Kívül tágasabb

A pokollá vált Hawaii

2015.11.11. 06:42, Kívül tágasabb , 13 komment

Ha Hawaii nevét kiejti az ember, akkor mindenki a napsütésre, lazaságra, szörfös srácokra, bikinis lányokra gondol, azaz csupa pozitív dolog jut az eszünkbe. Pedig messze nem minden papsajt, erről hosszan tudnának mesélni azok az ezrek, akik az amerikai tagállam pokoli oldalán élnek.

egyesult_allamok_hawaii_hajlektalan_foto_civilbeat_com.jpg

Az elmúlt években folyamatosan romlott a helyzet Hawaiion, ahol immár 487 hajléktalan jut 100 ezer emberre. Akinek ez az adat nem mondana sokat, annak azt is eláruljuk, hogy ez az egész Egyesült Államokban a legrosszabb arány, azaz Hawaii szigetén rosszabb a helyzet, mint például New Yorkban és Nevadában (hogy csak a sorrendben második és harmadik helyezett államokat említsük).

A trópusi Paradicsom tehát nem is annyira Paradicsom, legalábbis azoknak, akik a gazdasági válságot követő lassú fellendülés ellenére is otthon nélkül maradtak. A helyzetet rontja a kevés (és ezért drága) földterület, ingatlan, valamint az alacsony fizetés is.

A legrosszabb a helyzet Oahun, ezen a szigeten élnek a legtöbben, és itt a legtöbb a hajléktalan is. A helyi önkormányzat már megtiltotta Waikiki járdáin az üldögélést és a fekvést, cserébe hatalmas szállítókonténereket terveznek szállásokká átalakítani.

A helyzet olyannyira elfajult, hogy David Ige kormányzó kénytelen volt szükségállapotot hirdetni. Nem csoda, hiszen például Oahun 4900 hajléktalan él (az összes szigeten 7620-an vannak), ellenben csak 550 férőhely van számukra a különböző szociális ellátóhelyeken.

Az államnak 2020-ig további 27 ezer bérleményre lenne szüksége a további válsághelyzet elkerülésére, ám a törvényhozók például az idei évre csak 800 új egység megépítésére elegendő pénzt szavaztak meg.

Hawaiion körülbelül 10 ezer ember vár legalább 5 éve arra, hogy bekerülhessen az állami lakásbérlési programba, ami pedig a magánbérlések támogatását illeti, arra olyan hosszú a lista, hogy fel sem lehet már rá kerülni.

A fedél nélkül élő családok aránya egy év alatt 46 százalékkal ugrott meg a hajléktalanokkal foglalkozó állami koordinátor szerint. Scott Morishige hozzátette, hogy az állami lakásbérlési rendszer és a mentális nehézségekkel küzdők ellátásának kedvezőtlen változás is hozzájárult a kialakult helyzethez.

Ráadásul a leginkább érintettek az egyébként is hátrányos helyzetben lévők: minden harmadik az őslakosok leszármazottja, negyedük a környező szigetekről származik és csupán 26 százalék fehér.

Mielőtt bárki azzal jönne, hogy miért nem dolgoznak (ez ugye az általánosan bevett reakció), eláruljuk, hogy a hajléktalanok 40 százaléka legalább részmunkaidőben dolgozik.

Csak éppen megélni nem tud belőle...

(Fotó: civilbeat.com)

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

A bejegyzés trackback címe:

https://kivultagasabb.blog.hu/api/trackback/id/tr688068538

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hadrian77 2015.11.11. 17:50:48

Volt erről valahol egy cikk. 1500 dollár ott kb a minimálbér. Minden államban magasabb. A sziget voltából adódóan pedig drágább az élet.

sovesztomesz 2015.11.11. 19:49:48

Legalább a hajléktalanok nem fagynak meg :-), bár viharban fasza lehet ott is sátrazni...!

kvadrillio 2015.11.11. 22:25:14

hidfo.ru 2015.11.10. 17:33 Nyugati világ
21 kellemetlen tény, amit a Nyugat mintaországáról tudni kell

Az Egyesült Államokban elképzelhetetlen szintekre fokozódik a szegénység, és a középosztály fokozatosan eltűnik. Katasztrofális probléma a munkanélküliség, a kormánytól való függőség nagyobb, mint valaha.

A Prisonplanet összeállítása szerint a tömegek nyomorban élnek, és az amerikai gazdasági csoda már csak idealizált emlékként létezik. Az alábbi 21 tény mutatja, milyen robbanásszerűen növekszik a szegénység abban az országban, amit a nyugati jólét mintaországaként szokás emlegetni.

