Kívül tágasabb

Tragédia Londonnak az olimpia?

2012.08.01. 06:51, Kívül tágasabb , 65 komment

A brit főváros kis túlzással kong az ürességtől, ha azt mondjuk, az olimpia nem teljesíti az előzetes kereskedelmi várakozásokat, akkor nagyon finoman fogalmazunk. Van, ahol 50 éve nem volt ilyen rossz turistaszezon.

Regent street.jpg

Kétharmadával kevesebb turista érkezett Londonba az idei turistaszezonban, mint egy átlagos nyáron, ami hatalmas anyagi veszteségeket okoz a brit fővárosban működő üzleteknek (vessünk csak egy pillantást a fenti képen a Regent Streetre, ami aztán tényleg London egyik legfontosabb utcája). Mindez az olimpia előtti, elsősorban a várható közlekedési káoszt és a túlárazott hotelszobákat illető félelmek miatt.

Azt, hogy az ötkarikás játékok állhat a borzalmas számok hátterében, az is mutatja, hogy a vitorlásversenyek helyszínéül szolgáló Weymouth és Portland fél évszázada nem látott ilyen gyenge szezont.

London nyugati és középső része az ott érdekeltséggel bíró vállalkozók szerint jelenleg inkább szellemvároshoz hasonlít – legalábbis ha az átlagos nyári forgalmat vesszük alapul.

Inkább nem mentek

Az évente félmillió szállodai szobafoglalást kezelő JacTravel szerint idén „jelentősen alacsonyabbak" a számok, mint a tavalyi év ugyanezen időszakában. Az üzletek, múzeumok és színházak hasonló helyzetről számolnak be, egyesek szerint akár 35 százalék is lehet az eltérés.

London Bridge.jpg

„Miközben az olimpia sok sportszeretőt vonz, egyúttal olyan környezetet teremtett, melyben a rendszeres, inkább pihenésre vágyó turisták elmaradtak. Az emberek azt gondolták, hogy az olimpia miatt minden aránytalanul drága, túlzsúfolt és nehezebben elérhető lesz, ezért inkább nem jöttek" - vélte a JacTravel munkatársa, David Tarsh

A 42 legfontosabb londoni nevezetességet tömörítő Association of Leading Visitor Attractions (ALVA) adatai szerint is a szokásosnál 30-35 százalékkal kevesebb látogatójuk volt az elmúlt két hétben.

A világ egyik legfontosabb színházi központja, a West End múlt szombati előadásain 12 százalékkal kevesebb néző volt, mint tavaly ugyanezen a hétvégi napon.

„A valóság sokkal rosszabb"

Az Oxford Street (London egyik legfontosabb bevásárlóutcája) kisebb üzleteinek tulajdonosai 30 százalékos zuhanásról számoltak be. A Covent Gardenben működő Porters étterem tulajdonosa azt mondta, múlt pénteki bevételük 1600 font volt, míg egy évvel korábban ugyanezen a napon több mint 4000 fontot kerestek.

„Egy ideje már aggódtunk az olimpia miatt, de a valóság sokkal rosszabb – a Covent Garden egész környéke csendes, miközben normál esetben dübörög az élet" - nyilatkozta az étterem tulajdonosa, Bradford grófja.

Carnaby Street, Soho.jpg

Zuhanó szállodai árak

A színházak esetében sem jobb a helyzet, a West Enden hat helyszínt is működtető Nimax Theatres jelentése szerint a múlt hét hozta az egész év legrosszabb jegyeladási adatait és az előrejelzések szerint az egész nyarat tekintve 30 százalékos csökkenés várható.

Az egész világot lázba hozó sportesemények egyik nagy nyertese általában a szállodaipar, hiszen ilyenkor a szokásosnál több turista miatt akár többszörösére is emelhetik az áraikat. Nos, Londonban ez olyannyira nincs így, hogy már júniusban elkezdték az árcsökkentést.

A hotels.com oldal adatai szerint egy londoni átlag szállodai szoba árát negyedével csökkentették, miután az előrejelzések arra figyelmeztettek, hogy akár 30 százalékos csökkenés is lehet a foglalások terén az olimpia idején.

Olympic lane.jpg

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

Határátkelő

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

  • BBC News
  • Telegraph.co.uk
  • the Guardian
  • The Independent
  • MailOnline
  • CNN
  • The New York Times
  • POLITICO
  • The Huffington Post
  • Gawker
  • Vanity Fair
  • New York Post
  • Drudge Report
  • EL PAÍS
  • Chinadaily US Edition
  • elmundo.es
süti beállítások módosítása