Kívül tágasabb

Botrányos reklámok Lolától a szexig

2013.02.02. 08:28, Kívül tágasabb , 3 komment

A reklámok műfajukból adódóan sokszor provokatívak, néha talán túlságosan is. A biztosítékot általában az csapja ki a különböző szabályozó testületeknél, ha úgy vélik, gyerekeket ábrázolnak nem megfelelő helyzetekben, vagy ha túlzottnak érzik a szexualitás ábrázolását. Megmutatunk pár példát.

Miu Miu.jpg

Miu Miu

Kezdjük rögtön a Prada egy brit reklámkampányával, amely a cég egyik márkáját, a Miu Miu-t volt hivatott hirdetni. A képen a 14 éves Hailee Steinfeld látható a vonatsíneken ülve, amint éppen egy könnycseppet morzsol el a szemében. Bár a cég azzal védekezett, hogy a fotó egy „képzeletbeli filmforgatást" ábrázol, a hatóság szerint a kampány felelőtlen volt, mert nem biztonságos körülmények között ábrázolt egy gyereket.

Oh, Lola!

Ha már gyerekek, a következő reklám is ebben a körben mozog, csak éppen egészen más előjellel, hiszen a Lolita-jelenséget próbálja meg felhasználni céljaira. Nem is nagyon titkolja, hiszen a név és a kép együtt mi másra is engedne asszociálni, mint Nabokov híres (és botrányos) regényére. A Marc Jacobs reklámján a 17 éves (de nem annyinak látszó...) Dakota Fanning látható, egy túlméretezett parfümös üveggel a lábai közt. A hatóság természetesen felelőtlennek és túlságosan szexualizáltnak vélte a képet.

Lola Dakota.jpg

M & S

A Marks and Spencer képe finoman szólva sem köntörfalaz, hiszen a csupán fehérneműben egy ágyon térdelő, hátát finoman begörbítő modell láttán nehéz lenne eltéveszteni az üzenetet. Így érezte ezt a brit független reklámszabályozó testület, az Advertising Standards Authority (ASA) tagjai is, akik „társadalmilag felelőtlennek" bélyegezték a 2011-es kampányt.

Marks and Spencer.jpg

Calvin Klein

A következő kép Ausztráliában verte ki a közönség bizonyos részénél a biztosítékot (valami azt súgja, nem a célközönség tagjai közt...), hiszen több mint 50 panasz érkezett az ottani reklámszabályozó testülethez, amely gyorsan lépett is és levetette a képet a hirdetőtáblákról. A valóban meglehetősen szexuális üzenetű fotón Lara Stone modell nehezen félreérthető helyzetben található egy csoport félmeztelen fiatalember társaságában egy kosárpályán.

Lara Calvin.jpg

Rimmel

Édesapja nyomdokaiba lépve Georgia May Jagger körül is zajlik az élet, igaz, ő nem színpadi (és azon kívüli) dolgaival (csak a biztonság kedvéért, a papa Mick Jagger, a Rolling Stones énekese, a kedves mama pedig Jerry Hall modell) okoz botrányt, hanem például ezzel a reklámszerepével. Éppen ebben az esetben sok köze persze nem volt a hirdetés bevonásához, azt azért kellett meglépnie a Rimmelnek, mert állítólag abból nem derül ki egyértelműen a vásárlóknak a műszempilla használata. Amit a magunk részéről nehezen értelmezünk...

Jagger.jpg

Brian Atwood

A következő reklám annak ékes bizonyítéka, hogy szexszel mindent meg lehet próbálni eladni, még a cipőt is. A képet elnézve azért ez nem a „Cipőt a cipőboltból!" hangulat... A fotó egyébként a Brian Atwood New York-i Madison Avenue-n található üzlete előtt (is) pompázott, onnan kellett levenni, mert az épület tulajdonosainak nem nagyon nyerte el a tetszését.

