Kívül tágasabb

Elég fiúsak a fiúk?

2013.10.09. 06:55, Kívül tágasabb , 30 komment

Nem csak Magyarországon jelent meg a nemi szerepek elmosódása, hanem Kínában is, ahol egyre több pedagógus véli úgy, hogy nem elég magabiztosak a fiúgyerekek. Például óvodai, iskolai beszokáskor is többet sírnak, mint a lányok. Éppen ezért van olyan óvoda, ahol már lépéseket is tesznek, hogy a gyerekek jobban „felfedezhessék" férfiúi oldalukat.

Vajon megoldást jelenthet-e, ha az óvoda harci játékokra bíztatja a fiúkat? Sőt kifejezetten nemre szabott fejlesztési programot dolgoz ki? Miközben a nyugati világban örülünk annak, és bátorítjuk, hogy a kisfiúk is kifejezhessék érzelmeiket, mint a lányok, a férfiak vegyék ki egyre jobban részüket a házimunkából, a gyereknevelésből, (ez sem könnyű és gyors folyamat), addig Kínában úgy tűnik, pont ellenkező irányú a megközelítés.

Az egyik sanghaji óvodában így van fiú- és lányklub, ahol a fiúkban a kínai tradíció szerint értékes bátorságot, merészséget, felelősség érzetet igyekeznek erősíteni, addig a lányoknál a kedvességet, a bájt.

A fiúk a klubban baseballoznak, golfoznak, íjászkodnak, és van versenyautós pálya, és persze a már fentebb említett csatatér, ahol a játék katonákkal harcolhatnak. Azért is fektetnek ilyen nagy hangsúlyt a sportokra, mert a kínai szülők erre a területre kevésbé koncentrálnak, az elméleti és zenetudással szemben.

Az egyke-kérdés

A klubbot katalizátornak szánják. A pedagógusok szerint az is probléma, hogy a gyerekeket túlóvják, hiszen alapvetően egykékről van szó, így még kevésbé tudják kibontakoztatni vagányabb, kalandkeresőbb oldalukat. Sok helyen hiányzik a férfi minta is a családokból.

Az azért nem véletlen, hogy vitát váltott ki, amikor a programot bevezették, hiszen mindez az amúgy meglévő nemi sztereotípiákat mélyíti el. Ugyanakkor az óvoda igazgatója szerint a gyerekek kívánsága szerint alakították ki a klubokat, és idővel lehet, hogy a köztük lévő falat is lebontják majd, hogy a kicsik szabadabban választhassanak a tevékenységek közül.

Nyilván az is előnyt jelentene, ha a hiányzó férfi mintát a gyerekek akár az iskolában, óvodában megkaphatnák, óvóbácsit azonban Kínában sem könnyű találni. Tíz évvel ezelőtt diplomázott az első férfi, aki hivatalosan óvóbácsi lett, annak idején nem is merte nagydobra verni, hogy mi a foglalkozása. Azóta igazgatóhelyettes lett belőle.

Elképesztő aránytalanságok

Kínában az óvodák és kisiskolák által alkalmazott 1 millió emberből mindössze 60.000 férfi, és abból is mindössze 10.000 tanító, ami mindössze 1%-ot tesz ki. Japánban az arány 7%, az Egyesül Államokban 10%.

Ez a foglalkozás Kínában sem igazán jelent komoly anyagi megbecsülést, ezért is hagyja el az így is kevés férfiből további néhány a pályát, ráadásul egy nők által dominált foglalkozásban kell érvényesülniük.

Az egyetemek egy része már megkezdte felvételükre a pozitív diszkriminációt, ingyenes szállást és oktatást kapnak több intézményben is, annak fejében, hogy utána 5-6 évet dolgoznak a szakmájukban.

