Kívül tágasabb

Egy Beatles-legenda vége

2012.05.16. 22:21, Kívül tágasabb , 7 komment

Alighanem a XX. századi zenetörténet egyik legbizarabb összeesküvés-elmélete volt az a, sokak által vallott nézet, mely szerint Paul McCartney már a hatvanas években elhunyt, és egy hasonmással helyettesítették. A sztori hívei számára az együttes Abbey Road című albumának borítója erre utaló jelek sokaságát tartalmazta. Ezek közül dőlt most meg a talán legfontosabb.

Mielőtt belevágnánk a cáfolatba, röviden ismertetjük az elmélet lényegét (akit bővebben érdekel, az itt olvashat róla). Szóval a dolog még 1967 elejéről datálódik, amikor a Beatles basszusgitáros-énekes-dalszerzőjének autója egy karambol részese volt. Londonban ekkor már megindultak olyan találgatások, hogy mi történhetett Paul McCartneyval (ezeket persze erősíthette az is, hogy az együttes 1966 után már nem turnézott).

Nem tudni biztosan, hogy ennek a sztorinak mennyi köze van ahhoz az 1969 szeptemberében, Amerikából indult elmélethez (ennek kirobbantója az itt látható újságszám), mely szerint Paul McCartney már évek óta halott és egy hasonmás helyettesíti. Az elméletet terjesztő egyetemisták szerint az együttes dalai és a lemezborítók hemzsegtek az utalásoktól.

A borító

A legérdekesebb az az állítás, mely szerint az Abbey Road című lemez borítója több ponton is alátámasztja az elméletet. Ezek (csak röviden): a fotón tulajdonképpen egy temetési menetet ábrázol, ahol John Lennon a pap, a feketébe öltözött Ringo Starr a temetési vállalkozó, a farmeros George Harrison pedig a sírásó. Paul McCartney pedig (aki, figyelem, a többiekkel ellentétben mezítláb van, ráadásul nem tartja a lépést) természetesen az elhunyt.

Ha ez nem lenne elég, akad más jel is. A képen a háttérben látható fehér VW Beetle rendszáma (LMW) 28IF, ami mi mást jelenthetne, mint hogy Paul 28 éves lenne, ha... nem halt volna meg. (Az az apróság senkit nem kell, hogy zavarjon, hogy McCartney csak 27 éves lett volna.)

Aztán: a háttérben egy csoport fehérbe öltözött ember áll az út egyik oldalán, míg a másikon egy magányos alak, aki persze nem lehet más, mint Paul, aki különbözik a többiektől.

Az út jobb oldalán egy fekete rendőrautó parkol, ami egyértelmű utalás a rendőrségnek az ügy eltussolásában játszott szerepére.

És ha még mindig akadna olyan földhözragadt, akinek mindez nem elég, annak ott a bizonyíték: ha az utca bal oldalán parkoló autók jobb oldali kerekeit egy képzeletbeli vonallal összekötjük, az éppen áthalad Paul McCartney fején, ami nem utalhat másra, mint a balesetben elszenvedett halálos fejsérülésre.

Címlapos cáfolat

Egyébként az álhírt a Life magazin 1969. november 7-i száma egy címlapos sztorival és egy Paul McCartney-interjúval cáfolta, melyben az „elhunyt” úgy vélte, alighanem a megritkult nyilvános szereplései miatt terjedhetett el a pletyka: „Boldog vagyok a családommal, és akkor dolgozom, amikor kedvem tartja. Tíz évig pörögtem kikapcsolódás nélkül. Most akkor kapcsolok ki, amikor akarok”.

Ennyit röviden az összeesküvés-elméletről (és akkor most a dalszövegek elemzésébe még nem is mentünk bele, de hát némi túlzással kisebb könyvtárnyi a szakirodalom), amit viszont eléggé el nem ítélhető módon egy most nyilvánosságra hozott (és hamarosan kalapács alá kerülő) fotó tökéletesen megcáfol.

