Kívül tágasabb

Így készül az emberi sajt

2013.11.25. 06:46, Kívül tágasabb , 3 komment

Megalkottuk a tökéletes fogyókúrás posztot, mi legalábbis azóta kollektív hányingerrel küszködünk, hogy rátaláltunk az emberi izzadtságból, baktériumokból készült sajtra. Figyelem, feldolgozhatatlanul gusztustalan tartalom következik!

Nem is tudjuk, hol kezdjünk bele, talán a legjobb a közepén: egy amerikai tudós, Christina Agapakis és egy norvég illatszakértő, Sissel Tolaas közös projektjében az emberi test és a sajt szagának hasonlóságát vizsgálta egy dublini, a szintetikus biológiával foglalkozó kiállítás keretében.

Miután erős hasonlóságot véltek felfedezni a két szag között (pedig a pálpusztait valószínűleg nem is ismerik), úgy döntöttek, az emberi test termelte baktériumokat felhasználva készítenek sajtot Michael Pollan séf segítségével.

Ennek érdekében mintát vettek a kiállítás kurátora, Hans Ulrich Obrist orrából, másvalaki könnyeiből és kitenyésztettek egy kis baktériumkultúrát Michael Pollan köldökéből.

A sajtkészítés persze komoly dolog, így aztán csatlakozott hozzájuk Benjamin Wolfe mikrobiológus, Heather Paxson antropológus és végül, de messze nem utolsósorban Seana Doughty sajtkészítő.

„A közös munka kezdetén azt tapasztaltuk, nem elég, hogy a sajt és bizonyos testrészek, például a láb szagmolekulái, hanem a mikroorganizmus kultúrája is hasonló" – nyilatkozta Christina Agapakis.

Mint a videóban látható, a sajt el is készült, és Christina Agapakis szerint valóban olyan szaga (és íze, de ebbe inkább nem mennénk bele) volt, mint a donor testének és izzadtságának.

Azért mi a magunk részéről gondolkodás nélkül megmaradunk a klasszikus sajtok mellett...

(via)

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

A bejegyzés trackback címe:

https://kivultagasabb.blog.hu/api/trackback/id/tr505653500

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

meronem 2013.11.26. 13:42:12

Itt valami nagy félreértés lehet.
Csak a baktérium kultúra származik az emberből, akivel tejet oltanak be.
A takony lehet undorító, de a baci önmagában nem az.

meronem 2013.11.26. 13:45:50

Bocs, elküldődött a fél komment.
Tehát oké, testszagú lett a sajt, de sok sajt is hasonlóan jellegzetesen nem kellemes szagú, illetve azt se mondták, hogy büdös volt a donor testszaga.
Szóval mi a felfoghatatlanul undorító?

Izo 2013.11.26. 15:01:34

De akkor már miért nem embertejből csinálták?

"don't worry, the wine is normal"
Ha jobban belegondolunk, a borban lévő alkohol is baktrériumürülék.

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

  • BBC News
  • Telegraph.co.uk
  • the Guardian
  • The Independent
  • MailOnline
  • CNN
  • The New York Times
  • POLITICO
  • The Huffington Post
  • Gawker
  • Vanity Fair
  • New York Post
  • Drudge Report
  • EL PAÍS
  • Chinadaily US Edition
  • elmundo.es