Kívül tágasabb

Szomjan halt a kórházban a beteg

2012.07.03. 03:03, Kívül tágasabb , 10 komment

Sok kritika éri a magyar egészségügyet (nem egyszer jogosan, persze), de a helyzet más országokban sem sokkal jobb. Például Nagy-Britanniában, ahol egy beteg szabályszerűen szomjan halt a kórházban.

A 22 éves Kane Gorny azért került kórházba, mert hónapokkal korábban agydaganatot állapítottak meg nála, és a gyógyszeres kezelés következtében további beavatkozásra volt szüksége.

A dél-londoni St George's Hospitalban a nővérek elfelejtették beadni neki a gyógyszerét, mi több, több mint egy napig sem enni, sem inni nem kapott. A már majdnem öntudatát vesztő férfi kétségbeesésében felhívta a segélyhívót.

A rendőrség meg is jelent a kórháznál, ám a személyzet elküldte őket, mondván, a férfinak semmi baja. Ha ez nem lenne elég, a mostani bírósági tárgyaláson tanúskodó anya, Rita Cronin azt mondta, órákon keresztül próbálta győzködni a nővéreket és az orvosokat, hogy fiának sürgős segítségre van szüksége, de nem hallgattak rá, és azzal rázták le, hogy a fia jól van.

Végül alig egy órával Kane Gorny halála előtt egy orvos vette észre a helyzet súlyosságát. „Bejött a kórterembe, egyetlen pillantást vetett rá, majd azonnal hívott mindenkit: 'Jöjjenek azonnal!'” - mondta az anya.

„Ekkor esett le igazán, hogy egy napja semmilyen gyógyszert, folyadékot, semmit nem kapott, még csak ki sem vizsgálták” - tette hozzá Rita Cronin a bíróság előtt.

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

A bejegyzés trackback címe:

https://kivultagasabb.blog.hu/api/trackback/id/tr764647216

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Termesz 2012.07.03. 23:47:39

Fogadják részvétem. Sajnos az is lehet, hogy a beteg az agydaganatába halt bele és valami miatt nem kaphatott a halála előtti napokban szájon át táplálékot (pl. hányásveszély).

CsibeBiGa 2012.07.04. 08:43:19

Juj, nem mondod komolyan... Az infúziót feltalálták, mint kiszáradás-megelőzést, ha szájon át nem lehet etetni. De még korlátozottan tápanyag is bevihető, pláne a gyógyszerek. Na, de ehhez odafigyelés, törődés kell. A bajt észrevevő orvos fellépése meg egyenesen kizárja, hogy a halál oka a daganat lett volna.

dominicus 2012.07.04. 12:59:58

En itt dolgozom egy korhazban es elegge masok a halalos betegsegben szenvedo betegek ellatasi iranyelvei, mint Magyarorszagaon. szerintem a fobb kulonbseg a halapenzben van: Mo-n a rokonok sok 10-100 ezer Ftot fizetnek az orvosoknak, ha meghosszabbitjak az idos, haldoklo beteg eletet, gyakran a fel labbal a sirban levo embereket mutik meg a halapenz miatt, ahelyett, hogy hagynak oket bekesen elmenni. Persze ez nem azt jelenti, hogy a fenti etlen-szomjan hogyott beteg esetevel egyetertek: ez egyertelmu gondatlansag.

f.orsi 2012.09.28. 23:02:37

Amikor az én barátomnak agydaganata volt és nem tudott enni/inni, szondát vezettek be a hasán keresztül és heteken át azon táplálták. Sok megoldás van, de sajnos az nagyon igaz, hogy nagyban múlik a család pénztárcáján, hogy a beteg meddig él, vagy hogy túléli-e a kórházi kezelést. És ez egy huszonéves esetében nagyon szomorú.

Szúrófény 2012.10.27. 05:59:16

Egészségügyi felmérés!

megállapítások 1995 ből

Az ágyszám csökkentő bizottság megállapítása szerint, a rendszerváltásnak van a legtöbb betege! A szülészet munka nélkül. A belgyógyász nyomorfekéllyel ápolja betegeit. A törvényhozásban a szív (elég)telenség aggasztó méreteket ölt. Ugyanakkor a vörös vérszívók kóros elszaporodása figyelhető meg, ami a szervezetet tovább gyengíti. A terepeauták tanácstalanok a kezelést illetően! Folyton vért kölcsönöznek, de a beteg saját vérét elszívják eladják! A sebész tehetetlenül nézi a sok sebből vérző országot! A fülész nem érti az elharapózó süketséget a jajkiáltások iránt! Az idegorvos idegbajt kap a sok bolondtól, aki őt akarja orvosolni. Az elmeorvos eszelősen keres egy ép elmét, hogy viszonyítási alapja legyen a bolondság eldöntéséhez. De nem talál olyan bolondot, aki hajlandó lenne magáról egy elmeorvosi vizsgálatot nyilvánosságra hozni. Az urológus a kiválasztást nem tudja feljavítani. A pangó vizelet a hólyagok feszülését okozza, s ez újabb feszültséghez vezet. A vérben felszaporodó vizelet az agy működését rontja (húgyagyúság), ami a katasztrófa bekövetkeztét előrevetíti. A boncmesterek a halálos kór okát boncolgatják. S a gyilkos vitákban erkölcsi hullák termelődnek, akik aztán temetetlenül tovább ülnek az ülésteremben.
Cseppben a tenger, egészségügyünkben az egész ügyünk.