1. Az amerikai népszámlálási hivatal adatai szerint közel 48 millió amerikai él a szegénységi küszöb alatt.

2. Ugyanezen hivatal adatai szerint minden ötödik amerikai gyermek túlélése az élelmiszerjegyektől függ. Ez az állítás 2007-ben még csak minden hetedik gyermekre vonatkozott.

3. Kathryn Edin és Lucas Schaefer “$2.00 a Day: Living on Almost Nothing in America” (Két dollár egy nap: megélni a semmiből Amerikában) c. összeállítása szerint az Egyesült Államokban közel másfél millió olyan háztartás van, melynek napi bevétele nem haladja meg a két dollárt. 1996 óta az ilyen háztartások száma a duplájára nőtt.

4. 48 millió amerikai az élelmiszerbankok segítségével marad életben. Az ételosztásokon a sorbaállás reggel 6-kor kezdődik: az emberek akár dulakodás árán is ételhez jutnak, mielőtt elfogy a készlet.

5. Az Egyesült Államokban az utóbbi 6 év során 60%-kal nőtt az otthontalan gyermekek száma.

6. 1,6 millió amerikai gyermek tölti az éjszakákat hajléktalanszállókon.

7. A New York-i rendőrség több mint 80 szállást hozott létre az otthontalanok számára. A hajléktalanság már a nagyobb járványokhoz hasonló sebességgel terjed.

8. Az állami iskolák diákjainak több mint fele él olyan szegénységben, hogy az iskolai büfében ételt venni nem tud.

9. Az amerikai gyermekek 65%-a él olyan háztartásban, ami valamilyen formában kormányzati támogatásban részesül.

10. Az amerikai gyermekek egyharmada él olyan családban, melynek havi bevétele az átlagfizetés 60%-ánál alacsonyabb.

11. Az UNICEF gyermekjóléti rangsorolásán az Egyesült Államok 29-ből a 26. helyet foglalja el. Ez azt jelenti, hogy az egész nyugati világban az amerikai gyermekek vannak majdnem a legrosszabb helyzetben.

12. 2000 óta az Egyesült Államok legszegényebb területein élők száma megduplázódott.

13. Az afroamerikai gyermekek 45%-a koncentrált szegénységben él.

14. Az amerikai gyermekek 40,9%-át extrém szegénységben élő, egyedülálló szülő neveli.

15. A 25 éves amerikaiak 48,8%-a még a szüleivel él.

16. Az amerikai alkalmazottak mindössze 51%-a él a szegénységi küszöböt meghaladó összegből.

17. 7,9 millió munkaképes amerikai hivatalosan is munkanélküli, 94,7 millió pedig valamilyen meghatározott indokból nem dolgozik. Jelenleg 102,6 millió amerikai állampolgár nem vesz részt a gazdasági javak előteremtésében.

18. Az Egyesült Államokban, ha valakinek saját háza van, azt automatikusan a középosztályhoz sorolják. Az utóbbi 8 év során a saját ingatlant tulajdonló amerikaiak száma drasztikusan csökkent.

19. Az amerikaiak 70%-a úgy gondolja, hogy az adósság a megélhetés szükséges velejárója.

20. Az amerikaiak 25%-a él olyan háztartásban, ami nem tudja legális úton előteremteni a létfenntartáshoz szükséges pénzösszeget.

21. Az amerikai családok 0,1%-ának annyi megtakarítása van, mint a társadalom 90%-ának együttvéve.

ÉS EZ ITTEN...AZ AMERIKAI ÁÁÁÁÁ....LOM ?????

we dont want arabs here..So what 2015.11.12. 00:09:02

Akkor most fölteszem a költői kérdést a szerzőnek.

Ki a fasz mondta az amerikaiaknak hogy költsenek el TRILLIÓ dollárt minden évben fegyverkezésre és a világ szétbarmolására?

Ha van értelmes, Amerikát és a politikai vezetését, kimondottan hibásnak és aljasnak tartó válaszod, akkor azt elfogadom. Ha nincs akkor max Obama, Bush, Clinton és a többi pöcsfej és az ideológiájuk terméke vagy csupán.

we dont want arabs here..So what 2015.11.12. 00:11:50

@Hadrian77: Igen, igaz. Ahogy az is hogy a belföldi turizmusuk 40 % Hawai-ra koncentrálódik.. Ez egy megoldható probléma lenne, csak nem liberális politikai vezetésre lenne szükségük :)

földalatti 2015.11.12. 01:59:45

@kvadrillio:

Hat Mo. hoz kepest alom, bizony, mert ott meg ennel is joval szarabb a helyzet, arrol nem beszelve hogy a lista jo resze pont oda illik.

