Kívül tágasabb

Több százszor erőszakolt meg az apám

2013.11.13. 06:43, Kívül tágasabb , 27 komment

A „Túlélés számokban" című Tumblr-projektet egy bántalmazott fiatal hölgy indította. Ezzel a fórummal akart lehetőséget adni a sorstársaknak, akik úgy érzik, hiába mondták el akár a rendőrségen, akár közeli hozzátartozóknak, hogy mi történt velük, nem kaptak megfelelő segítséget, nem szolgáltattak nekik igazságot.

1_109.jpg

„Elmondtam 4 közeli családtagnak, akik azt mondták, hogy most már „romlott termék" vagyok, és tartsam meg a titkot a családon belül" - olvasható a nyitókép papírján.

Magyarországon is nagyon sokakat ér bántalmazás, akik közül alighanem sokan hasonlóan éreznek, mint ezek az áldozatok. És akkor még nem is elítettük azokat, akik el sem mondják, mert nem merik, pont azért, mert úgy vélik, úgysem fognak hinni nekik, úgysem kapnak igazi segítségek. Nem véletlenül hangoztatják a civil szervezetek, hogy ezen a területen is nagyon magas a látencia.

A szexuális bűncselekmények áldozatait gyakran stigmatizálják, ezért is fontos ezzel kapcsolatban felhívni a figyelmet, hogy az áldozatokon igazán az segít, ha elmondhatják a történetüket és hisznek nekik, mert csak így tudják elkezdeni feldolgozni azt, ami velük történt.

2_93.jpg

„Több százszor megerőszakolt
3 embernek mondtam el
9 fizikai sérülést okozott nekem
76-ot okoztam magamnak
5 szociálismunkás hagyta futni
Ő az apám."

3_86.jpg

„7 év után 6 barátomnak mondtam el, hogy bántalmazott a bátyám. Nem tudom, milyen lehet az élet úgy, hogy nem kell állandóan erre gondolni. Senki más nem tudja."

4_77.jpg

„Miért nem szóltál a rendőrségnek? 1 és fél évbe telt egyáltalán bárkinek is elmondani, 75-nél is több embernek mondtam el, már nem számolom, hány barátot vesztettem el ennek kapcsán."

5_72.jpg

„Nem mondtam el senkinek, 6 évbe telt, hogy rájöjjek, bántalmazott. Szégyelltem, ezért titkoltam, azt gondoltam, az én hibám, mert én voltam az egyetlen lány a hokicsapatban. Soha nem kell szembesülnie a következményekkel."

6_64.jpg

„Régen féltem nyilvánosan beszélni, amíg el nem kellett mesélnem a történetem 6 ügyésznek, 3 ügyvédnek, 2 védőügyvédnek, 2 szülődnek, a barátnődnek, 10 közös barátnak, 4 bírónak, 3 rendőrnek, 4 áldozatsegítőnek, 3 joggyakornoknak, 5 tanárnak, 7 rokonnak, 3 egészségügyi dolgozónak, 10 lánynak, akit zaklattál, mielőtt engem bántalmaztál, 1 riporternek és számtalan barátnak. Ki szolgáltatott nekem igazságot: 0. Még 3 évvel később sem tudok aludni."

7_49.jpg

„Amikor már tudtam, hogy ami történik, az rossz: 5 (éves kor), az ő életkora 26 év, az én életkorom, amikor elmondtam valakinek: 30 év, az évek, amíg egyedül voltam a félelmemmel: 30, az emberek száma, akiknek elmondtam azóta: sok, családtagok, akiknek elmondtam: 0."

A Tumblr oldal gazdája Ali Safran szerint azóta többen felkeresték, hogy végre biztonságban érzik magukat, és bátorságot gyűjtöttek ahhoz is, hogy bejelentést tegyenek a rendőrségen. Itt érezhetik, hogy nincsenek egyedül azzal, ami velük történt.

