Kívül tágasabb

Mivel etetnek a kórházakban?

2012.05.20. 22:04, Kívül tágasabb , 4 komment

Elgondolkodtató (és akkor még finomak voltunk) felmérés látott napvilágot a kórházi menükről. Eszerint az egészségügyi intézményekben a betegeknek felszolgált ételeke háromnegyede (!) egészségtelenebb, mint a gyorséttermekben kapható hamburgerek.

Aki volt már kórházban, annak aligha kell magyarázni, hogy az ott felszolgált ételek a legritkább esetben (sem) jelentik a gasztronómia csúcsát. Persze ezt senki nem is várja el tőlük, azt azonban már inkább, hogy legalább ne legyenek egészségtelenek.

Egy most Nagy-Britanniában nyilvánosságra hozott felmérés eredménye szerint azonban a brit kórházak háromnegyede még ezt a nem túl magas követelményt sem képes teljesíteni, hiszen az általuk felszolgált ételek háromnegyede egészségtelenebb, mint mondjuk egy Big Mac, mert több telített zsírsavat tartalmaz. Ha ez nem lenne elég, 60 százalékukban több a só.

Kétszeres, háromszoros mennyiségek

A Sustain nevű lobbicsoport által végzett felmérés például talált olyan kórházi curryt, melyben hatszor annyi zsír volt, mint egy KFC burgerben (krumplival), de találtak olyan tésztát is, mely a felnőttek számára javasolt napi telített zsírsavbevitel háromszorosát és a sóbevitel kétszeresét tartalmazta.

A felmérés szerint a megvizsgált ételek 40 százalékában több telített zsírsav volt, mint egy házhoz szállított pizzában.

„Rémisztő belegondolni, hogy a betegek jobban járnának, ha a McDonald'sban ennének. Ameddig nincsenek megfelelő elvárások, addig a kórházi ételek egészségtelenek és ízetlenek maradnak” - nyilatkozta a Sustain munkatársa, Alex Jackson.

Jól időzítve...

Persze a Sustain nem lenne lobbicsoport, ha nem időzítené megfelelően a felmérés publikálását. A héten ugyanis a brit képviselők elé kerül az a törvénytervezet, mely a kórházi étkeztetés átalakítását tűzi ki célul.

Szerintünk a magyar kórházak esetében is lenne mit felmérni... Ha valakinek van (jó vagy rossz) tapasztalata, az ossza meg itt, a kommentekben!

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

A bejegyzés trackback címe:

https://kivultagasabb.blog.hu/api/trackback/id/tr1004647258

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

frikazojd 2012.05.22. 15:44:19

Erintettkent (mivel a mult hetet angliai korhazban toltottem), elso kezbol: Fo szabalykent, errefele az ilyen megrazo kamukutatasok mindennaposak, csak par hivatasos rettego veszi oket komolyan (persze ok jo hangosak). A korhazi kaja egyszeruen nem bir karos lenni, mert javaban salatarol van szo, sajttal, nemi kis szelet husokkal. A fott etel kategoria ugyanez, csak parolva, leontve a hagyomanyos gravy-val, ami frissen keszul a konyhan, pont ugy, ahogy otthon is fozne az aki foz egyeltalan. Semmi zsiros, semmi fuszeres. Az angol konyha legendasan irtozik a sotol, nalam a kis soszoro pont ugyanolyan tartozek mint a papirzsepi. Ezen kivul meg adnak kekszeket, teat es kavet. Tovabba a fentiek gluten es/vagy laktozmentes formaban is. Krumpli csak fozve, teszta egyeltalan nem volt. Szoval fizikailag lehetetlen, hogy tul sok zsir es tul sok so legyen a korhazi kajaban, mert egyszeruen a repa meg a kaposzta nem tartalmaz ilyeneket. Amennyire en latom a kollegaimon, egy angol nagyon is jol etkezik, ha korhazba kerul, mert maganak biztosan nem fozne otthon, csak enne a felkesz szarsagokat meg a konzervbabot.

Vil%C3%A1gpolg%C3%A1r 2012.05.22. 18:46:45

Ezzel én is egyetértek, anyukám 6 hétig volt itt korházban. Reggelire gabonapehely volt, kb. 10 féle változatban, én nem vagyok érte oda, de anyukám szereti (itthon is csak miatta tartunk). Ebédre és vacsorára pedig 3 féle választék volt, 1 hús vagy hal, 1 vegetáriánus, 1 szendvics, mindenki kiválaszthatta, hogy mit kér egy hétre előre . Valamint az ebédhez is és a vacsorához is járt 1 gyümölcs és 1 joghurt. Napközben pedig tényleg volt kávé, tea és keksz, amit a betegek saját maguk elkészíthettek a konyhában (vagy a nővér hozta, ha valaki nem tudta magának). És valóban mindent só nélkül főztek. Ezek mellett persze volt minden féle dietetikus koszt is, ha valakinek az kellett.

anycamanca 2012.05.25. 17:23:10

Most jöttem ki egy hazai, vidéki kórház belgyógyászatáról. Hát....... Reggeli a szokásos hazai, vmilyen pékáru rávalóval, lehet margarin lekvár méz felvágott. nem túl sok, de izre jó. Ebéd: lehet, hogy ízletes lett volna, ha 1: nem jéghideg. És ezt úgy kell érteni, ahogy ideírtam. A leves rendszeresen túl sós volt . Egy kórházban.Irdarlan mennyiségű rizst és tésztát kaptunk a főétel mellé, 10 nap alatt egyetlenegyszer volt főzelék- szerencsére, mert nagyon vastag habarással készült- és egyszer zölrségköret a hús mellé, amit viszont igen változatosan készítettek el, bár az értő szem felfedezhette a heti reggeli felvágott maradékát pl a gombával töltött rántott tekercsben. A vacsora kapcsán meg nincs mit mondanom inkább. Vagy olyan volt mint a reggeli, és ez volt a jobbik eset, mert már délután 4 órakor odarakták a szekrényre, vagy edd meg este 6-kor az újfent jéghideg főtt ételt, amit ugyanúgy 4-kor kiosztottak, Hogy a főtt kajának milyen tárolási szabályai lennének 2 hosszú órán át, a kutyát nem érdekelte. Gondolom, a konyhát takarékosságból bezárták már 4-kor, addigra végezni kellett. Na ehhez tessék hasonlítani az angol hamburgernél is rosszabb kajákat.

ZöldszemM2 2012.12.28. 20:11:27

felénk jó kaja van, na nem a kórházakban !!

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

  • BBC News
  • Telegraph.co.uk
  • the Guardian
  • The Independent
  • MailOnline
  • CNN
  • The New York Times
  • POLITICO
  • The Huffington Post
  • Gawker
  • Vanity Fair
  • New York Post
  • Drudge Report
  • EL PAÍS
  • Chinadaily US Edition
  • elmundo.es