Hawaii-hoz... ez most olyan mintha en elmennek Borsodba egy cigany faluba es azt probalnam elhitetni az emberekkel hogy ez egyenlo Mo-gal. Szegenyek mindenhol vannak es hontalanok is - turistakent garantaltan nem latsz ebbol semmit, es ha ott elsz akkor meg tudod hogy mit merre hogy kell elkerulni. A cim meg elegge hatasvadasz giccs, szokas szerint.

@we dont want arabs here..So what: Es te melyik pocsfej termeke vagy, az orbane? :))))

2015.11.12. 04:59:19

@földalatti: csakhogy Hawaii-on a hajlektalanok elegge osszetomorulnek a turistas reszek kozeleben is, nem akkora Oahu, hogy el lehetne rejteni oket
mivel egy sziget, ezert se a munkalehetosegek, se a megelhetesi koltsegek nem ugy alakulnak, hogy a helyieknek jobb megelhetest biztositsanak

@Hadrian77: igen, Hawaii nem eppen jo hely a munkabereket tekintve, az arak meg magasabbak, mint a kontinensen
ott elni es helyi melos munkaberbol tengodni nem eppen leanyalom

vanvelemenyem 2015.11.12. 05:26:04

@földalatti: Igazad van, de en meg azt is hozzatennem, hogy a 48millio szegenysegi kuszob alatt elo ember az amerikai lakossag kb 15%-a. Magyarorszagon hany szazalek el a szegenysegi kuszob alatt...
A masik nagyon durva hasonlat, hogy az afroamerikai gyermekek 45%-a koncentralt szegenysegben el. Magyarorszagi roma gyermekek 95%-a biztosan gazdag. Aha. A magyarorszagi gyermekek - feher, roma, mindegy - 65%-a el a szegenysegi kuszob alatt, es ez a borzaszto.
Az osszes pont marhasag, mert az ossznepesseg szamahoz viszonyitva Magyarorszagon sokkal, de sokkal rosszabb a helyzet.

2015.11.12. 06:46:19

@kvadrillio: hulyeseget linkeltel be, persze nem meglepo, hiszen egy orosz putyinista propaganda szocso iromanyat masoltad be ide

az USA-ban nincs minden rendben
a kozeposztaly zsugorodik, nyilik a tarsadalmi ollo, a szegenyek szegenyebbek lesznek es egyre tobben lesznek

de

az USA sose olyan allam volt, mint a szocialis piacgazdasagot epito nyugat-europaiak, a szocialis ellatasok mindig is alacsonyabbak voltak, cserebe az adok is kedvezobbek voltak, ongondoskodas jobban elterjedt

"A 25 éves amerikaiak 48,8%-a még a szüleivel él." - az olaszoknal ez olyan 98% lehet gyanum szerint

"Az amerikaiak 70%-a úgy gondolja, hogy az adósság a megélhetés szükséges velejárója." - az amerikai bankrendszer ugy helyez ki hiteleket, hogy kell hozza credit history, ha ez nincs, akkor nem jutsz egyrol a kettore
tehat hitelbe kell fogyasztanod, a hiteledet idoben kell visszafizetned, jo adosnak kell lenned, akinek nincs credit card-ja, az egy senki, tehat adossagokat kell csinalni, majd azokat visszafizetni, az adossag tehat a megelhetes velejaroja

kivancsi vagyok melyik orszagban tudja az ember meguszni mondjuk a kocsi vagy ingatlanvasarlast, egyetemi tanulmanyokat adossag nelkul...

az amerikai gazdasag nincs a korabbihoz kepest jo formaban, de meg mindig vilegelso es nem csak teljes volumenet tekintve, hanem az egy fore juto GDP-ben is, es Kina hiaba fogja lehagyni par evtizeden belul, az egy fore eso GDP-ben messze rosszabb helyen all majd Kina akkor is

mindezek mellett az amerikai tarsadalom problemai messze eltorpulnek akar mondjuk az orosz tarsadalom problemai mellett, holott ott egy hatalmas olaj es foldgazvagyonon ul egy sokkal kisebb lakossag, tehat a joletnek lenne fedezete, valahogy megse tudnak jobban elni az oroszok
Moszkva fenyuzo nagyvaros, Szentpetervar meg par Moszkva-kornyeki varos meg valamennyire nez ki valahogy (viszont a megelhetesi koltsegek is elszalltak), de azon kivul nagy nihil, szegenyseg

