Kívül tágasabb

A királynő találkozásai: Chaplintől Lady Gagáig

2012.06.02. 22:45, Kívül tágasabb , 5 komment

Kereken hat évtizede, hogy II. Erzsébet a brit trónra lépett, e nem akármilyen évforduló kapcsán természetesen minden fontosat és kevésbé fontosat elmondtak a modern történelem egyik legfontosabb személyiségéről. Mi most egy olyan képsorozattal emlékeznénk, mely II. Erzsébetet a szórakoztatóipar legnagyobbjai társaságában mutatja be 1952-től napjainkig. Mielőtt szemrehányások érnének minket, csak szólunk, hogy tisztában vagyunk vele, a válogatás a teljesség igényének a legkisebb jelét is nélkülözi, hiszen nem szerepel benne a Beatles, vagy éppen Mick Jagger, hogy mást ne mondjunk, de hát nem lehet mindent...

1952. október 29.

Az első képen Erzsébet a filmtörténelem egyik legnagyobb alakjával, Charlie Chaplinnel és feleségével, Oona O'Neill-lel látható az első Royal Film Show alkalmával, melyet a királynő és testvére, Margit hercegnő tiszteletére tartottak.

1955. november 2.

Két királynő: II. Erzsébet és Gina Lollobrigida találkozója a Fogjunk tolvajt! Londoni bemutatóján.

1955. december 13.

II. Erzsébet Sir Laurence Olivier társaságában érkezik meg a Leicester Square Theatre-be, a III. Richard bemutatójára. Sir Laurence rendezte a filmet, az előadás bevételei a királynő édesapja által létrehozott nyugdíjalapot gyarapították.

1956. október 31.

II. Erzsébet kezét nyújtja Marilyn Monroe-nak a Royal Film Performance előadásakor. A legendás színésznő mellett Victor Mature színész áll.

1958. október 27.

Uralkodók, ha találkoznak: II. Erzsébet a II. század szórakoztatóiparának koronázatlan királyával, Frank Sinatrával. Az amerikai énekest Danny Kaye Me and the Colonel című filmje premierjén mutatták be a királynőnek.

1960. május 16.

Ha már az előbb az amerikai zenei élet egyik meghatározó alakjáról beszéltünk, íme, a másik: Nat King Cole-t a Palladium Theatre-ben a Royal Variety Performance alkalmából érte a megtiszteltetés, hogy bemutatták a brit uralkodónak.

1967. június 21.

„Csak kétszer élsz” - szólt a James Bond-film címe, melynek világpremierjét tartották a brit fővárosban. Gyorsan fel is hívnánk a figyelmet a sorban balról a harmadik személyre, a kackiás bajuszt természetesen nem más viseli, mint Sean Connery. Mellette Diane Cilento, akivel pedig II. Erzsébet beszélget nem más, mint Dick Van Dyke.

1968. május 14.

A változó időket Tom Jones (és mellett Dusty Springfield) jelzi, az állandóságot pedig a királynő, no meg a Royal Performance, ezúttal a London Palladiumban.

2005. november 21.

Hatalmasat ugrunk az időben, de a stílus nem változik, amennyiben Shirley Bassey énekesnő (ha már itt tartunk, a Gyémántok az örökkévalóságnak című James Bond-film betétdalának előadója) találkozhat II. Erzsébettel Cardiffban.

2006. november 14.

Maradunk a James Bond-vonalon, ám ezúttal már Daniel Craig testesíti meg a brit kémek büszkeségét. Az időpontból egyértelmű, hogy a kép nem is készülhetett máskor, mint a Casino Royale bemutatóján a londoni Leicester Square-en található Odeon filmszínházban.

2007. május 7.

Mickey Rooney kezet csókol a brit uralkodónak a washingtoni Brit Nagykövetség által rendezett kerti partin, mely II. Erzsébet hivatalos amerikai útját volt hivatott ünnepelni.

2009. december 7.

A végére hagytuk az egyik legérdekesebb képet, akadt már kép, amikor elgondolkoztunk, vajon mi rejtezhet a királynői mosoly mögött, de ez a Blackpoolban készült fotó mindenen túltesz. Hiába, az uralkodói lélekjelenlét...

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

A bejegyzés trackback címe:

https://kivultagasabb.blog.hu/api/trackback/id/tr104647246

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csocsonak 2012.06.03. 13:13:10

soha nem fogom megérteni, hogy minek van ez a királynő... a briteknek kell, de minek? nem csinál semmit.....

J%C3%A1rasz%C3%A1m 2012.06.03. 16:47:21

@csocsonak (1): Miért van a méheknek királynőjük? Mert ha kormányuk lenne, nem csinálnának mézet. Persze ez csak vicc.

K%C3%ADv%C3%BCl%20t%C3%A1gasabb 2012.06.04. 00:17:54

A királynő "megtestesíti a nemzet egységét" (némi utalással a magyar köztársasági elnöki pozíció meghatározására), és tényleg. A briteknek nagyon sokat jelent az uralkodói ház, ami Magyarországról lehet, hogy botrányhősök társaságának tűnik, de nagyon nagy szerepet játszott például a II. világháború során és ma is összetart egy rendkívül heterogén államközösséget. Szóval II. Erzsébet messze több, mint ősz hajú integető nénike, a XX. század egyik legjelentősebb politikusa, aki még arra is képes volt, hogy folyamatosan alkalmazkodjon a változó kihívásokhoz (gondolj bele, 1952-ben milyen körülmények voltak a világban, és ma mi van), mi több, arra is képes volt, hogy a királyi család Diana hercegnő halála után mélyponton lévő megítélését bő évtized alatt ismét csúcsra futtassa (jelenleg a britek 86 százaléka !!! támogatja a monarchiát).

Selkt%20Sa 2012.06.04. 08:38:29

azért van nekik királynőjük, mert böske egy nemzeti brand, amit baromi jól el tudnak adni. a briteknek iszonyúan megéri fenntartani böskét a gyerekeivel meg az egész háztartással, palotákkal egyetemben, mert akkora turisztikai értéket képvisel, ami financiálisan számunkra elképzelhetetlen. ha böske kevésbé lenne jó píárosa a családjának, és többe kerülne a királyi család fenntartása, mint amennyi zsét hoznak az országnak, már rég kiszórták volna őket a fenébe.

gebra 2012.06.04. 12:40:12

az összeállítás remek, gratulálok hozzá! egy apró észrevétel: "II. Erzsébet a II. század szórakoztatóiparának koronázatlan királyával, Frank Sinatrával." feltételezem, a XX. századra gondoltál.

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

 • BBC News
 • Telegraph.co.uk
 • the Guardian
 • The Independent
 • MailOnline
 • CNN
 • The New York Times
 • POLITICO
 • The Huffington Post
 • Gawker
 • Vanity Fair
 • New York Post
 • Drudge Report
 • EL PAÍS
 • Chinadaily US Edition
 • elmundo.es