Túl meleg volt

A helyzet ugyanis az, hogy Paul McCartney már korábban elmondta: azért van mezítláb, mert aznap nagyon meleg volt, és szandálban érkezett, amit a fotózáskor levett.

A borítóhoz természetesen jó sok képet készített Iain Macmillan skót fotós, és a fel nem használt darabok között van egy, melyen Paul McCartney szandálban látható, amint éppen átsétál (igaz, ellenkező irányba) a híres zebrán.

„Noha a fotózáskor 25 kép készült, nagyon ritka alkalom, hogy valamelyik felbukkanjon a piacon. Nem úgy megy, hogy az ember besétál egy galériába és vesz belőle egy darabot. A kereslet egyébként hatalmas a Beatles-emléktárgyak iránt, ezek mindig jól mennek” - nyilatkozta a zenei árverésekre specializálódott szakember, Sarah Wheeler.

A londoni Bloomsbury aukciós ház a saját bevallása szerint is rendkívül „konzervatív” becslést adva úgy vélte, akár 10 ezer fontot is adhatnak az árverésen a képért.

Egy biztos: akik eddig a mezítlábas Paul képére építették a jól hangzó összeesküvés-elméletüket, azok jobb, ha új ötlet után néznek.

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

A bejegyzés trackback címe:

https://kivultagasabb.blog.hu/api/trackback/id/tr614647262

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Thor911 2012.05.17. 09:45:09

Amerikában az a jó hogy bármilyen hülyeség is egy elmélet, biztos találsz egy csomó embert aki elhiszi! Persze 1000-ből 1 igaz de a sok hülyeség miatt azt már senki nem veszi komolyan...

Emmert%20Joe 2012.05.17. 11:00:43

Tulajdonképpen ez most akkor miért is buktatja meg az elméletet? Attól, hogy több fotó is készült, elképzelhető, hogy direkt tették rá azt a képet a borítóra, amit. Hogy ezzel is erősítsék az üzenetet. Én nem tudom, hogy igaz-e az összeesküvés, de azért - mint a cikkben is írja a szerző - nem csak ebben a dologban vélik felfedezni a nyomot az elméletre, hanem kismillió másik dologban is. Hogy mást ne mondjak, itt van ez is: http://2.bp.blogspot.com/_KYcnDFS019M/Sfd7tixmtpI/AAAAAAAAC04/7gOyNC2EEo8/s400/Best$20cover$20shot$20sgt.$20pepper.jpg Nyilván itt sem csak egy kép készült, mégis ez, ami végül a hivatalos lett, szintén tartalmaz utalásokat a témakörhöz.a

Frady%20Endre 2012.05.17. 14:41:01

Ha erre a linkre kattinthatsz, a képről azt is megtudhatod, hogy a Beatles tagok honnan kapták az Erőt: http://fradyendre.blogspot.com/2010/06/blezer.html :)

advanced%20flight 2012.05.17. 16:40:53

Én meg azt nem értem a konteókban, hogy ha tényleg meghalt volna Paul és ezt titokban akarják tartani (sőt, hasonmással helyettesítik), akkor miért célozgatnának összevissza?

tib0ru 2012.05.17. 17:21:53

A teljes Beatles-konteó itt olvasható magyarul: http://konteo.blogrepublik.eu/2011/02/05/a-beatles-konteo/

K%C3%ADv%C3%BCl%20t%C3%A1gasabb 2012.05.18. 00:19:59

Mindig megtiszteltetés, ha a konteók elismert tudója is hozzászól. (Nem irónia, komoly!) Olvassátok tiboru blogját, nagyon jó!!

tib0ru 2012.05.18. 00:35:30

Ó, zavarba hozol :-) És köszönöm az ajánlót!

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

 • BBC News
 • Telegraph.co.uk
 • the Guardian
 • The Independent
 • MailOnline
 • CNN
 • The New York Times
 • POLITICO
 • The Huffington Post
 • Gawker
 • Vanity Fair
 • New York Post
 • Drudge Report
 • EL PAÍS
 • Chinadaily US Edition
 • elmundo.es