8_38.jpg

„De részeg voltál. 4 dékánnak, 2 pszichiáternek, 5 terapeutának 1 lelkésznek mondtam el. Végre újra úgy érzem, hogy saját magam vagyok."

9_25.jpg

„1 szülőnek, 5 barátnak, 1 tanácsadónak, 1 nagymamának – az, hogy elmondtam, könnyít valamit a lelkemen, és könnyebben tudok lélegezni."

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

A bejegyzés trackback címe:

https://kivultagasabb.blog.hu/api/trackback/id/tr905629776

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Easyke (törölt) 2013.11.13. 12:05:16

@belekotyogok: Igen, rettenetes.
A még szörnyűbb az, hogy a társadalom még mindig az áldozatokat okolja. Rögtön a „ha tényleg történt valami, miért nem szólt senkinek? Biztosan hazudik” az első reakció. Én azt mondom, hogy aki nem élte át, nem tudja, mi zajlik le az áldozatokban. Örüljön neki. Sajnos az ún. „igazságos társadalom”-ba vetett hit túlságosan erős. Pedig a társadalom nem igazságos.

belekotyogok 2013.11.13. 12:22:06

Felnőtt, határozott, józan ésszel rendelkező nő vagyok. És lehet, hogy én sem vállalnám fel... Bár abban biztos vagyok, hogy a környezetem minden segítséget megadna, de sokan nincsenek ezzel így.

A helyzeten az sem segít, hogy 2013-ban véleményformáló, vezető szerepben lévő emberek mondhatják azt, hogy a családon belüli erőszak nem erőszak, hanem bárkivel megeshet, és meg is esik.

zriff 2013.11.13. 17:05:38

@Easyke: Azért jó ha nem hisznek el egy nőnek csak a szava alapján mindent, mert az utóbbi időkben nyugaton a ilyen ügyekben már eléggé elképesztő dolgok történnek:
Kétszer hazudta, hogy megerőszakolták
index.hu/kulfold/2013/10/27/ketszer_hazudta_hogy_megeroszakoltak/

Facebookon választotta ki, hogy kit vádoljon erőszakkal velvet.hu/sztori/2013/06/27/facebookon_vadolta_eroszakkal/

Öt év ártatlanul nemi erőszakért
index.hu/kulfold/2012/05/25/ot_ev_artatlanul_nemi_eroszakert/

Ne érts félre, még véletlenül sem az erőszakolókat védem, de ahogy látom nyugaton már nagyon félrement valami, és jobb lenne ha itt még megmaradna a demokrácia.

@belekotyogok: A családon belüli erőszakhoz még megemlíteném, hogy a nők sem mind szentek: A férfiakat is verik? - A családon belüli erőszak III. orientpress.hu/92501

pillowbook 2013.11.14. 01:28:06

@zriff:

Neked feltűnt, hogy az itt megjelent vallomásokban,
fiatalkorúakat ért szexuális támadás családon belül, illetve bensőséges baráti közegben?

Az általad belinkelt témákban, maga a nemi erőszak a fő vonal. Ami felnőtt emberek között zajlik !
Természetesen ez is elítélendő, ha valaki hazudik más kárára. S az erőszak ténye is az.
Ki állítja, hogy a nők szentek ? Hogy jön ez ide ? Ehhez a cikkhez ?!

Pár hete láttam erre reflektálva egy oldalon , amiben a megerőszakolt férfiak vallanak hasonlóan, mint itt.
Sok évig ők is titkolták, szégyellték amit más tett velük. Ők okoknak hasonlóakat írtak, elrejtve arcukat.

A legjobb barátjuk, a tanárjuk, az apjuk miatt szenvedtek. Tehát igaz a másik nem megerőszakolása is és jogos a fájdalmuk.

De ez akkor is a gyerekkorban a legsúlyosabb és legtragikusabb pszichés sérülések egyike, ha felnőtt az ember az is traumatikus, de legalább kap segítséget, mert érettebben kezelik.