A képen egyébként a Victoria's Secret modellje, Candice Swanepoel látható nem túlságosan túlöltözve, és ugyanezt elmondhatjuk a két férfiról is. A lényeg persze a tigrismintás Atwood-cipő...

Attwood.jpg

Opium

A magunk részéről nagy kedvencünk az Yves Saint Laurent Opium parfümje, más kérdés, hogy a reklám (nem véletlenül) az ASA elmúlt fél évszázadának 8. legtöbb reklamációt kapó hirdetése lett. A meztelen modell Sophie Dahl (egyébként a legendás író, Roald Dahl unokája), aki valóban viszonylag kevés teret hagy a férfiúi képzeletnek.

A hirdetés mögött az YSL akkoriban frissen kinevezett kreatív igazgatója, Tom Ford állt, aki szándékai szerint ezzel a szexuálisan provokatív reklámkampánnyal szerette volna visszaterelni az ezredfordulón kissé gyengélkedő márkát a divatvilág élvonalába. Nos, a provokáció elérte a célját, hiszen egészen pontosan 948 felháborodott panasz érkezett az ASA-hoz.

YSLOpium.jpg

Christian Dior

Hasonlóan a Rimmel hirdetéséhez, elsőre ezen a reklámon sem látszik semmi botrányos: adott egy neves divatmárka és egy legalább olyan híres színésznő, Natalie Portman. Betiltást ezúttal a Photoshop túl lendületes használata ért, ugyanis az ASA álláspontja szerint a kép mesterséges módosítása „eltúlozta a termék hatását". A Dior ugyanakkor a mai napig állítja, hogy csak „minimális mértékben" változtattak a képen.

Dior Natalie Portman.jpg

Gucci

Már megint Tom Ford, igaz, ezúttal 2004-ből és már a Guccinál okozott botrányt. Speciel meg is értjük, hogy egyeseknek szúrta a szemét a modell hölgy (Carmen Kass) meglehetősen intim testrészére borotvált G betű. A háborgók szerint ez lealacsonyítja a nőket.

Gucci.jpg

American Apparel

Az American Apparel (illetve annak alapítója, Dov Charney) a reklámpiac egyik notórius visszaesője. Jelen esetben a zoknireklámnál valóban nehezen indokolható módon a fotón látható négy képből hármon a termék meg sem jelenik, és valóban, a kis képekre nézve az ember első gondolata valószínűleg nem a zokni... A reklámot végül azért tiltották be, mert szexuális tárgyként kezeli a modellt.

American Apparel.jpg

Jack Wills

Kínos az, amikor egy márka (esetünkben a magát előszeretettel az egyetemisták márkájaként is önmeghatározó University Outfitters) rájön arra, hogy nem eléggé menő. Ez történt a Jack Wills esetében is, amely 2011-ben úgy próbált segíteni a helyzeten, hogy telepakolta reklámfotóját félmeztelen (vagy afelé jó úton haladó) tinikkel. A hatás nem is maradt el, jöttek a dühös szülők, na meg az ASA tiltása – a cég meg örült, hogy végre menő lehetett...

Jack Wills.jpg

Calvin Klein

Végül zárjuk a sort egy színésznővel, hiszen Eva Mendes is odaadta nem akármilyen testét a Calvin Klein Secret Obsession reklámjához. Amiben sok titok nem maradt, hiszen a színésznő nem sokat takargat. Sőt, az amerikai hatóság szerint túl keveset is, hiszen egy kivillanó mellbimbó miatt be is tiltották a tévéreklámot.

Eva Mendes.jpg

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

Határátkelő

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

  • BBC News
  • Telegraph.co.uk
  • the Guardian
  • The Independent
  • MailOnline
  • CNN
  • The New York Times
  • POLITICO
  • The Huffington Post
  • Gawker
  • Vanity Fair
  • New York Post
  • Drudge Report
  • EL PAÍS
  • Chinadaily US Edition
  • elmundo.es
süti beállítások módosítása