Kívül tágasabb

Star Wars: sosem látott képek a forgatásról

2012.05.12. 21:15, Kívül tágasabb , 5 komment

Aligha lehetett könnyű dolga George Lucasnak és stábjának, amikor 1979-ben nekiálltak leforgatni a Csillagok háborúja folytatását. Elképesztő volt a nyomás, hogy az első rész elképesztő sikerét valahogy megismételjék, esetleg túlszárnyalják. Ennek - és a néha elképesztő külső körülmények – ellenére a következő képek bizonysága szerint a forgatás meglehetősen jó hangulatban telt.

A Star Wars-sorozat alighanem minden túlzás nélkül a filmtörténelem egyik nagy alapművévé terebélyesedett az évtizedek során, és a mai napig ugyanúgy elvarázsolja a különböző korosztályokat, mint a bemutatása idején. (Ez persze sablonosan hangzik, de nem az: a környezetükben fellelhető gyereksereg ma ugyanolyan áhitattal csüng a filmeken, mint mi anno, és alighanem a játékgyárak könyvelői is szent áhítattal emlegetik George Lucas nevét, amikor a bevételt számlálják...)

A filmkészítésben (is) sok fejtörést okoz egy kirobbanó sikerű első rész folytatása (ennél már csak a harmadik részt – vagy zenészek esetében lemezt – nehezebb elkészíteni), hiszen a második epizód sok mindent eldönt, például, hogy fenntartható lesz-e a siker, vagy csak egyszeri fellángolásról van szó.

Így aztán nem kis nyomással kellett szembenéznie a Star Wars stábjának a második rész (amiből később az ötödik lett, de ebbe most ne bonyolódjunk bele...) forgatása közben – ám a képek tanulsága szerint ettől még meglehetősen jó hangulatban teltek a napok.

A három legnagyobb sztár, Carrie Fisher (Leia hercegnő), Mark Hamill (Luke Skywalker) és Harrison Ford (Han Solo) is a jelek szerint egész jól szórakozott, mi több, még Darth Vadert is sikerült lekapni Irvin Kershner rendezővel egy majdnem-csók erejéig.

Persze az sem egy rossz pillanat, amikor Leia hercegnő Chewbacca ölében ülve csókra nyújtja oly sok millió férfiember által vágyott ajkait a szőrösnek (lásd a nyitóképen).

A forgatás egyébként 1979 márciusában kezdődött Norvégiában, és sikerült kifogni a megelőző 50 év legnagyobb hóviharát (a jelek szerint a stáb vonzotta a szélsőséges időjárást, hiszen az első rész forgatása közben sikerült kifogniuk a legnagyobb vihart, amit a helyszínként szolgáló Tunézia megélt az azt megelőző fél évszázadban). Viszont legalább hitelesen sikerült eljátszani a Hoth jégbolygójának jeleneteit. A forgatás ezután a valamivel kellemesebb klímájú (…) londoni Elstree stúdióba költözött.

A Birodalom visszavág költségvetése egyébként a duplája volt a Csillagok háborújára költött összegnek, mi több, a 18 millió dollár a maga idejében rekordnak számított Hollywoodban. (Azóta némiképp megváltoztak a nagyságrendek, és akkor még finoman fogalmaztunk.)

Az itt látható képeket a Lucasfilm adta közre, és található pár kép a hamarosan megjelenő Making Of The Empire Strikes Back (Így készült az A Birodalom visszavág) című könyvből is.

(És igen: az utolsó kép már A jedi visszatér forgatásáról van...)

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

A bejegyzés trackback címe:

https://kivultagasabb.blog.hu/api/trackback/id/tr904647267

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Forceware 2012.05.13. 12:28:52

" Elképesztő volt a nyomás, hogy az első rész elképesztő sikerét valahogy megismételjék, esetleg túlszárnyalják. Ennek - és a néha elképesztő külső körülmények " -Egy kicsit ritkábban a jelzőkkel. ..Aztán..: "Ennek - és a néha elképesztő külső körülmények – ellenére a következő képek bizonysága szerint a forgatás meglehetősen jó hangulatban telt." ..vs... "... forgatása közben – ám a képek tanulsága szerint ettől még meglehetősen jó hangulatban teltek a...." ..deja Vu?

Kutyav%C3%A9r 2012.05.13. 13:07:42

kedves kívültágasabb! ha még egyszer leírod, hogy elképesztő, odabaszok valamit!

tan%C3%A1r%20%C3%BArhffgh 2012.05.13. 13:17:28

Jók ezek a képek! Annyit tennék csak hozzá, hogy a másodikként leforgatott rész nem később lett V., hanem már akkor az volt. A főcím után ki írva: V. The empire strikes back.

ibusibus 2012.05.13. 13:37:49

he-he, ti elolvastátok az összekötőszöveget? - öreg hiba.. ;) a képekrt köszi!

Toronto 2012.05.13. 22:03:38

Hűűű, elképesztő...

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Utolsó kommentek

 • plokmi: Hiába jósoltak komor jövőt az emberiségnek, már évtizedek óta mindenféle formában (tanulmányok, filmek stb.). A különbség csak annyi lesz, hogy a folyamat nem diktatórikus, hanem teljen önkéntes ala... (2019.01.19. 07:13) Miért veszélyes a 10 éves kihívás?
 • kvadrillio: jAHHHH........EZ AZ ÓRIÁSI IN TERNETES KÉMHÁLÓZAT, EGYRE KITERJEDTERBBEN MŰKÖDIK ! ÉS A TULAJAINAK EGYRE TÖBB MILLIÁRDJA HALMOZÓDIK FEL EZÉRT.........KAPITALIZMUS EZ A JAVÁBÓL ! a cocilizmus ehhe... (2019.01.19. 07:07) Miért veszélyes a 10 éves kihívás?
 • enpera: Aki regisztrált, lemondott a személyiségi jogairól. (2019.01.19. 06:51) Miért veszélyes a 10 éves kihívás?
 • Siphersh: Hát, ebből nem igazán derült ki, hogy mi lehetne ezzel a probléma. A legközelebb akkor jutott a cikk ahhoz, hogy megtudjak erről valamit, amikor azt írja, hogy "jogi aggályokat vetett fel", de ez na... (2019.01.18. 21:23) Miért veszélyes a 10 éves kihívás?
 • MTA rendes tagja: zsidó trükk (2019.01.18. 21:21) Miért veszélyes a 10 éves kihívás?
 • Utolsó 20

Innen szemezgetünk

 • BBC News
 • Telegraph.co.uk
 • the Guardian
 • The Independent
 • MailOnline
 • CNN
 • The New York Times
 • POLITICO
 • The Huffington Post
 • Gawker
 • Vanity Fair
 • New York Post
 • Drudge Report
 • EL PAÍS
 • Chinadaily US Edition
 • elmundo.es