Kívül tágasabb

Miért ne egyen este 7 után?

2016.09.05. 06:44, Kívül tágasabb , 27 komment

Egy friss kutatás is megerősíti, amit alighanem mindannyian tudunk: nem jó későn, a lefekvés előtt vacsorázni. Ennek oka azonban nem az, hogy akkor rosszul alszunk, a veszélyek ennél sokkal nagyobbak.

vacsora_foto_pixabay_com_stockpic.jpg

A kései vacsora komoly szívproblémákhoz vezethet az orvosok figyelmeztetése szerint. A késeit persze elég nehéz meghatározni, hiszen mindenkinek mást jelent, alapszabályként azt mondják, hogy a lefekvés előtt két órával már ne együnk komolyabb mennyiséget.

A kései étkezés „riadókészültségbe” helyezi a szervezetet, így a vérnyomásunk nem csökken le az éjszaka folyamán, ami növeli a szívre leselkedő veszélyeket. Szakemberek szerint a felnőttek ideális esetben jól teszik, ha este 7 óra előtt vacsoráznak, így biztosítva megfelelő időt a testüknek a megnyugvásra.

A törökországi Dokuz Eylul Egyetem kardiológusai több mint 700, magas vérnyomásban szenvedő férfit és nőt vizsgáltak meg, hogy kiderítsék, milyen hatással van az étkezési ideje és a következetesen betartott diéta az egészségükre.

A vizsgálat azt mutatta ki, hogy a kései vacsora van a legnagyobb hatással az éjszakai vérnyomásra. Márpedig éjszaka a vérnyomásunk a nappalihoz képest 10 százalékkal alacsonyabb, ám a későn vacsorázók negyedénél nem következett be a vérnyomás megfelelő csökkenése. (Ez az arány a korán vacsorázóknál 14,2 százalék volt.)

A kutatást végző csoport tagjaként dolgozó professzor, Dr. Ebru Ozpelit szerint a modern életmód, és az azzal járó tényezők, például a mesterséges fény miatt az emberek egyre később vacsoráznak, ami nincs jó hatással az egészségükre.

„Meg kell határoznunk az étkezések ideális gyakoriságát és idejét is, mert ez legalább olyan fontos, mint az, hogy mit eszünk” – fogalmazott a szakember egy római kardiológiai konferencián.

(Fotó: pixabay.com/stockpic)

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

A bejegyzés trackback címe:

https://kivultagasabb.blog.hu/api/trackback/id/tr3911671622

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Hat után már nem ehetek? Na még mit nem! 2017.09.11. 15:21:47

Fogyás, fogyókúra, diéta. Ha ezek közül bármelyikre is rákerestél már az interneten, és több, mint 5 percet szántál arra, hogy elolvasd a legfrissebb tuti tippeket, akkor biztosan belefutottál az „este hat után tilos bármit enni, mert vége lesz mindenn...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

magnificat 2016.09.05. 21:55:33

Ez talán függ attól is hogy az illető mikor fekszik és mikor kel, nem? Mert aki folyamatosan éjszakás mondjuk, az "kissé" más ütemben fog enni mint az aki nappalos.

Bambano 2016.09.05. 22:21:32

és egy mégfrissebb kutatás szerint tökmindegy, mikor eszel.

csakférfi 2016.09.05. 22:37:36

@Bambano: é n és jónéhány munkatársam el sem tudja képzelni hogyan lehet aludni jóllakpttság érzése nélkül. Gyakorlatilag én személyesen jóllakottan alszom a legmélyebben. A szívritmus zavarom ( gyerekkortól kísértett) 50 éves koromra rendeződött. 2 éve ugyanis teljesen tökéletes ekg.-t mértek az alkalmassági vizsgálaton. Legnagyobb meglepetésemre.A vérnyomàsommal sosem volt probléma.
Szóval a cikk egy ferdítés. Affelé hogy a kutatók valami kézzelfogató bizonyítékokra leljenek. Mellesleg csak negyedénél azaz 25%. Mi van a többséggel?Azoknàl hogyan müködik ez?

zsoci 2016.09.06. 06:15:13

Ez amúgy jó nagy butaság! Életritmus függő, teljesen. Én ha 7 kor vacsoráok, biztos nem alszom, mert éhenhalok. Én csak jóllakottan tudok aludni.

