Kívül tágasabb

Mi lett volna, ha...?

2012.11.25. 06:47, Kívül tágasabb , 28 komment

Vannak legendás filmszerepek, amelyek olyannyira kötődnek az adott színészhez, hogy elképzelni sem tudjuk őket mással. Pedig... milyen lett volna Cary Grant James Bondként? Vagy Tom Selleck mint Indiana Jones? Kiválogattunk tíz olyan filmszerepet, amiket utólag visszanézve nagy hiba volt visszautasítani.

Cary Grant.jpg

Cary Grant mint James Bond

Talán kevessé közismert, hogy Cary Grant Angliában látta meg a napvilágot és csupán 38 évesen, 1942-ben vette fel az amerikai állampolgárságot. Közeli barátja volt Albert Broccolinak, olyannyira, hogy a producer tanúja volt annak esküvőjén.

Így aztán nem csoda, hogy amikor Broccoli főszereplőt keresett készülő James Bond-filmjéhez, a Dr. No-hoz, először neki ajánlotta fel. Végül nem lett belőle semmi, mert Cary Grant csak egy filmhez írt volna alá, míg a producerek olyasvalakit kerestek, aki az egész franchise arca lenne. Így jött be a képbe Sean Connery.

Sean Connery mint Gandalf

Sean Connery.jpg

Persze a James Bond-legenda megteremtője sem hozott mindig jó döntést. Anyagi szempontból legalábbis elgondolkodtató, hogy Sean Connery visszautasította Gandalf szerepét a Gyűrűk Ura-trilógiában.

Éppenséggel már a szerepért alaphelyzetben kínált 19 millió font sem rossz pénz, ám a Warner Bros ezen felül még felajánlotta a jegybevételek 15 százalékát is. Ez így együtt már egy viszonylag szerénytelen 283 millió font bevételt jelentett volna Sean Connerynek, aki egyébként azért mondott nemet, mert fenntartásai voltak a forgatókönyvvel kapcsolatban. A szerepet végül Sir Ian McKellen kapta meg.

Burt Reynolds mint Han Solo

Saját bevallása szerint is élete egyik legrosszabb döntésének tartja Burt Reynolds, hogy nemet mondott Han Solo szerepére a Star Wars forgatása előtt. Az akkoriban szinte teljesen ismeretlen, csak kisebb szerepeket kapó Harrison Ford viszont kapva kapott a lehetőségen (eredetileg a szereplőválogatáson végszavazott a jelentkezőknek, de ezzel is meggyőzte az akkor őt már egy ideje ismerő George Lucast) és a szerep világsztárrá tette.

„Azt hiszem, ez a karrierem legnagyobb hibája. A magam részéről az ügynököm hibáztatom, nem kizárólag rajtam múlott" – nyilatkozta később Burt Reynolds.

Tom Selleck mint Indiana Jones

Tom Selleck.jpg

Úgy tűnik, Harrison Fordnak szerencséje volt ezen a téren, hiszen másik legendás szerepét, Indiana Jonest is annak köszönheti, hogy az első számú jelölt nem vállalta.

Steven Spielberg és George Lucas ugyanis eredetileg Tom Sellecket kérték fel a szerepre, ám ő kénytelen volt nemet mondani, ugyanis érvényes tévés szerződése volt, amiből képtelen volt a forgatás idejére elszabadulni.

Will Smith mint Neo

A Mátrix főszerepét először Will Smithnek ajánlották fel, ő azonban nemet mondott, így került a képbe Keanu Reeves, aki viszont alighanem élete legnagyobb sikerét aratta a trilógiával.

Érdekes ugyanakkor Will Smith egy későbbi nyilatkozata: „A Mátrix egy nagyon összetett koncepció és én valahogy nem éreztem a dolgot. Elnézve Keanu Reeves alakítását azt kell mondanom – és nagyon ritkán mondok ilyet -, hogy elszúrtam volna. Tökéletesen hazavágtam volna a Mátrixot. Karrierem azon szakaszában nem voltam elég okos ahhoz, hogy színészként hagyja, a filmet működni. Keanu az volt. Hadd mondja el a mozi és a rendező a történetet, nem kell állandóan megpróbálni túljátszani minden pillanatot".

James Caan mint Mac McMurphy

A Ken Kesey regényéből készült film, a Száll a kakukk fészkére igazi jutalomjáték volt Jack Nicholsonnak – más kérdés, hogy a lehetőséget jórészt James Caannak is köszönheti, aki nemet mondott a megkeresésre.

„Akkoriban azt gondoltam – mert zseni vagyok -, hogy a film nem eléggé látványos. Végül is négy fal között játszódik. Nem tudtam, hogy a rendező, Milos Forman olyan jó, mint amilyennek bizonyult. Ez volt a véleményem, amihez sajnos ragaszkodtam. Rossz döntés volt" – ismerte el később James Caan.

Sajnálhatta is, ugyanis a szerep Oscar-díjat hozott Jack Nicholsonnak, a film pedig egyike annak a három alkotásnak, amely mind az öt „nagy" Oscar-díjat képes volt elnyerni.

Molly Ringwald mint Vivian Ward

Molly Ringwald.jpg

Az 1990-es Pretty Woman (Micsoda nő!) alapozta meg az elmúlt két évtized egyik legnagyobb női filmsztárjának karrierjét. Vivian Ward szerepében Julia Roberts világsztár lett, és az is maradt. Nagy szerencséje, hogy az elsőként felkért Molly Ringwald (Nulladik óra; Álmodj rózsaszínt!) visszaadta a szerepet...

„Emlékeim szerint a forgatókönyv egy korai változatát láttam, a címe pedig 3000 dollár volt. Nem is igazán emlékszem arra, hogy visszadobtam volna. A forgatókönyv egyébként rendben volt, de azt kell mondanom, Julia Roberts tette azzá a filmet, ami. Rá szabták azt a szerepet. Minden színész álma egy olyan szerep, ami ennyire hagyja ragyogni" – ismerte el dicséretes őszinteséggel Molly Ringwald.

John Travolta mint Forrest Gump

Hát igen... A magunk részéről nem nagyon tudjuk elképzelni John Travoltát Forrest Gump szerepében és alighanem ezzel így lehetett ő is, azért nem vállalta a felkérést. Tom Hanks viszont igen, nyert is vele egy Oscar-díjat, maga a film pedig hatot, köztük a legjobb filmét, ami különösen annak fényében hátborzongató döntés, hogy a jelöltek között volt a Ponyvaregény; a Négy esküvő és egy temetés; a Kvíz Show és az A remény rabjai.

Kevin Costner mint Andy Dufresne

Ha már A remény rabjainál tartunk, Andy Dufresne (Tim Robbins) szerepét eredetileg Kevin Costnernek ajánlották fel, ám ő túlságosan is el volt foglalva a később embertelen bukásnak bizonyuló Waterworld című filmjével, ezért köszönte szépen, de nem kért belőle. Később aztán alaposan megbánta, amit maximálisan megértünk.

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!
Címkék: film Hollywood

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

Határátkelő

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

  • BBC News
  • Telegraph.co.uk
  • the Guardian
  • The Independent
  • MailOnline
  • CNN
  • The New York Times
  • POLITICO
  • The Huffington Post
  • Gawker
  • Vanity Fair
  • New York Post
  • Drudge Report
  • EL PAÍS
  • Chinadaily US Edition
  • elmundo.es
süti beállítások módosítása