviselni!

index.hu/kulfold/2017/03/22/lovoldozes_a_brit_parlamentnel_legalabb_12_serult/

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.03.23. 06:21:34

@Hozzászólóóó:

Az új modern köztársasági elnök koronázásakor hitet tesz a dalailáma, a Korán, s a kelta pogány istenek mellett, majd ünnepélyesen házasságot köt még 2 nővel és 1 férfival, valamint egy kisgyerekkel, ezzel bizonyítva, hogy ez már nem olyan fasisztaklerikálreakciós elavult monarchia, hanme igazi liberális, progresszív köztársaság.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.03.23. 06:22:34

@cardiobascuralis:

"Károly már lemondott erről a jogáról vagy 12 éve, és jelenleg Vilmos a trónörökös"

Téves. Nem mondott le róla.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.03.23. 06:24:03

@Túlélő ...:

Nem lehet Vilmos, mivel ő csak második a trónöröklési listán. Ahhoz, hogy ő legyen meg kell halnia apkának vagy vissza kell utasítania a trónt.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.03.23. 06:25:45

@Túlélő ...:

Felkészítik? Mire? A semmire? Az angol elnök jlenlegi egyetlen szerepe, hogy integet az erkélyről, bár ehhez is kormányfői ellenjegyzés szükséges. Erre betanítani bárkit kb. negyed óra.

Túlélő ... 2017.03.23. 06:27:36

@exterminador: ... @Alec: én nem mondtam olyat hogy Károly ne lenne trónörökös.... Csupán azt állítom: a következő uralkodó Vilmos lesz. Köthetünk fogadásokat is.

Conchobar 2017.03.23. 07:26:32

@Túlélő ...: "Csupán azt állítom: a következő uralkodó Vilmos lesz. Köthetünk fogadásokat is." - Gyakorlatilag a jelenlegi trónörökös, Károly halálára fogadsz (nincs jele annak, hogy Károly lemondana a trónutódlásról)

gigabursch 2017.03.23. 07:44:16

S ha egy kékvérű meghal, akkor az maga a kékhalál?

:-)

Alec 2017.03.23. 08:41:12

@Túlélő ...: csak viccesnek találtam amikor itt valaki a Kisalföld "állítólag" kezdetű cikkét hozta fel mint érv. :)
Amúgy azt, hogy tutira nem Károly lesz az új uralkodó csakis az ő halála esetén vehetjük biztosra. Még ha pl. Erzsébet és mindenki más illetékes is kijelenti, hogy Károly az életben nem lép a trónra is hozhat az élet olyan fordulatot, hogy mégis. Szóval lehet fogadásokat kötni de bárki is nyer az pusztán szerencse.

Túlélő ... 2017.03.23. 11:28:56

@Alec: Nem csak Károly halála esetén lenne Vilmos a király. A következőkre hívnám fel a figyelmet:

1.) Nyílt titok, hogy Károlynak nincsenek uralkodói ambíciói, míg fiának Vilmosnak igen.
2.) Az Egyesült Királyság lakóinak többsége a felmérések szerint alkalmasabbnak tartja az uralkodásra Vilmost mint Károlyt.
3.) II. Erzsébet után több szempontot figyelembe véve az uralkodói család és a vezető politikusok, legfőbb méltóságok együtt hoznak majd döntést az úk király személyéről (vagy már meg is született ez a döntés) amit természetesen Károly el fog majd fogadni. A valószínű az, hogy Károly lemond majd a trónról fia, Vilmos javára. Én ennek esélyét 80-90 %-ra teszem.

exterminador 2017.03.23. 11:59:46

De különben ez mind felesleges spekuláció. Ahogy kinéz, az öregasszony szavatossága még minimum tíz évig nem jár le.

Conchobar 2017.03.23. 13:07:28

@Túlélő ...: "A valószínű az, hogy Károly lemond majd a trónról fia, Vilmos javára" - Ha le akarna mondani, azt már rég megtehette volna. Egyébként, ugyanilyen spekulációkat lehetett hallani Baudouin belga király halála előtt, hogy majd unokaöccse, a kedveltebb Fülöp lesz az utóda, aztán végül mégiscsak Fülöp apja, II.Albert lett az utód (1993)

Erzsébet Czebe Tóth 2017.03.23. 17:00:25

Nem fogok tudni aludni, mert a körmöm rágom, hogy Károlyt
választják, vagy Vilmost??????
Bár könnyen előfordulhat, hogy Erzsike rekordot akar dönteni és túlszárnyalja II.Pepit is:-))))))

Dr Kebab 2017.03.23. 19:45:47

Mi történne? Trónra lép az új szultán.

Guillaume de Saint Preux 2017.08.07. 20:57:30

Mi lesz a királynővel ha Skóciában temetik el és ne adj isten Skócia önálló lesz ?

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Utolsó kommentek

 • zsurzsenka: Mint utas rohadtul nem örülnék, hogy egy repüléstől rettegő ember vezeti a gépet, amin ülök. Ugyanakkor a mindenféle jogok útvesztőjében hibáztak az elbocsátásakor. Amit nem értek: ha pánikolok a m... (2018.11.16. 19:26) Pert nyert a repüléstől rettegő, kirúgott pilóta
 • efi: Orvosilag nem felelt meg az adott munkakörre. Pont. Hülye angolok, angol hülyék. (2018.11.16. 17:44) Pert nyert a repüléstől rettegő, kirúgott pilóta
 • paraszthajszal: @m.t.: Az a házasság, ami nem természetes személyek között köttetik, a magyar jog számára érvénytelen. Aligha hiszem, hogy ez Japánban másképp lenne, ez csak színház, semmi más. (2018.11.16. 15:38) Az év legmorbidabb esküvője
 • m.t.: Mi van ha mas is felesegul akarja venni Hatsune Mikut? Eleg hires ugyhogy siman elkepzelem hogy nem ez a faszi az egyetlen. A kovetkezo ferjjeloltet elutasitja a torveny mert a holgy mar hazas? (2018.11.16. 13:20) Az év legmorbidabb esküvője
 • Online Távmunkás: Azért kap kártérítést, mert egy adott vezetővel nem beszélhetett személyesen? Ez egy jó vicc: "miért nem rendeltek mellé egy plusz pilótát". (2018.11.16. 08:22) Pert nyert a repüléstől rettegő, kirúgott pilóta
 • Utolsó 20

Innen szemezgetünk

 • BBC News
 • Telegraph.co.uk
 • the Guardian
 • The Independent
 • MailOnline
 • CNN
 • The New York Times
 • POLITICO
 • The Huffington Post
 • Gawker
 • Vanity Fair
 • New York Post
 • Drudge Report
 • EL PAÍS
 • Chinadaily US Edition
 • elmundo.es