És mint fentebb már más is írta: a már bizonyították, hogy tök midegy mikor étkezel.

bandigyerek 2016.09.06. 06:32:11

Na ezt blogot is eladták...

vacsad · http://indafoto.hu/vacsad/collections 2016.09.06. 08:22:17

Ez a személyes cirkadián ritmusodtól függ, nem egy adott napszaktól...

copass 2016.09.06. 08:38:40

majd megy a csodálkozás hogy mitől lettem refluxos...

a szürkebarát ötven árnyalata 2016.09.06. 08:55:20

Én is rájöttem arra, hogy jobba alszom, ha majdnem éhesen fekszem le. Ha este sokat eszem, ébredéskor pont úgy érzem magam, mintha másnapos lennék, innom sem kell hozzá.

Roan 2016.09.06. 11:04:52

Arra azért nagyon kíváncsi lennék hogy a kutatásból hogy jött ki a 7 óra, mint vízválasztó. Átlagolták, hogy a kutatásban résztvevők 9-kor alszanak, tehát a megoldás 7 óra?

FlybyWire 2016.09.06. 11:16:57

Baromsáh, ahogy a 3 órát ne egyél mielőtt lefekszel.
Eredmény: k.va éhesen mész aludni, hát annál rosszabb elalvás nincs, mint ha éhesen próbál az ember.

djpeter 2016.09.06. 11:20:46

Mondják ezt annak aki este 10-ig dolgozik és éjfél lesz mire ágyat lát....előtte pedig a vadlovakból össze koborolt csordát amit az éhsége okoz. Baromság ez a cikk.

sebi77 2016.09.06. 12:07:17

@csakférfi: Ha neked nincs magas vérnyomásod és mindig későn eszel, akkor nyilvánvalóan ez igaz minden emberre. Szeretném elkérni az elérhetőséged, ezentúl orvosi kutatásokból leszűrt tanácsok helyett mindig Józsibácsi személyes tapasztalatait fogom követni.

sebi77 2016.09.06. 12:10:37

A 7 óra nyilvánvalóan az átlagos cirkadián ritmusra vonatkozik, a cikk is leírja hogy lefekvés előtt 2 órával nem ajánlott enni. Fontosabb probléma ami kimaradt a cikkből, hogy a lefekfés előtti evés köztudottan hízlal, ez önmagában is magasabb vérnyomáshoz vezet.

wega 2016.09.06. 12:32:04

Ha jól értem:
- több mint 700 MAGAS vérnyomásban szenvedőt vizsgáltak
- a későn evők 25 százalékánál nem következett be az éjszakai vérnyomáscsökkenés
- a korán (7 előtt) evők 14,2 százalékánál szintén nem következett be éjszakai vérnyomás csökkenés

(a kimutatott eltérés 10,8 %)

Tehát, STATISZTIKAILAG, a későn evés a magas vérnyomásban szenvedők 10,8 százalékánál gátolja az éjszakai vérnyomáscsökkenést.

Ezúton GRATULÁLOK a korszakos felfedezéshez, ez már a kauzalitás magasiskolája!

csakférfi 2016.09.06. 12:32:42

@sebi77: értem. Tehát engem nemtekintesz mérvadónak. Meg azz itt mellettem szóló kommentelőket. Viszont teljesen ismeretlen és vadidegen embereket akik a vizsgàlt alanyok 25%-nàl tapasztalták ezt a malőrt. Elvàltozást annak igen.
:) Amennyiben hozzàteszem hogy sem a vér sem màs eredményeim nem mutattak elvàltozàst a làncdohànyos létemre. Akkpr izgulj nyugodtan a sajàt egészségedért. Mivel ez a poszt pontosan a te félelmeidre hat. Józsibá életvitelét élem aki nem szed gyógyszert évek óta méģis makkegészséges. Te döntesz!

sebi77 2016.09.06. 12:40:53

@csakférfi: Ha azt mondom, hogy a dohányzás az esetek felében tüdőrákhoz vagy keringési betegséghez vezet, akkor erre elfogadod "cáfolatnak" azt hogy vannak olyanok akik a maradék 50%-ba tartoznak, kutya bajuk, ezért nyugodtan lehet dohányozni? A kommentek közt is volt olyan amelyik a kései evés ellen szól, és a saját tapasztalatom is éppenséggel ez.

Van az a híres mondás (állítólag Churchilltől származil), hogy van kis hazugság, nagy hazugság meg statisztika. Én meg ezt szoktam mondani, hogy még a statisztikánál is nagyobb hazugság, amit az emberek a saját szubjektív tapasztalataikból szűrnek le, és állítanak be általános érvényűnek. Ezt a média és a Facebook felszorozza ezerrel, és máris terjed a hülyeség, az irracionális félelem vagy éppen reménnykedés a citromlé rákellenes hatásában. Ennél már akkor sokkal inkább hiszek a tudománynak és a statisztikának.

