Kívül tágasabb

Porhintés a szociális juttatások megnyirbálása

2013.11.29. 08:55, Kívül tágasabb , 3 komment

Miközben a brit miniszterelnök az Európai Unióból érkező bevándorlóknak járó szociális juttatások szigorításáról beszél, egy felmérés szerint több mint kétmillió brit él más uniós országban, ezek fele Spanyolországban.

brit térkép.jpg

A kormányzó Konzervatív Párt a jelek szerint sem kiköpni, sem lenyelni nem tudja az Európai Uniót (ami persze nem újdonság, a viszonyuk szinte a kezdetektől ambivalens), ráadásul ott van a „borzalmas tagság" és az uniós bevándorlók nyújtotta gazdasági előnyök kérdése is.

Miközben tehát Nagy-Britanniának szüksége van az olcsó és jó külföldi munkaerőre, a kormánynak a párttagság és a szimpatizánsok miatt folyamatosan kommunikálnia kell azt is, hogy harcba száll azokkal, akik a szociális segélyekért érkeznek a szigetországba.

A vitába beszállt Andor László, az Európai Bizottság foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi összetartozásért felelős biztosa is, aki arra figyelmeztette a brit kormányfőt, hogy a szociális juttatások kifejezetten csak a bevándorlókat érintő megnyirbálása veszélyes folyamatot indíthat el és óvta David Cameront a helyzet túlreagálásától.

Amiről ugyanakkor kevesebb szó esik, hogy 2,2 millió brit él az Európai Unió más országaiban, akiknek ugyanazok a jogok járnak, mint a helyieknek, jár nekik az egészségügyi ellátás éppúgy, mint a különféle járulékok.

Ilyen szempontból a spanyolok vannak a legrosszabb helyzetben, hiszen ott a becslések szerint nem kevesebb, mint egymillió brit állampolgár él (legalább az év egy részében) és veszi igénybe a szolgáltatásokat (és tegyük hozzá a teljes kép kedvéért, hogy költi a pénzét is...).

„A Spanyolországban élő britek és a Nagy-Britanniában élő spanyolok életkori megoszlása komoly aránytalanságokat mutat, hiszen előbbiek között jóval több a nyugdíjas, akik nagyobb arányban veszik igénybe például az egészségügyi szolgáltatásokat" – mutatott rá a téma szakértője, a Közpolitikai Kutatóintézet munkatársa, Glenn Gottfried.

Több olyan ország is van, amely többet költ egy főre számítva az egészségügyre, mint a britek. Ilyen például Hollandia, Dánia, Ausztria, Németország, Franciaország, Svédország és Belgium.

„Ha külföldön vállalnak munkát, akkor a brit állampolgároknak ugyanúgy járnak a gyermekek utáni járulékok, kedvezmények, például Német- vagy Franciaországban" – emlékeztetett Glenn Gottfried.

A vicc az egészben az, hogy a mítosz ellenére Nagy-Britanniában jelenleg sem lehet egyenesen a repülőtérről a munkaügyi hivatalba sétálni és bejelentkezni munkanélküli segélyre.

A munkát nem találó uniós állampolgárok ugyanis három hónapig maradhatnak az országban, ha ennyi idő alatt nem lesz rendszeres jövedelmük, vagy nem tudják bizonyítani, hogy van miből megélniük, akkor az országot is el kell hagyniuk, nemhogy segélyt kapnának – mutatott rá az Európai Bizottság helyi irodája.

Egyszerűen arról van szó, hogy a munkaerőhiány miatt egyszerűbb munkát találni a briteknél, mint más országokban, és alighanem angolul is többen beszélnek, mint mondjuk franciául.

„Az ide költöző bevándorlóknak az esetleges szigorítások nem sok változást jelentenének. Az egész csak politikai retorika, a kormánykoalíció egyszerűen ezen keresztül próbálja megmutatni, hogy tesznek lépéseket, akár az uniós szabályok ellenében" – tette hozzá a szakember.

Az adatok is érdekes képet mutatnak. A hivatalos számok szerint 2011-ben 1,44 millió ember kapott segélyt, ezek 8,5 százaléka volt külföldi, amiből kevesebb mint 38 ezer uniós állampolgár (ez megközelítőleg 2,6 százalék).

Ami az Európai Unió más országait illeti, egyes helyeken egy év munkaviszony után lehet kérni segélyt, de akad olyan állam is, ahol az akkor is jár, ha az ott élő egyetlen percet sem dolgozott.

Spanyolországban például a Nagy-Britanniában fizetett járulékot is beszámítják, míg Franciaországban legkevesebb négy hónapnyi munkaviszonyt kell tudni felmutatni a segélyhez, amit a fizetés alapján számolnak ki.

Visszatérve a britekhez: a David Cameron által a napokban bejelentett intézkedések egy jelentős része már ma is érvényben van Nagy-Britanniában. A brit miniszterelnök pedig alighanem jobban járna, ha előbb egyeztetne más országokkal, mert az nem kérdés, hogy a migráció (például Németországban is) okoz problémákat.

(via)

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

Határátkelő

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

  • BBC News
  • Telegraph.co.uk
  • the Guardian
  • The Independent
  • MailOnline
  • CNN
  • The New York Times
  • POLITICO
  • The Huffington Post
  • Gawker
  • Vanity Fair
  • New York Post
  • Drudge Report
  • EL PAÍS
  • Chinadaily US Edition
  • elmundo.es
süti beállítások módosítása