Kívül tágasabb

Jó nőket a kormányba!

2012.06.23. 19:12, Kívül tágasabb , 10 komment

Fájdalmasan hiányoznak a jó nők a magyar kormányból, különösen, ha mondjuk a francia kabinetet vesszük összehasonlításképp. Négy miniszter következik, egyenesen Párizsból, akik modellek is lehetnének.

Anélkül, hogy politizálni szeretnénk, igazán hosszan kellene gondolkodni emlékeinkben (akár a történelemkönyveket is segítségül hívva), ha igazán jól kinéző, fiatal és... ne kerteljünk: szép nőt szeretnénk találni valamelyik magyar kormányban. (Szerény véleményünk szerint anno Csehák Judit is elsősorban a szocializmus keretei között számított revelációnak.)

A franciák szerencsésebb helyzetben vannak, ugyanis hirtelen négy (!!) olyan minisztert is tudunk mutatni, aki ha holnap megjelenne egy divatbemutató kifutóján, nem nagyon lógna ki a sorból.

Itt van mindjárt Aurelie Filippetti kulturális miniszter, akit kolléganőihez hasonlóan a minap a párizsi Elysee palota előtt fotóztak le, amint éppen a kormányülésre igyekezett. A 38 éves politikus májusban került be a kormányba – remélhetőleg legalább olyan sikeres is lesz, mint amilyen csinos.

Aurelie Filipetti sikeres író is, első könyve 2003-ban jelent meg, igazán híres viszont attól lett, hogy azt állította: a Nemzetközi Valutaalap akkori igazgatója, Dominique Strauss-Kahn megfogdosta.

Aztán itt van a kis- és közepes vállalkozásokért felelős miniszter (államtitkár), Fleur Pellerin. A szintén 38 éves politikus Dél-Koreában született és úgy került Franciaországba, hogy még babakorában örökbe fogadta egy francia család. Története mesébe (vagy hollywoodi filmbe, ami majdnem ugyanaz) illő, hiszen szülei pár napos korában magára hagyták Szöul utcáin – innen sikerült eljutnia a francia kormányzati pozícióig.

Najat Vallaud-Belkacem a női jogokért felelős miniszter Jean-Marc Ayrault kormányában. Az 1977-ben Marokkóban született politikus a jelenlegi francia kabinet legfiatalabb tagja. Már 2007-ben tagja volt Ségoléne Royal kampánystábjának, 2008-tól pedig Lyon egyik alpolgármestereként dolgozott.

Az ő története sem kevésbé tanulságos, mint Fleur Pelleriné, hiszen egy hétgyermekes család másodszülötteként nem volt egyszerű élete. 1982-ben költözött Franciaországba a család többi tagjával követve apját, egy francia építőmunkást. Tíz éve tagja a szocialista pártnak, jelenleg ő a kormányszóvivő is.

Végül, de nem utolsósorban jöjjön Delphine Batho, aki 39 éves korára került be az Igazságügyi Minisztériumba államtitkárként (hivatalos titulusa junior minister). Bár nem nagyon néznénk ki belőle, a szocialista párton belül inkább a szélsőbalt képviselte.

17 éves korában a francia középiskolások egyik meglehetősen markáns (nem akartuk a militáns szót használni, mert félrevezető lett volna) szervezetének, a Fédération indépendante et démocratique lycéenne-nek az elnökévé választották, majd az antirasszista mozgalom, az SOS Racisme alelnöke lett.

A kilencvenes évek közepén lépett be a szocialista pártba, 2007 óta a nemzetgyűlés tagja. Nevére némi árnyat borított az az idén márciusban kirobbant botrány, amikor a Le Monde megszellőztette, hogy – meglehetősen magas jövedelme ellenére - Delphine Batho egy elsősorban kisjövedelműeknek fenntartott apartmanházban él.

Konklúzióként csak annyit, hogy bár kifejezetten esztétikai okokból némi sajnálattal vettük tudomásul Carla Bruni kiszorulását a politikai sajtóból (miután férje, Nicolas Sarkozy elveszítette az elnökválasztást), a jelek szerint olyan nagyon nem kell szomorkodni, hiszen akad utánpótlás.

És nem, nem vagyunk ronda hímsoviniszták, és ha érkezik javaslat, szívesen írunk jó pasikkal teli kormányról is. Ha van olyan...

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

A bejegyzés trackback címe:

https://kivultagasabb.blog.hu/api/trackback/id/tr534647225

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kungfupanda 2012.06.24. 22:58:58

A hülyeség fájna,ordítanátok! Mindenki csak a kinézetet nézi.Ezért tart itt az ország!Teli vagyunk szép,de buta emberekkel!

K%C3%ADv%C3%BCl%20t%C3%A1gasabb 2012.06.24. 23:18:44

Ha a humortalanság fájna, ordítanál. Mostantól minden vonatkozó posztra kiírjuk, hogy irónia, meg poén, jó?

micike 2012.06.25. 07:08:52

A cikk szövege számomra sem tűnik humornak. A bemutatott nők valódiak, legjobb tudomásom szerint. A posztírót én sem, és gondolom kungfupanda sem ismeri. Nem tudhatjuk, hogy így (nehezen érthetően) szokott-e humorizálni, de amúgy értelmes valaki, és ezért humort keressünk olyan helyeken is, ahol annak látszólag semmi nyoma, vagy sem. De azért az első hozzászólásra adott reakció nem a legjobb irányba minősíti. Ha a cikk célja humorizálás volt, lehet, hogy érdemes lenne átírni.

