Kívül tágasabb

Rákos falvak – halálra ítélve

2013.06.06. 06:53, Kívül tágasabb , 13 komment

Hiába az átlagosnál jóval több rákos megbetegedés és az ebből fakadó haláleset, a kínai köznyelvben csak rákos falvaknak nevezett települések lakóinak segítség helyett csak jórészt a tagadás és megaláztatás jut.

kínai rákos nő cím.jpg

Kínában az iparosodás nem csak a gazdaság fellendülését hozta magával, hanem sok településen magát a halált is. Lehet persze azt mondani, hogy ez így túlzottan hatásvadász megállapítás, ám a tények igazolják, miért is nevezik az érintett településeket a kínai köznyelvben rákos falvaknak. Szakemberek és civil szervezetek szerint közel félezer (egészen pontosan 459) ilyen helység van.

Közös jellemzőjük, hogy a közelben általában gyógyszergyár vagy valamilyen vegyi üzem, erőmű működik. Márpedig az emberek Kínában a mai napig sok helyen közvetlenül a folyóból veszik az ivóvizet.

Megijedtek a hatóságok

Yanglingang egyike ezeknek a településeknek. Itt mindössze néhány száz ember él, mégis 2003 óta tizenegyen vesztették életüket valamilyen rákos megbetegedésben – írja a brit The Guardian.

A jelenségről már 1998 óta beszélnek, de kormányzati szinten csak az utolsó ötéves tervben említették meg, mint környezetvédelmi szempontból felmerülő kérdést. A civilek szerint már az is nagy lépés, hogy ezzel elismerik a probléma létezését.

kínai rákos folyó.jpg

A jelentéstől a hivatalosságok meg is ijedtek, és a népi kongresszus idején az egészségügyi és környezetvédelmi hatóságok közös gyűlésen ítélték el a minisztériumi jelentés szóhasználatát. Ráadásul úgy értékelték, hogy mivel ez egy egészségügyi kérdés, a környezetvédelmi minisztériumnak semmi köze hozzá, így a szövegezés nem pontos, és nem megfelelő.

Három évtized alatt drámai növekedés

Ugyanakkor a szennyezés és a betegségek számának növekedés között a kapcsolatot keresni megalapozottnak tűnik. Ugyanis Kínában a rákbetegségekben elhunytak halálozási aránya 80%-al nőtt az elmúlt 30 évben. Ezzel az ország vezető haláloka lett.

A nagyvárosokban a szennyezett levegőt, vidéken a vizet teszik érte felelőssé. A folyók és tavak 70 százaléka szennyezett, és még hivatalos jelentések szerint is minden második vize alkalmatlan emberi fogyasztásra.

Yanglingangban például nincsen vezetékes víz, amit az emberek nem is bántak, egészen az ipari zóna 2000-ben befejezett megépítéséig. Addig ugyanis a folyó tiszta volt. A falu azóta egy papírgyár és egy erőmű közé beékelve szenved, az előbbi egyenesen a Jangce folyóba üríti a szennyvizét. A falusiak pedig fogyasztás előtt ugyan tisztítják a vizet timsóval, de ez messze nem tökéletes megoldás.

kínai rákos nő.jpg

Segítség helyett fenyegetés

A Greenpeace helyi aktivistái úgy gondolták könnyű lesz a rák és a szennyezés között megállapítani a közvetlen kapcsolatot, de kiderült: annyi különböző betegség, és annyi kémiai vegyület van jelen, hogy nehéz egyértelmű kapcsolatot kimutatni, és évek kellhetnek hozzá.

Egy másik területen, Hangzhou egyik külvárosában a rák 1992 és 2004 között 60 emberéletet követelt, tavaly pedig további hatot, a 2000 fős lakosságból. A helyiek többször próbáltak (eredménytelenül) tiltakozni a vegyi üzemek ellen, de szókimondásuk segítség helyett csak fenyegetést ért.

Az ipari létesítmények pedig egyre beljebb vonulnak az ország szegényebb belső részei felé, ahol a figyelem kevésbé irányul rájuk.

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

A bejegyzés trackback címe:

https://kivultagasabb.blog.hu/api/trackback/id/tr325346384

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Boka1 2013.06.07. 10:46:00

ki tudja mi okozza? Ha a szennyezés, akkor mindenkinek betegnek kell lennie. A grínpísz meg beszámlázós kotonügynökség.

Lobelt Ledfold Reloaded 2013.06.07. 11:16:52

"Ugyanis Kínában a rákbetegségekben elhunytak halálozási aránya 80%-al nőtt az elmúlt 30 évben."
Ez azért tekinthető vicces megállapításnak, mert Kínában 30 éve nem voltak sem kórházak, sem orvosok, hogy megállapítsák, ki az aki rákban és ki az valaki másban szenderül jobblétre. A puszta tény, hogy megjelent a diagnosztika és egyre többeknek hozzáférhető azt is jelenti, hogy képesek érdemi statisztikákat készíteni arról, ki mitől patkol el.

