Kívül tágasabb

Hogyan gondolkodnak a szegények?

2013.09.02. 06:45, Kívül tágasabb , 16 komment

A pénztelenség gondolkodás szempontjából is ördögi körbe taszíthatja azt, aki szegény. Ugyanis a Science szaklapban megjelent kutatás szerint, akinek eluralkodik gondolatain a pénz hiánya, az nagyobb eséllyel hoz rossz döntéseket, amik meggátolják, hogy kilábaljon a kilátástalan helyzetből.

Annyi mentális energiát felemészt ez az aggodalom, hogy másra jóval kevesebb kapacitás jut. Kutatások szerint akár 13 pontot is veszíthet az IQ-jából, akit egyfolytában nehéz anyagi helyzete aggaszt. (Ez egyenértékű annyival, mintha egy egész éjszakát nem aludna.)

A kísérletben egy bevásárlóközpontban kérdeztek meg különböző anyagi helyzetű embereket, hogy hogyan érintené őket egy autójavítás. Az egyik kisebb, még menedzselhető összegről szólt, míg egy másik már komoly megterhelést jelent. Közben pedig feladatokat adtak, amelyek megoldása a kevésbé drága javítás gondolata mellett mindenkinek megfelelően ment, míg a nagyobb javítás gondolata a kevésbé tehetősek esetében már negatívan befolyásolta az eredményt.

Régebben a szegénységet gyakran a személyes sikertelenség vagy a körülmények negatív együttállásának számlájára írták. A kutatók most azt mondják, hogy egyszerűen az, hogy nincs pénz, csökkenti az agyi kapacitásokat, így vezethet közvetlenül szegénységhez. Az illető az adott problémára, a csekkek befizetésére, a kiadások közti egyensúlyozásra összpontosít, abban hatékony, de más már nem fér be a gondolatai közé.

Hogy tovább teszteljék az eredményeket, a kutatók elutaztak Indiába, és hasonló gondolkodtató feladatokat adtak a cukornádtermesztő gazdáknak, akik az aratás után relatíve tehetősek, ellenben az év más időszakaiban szegénynek számítanak. Azt találták, hogy a teszteket a különböző időszakokban, az anyagi helyzettel összefüggően, különböző sikerrel oldották meg.

A tudósok úgy vélik, hogy ez az eredmény rámutat arra, hogy miért tud valaki nagyon nehezen kikecmeregni a szegénységből, ha egyszer belekerült. Ugyanis annyira lefoglalják a gondolkodását a pénztelenség közvetlen következményei, hogy arra nem jut energiája, hogy az esetleges kivezető utakat feltérképezze. Így például nem tudja a kapacitásait arra fordítani, hogy képezze magát, vagy megpróbálja menedzselni az idejét.

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

A bejegyzés trackback címe:

https://kivultagasabb.blog.hu/api/trackback/id/tr905488329

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kvadrillio 2013.09.02. 15:50:44

NEM NEM AGGASZTJA A SZEGÉNYSÉG A ZEMBEREKET !
INKÁBB AZON FILÓZNAK, HOGY MAJD ŐKET IS BETOLJA VALAKI A MAZSIHISZ ELNÖKÉNEK ÉRETTSÉGI NÉLKÜL !...VAGY VESZNEK EGY ÉRETTSÉGIT FEKETEPIACON ÉS HÍRHEDT SZÍNÉSSZÉ VÁLHATNAK, MINT A HUJBER FERIKE ÖNTÖMJÉNEZŐ KIS-SZÍNÉSZECSKE !

Suum Cuique · http://magyarkodo.blog.hu 2013.09.02. 15:57:01

A balliberálisok meg egyéb széplelkű jogvédő filantrópok szeretnek arról krokodilkönnyeket hullatni, hogyaszongya Magyarországon ennyi meg ennyi százezren, sőt milliók éheznek – hát igen, lehet,, de kik ezek? Azért amikor elkezdik “a szegényeket” sajnáltatni, gondoljunk már bele, hogy főleg cigányokról és a white trash-ről van szó. Őket most úgy nincs annyira kedvem sajnálni. Pláne dühös leszek, ha az én kontómra akarják a széplelkű liberális filantrópok eltartani őket. Ha valaki az én pénztárcámban turkál, arra dühösen reagálok.

Jobboldali, keresztény, konzervatív (valamint libertariánus) szemszögből a szegényeknek két kategóriája van:

1. aki önhibáján kívül, érdemtelenül az
2. aki a maga hibájából, teljesen megérdemelten az

Az első kategóriába tartoznak a kapitalizmus vadhajtásaiból szükségképp következő anomáliák végett elszegényedett emberek, akik egyébként dolgos, szorgalmas, tisztességes emberek, ám egyszerűen megszívták. Őrájuk mondja a jobboldali világnézet, hogy őket segíteni, támogatni kell, de nem segélyekkel, meg “adunk nektek kalácsot”, “több pénzt az embereknek” szociális demagóg marhulással, hanem a “hálót, ne halat” jegyében mérsékelten beavatkozhat az állam. Ők igyekeznek tenni a sorsukért, és az államnak csak ebben kell segítenie.