(via és via)

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!
Címkék: nemek óvoda Kína

A bejegyzés trackback címe:

https://kivultagasabb.blog.hu/api/trackback/id/tr365557916

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Baloldali érték 2013.10.10. 06:37:15

"Miközben a nyugati világban örülünk annak, és bátorítjuk, hogy a kisfiúk is kifejezhessék érzelmeiket, mint a lányok, a férfiak vegyék ki egyre jobban részüket a házimunkából, a gyereknevelésből, (ez sem könnyű és gyors folyamat), addig Kínában úgy tűnik, pont ellenkező irányú a megközelítés."

Magyarul Kínában még egészséges a szemlélet és nem kérnek a gender-áltudományokból, amiknek itt nyugaton sem örülünk. Maximum a posztoló szűk liberális köreiben örvendeznek, hogy mindenáron le akarják nyomni a társadalom torkán.

"mindez az amúgy meglévő nemi sztereotípiákat mélyíti el"

Férfias férfiakat nevelnek és nőies nőket. Micsoda botrány!

Mrs.Columbo 2013.10.10. 07:16:30

...és így lesznek a frusztrált szülőknek még frusztráltabb gyerekei.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.10. 08:56:05

Fontos ez, ellensúlyzandó a homoklobbi buzisítási programját.

protézisesh 2013.10.10. 10:06:31

@Baloldali érték: botrány... :)

Illetve az is érdekes lenne, hogy Mo-on hány % a férfi oktató/nevelő/tanár az óvodákban és általános iskolákban? Ha már a kínai, japán és USA adat megvan, gondolom kopipészt forrásból.

bambanő (törölt) 2013.10.10. 10:15:00

Nyugaton a gender ideologia csalad es tartsadalomrombolo hatasa ervenyesul, Kinaban meg nagyban megy az egykezes, az egykeket meg mindentol ovjak, ki van nyalva a segguk, kulonorarol kulonorara jaratjak oket es gyakrolatilag onzo, maganyos gyerekeket nevelnek beloluk oriasi elvarasokkal nyomoritva oket es hatalmasanyagi aldozatok aran. Akik aztan maganyos, csaladot alapitani nem akaro, onzo felnottek lesznek. Ez ma a kinai csaladok helyzete.

A fiuknak az sem hasznal, hogy Azsiaban nagyon megy a tufu es egyeb szojatermekek fogyasztasa, ami felboritja a hormonhaztartasukat.

"Az azért nem véletlen, hogy vitát váltott ki, amikor a programot bevezették, hiszen mindez az amúgy meglévő nemi sztereotípiákat mélyíti el." - ez igy hulyeseg, ugyanis a ferfi es noi szerepek nem sztereotipiakon alapulnak, hanem biologiai, fiziologiai, anatomiai, elettani eredetuek. Az allatvilagban sem pontosan ugyanazt csinalja a him es a nosteny allat. Az egyenloseg nem jelentheti a nemi szerepek osszemosasat, a ferfiak tarsadalmi kasztralasat es a nouralmat. Erre most kezdenek rajonni Kinaban, Europa es Amerika meg meg mindig a feminizmus teveszmejenek beklyojaban vergodik es azt hiszik nekik hude jo, es mennyivel civilizaltabbak, mint a sotet, nemeket meg mindig megkulonbozteto mas foldreszek.

Sárga Király 2013.10.10. 10:15:09

Ha jól emlékszem az Iliászra, Akhilleusz, Hektór és a többiek is elég sokat bőgtek fájdalmukban vagy gyászukban. Ettől függetlenül ölték a trószokat, akhájokat kegyetlenül.

A spártaiakról sem mondható el éppen, hogy gyenge vagy gyáva katonák lettek volna, aztán mégis mindegyiküknek volt fiú szeretője a kiképző táborokban. A "török módi" is kifejezetten a katonák között dívott, és valamelyik szultánnak épp azért volt szinte legyőzhetetlen testőrsége, mert az elit alakulat tagjai egymás szeretői is voltak, tehát nem csak szultánért, de egymásért is harcoltak.