Selkt%20Sa 2012.06.25. 08:39:03

hát én egyáltalán nem tartom humorosnak ezt a cikket, csupán nettó módon szexistának. a fenti nőket nem a kinézetükért kellene elismerni, hanem a munkájukért, és hadd ne mondjam, hogy abban az országban, ahol 92%-os férfikvóta van a parlamentben (és őket nem baszogatják az ocsmány kinézetükért, pedig olyan rondák és hülyék, hogy bármelyik parlamenti közvetítéstől ordítva tudnék hányni), ott aztán nagyítóval lehet keresni a jól kinéző politikus nőket, tekintve, hogy kicsit nehézkes jól kinéző tűt keresni egy olyan szénakazalban, ahol nincs tű. de semmi probléma, várom már azt az időt, amikor csupán az lesz a problémánk, hogy milyen ocsmányak a női politikusok, tekintve, hogy lesznek egyáltalán női politikusok, és nem csak ezt a saját zsebére ügyködő tolvaj bajszos-faszos hordát nézegethetem. és várom, hogy mikor fogják a bandát a külsejük alapján megítélni, mert a mostani, meg az emúttnyócéves és az emútthúszéves eresztés számomra vizuális környezetszennyezés.

K%C3%ADv%C3%BCl%20t%C3%A1gasabb 2012.06.25. 21:04:13

Az sajnos az országot minősíti, hogy komolyan azt gondoljátok, hogy szexista propagandát nyomunk az oldalon. Ez tényleg szomorú. Ami az első választ illeti, ha valaki azzal kezdi, hogy lehülyéz, mit vártok? Mi ellenben nem hülyéztük le, csak a saját stílusában jeleztük, hogy szerintünk nem ment át neki a szándékunk. De ha így jobban tetszik, természetesen nem a kinézetük alapján ítélünk meg senkit (kivéve talán a kifutón magukat billegtető és ebből élő modelleket...), de tartjuk magunkat és a blogot is annyira, hogy ezt nem kell magyarázni. Ez ugyanis Európában, ahová tartozónak tartjuk magunkat, magától értetődő, és nem vagyunk hajlandóak ezt minden posztnál elmondani, csak azért, mert ez az ország olyan, amilyen. És ha ezek után a khmm... dinamikusan feminista Selkt Sa elküld minket a pokolba, ám legyen.

szeletommy 2012.06.26. 00:01:55

Mármost nézetem szerint attól, hogy valaki történetesen nőnemű, nem lesz sem megértőbb, sem szelídebb, sem együttérzőbb. Elég körülnézni az illetékes jobboldali pártokban, akad nő, hölgy, asszony, leány épp elég, de fikarcnyit sem különbek a férfiaknál. Ami csak annyit jelent, hogy nem csak az észt, a hülyeséget is egyenlően osztották ki a világ teremtésekor. Értelmetlen dolog lenne egy "feminin" kormányzástól bármi jót várni. Ahogy egy merőben maszkulintól is. Ne mitizáljuk a dolgokat: a lányok pont akkora disznóságra képesek, mint a fiúk. Maximum kicsit másképp.

BLaci 2012.07.02. 09:54:06

Hogy miért kellene egy kormánytagnak, akár férfi, akár nő, jól kinézni, azt nem értem én sem. De miért gondolja bárki, konkrétan Selkt Sa, hogy a női kormánytagok annyival jobbak lennének? Mi a véleményed az államtitkár nőkről?

sztd 2012.08.22. 13:48:48

Ha már Csehák Judit, akkor megjegyezném, hogy alapvetően nem szeretem a magyar szocialistákat, de Csehák judit kb. a Medgyessy-kormányban, vagyis 60 fölött csúnyúlt annyira, hogy úgy nézzen ki, mint ezek (de talán még akkor is szebb volt).

Ettől függetlenül, szerintem a miniszeri minőség sokkal fontosabb, mint a kinézet egy miniszter esetében.

MP 2012.09.02. 14:25:33

@kungfupanda: Ezek szerint te szép vagy.

Holding 2012.09.23. 10:26:02

A cikk tetszett de mikor a kommenteket olvastam nem hittem a szememnek!
Ez komoly hogy egy cikket amiben szép miniszternőket mutatnak be azért támadnak mert szépek és törődnek magukkal?

Úgy gondolom egyes nők irigysége odáig megy hogy utálják azokat a nőket akik törődnek magukkal!

Selkt Sa-t spec olvastam már amint az igénytelen pasikat ostorozta!
Érdekes hogy ugyanakkor ostorozza azokat a nőket is akik törődnek magukkal!

Asszem ez tipikus példája a "van sapka rajta, nincs sapka rajta" esetének!

Az ilyen kötözködésmániásokat hagyni kell! Nekik semmi nem jó!

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

 • BBC News
 • Telegraph.co.uk
 • the Guardian
 • The Independent
 • MailOnline
 • CNN
 • The New York Times
 • POLITICO
 • The Huffington Post
 • Gawker
 • Vanity Fair
 • New York Post
 • Drudge Report
 • EL PAÍS
 • Chinadaily US Edition
 • elmundo.es