Ettől még persze a szennyezés mértéke elég borzalmas Kína egyes részein, ezen nincs mit tagadni, náluk az ipari forradalom késett párszáz évet. Így legalább Európa meg Amerika az internetre kötött kütyüje előtt hátradőlve szőrnyülködhet, hogy milyen borzalmas dolgok mennek ott, ahol az internetkütyüjének alkatrészeit gyártják a barbár csinkik...

szilvi1960 2013.06.07. 11:21:35

megdöbbentett ez a cikk

komplikato 2013.06.07. 12:25:36

@Lobelt Ledfold Reloaded: Arról nem beszélve, hogy elmúlt 40-50 évben a "civilizált" nyugati országokban hányszorosára nőtt a cukorbetegek, rákosok, skizofrének, depressziósok, allergiások száma és valahogy az istennek sem akarja senki vizsgálni miért.
Mondjuk az se gyanús, hogy mióta mesterséges aromákat raktak a kutya, macska, disznó tápba, azóta a háziállatok között is vagy hússzorosára nőttek a rákos megbetegedések száma.
Lakihegyen meg a régi Petőfi adóhoz legközelebb eső két utcában kb. minden második házban voltak rákosok aztán a szakértők még is megmondják mindig, hogy a rádió hullámok, GSM állomások, wifi az tök ártalmatlan ...

nem azt gondolom, hogy a cikk állításai túlzóak lennének, sőt. De nem ártana saját házuk táján söprögetnie először a Greenpeace-nek sem.

PiBá 2013.06.07. 12:38:49

@komplikato: Kis kötözködés :) Gondolom, ezek szerint nincs mobil telefonod és otthon wifi-t sem használsz.

PiBá 2013.06.07. 12:39:44

@szilvi1960: Aúú. Neked szántam.
Kis kötözködés :) Gondolom, ezek szerint nincs mobil telefonod és otthon wifi-t sem használsz.

komplikato 2013.06.07. 12:48:05

@PiBá: :D
Mondjuk van itt 3+1 rádió adó torony, egy halom GSM torony, a rendőrségi mikrohullámú kamera lánc, egy helyi Wifi-s internet szolgáltató tornya. Jó kérdés oszt vagy szoroz a saját mobil?* :D
Itt kikapcsolta hangfalon szól néha a Petőfi. Szerinted?
Egyébként GSM-nél inkább az állomásokra gondolok, amit előszeretettel szereltek rengeteg lakóház tetejére Budapesten.

*Valószínűleg a régi CRT monitorok és TV-k sugárzása többet árt.

Kínában viszont komplett folyók vannak aminek a közelébe se nő semmi, annyira szennyezettek és olyan színe van, mint amibe beborult két kamion vízfesték.

kifordított nagyanyó 2013.06.07. 12:57:56

Mondjuk nem értem,faszér nem fér bele a Kínai költségvetésbe néhány víztisztító építése,és az emberek oda szoktatása.

yafet 2013.06.07. 13:03:47

@kifordított nagyanyó: Mer ezek a kapitalisták kommunisták, vagy ezek a kommunisták kapitalisták.
Ez a legszarabb hibrid.....

kifordított nagyanyó 2013.06.07. 13:32:53

@yafet: Valahogy úgy.
Pedig pont ezért lehetne jól is csinálni.

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2013.06.07. 15:13:23

ez a kapitalizmus tiszta formája, ld Charles Dickens regényeit, - cilinderes urak, csillét toló angolkóros gyerekek a bányában, szmog(széntől), nyomor, éhség, TBC, szifilisz + BONUSZ: hasfelmetsző jack :))

persze, kínában, formálisan kommunizmus van, de ez csupán a máz.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2013.06.07. 15:41:29

Na de nem pont az a lényeg hogy olyan körülmények között élnek és termelnek, ami nálunk nem lenne engedélyezhető? Így kapunk olcsóbb terméket. Én imádom az olcsóságot, az olcsó termékeket! Régen se volt jobb sorsa az uralkodó réteg (mi) rabszolgáinak!

Wannabe 2013.06.07. 17:31:14

Azért remélem a következő ájfon (meg nike cipő, meg gumikacsa) nem lesz emiatt drágább...

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Utolsó kommentek

 • sutyerák: ajánlottam a Fűmesternek. egy volt kolléga cége. jó gyerek (2019.04.21. 15:21) Be lehet költözni a Buckingham-palotába
 • kiskutyauto: Szerintem a fizu sem lehet gyenge. Legalább 2000 font kell legyen és ugyebár hozzá a szállás és kaja ami még egyszer annyit ér kb per hó. Azonban itt csak a legelitebb kertész csapat rúg labdába, ka... (2019.04.21. 15:10) Be lehet költözni a Buckingham-palotába
 • élhetetlen: @Nagy fasz vagy te Válasszunk: Jó a humorod, gondolod. Gondom, azt is el tudod képzelni, ahogy a teljes királyi család sorban áll a palota egy db. wc-jénél a 800 alkalmazottal együtt reggelente. (2019.04.21. 15:07) Be lehet költözni a Buckingham-palotába
 • élhetetlen: @darlacko: Kicsit másképp látom, bár nem ismerem a viszonyokat. Csak így az internetről: Single szoba – £90-120, azaz 4700-6200 font /év, és ez nagyon a központban van. Nem kell napi több órát bumli... (2019.04.21. 14:54) Be lehet költözni a Buckingham-palotába
 • Nagy fasz vagy te Válasszunk: " lehet élvezni a királyi udvar rekreációs létesítményeit, béren kívüli juttatásként." Azért az fasza lehet, hogy lerúgod a pacskert, aztán ráüvöltesz Böskére, hogy na húzzál ki a jacuzziból vénass... (2019.04.21. 12:18) Be lehet költözni a Buckingham-palotába
 • Utolsó 20

Innen szemezgetünk

 • BBC News
 • Telegraph.co.uk
 • the Guardian
 • The Independent
 • MailOnline
 • CNN
 • The New York Times
 • POLITICO
 • The Huffington Post
 • Gawker
 • Vanity Fair
 • New York Post
 • Drudge Report
 • EL PAÍS
 • Chinadaily US Edition
 • elmundo.es