Kívül tágasabb

Kirúgtak az újhazából

2013.10.29. 06:51, Kívül tágasabb , 6 komment

Mexikó Cityben ma már nem ritka látvány, hogy olyan fiatalok beszélgetnek az utcán, akik törik a spanyolt, amerikai szlenget használnak, és jenkinek vannak öltözve. Nem véletlenül, ők azok az Egyesült Államokba illegálisan bevándorlók, akiket 2009 óta visszatoloncoltak Mexikóba.

Már több mint egy millióan vannak, sokan közülük gyerekként kerültek az Államokba a szüleikkel, de soha nem sikerült legalitást szerezniük, ugyanakkor ott nőttek fel, nincs kapcsolódásuk szülőhelyükhöz, esetleg a nyelvet sem beszélik tökéletesen. David Ramirezt 2011-ben toloncolták ki, egy barátnőt és egy 3 éves gyereket hagyott maga után, két éve nem látta őket. Ötéves kora óta élt Amerikában illegálisan. Gyorshajtásért tartóztatták le, akkor indult be a bevándorlási hivatal gépezete.

Nancy Landa 9 évesen került az Egyesült Államokba, üzleti diplomát szerzett, a bevándorlási hivatal tisztségviselői egy nap munkába menet fogták el, és még aznap, 20 dollárral a zsebében, áttessékelték a határ túloldalára 2009-ben. Az Independentnek elmondta, hogy olyan volt, mintha egy idegen országban dobták volna ki. A spanyol nagy részét, amit kislány korában tanult, elfelejtette, nem ismerte a várost stb.

Az Obama-kabinet a Fehér Házba kerüléstől kezdve fontosnak tartotta a bevándorlási kérdés kezelését, az elnök eredetileg azt ígérte alapvetően a kriminalizálódott illegális migránsokra csapnak le, az adatok azonban azt mutatják, bőven kerültek a merítésbe mások is. Az újabb tervezetet, amit a Szenátus már el is fogadott, Amerikában csak amnesztiaként emlegetik, legalizálná az ott élő 11 millió illegális bevándorlót, ha tudnak angolul és nem követtek el bűncselekményt. Ez azonban egyelőre elakadt a Képviselőházon.

Mexikóban pedig nincsenek központi kezdeményezések a visszatérők segítésére. Bár különböző jogorvoslati lehetőségek elvileg rendelkezésre állnak, rengeteg a kivétel és a precedens, ami mégis kivételt képez a szabály alól. Mindez hosszadalmas és drága folyamat, aminek sokan nem futnak neki.

Diane Hernandez 28 éves egyetemi professzor, az USA-ban nőtt fel, tanult, a mesterdiplomáját viszont státusz híján Amerikában nem támogatták, így Mexikóban kezdett el tanulni. Amikor haza akart menni a családjához látogatóba nem engedték be az országba. Ő ügyvédhez fordult, de segítség helyett végül 10 évre kitiltották az Egyesült Államokból. A nemzetközi jogot végzett nőnek újra kell építenie az életét, ami nem könnyű, hiszen azon kívül, hogy ott született, semmi nem köti Mexikóhoz.

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

A bejegyzés trackback címe:

https://kivultagasabb.blog.hu/api/trackback/id/tr35603987

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Shopping 2013.10.29. 14:01:02

Nem értem a cikket???
Egyik sem volt amerikai àllampolgàr, egy percig sem!
Kitiloncoltàk őket. Ők is tudtàk hogy ez bàrmikor bekovetkezhet.
Miért szàmitana bàrmit is, hogy illegàlis ott tartózkodàsuk alatt mit értek el?
Menj el L.A.-be és kérdezd meg a helyieket mit gondolnak az illegalis mexikoiakról.
Ez a" tàvolról emberi jogokat védünk" dolog kicsit gàzos.

Shopping 2013.10.29. 14:04:38

Nem értem a cikket???
Egyik sem volt amerikai àllampolgàr, egy percig sem!
Kitiloncoltàk őket. Ők is tudtàk hogy ez bàrmikor bekovetkezhet.
Miért szàmitana bàrmit is, hogy illegàlis ott tartózkodàsuk alatt mit értek el?
Menj el L.A.-be és kérdezd meg a helyieket mit gondolnak az illegalis mexikoiakról.
Ez a" tàvolról emberi jogokat védünk" dolog kicsit gàzos.

csepke 2013.10.29. 14:23:24

Én azt nem értem, hogy hogy nem buktak le évtizedeken át. Addig is kellet pl. iskolába járni, orvoshoz menni, dolgozni, ingatlant venni. Hogy lehet ennyi ideig nem lebukni? Bár én is tudok olyanról aki úgy ment ki hogy "hát legfeljebb illegális lesz, ott úgyis mindenki az" de nem tudom elképzelni a napi életet így.

romesz 2013.11.07. 19:53:54

@csepke: Iskolaban nem kerdezik es nem kerdezhetik meg, hogy legalisan van e az orszagban.
Az iskola, az orvos nem a bevandorlasi hivatalnak dolgozik.

Void Bunkoid 2014.04.16. 07:21:41

@csepke: @romesz: bizony bizony. Amerika valódi, nem vad-kádárkapitalista állam, és ott bezony az orvos meg az iskola nem alanyi jogon járó intézmények, és iszonyúan az érdekli őket, hogy ki fia-borja vagy, hanem egyedül a pénztárcád tartalma.

Void Bunkoid 2014.04.16. 07:22:21

@Void Bunkoid: bocsi, "iszonyúan NEM az", javítva

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

 • BBC News
 • Telegraph.co.uk
 • the Guardian
 • The Independent
 • MailOnline
 • CNN
 • The New York Times
 • POLITICO
 • The Huffington Post
 • Gawker
 • Vanity Fair
 • New York Post
 • Drudge Report
 • EL PAÍS
 • Chinadaily US Edition
 • elmundo.es