Mit is mondtál, Columbo a homoklobbiról?

Rakoncátlan Oedipus 2013.10.10. 10:38:43

@Sárga Király: az ehhez hasonló badassekkel ne említsük már egy lapon az átlag LBGT/feminista aktivistát.

mulholland2 2013.10.10. 10:38:45

Balo@Baloldali érték: Leülhetsz fiam egyes :) Ha nem vagy tisztában a Liberalizmus fogalmával (mint ahogy látom egyáltalán) akkor ne is emlegesd. Mert pl. ha nem lenne Liberalizmus te se írhatnál ide ilyen hülyeségeket, okoska. :)

Kovácsné · http://kovacsne.blog.hu 2013.10.10. 10:43:34

Megfigyeléseim szerint a kisfiúk általában érzékenyebbek és hisztisebbek, mint a kislányok (oké, a mintaelemszám valószínűleg nem ad alapot korrekt statisztikákhoz (: ). Hogy ezt a szülő hogyan reagálja le, az már egy egészen más kérdés. Ha a síró kisfiút a sárga földig alázom, illetve egyáltalán, a kisfiút az érzelemnyilvánítás első jelére nyílt színen lehülyézem,netán meg is pofozom, akkor két dolgot tudok belőle előállítani: idegbeteg gyilkológépet vagy látens homoszexuálist. Ha ellenben megtanítom neki, hogy az ún. emberi gyengeség az emberiség egészének sajátja (és nem csak a nőké), akkor esetleg megkímélem egy sor keserű csalódástól illetve az egész életen át tartó fárasztó szerepjátszástól (:

Szomszéd Tibi 2013.10.10. 10:43:38

Jól teszik. A fiúkból férfiakat, a lányokból nőket kell nevelni.

Prof. Dr. Sün (törölt) 2013.10.10. 10:56:57

Errefelé a femigendernácik tömegével kasztrálják a fiúkat, hogy esténkét arról kesereghessenek, hova tüntek at igazi férfiak.

Sadist 2013.10.10. 11:04:31

@Prof. Dr. Sün: Tegnap egyik ismerősöm linkelte ezt a képet: wohoo.hu/image_700/16503.jpg
Nem kicsit röhögtem rajta, ugyanis egy nő soha nem fog férfit faragni egy fiúból.

Fekete Dália 2013.10.10. 11:18:41

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

Nagyon furcsa vagy itt buzizól, közben meg elismered, hogy van homoszexuális barátod.

Fekete Dália 2013.10.10. 11:19:11

Óvodában min, pedofílnak néznének egy óvóbácsit.
Viszont a közoktatásra ráférne már egy kis frissítés, több férfitanár kellene, de nem a nemi szerepek miatt.

Mitől van az, hogy a fiú legózik és kocsikázik, míg a kislány babázik?
Hát nem a tanult viselkedésmintától.
Szomszédom kisfia állandóan babázott, noha nem ezt a mintát látta otthon.
Homoszexuális nem a tanult viselkedéstől lesz az ember.

Fekete Dália 2013.10.10. 11:27:53

Egyébként ha az a tradíció, hogy a nő mindig kedveskedjen a férjének és mosolyogva vigye be neki az ételt és a rizspálinkát, akkor én azt konkrétan lexarom.

ottomoll 2013.10.10. 11:40:06

@Sárga Király: Valóban akkoriban a még "buzik" is fériasabbak voltak:).
Viccet félretéve a görög-római világ egészen másként viszonyult a homoszexualitáshoz. Eleve nem társítottak a homokosokhoz feltétlenül feminim képet, mint most. Hétköznapi dolognak számított, nem volt körülötte olyan felhajtás mint most pro és kontra.
Ezenkívül az ilyen hajlammal bíró férfiak többsége inkább biszex volt. Pl. A spártai harcosok jó részének-miköben esetleg harcostársaival enyelgett-volt felesége bent a városban, akihez rendszeresen "bejárt" mert kellett a harcos utánpótlás,de nem lakott a feleségével.
Ez a mai zsidó-keresztény felfogás szerint elfogadhatatlan, de akkor ebben semmi különös nem volt.

