Kívül tágasabb

A század nagy kémbotrányai

2013.11.01. 06:48, Kívül tágasabb , 2 komment

Napról napra dagad a lehallgatási botrány az Egyesült Államok és európai szövetségesei (elsősorban Németország és személyesen Angela Merkel kancellár) között, de felmerült már a pápa lehallgatása, de az oroszok és Kína sem maradhat le a listáról. Kémkedés persze mindig volt, ma hét, nagy port kavart esetet mutatunk be a II. világháborút követő időszakból.

A borostyánharang-akció

Az amerikai tengerészet, a mostanában is sokat emlegetett NSA és a CIA hárman együtt próbálta felderíteni a szovjet mélytengeri kommunikációt. 1971-ben mélyen behajóztak a szovjet vizekre egy speciálisan kialakított tengeralattjáróval, hogy lehallgathassák a kábelt, ami összekötötte a csendes-óceáni orosz flottát és Vlagyivosztokot.

A kommunikációt rögzítő szalagokat mélytengeri búvárok helyezték el a kábelen, és nagyjából havonta cserélték. Az akció olyan sikeresnek bizonyult, hogy másutt is leraktak hasonló eszközöket. A megfigyelést 1981-ig folytatták, amíg egy pénzhiányban szenvedő amerikai ügynök el nem adta a titkot a szovjeteknek.

A stopperóra-akció

A célpont ezúttal is a Szovjetunió volt (ami persze annyira nem meglepő...), a helyszín pedig Berlin, az együttműködő felek a CIA és a brit titkosszolgálat. A hidegháború csúcsán, 1953-ban, az amerikaiak 457 méteres alagutat ástak a két Berlint elválasztó határ alatt, hogy egy kommunikációs központ információihoz hozzáférjenek.

A szovjetek azt állították, mindvégig tudtak az alagútról, amiről egy kémük jelentett nekik, de 1956-ig mégis működött a lehallgatás.

A Cambridge-i kémek

Az akkor még Cambridge-i diákokat egy orosz ügynök szervezte be, oly sikeresen, hogy közülük szinte mindenki titkosszolgálati vezető lett. A beszervezett Kim Philby az MI6-nek, Donald Maclean a külügyminisztériumnak, Guy Burgess a BBC-nek, majd az MI6-nek, Anthony Blunt pedig az MI5-nak dolgozott.

Mindannyian jelentettek a szovjeteknek. Amikor kitört a gyalázat, Kim Philby figyelmeztette Macleant és Burgesst, hogy fény derült tevékenységükre, így le tudtak lépni Moszkvába, ahová aztán Philby is követte őket.

A lövész-projekt

1976-ban a KGB miniatűr lehallgató-készülékeket helyezett el a moszkvai és leningrádi amerikai konzulátus elektromos írógépeibe. Az eszköz mindent lemásolt és továbbított a KGB-nek, nyolc éven keresztül. Amikor 1984-ben fény derült a dologra, az összes elektronikus eszközt lecserélték és visszavitték az USA-ba átvilágításra.

A német titkosszolgálat trójai lova

Nem is olyan régen, 2008-ban az egész afgán kereskedelmi és ipari minisztérium számítógépes rendszerét megfigyelték. A trójai számítógépes vírussal a kereskedelmi miniszter személyes bejelentkezési kódjaihoz is hozzáfért – a német titkosszolgálat.

Az MI6 „kémköve"

Brit kémek egy kisebb műsziklába rejtettek el egy adóvevőt, amit a titkos információk közvetítésére használtak. A szikladarabot Moszkva külvárosában egy fa alatt helyezték el, az adatokat pedig drótnélküli eszközökkel juttatták ki illetve be. De néha magát a követ is elmozdították, és ez lett a vesztük. Az oroszok rájöttek, és a TV-ben mutatták be, ahogy a brit diplomaták ismételten elsétálnak az inkriminált fa alatt, és hol leteszik, hol elviszik a követ.

A jelenetek egy James Bond filmbe is beleillettek volna, így a britek kifigurázták és tagadták a vádakat. Később azonban Jonathan Powell, Tony Blair miniszterelnök kabinetfőnöke beismerte, hogy valóban kémkedés történt.

Lehallgató cica

lahallgató macska.jpg

1960-ban a CIA macskákat akart használni a szovjetek lehallgatására a Kremlben és a szovjet követségeken. Egy állatorvos ültetett be egy igazi macska fülébe egy mikrofont, a koponyájába pedig egy jeladót. A projekt 200 millió dollárba került, azonban a macskát útban első megbízatására egy washingtoni parkba, elütötte egy taxi.

(via)

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!
Címkék: botrány kémkedés

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

Határátkelő

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

  • BBC News
  • Telegraph.co.uk
  • the Guardian
  • The Independent
  • MailOnline
  • CNN
  • The New York Times
  • POLITICO
  • The Huffington Post
  • Gawker
  • Vanity Fair
  • New York Post
  • Drudge Report
  • EL PAÍS
  • Chinadaily US Edition
  • elmundo.es
süti beállítások módosítása