Almandin 2013.11.14. 02:34:36

A legelképesztőbb az a történet,amiben az áldozat rengeteg ebben kompetens szakembernek (ügyészeknek, áldozatsegítőknek, stb.) is elmondta a történetét és senki se segített neki. Ez rémisztő látlelet az emberi társadalomról.

rabelais · nacifacebook.blog.hu 2013.11.14. 07:27:13

egy nagyon egyszerű, és épeszű dolog nincs ebben benne. tessék bizonyítékot csinálni! ha valaki ismételten erőszakoskodik, akkor arról lehet készíteni tárgyi bizonyítékot, hangfelvételt, videófelvételt. érdekes módon ezeknek a nőknek ahhoz van eszük, hogy egy táblával lefényképezzék magukat, de ahhoz nincs, hogy az esetet dokumentálják?!

rabelais · nacifacebook.blog.hu 2013.11.14. 07:29:59

szóval kicsit pótcselekvésnek tűnik a dolog

gabardin 2013.11.14. 08:23:25

@rabelais: ha figyelmesen elolvasod a táblákat, akkor rájöhetsz, hogy többségében a múltban (kisgyermekként, kiskamaszként)elszenvedett esetekről vallanak ilyen módon.

Abban igazad van, hogy valóban pótcselekvés...

belekotyogok 2013.11.14. 08:25:20

@zriff: Nem gondoltam sosem, hogy férfiak kárára nem esik otthon testi vagy verbális erőszak, bár a fizikai adottságokat tekintetbe véve talán a nőknek nagyobb esélyük van áldozatnak lenni.

Tény, hogy vissza lehet élni a nemi erőszak vádjával, de a poszt elsősorban nem erről szólt, többnyire módszeresen, rendszeresen bántalmazott emberek (talán férfiak és nők vegyesen, nem derül ki a képek alapján egyértelműen.) "tüntetnek."

@rabelais: áldozatnak lenni külön műfaj. Ezen emberek egy részét már gyerekkorban kezdték módszeresen zaklatni, családtagjuk volt a zaklató. Nem tudom, hogy gyerekként, amikor hiszel a szüleid szentségében (szerintem a gyerekek többsége hisz benne), megkérdőjelezed, hogy nem jó az, amit tesznek. Mire oda jut, hogy felfogja, ami vele történik, messze nem egészséges és normális és történhetne másképp is, már késő.
Abban igazad van, hogy pótcselekvés, a legtöbb esetben nem oldja meg a problémát (bár sokat segíthet), de ha a kampánytól csak egy ember (férfi, nő, gyerek) is erőt kap véget vetni az őt érő zaklatásnak, már bőven megérte a dolog.

Easyke (törölt) 2013.11.14. 08:58:19

@rabelais: alapvetően hibás dolog egy ilyen, erősen traumatizáló élménynél logikus, "épeszű" reakciót várni. Milyen épeszű reakciót vársz pl. egy olyan kislánytól, akire a kirekesztés, esetleg a halál vár, ha széles körben elmondja, mi történt vele? Mert az első szereplőre ez várna.
Milyen épeszű reakciót vársz egy kisfiútól, akit az apja többször megerőszakolt, de érzelmileg függ tőle (mégiscsak az apja) és tudja, hogy a család ellehetetlenül, ha az apja mégis börtönbe kerül?
Mi a jó megoldás ilyen helyzetekben?

Az pedig, hogy van egy kisebbség, amely kihasználja a helyzetet, attól még a többség helyzete igenis változatlan. Szóval ne általánosítsunk....

Easyke (törölt) 2013.11.14. 09:06:29

@zriff: tisztázzuk: azt én sem tartom normálisnak, ha egy nő feljelenti a férfi kollégáját szexuális zaklatásért, mert a kolléga megdicsérte őt, hogy jól áll neki egy ruha (asszem, az USA-ban kb. ez megy.)

