Kívül tágasabb

Amerika rejtett arcai

2012.06.04. 00:24, Kívül tágasabb , 15 komment

Itt, Európában Amerika egyet jelent a hatalommal, gazdagsággal, a nagyvárosok felhőkarcolóival – ritkán látjuk az ország rejtett arcát, a szegénységet, a reménytelenséget. Ezt mutatja meg egy művész, sajátos módszert alkalmazva.

Bezárt üzletek, elhanyagolt otthonok, üresen álló épületek, és igazán mély szegénység – ez is az Egyesült Államok egyik, még ha Európában ritkábban is látott, arca.

Doug Rickard fotós ezt akarta megörökíteni, ráadásul egy egészen sajátos módszerrel: a Google Street View felhasználásával. A kaliforniai születésű Rickard az oldal segítségével gyakorlatilag a szobájából barangolta be Amerikát, és választotta ki a legkifejezőbb felvételeket.

A fotós több ezer várost látogatott virtuálisan végig, elhagyott mellékutcákon és lerobbant környékeken keresgélve a megfelelő pillanatfelvételeket, majd a kiválasztott darabokat még egyszer lefotózta, amitől a képek festményekhez váltak hasonlatossá, miközben kissé el is távolítják a nézőt.

A képek olyan helyeket ábrázolnak, mint New Orleans, Memphis, Detroit, Dallas, Fresno, Atlanta.

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

A bejegyzés trackback címe:

https://kivultagasabb.blog.hu/api/trackback/id/tr264647245

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rrave 2012.06.04. 09:48:45

Nem fura,hogy minden kepen feka (nigger) van? Sehol egy feher ember...

seg%C3%A9d%20%C3%BAr 2012.06.04. 10:58:28

Sem fekát, sem niggert nem látok. Nem idevaló hozzászólást igen. Emberi és környezeti nyomort látok a fényes Egyesült Államokból. Figyelemreméltó, szemfelnyitó poszt.

surgyelantimot 2012.06.04. 11:58:54

Én sem látok sem fekát, sem niggert. De azt látom, hogy minden fotón afroamerikaiak vannak. Vajon miért pont ők a legszegényebbek az USA-ban? Vajon miért Afrika a legszegényebb földrész a világon? Annak is a főleg az afroafrikaiak által lakott része. Miért?

gebra 2012.06.04. 12:43:49

általánosítás. nem az afroamerikaiak a legszegényebbek, hanem a legszegényebbek zöme afroamerikai, de ugyanígy fehérek, spanyolajkúak és még ki tudja kik élnek nyomorban. ahogy sok afroamerikai híresség, gazdag, milliomos is van. (érdekes lenne megvizsgálni ebben a rétegben is az arányukat.)

TorzonBorz 2012.06.04. 14:24:05

A 3. képen az nem egy fekete ember, az egy fehér kutya... Ez a válogatás csak egy szelete a "fotóinak" (már az ez egy hülyeség, hogy copyrightja van rajtuk), vannak olyanok amelyeken más bőrszínű emberek vannak.

azkomoly 2012.06.04. 15:15:30

Biztosan vasárnap fotózták. Nem egy nagy durranás ez a pár kép Nagyon unatkozhat ez a Doug Rickard, ha tényleg végignézett több ezer várost, és ezekre a semmitmondó képekre annyira büszke.

Trisha10 2012.06.04. 16:01:16

A baj Amerikaval ott kezdodott, hogy elvettek a foldet az indianoktol. Bar ne sikerult volna...

feev 2012.06.04. 20:13:05

Magam is néha elbóklászok a Street View-val az USA-ban. (Sok helyen voltam már IRL, ott még nem.) Persze, az USA nem csak felhőkorcolós csoda-metropolisokból áll, aki ezt képzeli nincs sok fogalma az országról. Sőt, sokkal érdekesebb a "rural" részeken bóklászni, sokkal többet elárul az ottani életről, mint mondjuk Chicago egyébként valóban bámulatra méltó üzleti negyede. Másfelől az is természetes, hogy bizony ott se minden fenékig tejfel. Vannak hanyatló helyek, vidékek szép számmal. Ez az élet rendje szerintem. Persze, aki tud, menekül az ilyen helyekről, de vannak ott is, akiknek nem sikerül kitörniük a perifériáról. Amiket írtam, talán közhelyek, de a képek mondanivalója szerintem ennyi és nem több. Ha akarjuk, ám legyen művészet...

Briksz 2012.06.04. 22:11:00

Ezért van az, hogy az indiánok sokkal jobban élnek mint valaha! Kaszinókat üzemeltetnek és kapják a sok segélyt az USA államtól! Semmire sincs gondjuk, csak vedelnek egész nap mint gőte! Mindezt a kapitalizmus teremtette elő neki nem a bölényvadászat! A képen egy csóró feka van , aki kitolta a bevásárlókocsit a Walmartból, ahogy szokták... Többségüknek soha nem lesz annyi esze, hogy beletanuljon a fehér ember kapitalizmusába, ezért marad csóró

