Kívül tágasabb

Mi legyen a kutyával, ha utazunk?

2014.01.15. 06:58, Kívül tágasabb , 1 komment

Például mostanában kezdődik a síszezon, aztán meg persze jön egyszer a nyár is. Mi legyen kedvencünkkel, ha nincs kedves rokon vagy jó szomszéd a közelben, aki bevállalná? Egyáltalán, mik a lehetőségek?

kuty1.jpg

Külföldön például a következők: akár az állatorvos is vállalhat megőrzést, de vajon ez a legjobb opció egy egészséges kutya számára? Egy pici kennel és beteg állatok körülötte?

Másik lehetőség a házhoz menő kutya-sitter. Ez valószínűleg nem olcsó megoldás, ráadásul kiemelten fontos a bizalom kérdése, hiszen a privát szféránkba engedjük be úgy, hogy nem is vagyunk a közelben. Ez a megoldás leginkább akkor működhet, ha ismerjük az illetőt, akár ő a rendszeres sétáltatónk, mert akkor nem csak nekünk, a kutyánknak sem lesz már idegen.

Az állatnak biztosan ez a legjobb megoldás, mert bár a gazdit nélkülöznie kell mégis ismerősre van bízva, ismerős környezetben, sőt a napi rutinja is folytatható, ugyanakkor ez biztosan nem egy költségkímélő megoldás. Talán több állat esetén éri meg a bentlakó felvigyázó.

Persze az is megvalósítható, hogy a felvigyázó a saját otthonában vigyázzon rá. Itt is a személyes kapcsolat a lényeg, mert az a kutyának megadja az alap biztonságérzetet. A lényeg, hogy minél részletesebb információt, instrukciókat hagyjunk a kutyánkkal együtt.

A panziók esetében nagyon fontos az első élmény, mert ez meghatározhatja, hogy lesz-e további, vagy csak előítéletek lesznek. Itt is, mint minden esetben a bizalom kérdése az alapvető. Érdemes a honlap tanulmányozásán túl meg is látogatni a panziót, mert ugye mondani sok mindent lehet, de a személyes benyomások a döntők.

Milyen gyakran mehetnek ki a kutyák a dolgukat elvégezni, milyenek a szagok, mennyit vannak együtt a kutyák, hogyan vizsgálják előzetesen a viselkedésüket más ebekkel szemben, milyen a személyzet hozzáállása, beszédmódja?

Mindezek miatt is fontos például, hogy például itt Magyarországon is van olyan kutyapanzió, ahol bizony részletes információkat kell megadni kedvencünkről, amikor először járunk ott. Minden ott dolgozónak van kutyás múltja, méghozzá több szempontból. A Dogmopolite ráadásul vállal sétáltatást, kutya-napközit és csőszködést is. Vagyis házhoz is mennek addig, amíg a gazdi nincs otthon.

Naponta egyszer, kétszer vagy igény szerint akár többször is. Így kialakítható a fentebb említett bizalmi kapcsolat, amit ha jól megalapozunk, utána nyugodt szívvel utazhatunk el pihenni.

Ha mégis a panzió mellett döntünk, akkor az első találkozáskor részletes kérdőívet kell kitölteni a kutyusról és a gondozási szokásokról is, hogy ehhez igazodhasson aztán a benti bánásmód is. Profi trénerek foglalkoznak a négylábúakkal, akár egész nap játékosan mozgatják, tanítják őket. Illetve a problémásabb ebeknél a viselkedési zavarokra reagálva folyik tovább a gondoskodás. A kutyusok szállítása is megoldható kutyataxival, akár oda-vissza.

kuty3.jpg

Még néhány hasznos tipp, hogy hogyan készítsük fel állatunkat a távollétre: először is viseljen aktuális azonosítót, vagyis pl. a gazdi jelenlegi telefonszámát a biztonság kedvéért.

Külföldön akár online pórázra is köthetjük a kutyánkat, ha véletlenül telefonon nem lennénk elérhetők. Akkor a netes profilon keresztül is megtalálható a gazdi, amelynek információi szintén szerepelhetnek az azonosítón. Magyarországon elvileg a chipnek lehet akár hasonló szerepe, bár némileg macerásabb az azonosítás.

Persze további lehetőség, ha magunkkal visszük az állatot, ha találunk kutyabarát szállást, és mindannyiunknak élvezhető lesz így is a vakáció.

(x)

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

A bejegyzés trackback címe:

https://kivultagasabb.blog.hu/api/trackback/id/tr265758784

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SzerződésSertés 2014.01.15. 23:30:46

Fizetett hirdetésünket olvasták(?)

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Utolsó kommentek

 • acycloren: @Jankove: Amerikát ne Magyarországhoz hasonlítsd, hanem mondjuk az Európai Unióhoz. Ahogy Amerikában is van New York meg San Francisco és a kontraszt velük szemben Nyugat-Virginia vagy Alabama, úgy ... (2019.06.23. 08:35) Egyre reményvesztettebb az Y generáció
 • Jankove: "Egyre kevesebben hiszik el az amerikai álmot, hogy tökmindegy honnan indulsz, Amerikában te is lehetsz milliomos." Mielőtt zokogni kezdünk szegény amcsikon, azért azt gyorsan tegyük hozzá, hogy mé... (2019.06.23. 01:53) Egyre reményvesztettebb az Y generáció
 • Jankove: @CleanYourRoom: "nem csoda, hogy a drogokhoz, opiátokhoz meg alkoholhoz menekülnek" Én csodálkozom, ugyanis a drog nemhogy nem oldja meg a problémát, hanem tovább súlyosbítja azt, ezt azért egy bi... (2019.06.23. 01:42) Egyre reményvesztettebb az Y generáció
 • acycloren: Jó kis lábszagú cipők, seggszagú harisnyák. Erről van szó. Megveszik a fetisiszták, beleverik. Loptam már én is tangát vendégségben, szagolgattam szennyesbe tett melltartót és bugyit. Sőt vertem már... (2019.06.22. 23:17) Furcsa szokás terjed a stewardessek körében
 • Zsolt Viczai: @moonlight777: Amúgy egyetértek,a kutya dolga az ugatás, jelezzen, ha van valami, de nem ész nélkül. csakugyan hibbant ez a világ, az ember azt hiszi, ő a minden, pedig a környezete nélkül, semmire ... (2019.06.22. 21:28) A kutyaugatást is büntetnék
 • Utolsó 20

Innen szemezgetünk

 • BBC News
 • Telegraph.co.uk
 • the Guardian
 • The Independent
 • MailOnline
 • CNN
 • The New York Times
 • POLITICO
 • The Huffington Post
 • Gawker
 • Vanity Fair
 • New York Post
 • Drudge Report
 • EL PAÍS
 • Chinadaily US Edition
 • elmundo.es