De azt sem tartom adekvát reakciónak az ilyen cikkek kapcsán, hogy elkezdődik a terelés a témáról azzal a felkiáltással, hogy "dehát 100-ból vannak hárman, akik hazudnak ezzel kapcsolatban!"

politikailagnemkorrekt 2013.11.14. 09:24:07

@zriff: Aki mást szándékosan alaptalanul ilyesmivel vádol meg, azt nemes egyszerűséggel ki kell végezni. (!) Ezzel ugyanis a megvádolt ember tönkretétele mellett tönkreteszi mindazok esélyét a védelemre, akikkel tényleg megtörténik az ilyen szörnyűség. Felháborító az angol bíróság ítélete: ha halálbüntetés tiltott is, azért két-három évig minimum le kellett volna sittelni az aberrált, gonosz picsát...

gumirocker 2013.11.14. 11:23:35

iff: tökéletesen igazad van. Ez a probléma.... hogy aki hazudik ebben a kérdésben, az az igazi áldozatoktól veszi el az esélyt.

Bizonyítékok: na most ezzel az a gond, amit az egyik hozzászóló is mond, hogy 1. kisgyereknek ilyen eszébe nem jut, 2. még ha kamasz is az illető áldozat, annyira meg van kavarodva, hogy lebénul. 3. Az elkövető általában továbbra is az adott közegben mozog. 4. Mivel gyerekek, sok esetben nem is értik, hogy mi történik..... lsd annak elkülönítését például hogy apa azért simogatja meg az arcom, mert szeret, vagy azért mert felizgult.(bocsánat a naturális példáért, de ezt kellene mondjuk egy 5 éves gyereknek megítélnie. Lehetetlen - és az elkövető egyre inkább felbátorodik)5. ezek a dolgok kettesben szoktak történni. Milyen bizonyíték van erre? Csak tanúvballomások lehetnek, ha elmondja azonnal valakinek.

♔batyu♔ 2013.11.14. 12:09:21

Olyan lehet ez, mint 2006-án október 23-án este. A rendőrségeken megalázott elvert embereknek itt okoskodtak a ballibsik, miért mentél ki tüntetni.

csutkababa 2013.11.14. 12:19:02

Nagyon kérem, különítsük el a családon/párkapcsolaton belüli erőszakot az ún. patriarchális erőszaktól!
Az utóbbit kizárólag férfiak követik el, jól követhető dinamikája van a pszichés nyomásgyakorlástól a módszeres lelki földbe döngölésig, majd a tettleges bántalmazásig, megerőszakolásig!
A viták közben oda-vissza elcsattanó felindult állapotban egyformán verekedő nők és férfiak képét ide hozni egyszerű tárgyi tévedés.
Kis kereséssel több tanulmányt lehet erről találni.

Robiekin · http://megfizethetetlenegeszseg.blogspot.hu/ 2013.11.14. 12:50:03

Phúúú ezt nem bírtam végigolvasni, nagyon durva.

dr Smittpálelnökúr 2013.11.14. 12:53:16

@♔batyu♔: Hogy a retekbe jön ide 2006 október 23, te gyökér?

Állítsuk meg a ......... 2013.11.14. 13:01:24

Megdöbbentő, hogy mi megy ma Magyarországon.
Állítólag egyenlőség van, legalábbis ezt szajkózzák, miközben a Parlamentben a kövér házelnök nem a nőverő baloghot zavarja ki az ország házából, hanem
pénzbírsággal sújtja az ellene lázadó képviselőnőket.
A fidesz/kdnp honatyái és honleányai pedig éljeneznek, sőt olykor gusztustalan megjegyzéseket tesznek hangosan az ellenzéki képviselőnőkre.
hofffmann rózsák és selmeczi gabriellák is süllyedjenek el!

