Kívül tágasabb

Túl nagy a luxus a börtönökben?

2012.06.10. 21:15, Kívül tágasabb , 6 komment

Éles hangon rohant ki a brit börtönökben tapasztalható állapotok ellen Gordon Ramsay. Ám a sztárséf nem a rossz állapotokat kárhoztatta, ellenkezőleg: szerinte túl jó dolguk van a bűnözőknek.

Tornaterem, DVD-k, játékkonzolok, állandó tévézési lehetőség - egyebek mellett ezek állnak a brit börtönökben nüntetésüket töltők rendelkezésére, ami kissé kicsapta a biztosítékot Gordon Ramsay-nél.

A világhírű szakács új műsorral készül, ennek keretében forgatott a londoni Brixton börtönben (a fenti képen) és őszintén megdöbbent az ott tapasztaltakon. Gordon Ramsay-t saját bevallása szerint megdöbbentette, hogy az elítéltek finoman szólva sem a kemény munka hívei.

"Nem voltam felkészülve arra, milyen könnyű is nekik ott bent. Meglepődtem, milyen kényelmi szolgáltatások állnak a rendelkezésükre" - fogalmazott a séf, aki külön kiemelte, hogy az elítéltek öt étel közül választhatnak vacsorára. "Azt hittem, ez valami vicc, őszintén szólva" - mondta.

"Napi 24 óra tévé, Xbox, DVD-k, fitneszterem. Még nekem sincs arra lehetőségem, hogy hajnali 4-ig tévézzek. És én is szeretnék minden nap lemenni a fitneszterembe, ha már itt tartunk" - füstölgött Gordon Ramsay.

"Abban a hitben éltem, hogy munkás nép vagyunk... De hát miért is akarnának napi 10 órát melózni, amikor olyan egyszerű semmittenni?" - tette fel a (feltételezzük, teoretikus) kérdést a sztárséf.

Ami a szakmát illeti, a legújabb sorozatában börtönökben dolgozó Gordon Ramsay azt mondta, elképesztő színvonalú az általa látott börtönkonyha, "még a profi séfek is ritkán dolgozhatnak ilyen körülmények között".

Gordon Ramsay szavaira reagált a brit igazságügyi minisztérium is, melynek szóvivője leszögezte, folyamatosak a változások. "Egyre több olyan börtönt építünk, ahol az elítéltek dolgoznak, hogy bevonjuk őket a konstruktív munkába és a képzésbe, ahelyett, hogy arra kárhoztatnánk őket, hogy a cellákba múlassák az időt, tévét nézve vagy játszva" - mondta Ken Clarke.

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

A bejegyzés trackback címe:

https://kivultagasabb.blog.hu/api/trackback/id/tr104647238

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csocsonak 2012.06.11. 12:52:01

Annyira szeretem ezt a fajta bulvárt:) Mindegy, hogy milyen kényelmes egy börtön, ha nem mehetsz haza sem máshova. Normális ember bele is őrül a semmittevésbe. Ha dolgozik akkor meg elfoglalja magát, tehát könnyebb kibírni a börtönt szerintem. Lehet rosszul gondolom, de a börtön célja, hogy büntessen és elkülönítse a bűnözőt a rendes emberektől. Illetve az, hogy neveljen. Mindegy hogyan éri el. Természetesen ne legyen kényelmes, de szárazkenyér és víz is kizárva, mert rosszabbul jön ki, mint ahogyan bement.

Ildiko70 2012.06.11. 15:14:07

A börtön célja, hogy a benn lévőnek rosszabb dolga legyen, mint kinn, hogy legközelebb ne akarjon visszakerülni, azaz ne kövessen el újabb bűncselekményt. Ezzel szemben nagyon sokaknak jobb dolguk van benn, mint kinn. Más se látja a szeretteit hónapokig, évekig - mondjuk aki külföldön dolgozik. A száraz kenyér víz miért kizárva? Így legalább nem akarna visszamenni.

Shweil 2012.06.11. 17:45:30

Szerintem a börtönben azt kellene kapniuk az elítélteknek enni, amit egy átlagember, egy nem túl jómódú átlagember. Semmi több. Ezen felül viszont semmi desszert meg bármilyen jellegű "jutalom", legfeljebb kivételes magaviseletért olykor. Valóban azt kellene elérni, hogy ne akarjon visszamenni, illetve elrettentő legyen a bűncselekmények elkövetésében. Mivel a legtöbb börtön semmilyen átnevelésre nem képes (hiába ez a cél, és tudom, mert dolgozik távoli ismerősöm börtönben és tanították neki az egyetemen), legalább legyen olyan rossz, amennyire csak lehetséges. Szerintem.

Alterego 2012.06.11. 18:19:11

Egyértelműen kimutatható statisztikákkal, hogy a kényelmesebb, szanatórium-szerűen képző-nevelő börtönökből kijövőknek kisebb a visszaesési aránya mint a szigorúan büntető, túlélésre kényszerítő "tömlöcöknek". Logikus is, pl. asz amerikai börtönrendszerben gyakori hogy egy kölyök bemegy drogfogyasztásért, és két év múlva kijön úgy hogy tud autót feltörni, meg tud ölni egy műanyag villával, az összes emberi kapcsolata is mind (volt) fegyenc. Ha választani lehetne, én éjjel egy városi sikátorban inkább az angliai típusú xbox-ozó, jókat evő volt elítélttel, mint egy ilyen pokol tüzében megpróbált bűnözővel.

SlyZero 2012.06.11. 18:27:02

"arra kárhoztatnánk őket," Ez a megfogalmazás mindent üt. :D

parafa 2012.06.11. 21:00:33

Alterego: Fizetnéd is az ellátásukat?

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

 • BBC News
 • Telegraph.co.uk
 • the Guardian
 • The Independent
 • MailOnline
 • CNN
 • The New York Times
 • POLITICO
 • The Huffington Post
 • Gawker
 • Vanity Fair
 • New York Post
 • Drudge Report
 • EL PAÍS
 • Chinadaily US Edition
 • elmundo.es