A második kategóriáról maga a Biblia mondja, hogy “aki nem akar dolgozni, ne is egyék” (2Tessz 3:10). Vagyis keresztény szempontból magának az Istennek az akarata az, hogy a lumpen, untüchtig, tanulatlan, naplopó senkiházik éhen dögöljenek. Nekik nem kell adni egy lyukas kanyit sem, sőt nem is szabad. Ha meg lopni, rabolni kezdenének, akkor le kell puffantani őket, mint egy kutyát. Esetleg vissza lehetne hozni a dologház intézményét, egyfajta átnevelőtábort ezeknek.

Eleve én nem szeretem, ha úgy beszélnek a szocik, hogy vannak “a szegények” és “a gazdagok”. Ezek az elnevezések, és dichotóm csoportosítások jól hangzanak egy mesében, meg mondjuk a feudalizmus idején, amikor az emberiség 99%-vagy úr volt, vagy paraszt, de ma már egyszerűen nem alkalmazható. Beszéljenek underclass-ról, prekariátusról, vagy más szociológiailag pontos meghatározásokról, de ilyen, hogy “a szegények” az szimpla szociális demagógia, hiszen “a gazdagok” csoportjába a köztudat kb. csak a magánhelikopterrel és limuzinnal közlekedő milliárdosokat sorolja, ezzel pedig belöki a középosztályt is “a szegények” csoportjába, ezzel őket is tudatilag rákondicionálva a szocialista újraelosztó ideológia, amelynek ők egyébként inkább vesztesei, mint nyertesei lesznek.

Amerikában ‘white trash’-nek nevezik azokat a fehéreket, akik úgy élnek, mint a gettónégerek: kulturálatlanok, alkoholisták, fogatlanok, lakókocsi-töltelékek, valóságshow-mániások stb. A másik kifejezés erre a csoportra a rednecks, keressetek rá a Google képkeresővel, ízelítőt kapsz belőle, mire gondolok. Magyarul körülbelül fehér cigányoknak, panelproliknak nevezzük az ennek megfelelő réteget. Amikor ballibék azt mondják, hogy “de nem minden mélyszegény cigány, vannak köztük fehérek/magyarok is”, ezzel az együttérzésedet (=pénzedet) akarják kicsikarni belőled, hogy egy kicsit azt érezd, hogy olyanok is vanak köztük, mint te. Pedig nem, nem olyanok. Ővelük nem kell közösséget vállalni, hiszen ők a fehérek szégyenei, őrájuk úgy tekintünk, mint egy távoli, lecsúszott alkoholista rokonra: dehogy adunk egy árva petákot is nekik.

Magyarországon a mélyszegényeknek gyakorlatilag mindegyike vagy cigány vagy white trash. Őket csupán a legszorosabb, biológiai értelemben kell embernek tekintenünk, erkölcsileg és méltóság tekintetében aligha tarthatóak annak.

Valahogy egy mérnök, még ha el is veszíti a munkáját, lakását, akkor sem putris fehér cigány lesz belőle, hanem maximum alsó-középosztálybeli. Na, őt segítjük, a putrik népét meg nem.

kitartas.mozgalom.org/2012/07/01/domokos-endre-janos-kulturalis-forradalom-a-nyugati-kultura-alkonya

Pistának jó lesz 2013.09.02. 16:51:32

@Suum Cuique: milyen érzés így 2013-ban nácinak lenni?

_most_ 2013.09.02. 16:56:27

@Suum Cuique: leírhattad volna egy mondatban, hogy a szegények nem emberek :D

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.02. 17:02:40

Igen, ez magamon is észreveszem. Ha nem eszem, nem tudok gondolkodni magasztos témákról, mert folyton az evésre gondolok. Viszont ha meg eszem, akkor jóllakottan elalszom és megint nem gondolkodom magasztos témákról. Szóval ez egy pengeél helyzet, pengeélen kell egyensúlyozni, hogy éhes se legyen az ember, de mégse aludjon el jóllakottan.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.02. 17:07:03

@Suum Cuique:

Annyiban ez igaz, hogy nagyon rossz politika a semmittevést pénzzel honorálni, ez csapdahelyzet. Viszont a nyilas cikk megoldás helyett nagyobbítja a problémát, ugyanis a társadalomnak az is önérdeke, hogy élhető legyen, márpedig ha széles lumpenrétegeket magukra hagyunk, annak eredménye a bűnözés intenzív robbanása lesz, ami végsősoron drágább, mint a szemét pénzelése. Azaz ez egy nehéz terület, melyre nincs könnyű válasz.

Mária 2013.09.02. 17:54:03

@Suum Cuique:

"Valahogy egy mérnök, még ha el is veszíti a munkáját, lakását, akkor sem putris fehér cigány lesz belőle, hanem maximum alsó-középosztálybeli. "

Nahát, ki hinné, hogy 23 ezer forintos segélyből, vagy 49 ezer forintos közmunkásbérből alsó-középosztálybeli életszínvonalon lehet élni.