Az a véleményem, hogy az a kormányzópárt, amely ezt a kérdést a szőnyeg alá akarja söpörni, annak nem 1 db, de nem is 2 db, hanem annál sokkal több tagja bántalmazó!

balog nemzeti erőforrás miniszter meg ne jöjjön a süket dumájával, hogy a keresztényeknek van bűnbocsánat.
Ha valaki nem a baloghban látja a bűnöst, hanem az ellenzéki nőkben, asszonyokban, akkor ez az egész bagázs nagyon degenerált.
Egyébként meg nem tudtam, hogy a Parlament lépcsőin bűnbocsátó cédulákat osztogatnak.

Állítsuk meg a ......... 2013.11.14. 13:06:44

almatortenete.blogspot.hu/

Ezt a történetet érdemes végigolvasni.
Ebben leírja portik tamás maffiózó anyósa, hogy hogyan tette zombivá a lányukat és családját portik rendőri segítséggel.
Hiába jeentették fel őt többször a rendőrségen, nem kaptak segítséget!

Aston Kanál 2013.11.14. 13:16:47

@♔batyu♔: mar elnezest, de egyaltalan nem olyan. Itt magukat megvedeni keptelen gyermekekrol van szo. Ott pedig csak balhezni akaro, masok tulajdonara nagy ivben tevo felnottekrol.

zriff 2013.11.14. 14:30:45

@Easyke: Bocsánat ha félreérthető voltam, egyáltalán nem akartam terelni. Én a biztosan hazudik az első reakció, mondatra értettem, hogy ha csak szavak alapján nem lehet elítélni senkit, az ártatlanság védelme fontos, és a rendőrségnek minden eshetőséget ki kell vizsgálnia hogy tényleg az igazság érvényesüljön.

@politikailagnemkorrekt: Mi az hogy kivégezni, ez még viccnek is rossz.

zriff 2013.11.14. 15:09:44

@Easyke: A felnőtt példák csak azért hoztam be hogy megmutassam hogy van olyan amikor csak az áldozat szavának hisznek és történnek hibák.

borzimorzi 2013.11.14. 19:52:13

@Salemi boszorkány: Ezt a történetet már sok helyen láttam, de egyben sem szerepelt, hogy mégis, azon kívül, hogy elmondott valamit a rendőrségen, milyen kézzel fogható, valódi bizonyítékot tudott felmutatni? Mert arra mérget vehetsz, hogy 100 aggódó anyukából 99 nyúzottnak látja a lányát. Sőt, egyes anyósok néha teljesen normális vejekről is állítanak mindenfélét.

Különösen zavaró, hogy a néni egy fél percig sem gondolkodik el azon, hogy ő maga mit rontott el, hogy mégis, hogyan sikerült ilyen übertuti áldozat-alapanyagot nevelnie a lányából?

Ab start, ha értelmiségi, jól szituált szülő vagyok, akkor igenis belenevelem a lányomba, hogy büszke legyen a családjára. Ne álljon szóba mindenféle jöttment bűnözőpalántával, magyarul megmondva. Hanem igenis, legyen igényes, és olyan férfit keressen élete párjául, aki őhozzá
- hasonlóan művelt,
- hasonló értékrendet vall,
- hasonló szokásai és életcéljai vannak,
- hasonló a társadalmi státusza.

Mert a szerelem múlandó, viszont ezek a fenti dolgok tartják össze a párokat akár 50 évig. Similis simili gaudet.

Ebből következik, hogy ha férfiember vagyok és a 17 éves leányomat holmi bűnöző jampec abajgatja, akkor ab start a bűnöző jampec kap tőlem egy akkora atyait, hogy a fal adja a másikat. Majd felajánlom neki, hogy ha tovább alkalmatlankodik a kislány körül, golyót kap. Másnap reggel pedig felpakoljuk a leányt és elvisszük pár országgal odábbra, valami szép helyre, ahová nem tud utána jönni a jampec. Telefon, internet nyista. 2-3 hónap alatt az ilyen ifjonti lángolások elmúlnak. Lehetőleg olyan helyre kell menni, ahol helyes pasikból kellően nagy a felhozatal.

