Kívül tágasabb

Mi legyen a kutyával, ha utazunk?

2014.01.15. 06:58, Kívül tágasabb , 1 komment

Például mostanában kezdődik a síszezon, aztán meg persze jön egyszer a nyár is. Mi legyen kedvencünkkel, ha nincs kedves rokon vagy jó szomszéd a közelben, aki bevállalná? Egyáltalán, mik a lehetőségek?

kuty1.jpg

Külföldön például a következők: akár az állatorvos is vállalhat megőrzést, de vajon ez a legjobb opció egy egészséges kutya számára? Egy pici kennel és beteg állatok körülötte?

Másik lehetőség a házhoz menő kutya-sitter. Ez valószínűleg nem olcsó megoldás, ráadásul kiemelten fontos a bizalom kérdése, hiszen a privát szféránkba engedjük be úgy, hogy nem is vagyunk a közelben. Ez a megoldás leginkább akkor működhet, ha ismerjük az illetőt, akár ő a rendszeres sétáltatónk, mert akkor nem csak nekünk, a kutyánknak sem lesz már idegen.

Az állatnak biztosan ez a legjobb megoldás, mert bár a gazdit nélkülöznie kell mégis ismerősre van bízva, ismerős környezetben, sőt a napi rutinja is folytatható, ugyanakkor ez biztosan nem egy költségkímélő megoldás. Talán több állat esetén éri meg a bentlakó felvigyázó.

Persze az is megvalósítható, hogy a felvigyázó a saját otthonában vigyázzon rá. Itt is a személyes kapcsolat a lényeg, mert az a kutyának megadja az alap biztonságérzetet. A lényeg, hogy minél részletesebb információt, instrukciókat hagyjunk a kutyánkkal együtt.

A panziók esetében nagyon fontos az első élmény, mert ez meghatározhatja, hogy lesz-e további, vagy csak előítéletek lesznek. Itt is, mint minden esetben a bizalom kérdése az alapvető. Érdemes a honlap tanulmányozásán túl meg is látogatni a panziót, mert ugye mondani sok mindent lehet, de a személyes benyomások a döntők.

Milyen gyakran mehetnek ki a kutyák a dolgukat elvégezni, milyenek a szagok, mennyit vannak együtt a kutyák, hogyan vizsgálják előzetesen a viselkedésüket más ebekkel szemben, milyen a személyzet hozzáállása, beszédmódja?

Mindezek miatt is fontos például, hogy például itt Magyarországon is van olyan kutyapanzió, ahol bizony részletes információkat kell megadni kedvencünkről, amikor először járunk ott. Minden ott dolgozónak van kutyás múltja, méghozzá több szempontból. A Dogmopolite ráadásul vállal sétáltatást, kutya-napközit és csőszködést is. Vagyis házhoz is mennek addig, amíg a gazdi nincs otthon.

Naponta egyszer, kétszer vagy igény szerint akár többször is. Így kialakítható a fentebb említett bizalmi kapcsolat, amit ha jól megalapozunk, utána nyugodt szívvel utazhatunk el pihenni.

Ha mégis a panzió mellett döntünk, akkor az első találkozáskor részletes kérdőívet kell kitölteni a kutyusról és a gondozási szokásokról is, hogy ehhez igazodhasson aztán a benti bánásmód is. Profi trénerek foglalkoznak a négylábúakkal, akár egész nap játékosan mozgatják, tanítják őket. Illetve a problémásabb ebeknél a viselkedési zavarokra reagálva folyik tovább a gondoskodás. A kutyusok szállítása is megoldható kutyataxival, akár oda-vissza.

kuty3.jpg

Még néhány hasznos tipp, hogy hogyan készítsük fel állatunkat a távollétre: először is viseljen aktuális azonosítót, vagyis pl. a gazdi jelenlegi telefonszámát a biztonság kedvéért.

Külföldön akár online pórázra is köthetjük a kutyánkat, ha véletlenül telefonon nem lennénk elérhetők. Akkor a netes profilon keresztül is megtalálható a gazdi, amelynek információi szintén szerepelhetnek az azonosítón. Magyarországon elvileg a chipnek lehet akár hasonló szerepe, bár némileg macerásabb az azonosítás.

Persze további lehetőség, ha magunkkal visszük az állatot, ha találunk kutyabarát szállást, és mindannyiunknak élvezhető lesz így is a vakáció.

(x)

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

A bejegyzés trackback címe:

https://kivultagasabb.blog.hu/api/trackback/id/tr905758784

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SzerződésSertés 2014.01.15. 23:30:46

Fizetett hirdetésünket olvasták(?)

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Utolsó kommentek

 • Kovacs Nocraft Jozsefne: @Magyarország Europa jövője.: Ne csodálkozz. Az nem hír, ha egy fiú nadrágban megy iskolába. Az már igen, ha szoknyában. A genderőrült libbant sajtó meg hájpolja. Már várom a híreket arról a ház... (2018.07.18. 01:07) Betiltsák-e a szoknyaviselést az iskolák?
 • Magyarország Europa jövője.: @Ekrü: "Kétlem,hogy a fiúk úgy képzelnék el az egyenjogúságukat,hogy szoknyát akarnának hordani. :)) " Pedig ez a cel. O most legnepszerubb kisfiu a neten: www.life.hu/intim/20180716-11-eves-kisfiu... (2018.07.17. 22:14) Betiltsák-e a szoknyaviselést az iskolák?
 • Ménár Atya: Korunk égető problémája, a szoknya fiúknak. Holnap szoknyában megyek focizni, és amúgy szülni is akarok. Mert mi ez a kirekesztés................ B+ Azt hiszem kezdünk jóléti társadalom lenni. A fia... (2018.07.17. 21:48) Betiltsák-e a szoknyaviselést az iskolák?
 • Almandin: @bbrrr: A közterület privát célú bekamerázása valóban más. Ott biztonsági megfigyelés zajlik, egy privát fényképen meg látszanak az utcán levő emberek. Ez utóbbi természetes, ezen kiakadni túlzás. E... (2018.07.17. 21:20) Betiltsák-e a szoknyaviselést az iskolák?
 • Almandin: @bbrrr: Dress code a nőknél is van sok helyen. Eleve az egyenruhás munkák azok a nőknek is azok. Ott a hajviselet is szabályozott. De egy nő se viselhet egy bankban olyan szoknyát, amiből kilóg a fe... (2018.07.17. 21:18) Betiltsák-e a szoknyaviselést az iskolák?
 • Utolsó 20

Innen szemezgetünk

 • BBC News
 • Telegraph.co.uk
 • the Guardian
 • The Independent
 • MailOnline
 • CNN
 • The New York Times
 • POLITICO
 • The Huffington Post
 • Gawker
 • Vanity Fair
 • New York Post
 • Drudge Report
 • EL PAÍS
 • Chinadaily US Edition
 • elmundo.es