Kívül tágasabb

Tíz ország helyi szemmel

2016.10.10. 06:41, Kívül tágasabb , 11 komment

A világ már csak úgy működik, hogy a legtöbb országról él valamilyen kép az emberekben, más kérdés, hogy ez a kép mennyire valós. Éppen ebből a gondolatból kiindulva indult el egy kezdeményezés a Quorán, ahol rengeteg országról írta le egy vagy több helyi, szerinte mitől érdekes, mit érdemes tudni róla, vagy mi az az előítélet, ami a leginkább zavaró számára. Ezekből választottunk ki tízet.

ausztralia_sajat.jpg

1. Ausztrália

„Noha a külföldiek (legyenek turisták, munkavállalók vagy átutazó üzletemberek) nem nagyon szokták észrevenni, az ausztrál infrastruktúra más OECD-országokéval összehasonlítva nagyon rossz. A közösségi közlekedésünket, ami a környezet fenntarthatóságának kulcsa, nyolcvan évig elhanyagolták az értelmetlen főút- és autópályaépítés kárára. A busz és a vasút a külvárosokban óránként jár, vidéken naponta háromszor, vagy még ritkábban, ráadásul az Európában vagy Ázsiában megszokott sebesség harmadával.” (Julien Benney)

2. Dél-Afrika

„Egyáltalán nem tartjuk viccesnek az Afrikát lekezelő mgjegyzéseket. A kertünkben nincs oroszlán, nincs kétévente államcsíny, nincs polgárháború (bár egyesek szerint a rengeteg bűncselekmény már olyan, mintha egy kisebb polgárháború lenne), tökéletesen tisztában vagyunk azzal, mi történik a világ többi részén, és mik a legújabb trendek. Csak éppen túlságosan civilizáltak vagyunk ahhoz, hogy az ezeket megkérdőjelező kommentekre reagáljunk.” (Sebastian Czartoryski-Chatov)

3. Anglia

„Nem minden angol teázik, bár őszintén szólva szerintem fejenként itt fogy a legtöbb tea a világon. Én például nem iszom teát, szerintem a kávé sokszor népszerűbb is, elsősorban a magas koffeintartalma miatt. Az időjárás nem rémes, nem esik állandóan (bár sokszor igen), és vannak szép nyarak, amikor a hőmérséklet a 30 C-ot is eléri, ami lehet, hogy egyeseknek nem sok, de mi élvezzük.” (Alex Konala)

4. Olaszország

„Nem vagyunk mindannyian szakácsok. Nem mindenki maffiózó. Nem mindenki szereti a klasszikus zenét, az operát és a művészetet. Nem úgy nézünk ki, mint Super Mario, Olaszország déli felén szőke, kékszemű emberek is élnek, köszönhetően az ezer évvel ezelőtti normann hódításnak.” (Fabio Red)

5. Uruguay

„Noha korábban a mezőgazdaságáról volt ismert, Uruguay ma az egyik éllovas szoftverfejlesztő-exportáló ország Dél-Amerikában.” (John Nunez)

6. Ruanda

„A lakosság 52 százaléka nő, a politikai életben elképesztő súllyal vannak jelen. A parlamenti képviselők 63,8 százaléka nő, amivel a világ éllovasai vagyunk. A 2003-mas ruandai alkotmány legkevesebb 30 százalékos női kvótát ír elő a döntéshozó szerveknél, amibe beletartozik a kétkamarás parlament, a politikai pártok és más kormányzati szervek.” (Olivier Ntaganzwa)

7. Katar

„A benzin olcsóbb, mint a víz. Egy liter benzin 0,95 riál (kb. 70 forint), míg ugyanekkora összegért 6 dl vizet vásárolhatsz.” (Hisham Hazari)

8. Franciaország

„Nem minden francia párizsi, én például az ország déli részéből származom és személy szerint sokkal jobban is szeretem, mint a fővárost. Nem vagyunk arrogánsak, csak büszkék magunkra. Nem szeretjük a gyorskaját, de mi vagyunk a McDonald's második legnagyobb piaca a világon. Nem szeretjük a kockázatos dolgokat, és már senki sem használja a comme ci comme ça kifejezést.” Jérémie Lorrain

9. Írország

„Az ír tömegközlekedés (különösen a dublini) sokat fejlődött az elmúlt években, de a többi európai országgal összehasonlítva még mindig rossz. Az egészségügyi rendszer alighanem a legrosszabb egész Európában, a kórházak túlzsúfoltak, és legkevesebb 100 eurót kell fizetned egy ellátásért, a fogorvos is egy vagyonba kerül. Egyáltalán nem olcsó az élet.” (Jonny Lennon)

10. Hollandia

„A hollandok nincsenek állandóan elszállva, noha a fű legális, ez még nem jelenti azt, hogy mindenki állandóan be lenne tépve. Mi több, az adatok szerint arányaiban kevesebb holland próbálta ki, mint amerikai, és kevesebben használják rendszeresen, mint az Egyesült Államokban. Tanulmánytól függően a hollandok 25 százaléka próbálta ki valaha, szemben az amerikaiak 42 százalékával; a hollandok 7 százaléka élt vele ’nemrég’, az amerikai 12 százalékos adattal szemben.” (Adriaan Bloem)

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

Határátkelő

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

  • BBC News
  • Telegraph.co.uk
  • the Guardian
  • The Independent
  • MailOnline
  • CNN
  • The New York Times
  • POLITICO
  • The Huffington Post
  • Gawker
  • Vanity Fair
  • New York Post
  • Drudge Report
  • EL PAÍS
  • Chinadaily US Edition
  • elmundo.es
süti beállítások módosítása