Az első pár örömteli szerelmi és/vagy szexuális tapasztalatszerzés után nincs az a hülye 17 éves, aki rá ne jönne, hogy ez jó dolog, és bolond lenne lekötni magát. Mellesleg nem is érett még rá.

Aztán, ha a kétgyerekes lányom azzal jön hozzám, hogy rossz a házassága, semmiféle rokoni vagy akár fizetett segítséget nem vehet igénybe, és most ikerterhes, akkor nem azzal segítek neki, hogy mindenféle marhasággal etetem, hogy majd így segítek, meg úgy segítek. Akkor azzal segítek neki, hogy mielőbb el tudjon jutni AB-ra. mert ilyen kapcsolatba szülni: bűn.

S végül, ha a lányomat valaki zombivá tette a négy unokámat meg sínre tette az elmegyógyintézet felé, és még nekem papol, hogy ha én kapcsolatot tartok a gyerekemmel, az 8 évig terjedően büntetendő, akkor bizony megmarkolom a konyhakést, és belevágom az ipsébe alhasnál. Aztán felrántom torokig cikkcakkban, és megkérdezem tőle, hogy na, kispofám, és ez hány évig büntetendő? A rokonság meg majd keres olyan elmeszakértőt, aki szerint a körülmények miatt átmeneti elmezavar lépett fel, meg a hirtelen felindulás stb., de a társadalomra nem veszélyes. Pár hónap előzetes, aztán egy-két év felfüggesztve vagy háziőrizetben. Ennyit csak megér az embernek a lánya és négy unokája, nem? Szerintem még pár év letöltendőt is megér.

Szóval a néni szomorúságát megértem, de a komplett család töketlenségét nem. Olyan nincsen, hogy az én gyerekemet valaki tönkretegye, és én ne tépjem szét az illetőt a tíz körmömmel! Ha nincs más út a gyerekem megvédésére, akkor ezen az úton kell elindulni. Aki ilyen helyzetbe hozott, csak maga tehet a következményekről.

Üdv:
b

Almandin 2013.11.14. 21:16:12

@borzimorzi: Én a helyedben ezért a hozzászólásért mélyen elszégyellném magam. Kívülről könnyű okoskodni. Én még évekkel ezelőtt olvastam a blogot, és nagyon megrázott a család története. Soha ne kerülj olyan helyzetbe, mint ők, ezt senkinek nem kívánom.

borzimorzi 2013.11.16. 15:10:18

@Almandin: :-))) Pontosan így van. Engem is megrázott, mikor évekkel ezelőtt egy indexes topicban találkoztam vele. Csakhogy azzal semmit nem segítünk, ha marhára együtt érzünk a családdal, és hullatjuk a krokodilkönnyeket literszám. Ők már olyan mélyre eveztek a kakiban, hogy a helyzet, különösen a négygyerekes anya helyzete már jószerivel kilátástalan. 80% fölé saccolom annak esélyét, hogy normális ember már nem lesz a szerencsétlenből, és a gyerekekből is csak oltári nagy szerencsével lehet.

Viszont a jövendő potenciális áldozatokon sokat segíthetünk azzal, ha kielemezzük, hol és hogyan lehet ennyire elcseszni. Erre tettem kísérletet. Ugyanis nemcsak magamnak, de senki másnak sem kívánom, hogy ilyen helyzetbe kerüljön. Ehhez azonban az kell, hogy az ember pontosan végiggondolja a dolgot viktimológiai szempontból és elkerülje. Mert magától nem fog bennünket elkerülni a baj. Nekünk kell elkerülnünk a bajt.

Üdv:
b

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

 • BBC News
 • Telegraph.co.uk
 • the Guardian
 • The Independent
 • MailOnline
 • CNN
 • The New York Times
 • POLITICO
 • The Huffington Post
 • Gawker
 • Vanity Fair
 • New York Post
 • Drudge Report
 • EL PAÍS
 • Chinadaily US Edition
 • elmundo.es