Amerika nem tokeletes es a kozeposztaly zsugorodik, de meg nem kellene leirni azt az orszagot

Kirsten 2015.11.12. 10:25:54

Semmilyen rasszista vagy egyeb hatter nelkul mondom, hogy az oslakosok dolgozni akarasat en annyira nem lattam. A borravalo ott eleg magas (15-20%), de meg is kell erte dolgozni. Amig a betelepult amerikaiak korbeugralnak az etteremben, hogy biztos megkapjak a penzuket, addig az oslakosok unott arccal vonulnak es ha kersz valamit szinte meglepodnek, hogy hozzajuk szolsz. Tudom, hogy ez nem mindenkire igaz es tavol alljon tolem az altalanositas, de nekem ez volt a benyomasom. Amugy ket het alatt ket szigeten en csak furgon hatuljaban elo szorfosoket lattam, satorozo csaladot egyet sem.

McZozo 2015.11.12. 11:12:45

@we dont want arabs here..So what: Clinton alatt meg kimondottan jok voltak a viszonyok o egy gazdasagi fellendulest hozott es joletet. Bush barmolta szet az amit elotte Clinton elert. Obamat meg szinten lehet szidni de pl o harcolt eloszor azert hogy bevezessek az allami tarsadalom biztositast csak a tobbsegben levo republikanusok tobbszor is keresztbefekudtek es nem engedtek

McZozo 2015.11.12. 11:24:24

@Kirsten: Meglep amit mondasz volt parszor szerencsem Hawaii hoz es en meg pont az ellenkezojet tapasztaltam hogy eleinte meg nem volt annyi kontinenrol erkezo amerikai es akkor nekem ugy tunt minden jobbanmukodik, az emberek kedvesebbek baratsagosabbak segitokeszebbek voltak. Aztan par evre ra elozonlottek a kontinensrol erkezo betelepulok es minden megzuhant mert ezek az emberek mar mas kulturat hoztak magukkal.

Kirsten 2015.11.12. 12:11:12

@McZozo: A kedvesseggel semmi baj nem volt, de lattam rajtuk mikor nem volt kedvuk valamit megcsinalni. De mondom, lehet, hogy egyaltalan nincs igazam, en ezt lattam. Egyebkent nekem szemely szerint ez a tul nyomulos-almosolyos amerikai dolog egy kicsit tul sok volt, feludules volt latni par oszinte fancsali kepet :)

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Utolsó kommentek

 • kolompar lole 1116: @ételizésítő: Én azért örülök ha az ilyen ingyenélő ringyók is megszívják. Meg a többi ingyenélőnek is, de most csak ennek lehet itt örülni. (2019.08.18. 02:19) Kitálal a volt pornósztár
 • kolompar lole 1116: @ételizésítő: A palesztinok NEM filiszteusok! Azok sémi arabok, a filiszteusok Dél Európából mentek oda. A tengeri népek egyike (vagy azokból ott helyben alakult nép). Szicíliaiak, görögök, etruszko... (2019.08.18. 02:18) Kitálal a volt pornósztár
 • ételizésítő: @kolompar lole 1116: Ja, káröröm. Hát bennem nincs. Mondjuk akkor lenne, ha az O1Gecigányt és teljes bandáját látnám a választási plakátok helyén a villanyoszlopokon lógva. Akkor tényleg lenne, mer... (2019.08.17. 23:22) Kitálal a volt pornósztár
 • ételizésítő: @kolompar lole 1116: Náciügyben én azokról beszéltem, akiket mostanában fognak perbe, hogy az írnok cipőpucolója volt valami huszadrangú munkatáborban, hogy az is bűnös. Megnézném, hogy a helyében ... (2019.08.17. 23:21) Kitálal a volt pornósztár
 • Igaz János: Ezt a módszert még a nagyapám találta fel. Csupasz vezetéket fektetett a kertjébe le és csúszkán hozzá kötött elektromos kapálógéppel dolgozott , szántott vetett, mert a lovak abrakoltatása többe ke... (2019.08.17. 23:06) A svédek már megint nagyot dobnak
 • Utolsó 20

Innen szemezgetünk

 • BBC News
 • Telegraph.co.uk
 • the Guardian
 • The Independent
 • MailOnline
 • CNN
 • The New York Times
 • POLITICO
 • The Huffington Post
 • Gawker
 • Vanity Fair
 • New York Post
 • Drudge Report
 • EL PAÍS
 • Chinadaily US Edition
 • elmundo.es