Bicepsz Elek 2013.09.02. 18:01:48

Azert altalaban ez nem igaz!!! A legtobb fanaSotikus milliardos (Henry Ford, Edison, Bill Gates, Steve jobs ) nem arrol volt hires, hogy kimelte volna mag.
Az leszz gazdag(abb):
-aki eleg onzo ahhoz, hogy elkuldje a hivatasoso lejmolokat es kolcsonkeroket
-aki jovedelmezo dolgokba fekteti a penzet alkohol, cigaretta, nok bulik, fu stb. helyett
-aki nem vesz meg mindenfele szemetet
-akinek kristalytiszta elkepzelesei vannak arrol, hogy mit akar
-aki nem vesztegeti az idejet egy sz.r allasban, hanem cselekszik

-Aki eleg bator kockaztatni es vesziteni
-aki elegge antiszocialis ahhoz, hogy lesz.rja az atlagemberek velemenyet

stb stb. A szegenyek nagy resze b.szott tanulni vagy rossz szakmat tanult. Nem hajlandoak napi 8 oranal tobbet dolgozni vagy hetvegen dolgozni. Nem hajlandoak kockaztatni vagy a csaladi eletuket bealdozni. Na kb. ezek a kulonbsegek!!! Persze vannak orokseg alapjan gazdagok, de gazdagsag instabil allapot a szegenyseghez kepest. Utobbi joval kevesebb erofeszitest igenyel!!

Bicepsz Elek 2013.09.02. 18:05:45

A(ZUJ)gazdagok valojaban sokkal tobbet aggodalmaskodnak, mint a szegenyek. Csak mig elobbiek fiatalbkorukban, az utobbiak inkabb oregedve..

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.09.02. 18:29:01

@Bicepsz Elek: "aki jovedelmezo dolgokba fekteti a penzet alkohol, cigaretta, nok bulik, fu stb. helyett"

Mibe fektesse a pénzét? Ezek mind jövedelmező üzletágak, az olaj, fegyver és bank-biztosítás után szorosan az élmezőnyben vannak. Mondjuk nem mind teljesen legális...

zobod 2013.09.02. 19:04:07

Mekkora marhaság... akinek van pénze, az is izgulhat és aggódhat mostanában eleget. Nevetséges demagógia a jómódú embereket a valóság felett álló, gondtalan aranyéletet élő személyeknek láttatni, ahogy azt a proletariátus ponyvaregényekből álló olvasmányélményei alapján elképzeli. Ezzel szemben ami az elmúlt években tipikus: jelentősebb vagyonelemek értékvesztése, negatív reálkamatok a biztosabb befektetéseken, bizonytalan befektetői környezet szerte a világban. Miért csak mindig azokért aggódnak, akinek semmije sincsen, azokért miért nincsen össznépi aggódás, akinek van mit a tejbe aprítani, és szeretné megtartani és gyarapítani?

irdesmond 2013.09.02. 19:20:44

Régóta vitatkoznak rajta a szociológusok, hogy egyes csoportok azért szegények mert úgy élnek, vagy azér élnek úgy mert szegények.

Ismerek olyanokat, akik ha csökken a bevételük, akkor elkezdenek garasoskodni, de a szarrágásból szerintem nem lehet megélni, de hogy megemelje a seggét az eszábe sem jut.

Nálam, ha szorul a kapca akkor azonnal azon töröm a fejem, hogy hogyan lehetne plussz jövedelemre szert tenni, vagy a felesleges kacatokból pénzt csinálni.

magyar ember teli szájjal 2013.09.03. 07:13:48

Eddig azt hittem, azért nem tudnak kikecmeregni a szegények a szegénységből, mert a gonosz Orbán a gonosz gazdagoknak kedvező adórendszert csinált.

magyar ember teli szájjal 2013.09.03. 07:15:20

@Frengi: Szerintem a legtöbb ember nem dolgozni akar olyankor, hanem azt látni hogy más is szív. Ezt hívják a szoviológia tudományában társadalmi igazságosság iránti vágynak.

irdesmond 2013.09.03. 18:13:23

@magyar ember teli szájjal: engem nem boldogít ha másnak is szar.
Vannak persze olyanok akik azt mondják, hogy nem baj ha nincs pénzed, meg kell találni a szépet másban, a naplemente, vagy egy nyíló virág, de szerintem ők is tudják hogy egy hazugság.

Ha tele a buksza, nyugodtan alszol, a főnököd is bekaphatja, mert kihúzod addig amig nem kerül más.

Spórolni akkor kell amikor van miből, amikor szalad a szekér. Eltenni a rosszabb napokra, mert olyanok mindig jönnek és az olyan biztos "mint ahogy pornó van a neten".

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

 • BBC News
 • Telegraph.co.uk
 • the Guardian
 • The Independent
 • MailOnline
 • CNN
 • The New York Times
 • POLITICO
 • The Huffington Post
 • Gawker
 • Vanity Fair
 • New York Post
 • Drudge Report
 • EL PAÍS
 • Chinadaily US Edition
 • elmundo.es