Senkifia 2013.02.11. 08:33:48

Részvétem, tényleg...Viszont azt azért illene tudni,hogy az ember kb egy hétig bírja víz, és 10-12 napig étel nélkül. Szóval az,hogy egy napig nem kapott folyadékot ,még nem lett volna ok arra,hogy meghaljon...szomjan.... még ha nagyon beteg is volt...picit nevetséges. Valószínűbb,hogy a betegség folyománya volt a halál, nem a folyadék hiányé....

Senkifia 2013.02.11. 08:36:36

próbálja ki valaki,hogy ha egy-két napig nem eszik-illetve iszik, elveszti e majdnem az eszméletét,illetve halál közeli állapotba jut e? Megmondom: szó sincs róla. Picit éhes lesz,és nagyon szomjas. Közben meg elmegy dolgozni gond nélkül.... Nagyon jó klikk-generáló cikk. De elég bugyuta az érvelés,miszerint "szomjan halt " a kórházban a beteg, egy nap folyadékhiány után...

Senkifia 2013.02.11. 08:39:43

@CsibeBiGa: ...mert az nem is lehet,hogy a betegsége miatt került olyan állapotba, hogy az orvos kapkodni kezdett? Csakis attól lehetett,hogy egy(!!!) napig nem kapott folyadékot....és akkor hirtelen szomjan halt.... sivatagban, 60 fokos melegben, a napon is tovább bírod.... Ja és ha erre az a válasz,hogy jójó, de agydaganata volt, és azért...akkor meg ugye nem gondoljuk komolyan,hogy szomjan halt?

Macropus Rufus 2013.04.12. 16:31:49

hmmm... ez foglakozás körében elkövetett halált okozó blablabla. De minősített eset, ui. többszöri figyelmeztetés és kérlelés ellenére sem nézték meg a beteget.
Én olyan hoszon harmic éveket vágnék mindegyik nyakába, hogy csak úgy nyögnének alatta...

Doryyka 2013.07.08. 08:22:51

@Senkifia: szerintem eddig nem, de mondjuk 3-4 napig boven ( szomjusag).

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Utolsó kommentek

 • nyikk: soros.... (2019.01.19. 08:03) Miért veszélyes a 10 éves kihívás?
 • plokmi: Hiába jósoltak komor jövőt az emberiségnek, már évtizedek óta mindenféle formában (tanulmányok, filmek stb.). A különbség csak annyi lesz, hogy a folyamat nem diktatórikus, hanem teljen önkéntes ala... (2019.01.19. 07:13) Miért veszélyes a 10 éves kihívás?
 • kvadrillio: jAHHHH........EZ AZ ÓRIÁSI IN TERNETES KÉMHÁLÓZAT, EGYRE KITERJEDTERBBEN MŰKÖDIK ! ÉS A TULAJAINAK EGYRE TÖBB MILLIÁRDJA HALMOZÓDIK FEL EZÉRT.........KAPITALIZMUS EZ A JAVÁBÓL ! a cocilizmus ehhe... (2019.01.19. 07:07) Miért veszélyes a 10 éves kihívás?
 • enpera: Aki regisztrált, lemondott a személyiségi jogairól. (2019.01.19. 06:51) Miért veszélyes a 10 éves kihívás?
 • Siphersh: Hát, ebből nem igazán derült ki, hogy mi lehetne ezzel a probléma. A legközelebb akkor jutott a cikk ahhoz, hogy megtudjak erről valamit, amikor azt írja, hogy "jogi aggályokat vetett fel", de ez na... (2019.01.18. 21:23) Miért veszélyes a 10 éves kihívás?
 • Utolsó 20

Innen szemezgetünk

 • BBC News
 • Telegraph.co.uk
 • the Guardian
 • The Independent
 • MailOnline
 • CNN
 • The New York Times
 • POLITICO
 • The Huffington Post
 • Gawker
 • Vanity Fair
 • New York Post
 • Drudge Report
 • EL PAÍS
 • Chinadaily US Edition
 • elmundo.es