2016.09.06. 17:26:40

@sebi77: a tudomány itt annyit mond, hogy ahogy @wega: is leírta, kemény 10.8%-os eltérést tudtak kimutatni a másik csoporthoz képest. Tehát nem is 25%, ami még mindig sokkal inszignifikánsabb lenne, mint mondjuk a dohányzás meg a tüdőrák közti összefüggés...
Az se mindegy szerintem, hogy mit (fűszeres curry-t vagy natúr joghurtot, mennyire folyékony vagy száraz a kaja) és mennyit eszik az ember, mennyire hajlamos refluxra stb.

Vajon a folyadékfogyasztás hogy befolyásolja az alvást? Felkelsz egy éjszaka háromszor hugyozni, az nem túl pihentető. Ivás nélkül meg sűrű lesz a véred... sehogy se jó.

Ez a "kutatás" az áltudomány tipikus ismérveit mutatja, amikor visszafelé okoskodva próbálnak valami magyarázatot találni egy jelenségre, majd ráhúzzák egy 10.8%-os eltérésre, hogy ez tuti okokozati összefüggés. Hát lófaszt, mama!

"még a statisztikánál is nagyobb hazugság, amit az emberek a saját szubjektív tapasztalataikból szűrnek le, és állítanak be általános érvényűnek" - az a szép, hogy ez a "statisztika" se talált valódi összefüggést az elalvás előtti evés és a magas vérnyomás közt. 10.8%-os eltérés kurvakevés. Ez kb az a kategória, mint aki a saját tapasztalatait általánosítja. Egyébiránt lehet, hogy itt pont az vezetne eredményre, ha mindenki kitapasztalná, hogy nála mit okoz az alvás előtti evés, ha már a kutatás csak egy 10.8%-os eltérést tudott kicsiholni. Ez picsafüst.

@villamos alóli kacaj nem mindíg őszinte: fényevők éjszaka pont hogy éheznek. Hacsak nem egy szoláriumban alszanak.

sebi77 2016.09.06. 18:17:18

@karandash: Lehet úgy is nézni hogy 10%-os eltérés, ami egyébként lehet sok is ha komoly következményei vannak, bár erről nem ír semmit hogy pontosan mi annyi. Meg úgy is lehet nézni hogy két és félszeres az eltérés ami végképp kurva sok. Én se vagyok elájulva ettől a cikktől, de van ezer másik cikk ami a kései evés negatív hatásaival foglalkozik. Én az érvelési módszerről beszéltem.

efi 2016.09.06. 20:08:33

@sebi77:
"a lefekfés előtti evés köztudottan hízlal"
Ami köztudottan hülyeség. Alapja az, hogy éjszaka használjuk el a legkevesebb kalóriát. És akkor mi van? Semmi: a 24 órás egyenleg számít, oly mindegy mikor visszük be. Ez olyasmi, mint az éjfél előtti pihentető alvás féle tévhit.

sebi77 2016.09.06. 20:23:47

@efi: Ha meg tudod állni hogy utána ébren egész nap éhes vagy, és kijön az alacsony átlag, akkor nem fogsz hízni. Ez az ami általában nem sikerül. A cukor sem hízlal önmagában, csak azáltal hogy gyorsan felszívódik és hamar megint éhes leszel. Egyszóval a gyakorlatban a lefekvés előtti evés igenis hízlal. Ha már a személyes tapasztalatoknál tartunk, nekem semelyik módszer nem vált be annyira mint az hogy este 6 után már nem eszek. Valamennyit lehet hogy ne korogjon az ember gyomra, de csak a sav lekötésére.

efi 2016.09.06. 21:09:51

@sebi77:
Jó, de akkor mégis csak az a probléma, hogy több kalória megy be. Nem az, hogy mikor. Tehát ez így, hogy éjjel meghízunk, ha ettünk előtte, egyáltalán nem igaz.

sebi77 2016.09.06. 21:17:01

@efi: Igen, az úgy nem igaz, de ez nem baj, mert azt nem is állította senki. Egy mondatban így lehet megfogalmazni azt az információt amit egy bekezdésben részletesebben kifejtettem. Még bővebben: senki se vonná kétségbe hogy a zsíros ételek és a cukor hízlal, pedig ha keveset eszel belőle az se hízlal. Tkp. nincs is ilyen hogy valami önmagában hízlal. Elméletileg azt is lehet, hogy reggel megeszel fél kiló kristálycukrot, fél óráig ugrálsz mint aki belőtte magát, utána egész nap éhezel, és nem fogsz elhízni. Lefekvés előtt enni ugyanaz az effektus mint a cukor: olyan energiát viszel be amit nem használsz fel, hanem elraktározod.

