Kívül tágasabb

Szexuális erőszak a börtönökben

2012.05.20. 01:25, Kívül tágasabb , 2 komment

Zéró toleranciát hirdetett az amerikai igazságügy a börtönökben uralkodó szexuális erőszak ellen. A helyzet valóban súlyos, egy kormányzati felmérés szerint kétszer annyi rabot érint, mint korábban gondolták.

Megelégelte az amerikai börtönökben uralkodó szexuális erőszakot az amerikai szövetségi kormányzat és a héten meghirdette a zéró toleranciát. Évek óta zajlik a vita a hivatalok és a jogvédő csoportok között, a döntő lökést most egy kormányzati felmérés adhatta meg, mely szerint a jelenség minden tizedik elítéltet érintheti, ami éppen a duplája a korábbi becsléseknek.

Kapkodással éppenséggel nehéz lenne vádolni a szerveket, hiszen a kongresszus már 2003-ban elfogadott egy, a börtönökben uralkodó szexuális erőszakot csökkenteni hivatott törvényt. Most azonban ott szorítanak rajtuk, ahol a legjobban fáj: az az állam, melynek szövetségi intézete nem teljesíti törvényi kötelezettségét, akár az intézet költségvetésének 5 százalékát is elveszítheti.

Nem kevés pénzről van szó, hiszen kormányzati becslések szerint a következő 15 évben összesen akár 7 milliárd dollárba is kerülhet a program végrehajtása, ami ugyan kevesebb, mint a rendszer fenntartási költségeinek egy százaléka, de még mindig elég jelentős összegnek tűnik.

Ugyanakkor a szakértők azt állítják, a rendszer még így is olcsóbb lesz majd, hiszen rengeteg járulékos költség (például az erőszakot elszenvedettek kórházi kezelésének ára) eltűnik.

A héten kiadott kormányzati utasítás szerint ideje lenne helyén kezelni a problémát: „A hétköznapokban a börtönerőszak gyakran vicc tárgya; a közgondolkodásban egyesek a bűnözés elkerülhetetlen – sőt, megérdemelt – következményének tartják. De a szexuális erőszak nem vicc, még csak nem is egy elkövetett bűn büntetése. Sokkal inkább bűncselekmény, és attól, hogy áldozatai maguk is bűnelkövetők, még nem lesz tolerálhatóbb”.

A rendszer egyébként a fiatalkorúak intézeteire (és azok dolgozóira...) is kiterjed majd, de a várható költségek miatt a bevezetését öt évvel elhalasztják.

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

A bejegyzés trackback címe:

https://kivultagasabb.blog.hu/api/trackback/id/tr134647259

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Selkt%20Sa 2012.05.21. 10:42:35

10%, nahát, most sikerült feltalálni a spanyolviaszt??? susan forward már vagy 10 évvel ezelőtt megírta, hogy a gyerekek 10%-át szexuális erőszak éri 18 éves koráig. epedve várom a napot, amikor a nem börtönviselt nők (és gyerekek) elleni szexuális és egyéb erőszakot is annyira komolyan veszik majd, mint a lesittelt férfiak elleni, lesittelt férfiak által elkövetett szexuális erőszakot. de úgy látszik, még mindig csak ott tartunk abban a nagy egyenlőségben, hogy bűncselekményekért letöltendőre ítélt férfiaknak több szexuális önrendelkezési joguk van, mint egy átlag nőnek, vagy egy átlag gyereknek. egyébként meg a programmal baromira egyetértek, nem jellemző, hogy a böriben gyerekeket és nőket erőszakoló erőszakos baromállat van megcuccolva, sokkal inkább jellemző, hogy a kisstílű, nem erőszakos bűnözőket cuccolnak meg gyerekeket és nőket erőszakoló erőszakos baromállatok. az erőszak hierarchiája a börtönben is ugyanaz.

Fl%C3%B3 2012.05.22. 18:47:29

Namost, hogy valaki úgy gondolja, hogy az AKÁRMILYEN okból áldozattá vált férfiaknak (legyenek azok szabadok vagy börtöntöltelékek) több figyelem jutna, mint nőtársaiknak (főleg Magyarországon...), ahhoz meglehetősen elfogultnak kell lenni. Egyébként a cikk ugye Amerikában íródott, szóval ezt nem is lehet az ugye híresen patriarchális magyar férfitársadalom hibájául felróni. Mindettől függetlenül valóban van valami gyomorforgató abban, hogy a gyilkosok és betörők védelmét fontosabbnak tartja az ottani hatóság, mint becsületes emberekét, tehát ilyen szempontból jogos a felvetésed, de úgy beállítani ezt a dolgot, hogy "na, tessék, még egy bizonyíték, hogy a férfiak le se szarják a nőket", szóval ez így azért ferdítés a javából. OFF: kíváncsi vagyok, mit szólnál, ha arról születne cikk, hogy a legtöbb nőt megölt személyek történetesen maguk is nők voltak, jelesül a náci koncentrációs táborok női részlegének személyzete.

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

 • BBC News
 • Telegraph.co.uk
 • the Guardian
 • The Independent
 • MailOnline
 • CNN
 • The New York Times
 • POLITICO
 • The Huffington Post
 • Gawker
 • Vanity Fair
 • New York Post
 • Drudge Report
 • EL PAÍS
 • Chinadaily US Edition
 • elmundo.es