kard 2012.06.05. 00:31:43

Csináltak egy kísérletet. Beraktak 5 majmot egy terembe, egy létrát és a lógó banánt amit a létrával lehetett elérni. Ha egy majom felmászott, hogy elérje a banánt mindenki kapott egy hidegvizes zuhanyt. Többszöri próbálkozás után már egyik majom se akart a banánért menni. Ezután kicseréltek egy majmot egy újra. Ahogy belépett elindult a banán felé de a többiek visszahúzták(nem akartak zuhét). Ezután szép sorban kicserélték az összes majmot és végén már nem volt egy sem a régiek közül, de amikor az utolsó új is bejött azt is visszahúzták a többiek azonnal. Ezt hívják kultúrának és nagyon nehéz változtatni rajta. Miért írtam le ide? Na pont ezért van az, hogy a legtöbb csóri fekete, mert ezt tanulja, látja otthon. 12 évesen kicsapja az anyja otthonról, hogy élj meg így nehéz továbbtanulni főleg egy olyan országba ahol mindenért fizetni kell. Ebből kitörni szinte lehetetlen. Tessék csak végiggondolni ezt mielőtt elkezdünk nigázni meg fekázni. Hogy magyar vonakozása is legyen szerintem például részben ezért tudott Németország 15 év alatt visszakapaszkodni a világ élvonalába a háború után míg mi 20 év alatt se tudtunk valamit sokat elérni a rendszerváltás után. Kultúra (és itt jó tág értelemben kell rá gondolni) ami még a szocializmus még jól el is tekert a rossz irányba.

advanced%20flight 2012.06.05. 00:44:01

Jó ez a majmos kísérlet....tényleg így működik a kultúra. A gond csak az, hogy ha ezt egy vezetés felismeri, és azt mondja, hogy ez a "kultúra" (a gettólakóké, a cigányoké stb.) igenis rossz, nem követendő, nem megőrzendő, hanem felszámolandó, akkor persze rögtön nácit, barnaesőt meg apartheidet kiabálnak egyesek, akiknek érdemtelenül nagy a szava. De ha nem avatkoznak közbe, hagyják a "kultúrát" szabadon virágozni, akkor meg az a baj, mert a "kormány szarik a szegényekre". Bocsi az offért.

Trisha10 2012.06.05. 01:21:50

Jobban mint valaha?? Na ne mar, a feher ember rajuk telepedett, miutan majdnem total kiirtotta oket, akik megmaradtak, rezervatumba kenyszerultek, A kulturajuktol meg vannak fosztva. Ez jo elet???????? Na ne nevetess, en ebben a korban elek es nem nagyon tudok beletanulni ebbe a kapitalizmusba. A feketek sem kertek amugy annak idejen, hogy ugyan mar hurcoljak at oket es hadd dolgozzanak rabszolgakent. Ahova a feher ember betette a labat, ott megjelentek a betegsegek es a haboruk. Ez most jo vilag?? Huu, de jo kiirtani az erdoket, szennyezni a vizeket es mindent kiapasztani a termeszetbol. Vegul hadd idezzek egy indian bolcsesseget : Amikor kilotted az utolso vadat az erdobol, Kiittad az utolso cseppet a tobol Kivagtad az utolso fat, Rajossz majd, hogy a penzedet nem tudod megenni...

seg%C3%A9d%20%C3%BAr 2012.06.05. 06:06:49

Szegény indiánok, nem is tudják, hogy jobban élnek, mint valaha. Főleg az a párszáz milliónyi, akiket kiirtottak. Arra nem is tudok mit mondani, hogy kirabolják a segélyekkel szegény fehéreket. Ez már a röhej kategória. Mellesleg, az USA messze a világelső a segélyből élő lakosság arányában. Ha CSAK a fehér népességet vesszük, abban is. Vagyis minden náció "képes rá". Nem kell ahhoz okosnak lenni, hogy tudjuk: ahol erős a fény, ott kontrasztosabb az árnyék. A fotók nem művésziek, de nem is arra készültek. Még a válogatás sem sikerült fényesre. Mégis van értelme foglalkozni velük, mert vannak még emberek, akik úgy gondolják, hogy a sunyi indiánok uralják a kaszinó-bizniszt.

kard 2012.06.05. 21:02:18

De hogy számolod fel? Pont az a lényege, hogy nagyon, nagyon nehéz megváltoztatni. Odamész és legyilkolsz minednkit és akkor megszűnteted a kultúrát az egyánnel együtt? Én egyedül amit el tudnék képzelni (ha nagyok sok lóvém lenne bizisten megcsinálnám), hogy járnám a vidéki iskolákat és ilyen 6 osztályos bentlakásos iskolát reklámoznék ahová azokat az okosabb gyerekeket veszik fel akiknek mélyszegénységben élnek a szülei és egész az egyetem, főiskola vagy szakközépiskola végéig taníttatnám, ruháznám és nevelném. Nyilván hétvégén hazamehetne de a lényeg, hogy az idő nagy részét ne otthon töltse. Persze valahol ez is sok konfliktust okozna de lehet kitermelne egy olyan réteget ami jó példa lenne mindenki számára, főleg a fiataloknak, hogy igenis megéri tanulni és ki lehet törni (talán ez a legfontosabb).

advanced%20flight 2012.06.06. 00:04:39

Nem kell legyilkolni senkit; de a gyerekeket elvenni az alkalmatlan szülőktől, a törvénynek következetesen érvényt szerezni (és nem mentségeket keresni, megélhetési bűnözésről beszélni), stb. igenis kell.

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

 • BBC News
 • Telegraph.co.uk
 • the Guardian
 • The Independent
 • MailOnline
 • CNN
 • The New York Times
 • POLITICO
 • The Huffington Post
 • Gawker
 • Vanity Fair
 • New York Post
 • Drudge Report
 • EL PAÍS
 • Chinadaily US Edition
 • elmundo.es