Kívül tágasabb

Testvérdráma a náci korszakból

2012.10.30. 06:52, Kívül tágasabb , komment

A főként komikus műveiről és musicaljeiről ismer Ben Elton most egy megindító világháborús drámával készül a közönség elé, melybe a saját családja történetét szőtte bele.

Ben Elton.jpg

Sokak szerint 53 évesen, 13 bestsellerrel, forgatókönyvekkel (például a Fekete Vipera-sorozattal) és négy sikeres musicallel a háta mögött Ben Eltonnak akár már egy szót sem kellene írnia, ő azonban most készül kiadni új regényét, melyet állítólag egész életében magában hordozott.

„Minden, amit valaha írtam, egy spontán ötletből jött. Ez most más volt" – mesélte Ben Elton – „A könyv miatt néha hajnal kettőkor ébredtem fel. Mindig arra gondoltam, hogy vissza kéne feküdnöm, mert ez nem normális, de tudtam, hogy ha vissza is feküdnék, akkor is csak álmatlanul forgolódnék az ágyban. Ezért inkább felkeltem és írni kezdtem."

A Two Brothers egy zsidó ikerpár, Paulus és Otto történetét meséli el. A testvérpár egyik tagja még csecsemőkorában meghal, és egy árja gyermekkel helyettesítik, a két fiút pedig testvérekként nevelik fel.

Így amikor Hitler hatalomra jut, az egyikük gondtalanul élhet tovább, a másik viszont halálra van ítélve. A testvérként nevelt gyerekek közül az egyik Angliába menekül, míg a másik belép a német seregbe.

Részben családi történet

A meglehetősen fantasztikus cselekmény nem színtiszta kitaláció, Ben Elton ugyanis beleszőtte családja történetét. Apja, Ludwig Ehrenbergs (a képen jobbra) és bátyja, Gottfried szülei zsidók voltak, de németként tekintettek magukra, apjuk (Ben Elton nagyapja) még az első világháborúban is harcolt.

Gottfried (b) és Ludwig Ehrenberg.jpg

Amikor 1929-ben az író apja egyetemi katedrát kapott Prágában, a család is vele költözött. 1938-ban azonban, amikor több ezer német zsidót tartóztattak le és küldtek koncentrációs táborokba, az Ehrenbergs család rájött, hogy nincsenek többé biztonságban.

Egyetemi kapcsolatai révén az apa szerzett egy londoni kutatói állást, a család pedig alig egy hónappal azelőtt menekült el Prágából, hogy Hitler elfoglalta volna a várost.

Ehrenbergből Elton

Az anya elhitette a brit hivatalnokokkal, hogy Ludwig és Gottfried folyékonyan beszélnek angolul. Valójában alig tudtak pár szót. Végül egy barátjuk segítségével Walesben kaptak munkát. Gottfried belépett a brit hadseregbe és tolmács lett belőle.

Azt tanácsolták neki, hogy angolosítsa a nevét, mert az Ehrenberg rögtön feltűnne a német katonáknak, ha esetleg elfognák. Így lett Gottfried Ehrenbergből Geoffrey Elton, később Sir Geoffrey Elton professzor, történész; Ben apja, Ludwig pedig Lewisra változtatta a nevét.

német katonák.jpg

Az Ehrenberg család többi tagja már nem volt ilyen szerencsés. Néhányukat koncentrációs táborba hurcolták, Ben Elton nagynénjét pedig agyonlőtték. Csak egyikük maradhatott biztonságban Németországban: Ludwig és Gottfried unokatestvére, Heinz, akit Elton nagybátyja fogadott örökbe. Bár zsidó családban nőtt fel, származását tekintve nem volt az.

„Egy ilyen rettenetes időszakról csak akkor tudsz fiktív történetet írni, ha tudod is, hogy miről beszélsz." - kommentálta a művét Elton – „Az, hogy az egyik nagybátyám Németországban élt, a másik pedig a brit seregben szolgált, mindig is lenyűgözött."

A regényt Ben Elton szülei is elolvasták és áldásukat adták rá. Az író azt mondja, azért várt ennyit a művel, mert csak most érezte magát elég érettnek arra, hogy papírra vesse.

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

Határátkelő

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

  • BBC News
  • Telegraph.co.uk
  • the Guardian
  • The Independent
  • MailOnline
  • CNN
  • The New York Times
  • POLITICO
  • The Huffington Post
  • Gawker
  • Vanity Fair
  • New York Post
  • Drudge Report
  • EL PAÍS
  • Chinadaily US Edition
  • elmundo.es
süti beállítások módosítása