sebi77 2016.09.06. 21:27:57

Jobban meggondolva a fentiek miatt az hogy valami "hízlal" csak azt jelentheti, hogy kevésbé ill. kevesebb ideig csillapítja az éhséget ahhoz képest amennyi energiát tartalmaz. Vagyis annál jobban hízlal minél nagyobb az energia / éhségérzet hányados. Jobban meggondolva ez nem más mint a glikémiás index. Ha így vesszük akkor a cukor és a lefekvés előtti evés konkrétan hízlal.

csakférfi 2016.09.06. 22:53:12

@sebi77: Làtom màsoknak sem hiszel. Nézz utàna az Uj Medicina oldalon a dolgok miértjének és hogyanjànak.
Minden emberre általànos szabàlyok vannak tudid mint a kresz ben. Attól hogy az akadémikus orvoslàs mostani állàsa nem ismeri el. Az nem jelenti azt hogy nem igaz. Olyan ez a paradigmaváltàs mint amikor elkezdődött a heliocentrikus vilàgkép általánossà válàsa a geocentrikus vilàgképpel szemben. Nekem aztàn mindegy mennyire éhesen fekszik le valaki. Én bizonyosan todom hogy ez nem vezet elhízàshoz sem magasvérnyomàshoz. Ezzel riogatni embereket egyenesen kisstílűség.
Mindennek ban magyaràzata. Amíg nem ismerjük a természetét addig félünk tőle. Te is én is. Mi van ezen olyan meglepő? Szerinted az orvosok nem félnek a sajàt megnem magyarázott betegségeiktől. Ők is embetek mint Te vagy én. Csak Te isreníted a tudásukat és a statisztikai mendemondákra épített hazugságokat.

csentecsa 2016.09.06. 23:03:03

@magnificat: Lefekvés előtt 3-4 órával nem szabad már enni, oszt jónapot! (Vagy inkább jó éjt!)

magnificat 2016.09.06. 23:33:12

@csentecsa: vagy jó reggelt, stb :)
Akkor jó vagyok, hajnali 2 körül szoktam feküdni, és 8 körül eszek kb :)

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Utolsó kommentek

 • kolompar lole 1116: @ételizésítő: Én azért örülök ha az ilyen ingyenélő ringyók is megszívják. Meg a többi ingyenélőnek is, de most csak ennek lehet itt örülni. (2019.08.18. 02:19) Kitálal a volt pornósztár
 • kolompar lole 1116: @ételizésítő: A palesztinok NEM filiszteusok! Azok sémi arabok, a filiszteusok Dél Európából mentek oda. A tengeri népek egyike (vagy azokból ott helyben alakult nép). Szicíliaiak, görögök, etruszko... (2019.08.18. 02:18) Kitálal a volt pornósztár
 • ételizésítő: @kolompar lole 1116: Ja, káröröm. Hát bennem nincs. Mondjuk akkor lenne, ha az O1Gecigányt és teljes bandáját látnám a választási plakátok helyén a villanyoszlopokon lógva. Akkor tényleg lenne, mer... (2019.08.17. 23:22) Kitálal a volt pornósztár
 • ételizésítő: @kolompar lole 1116: Náciügyben én azokról beszéltem, akiket mostanában fognak perbe, hogy az írnok cipőpucolója volt valami huszadrangú munkatáborban, hogy az is bűnös. Megnézném, hogy a helyében ... (2019.08.17. 23:21) Kitálal a volt pornósztár
 • Igaz János: Ezt a módszert még a nagyapám találta fel. Csupasz vezetéket fektetett a kertjébe le és csúszkán hozzá kötött elektromos kapálógéppel dolgozott , szántott vetett, mert a lovak abrakoltatása többe ke... (2019.08.17. 23:06) A svédek már megint nagyot dobnak
 • Utolsó 20

Innen szemezgetünk

 • BBC News
 • Telegraph.co.uk
 • the Guardian
 • The Independent
 • MailOnline
 • CNN
 • The New York Times
 • POLITICO
 • The Huffington Post
 • Gawker
 • Vanity Fair
 • New York Post
 • Drudge Report
 • EL PAÍS
 • Chinadaily US Edition
 • elmundo.es