Kívül tágasabb

Fogyókúra és a sokkoló szex

2013.05.05. 06:51, Kívül tágasabb , 8 komment

Aki látott már bulvárlapot (és ki ne látott volna), az alighanem kapásból fel tudja sorolni azokat a szavakat, amelyek valószínűleg a leggyakrabban előfordulnak a címlapokon. A kérdés nem is igazán ez, hanem hogy melyik szó a leggyakoribb. Most kiderül.

cím_100.jpg

Az egyik legszórakoztatóbb oldal, a BuzzFeed képes volt végignézni az utóbbi időszak (nyilván amerikai) magazinok címlapjait és összeszámolta a leggyakrabban előforduló szavakat (nyilván a kötőszavakat és névelőket figyelmen kívül hagyva). Ehhez a társoldal Jezebel Midweek Madness rovatát vették alapul.

Íme, a Top 10 – fordított sorrendben:

10. Fogyókúra

A nyugati kultúrkörben manapság feltartóztathatatlanul tomboló fogyókúra-őrületet elnézve tulajdonképpen meglepő, hogy a szó éppen csak befért a 10. helyre. A 25 említés Kim Kardashian és társai címlapszerepléseit elnézve akár kevésnek is mondható.

9. Válás

A párkapcsolatok mindig is a bulvársajtó kedvenc témái közé tartoztak, ezen belül is a válások, szakítások, válságok vonzzák az olvasókat. Így nem nagy csoda a „válás" szó 9. helye 30 említéssel.

8. Félrelépés

Ritkán van válás félrelépés nélkül, de a jelek szerint azért utóbbi még népszerűbb téma. A lapok címoldalán mindenesetre 34 alkalommal jelent meg.

7. Sokkoló

Egy időben a magyar netes oldalak előszeretettel használták mindenre a „sokkoló" jelzőt, ami aztán szerencsére kissé háttérbe szorult. Nem így Amerikában, ahol 36 megjelenéssel a 7. helyen tudott végezni. Jellemzően a „terhesség" és a „szerelemgyerek" szavak mellett szerepelt...

6. Szex

Íme, a nagy esélyes szex csupán a 6. A 43 szereplés nem rossz, de azért a magunk részéről ennél sokkal többet vártunk. Már nem igaz, hogy „sex sells" (azaz a szexszel mindent el lehet adni), vagy Amerika lenne túl prűd?

Brad Pitt szex.jpg

5. Házasság

A szexnél még a házasság is vonzóbb a bulvárlapok szerint, és nyilván igazuk is van. Speciel ebben az esetben (is) a szó összes létező variációja számított, a 46 megjelenés még akkor is szép, ha nem csak pozitív felhanggal jelent meg. (Azaz ide számít a „Pénzért ment férjhez" cím is.)

4. Terhesség

Itt most ugrunk egy kategóriát, hiszen a várandósság, terhesség az egyik legnépszerűbb kifejezés volt tavaly 60 említéssel. Mit mondjunk? Nem vagyunk meglepődve, hiszen ez egy abszolút hálás téma, a női olvasók szívét mindig meg lehet olvasztani egy várandós kismamával. Pláne, ha esetleg Kate Middleton kapcsán lehet találgatni...

3. Esküvő

A házasságnál sokkal jobb az esküvő, legalábbis statisztikailag, hiszen több mint 70 alkalommal lehetett címlapon olvasni „álomesküvőről", „meglepetés-esküvőről" és társaikról.

esküvő.jpg

2. Titok

Tulajdonképpen az élre vártuk ezt a szót, hiszen a bulvárlapok lételeme a titok (legalábbis ezt állítják magukról), a sztárok eltitkolni vágyott szennyesének kiteregetése. A 73 említés ehhez képest nem is olyan sok.

1. Baba

Különösen, hogy a „baba" szó mindent vitt, méghozzá elképesztő fölénnyel. Nem kevesebb mint 148 alkalommal olvashatták az amerikaiak ezt a szót valamelyik vizsgált bulvárlap címoldalán.

baba_1.jpg

A természetesen csak félig komolyan veendő (legalábbis mi csak félig vettük komolyan) lista azért egyvalamit világosan jelez: a bulvármagazinok fő célközönségét nők alkotják, és ezek a kiadványok (legyen ez bármilyen meglepő is) valójában meglehetősen konzervatívak: a Top10 nagy részét az esküvő, házasság, gyerek jóval gyakrabban jelennek meg, mint a szex, a válás vagy a félrelépés. De az is lehet, hogy az olvasók (de legalábbis a lapok szerkesztői) egy pozitív, élhető világot szeretnének látni.

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

Határátkelő

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

  • BBC News
  • Telegraph.co.uk
  • the Guardian
  • The Independent
  • MailOnline
  • CNN
  • The New York Times
  • POLITICO
  • The Huffington Post
  • Gawker
  • Vanity Fair
  • New York Post
  • Drudge Report
  • EL PAÍS
  • Chinadaily US Edition
  • elmundo.es
süti beállítások módosítása