ottomoll 2013.10.10. 11:42:31

@Sárga Király: Azt nem ő mondta hanem Maxwall, csak itt a komment alatt szerepel az írójának nickje.

ottomoll 2013.10.10. 11:49:51

@Sárga Király: Egyébként érdekes lenne megkérdezni egy gender főidelógust hogy hogyan viszonyulnak az ókori Spártához. Hiszen jelenleg természetes szövetségest látnak a homósokban,és a közös fő ellenségük a hetero férfi.
Viszont az ókori Spártában a férfi kaszt egymással szexuális kapcsolatban lévő tagjai gyakoroltak brutális és korlátlan hatalmat szegény spártai nők fölött,gyerekszülő gépként használva őket.
Vajon mint mond erre a gender?:)))

GrenAbla 2013.10.10. 12:00:24

OFF: elcseszett egy rendszer ez, sosem tudom, mit, ki írt...

Sadist 2013.10.10. 12:01:20

@alfax: Nagyon jó film, szépen összefoglalja a helyzetet.
Viszont nem tudtam, hogy sírjak vagy nevessek azon a két elvakult gendernácin, amikor szembesítette a rengeteg tanulmánnyal, érvvel és bizonyítékkal, aztán elintézték annyival, hogy ez nem meggyőző. Az ő oldalukról sehol egy konkrét bizonyíték, még egy összehazudott statisztika sem hangzott el.
Az ilyen fanatikus hazudozókat valahogy büntetni kellene, ha bármilyen módon terjeszteni próbálják az ostobaságaikat.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.10.10. 12:03:10

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: ne haragudj már, te egy olyan logikusan gondolkodó ember vagy. Ki az a "homoklobbi" és miért jó nekik, hogy több a "homokos"?

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.10. 12:56:44

@Zka:

A homoklobbi a homokosok érdekvédelmi szervezete. Önmagában nem is lenne gond vele, hiszen mindenkinek joga saját érdékét védeni, de a gond az, hogy mára a homoklobbi elkanászodott és igyekszik az egész tásradalomra ráerőszakolni saját nézeteit egyetemes értékekként.

Fekete Dália 2013.10.10. 14:01:19

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

Homoklobbi erőszakoskodik:)

És a kereszténységet ki erőlteti a hittannal?

Fekete Dália 2013.10.10. 14:30:41

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

Dehogyenm az orbán diktatúra beerőltette az állami iskolák tananyagába.
Tökmindegy, hogy erkölcstannak, vagy hittannak hívják.Miközben a nyelvoktatást meg kiszorították.
Elég elkeserítő.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.10. 14:35:00

@Fekete Dália:

Az erkölcstan nem tartozik az egyházakra, így ne őket okold érte.

Fekete Dália 2013.10.10. 14:45:45

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Pont annyira tartozik, mert a hittan miatt vezették be, aki nem jár hittanra azt nem tartják erkölcsösnek.

Úgyhogy homoklobbizzál itt csak nyugodtan, ezzel is rontod az egyház esélyét.
Azért mert te előadtad, hogy a barátodat isten kigyógyatotta a homokosságából, csak olyan szánalmas mosolyt váltasz ki a normális és felvilágosult emberekből, ami a hülyéknek kijár.
Gondolom a scientológusoknál nyomulsz.

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

 • BBC News
 • Telegraph.co.uk
 • the Guardian
 • The Independent
 • MailOnline
 • CNN
 • The New York Times
 • POLITICO
 • The Huffington Post
 • Gawker
 • Vanity Fair
 • New York Post
 • Drudge Report
 • EL PAÍS
 • Chinadaily US Edition
 • elmundo.es