Kívül tágasabb

Betiltott képek Csernobilról

2012.05.12. 01:08, Kívül tágasabb , 4 komment

Újabb, eddig nyilvánosságra nem hozott képek kerültek elő az 1986-os csernobili katasztrófáról. A fekete-fehér képek szerzői borzalmas árat fizettek bátorságukért.

A csernobili katasztrófa alighanem mindenki emlékezetében élénken él, aki 26 évvel ezelőtt már volt olyan idős, hogy követni tudta (a szovjet propagandagépezet által sokáig eltitkolt) eseményeket. Április 26-án felrobbant a helyi atomerőmű 4-es blokkja, ami hatását tekintve minden idők egyik legsúlyosabb nukleáris katasztrófája lett.

A szovjet hatóságok tehát napokig tagadták a történteket, illetve próbálták bagatellizálni a hatását, de már aznap voltak fotósok, akik a helyszínen örökítették meg a robbanás nyomait.

Négy fényképész volt, aki képeket készített, közülük ketten, Anatolij Rasszkazov és Valerij Zufarjov később bizonyíthatóan a sugárzáshoz kapcsolódó betegségekben hunyt el, míg harmadik társuk, Igor Kosztyin állandó betegséggel küzd. Az egyetlen fotós, aki különösebb mellékhatások nélkül élte túl a végzetes napokat, Vologyimir Repik.

Az első fotós, akit a helyszínre engedtek, Anatolij Rasszkazov volt, ami nem is csoda, hiszen ő volt az erőmű állományban lévő fényképésze. Ő már aznap délben, órákkal a robbanás bekövetkeztét követően felvételeket készített, majd átadta azokat a baleset miatt létrehozott különleges bizottságnak.

A testület aznap este 11-kor kapta meg a képeket, melyek szinte azonnal a szovjet titkosszolgálathoz kerültek, amely csak két fotót engedett publikálni, azokat is csak 1987-ben – a fotós nevének említése nélkül.

Anatolij Rasszkazov 2010-ben, 66 évesen hunyt el, miután éveken keresztül harcolt a rákkal és különböző vérbetegségekkel, melyeket ő a Csernobilban elszenvedett sugárzásnak tudott be.

A ma 76 éves Igor Kosztyin a Novosztyi sajtóügynökség munkatársa volt a baleset idején. Ő gyakorlatilag (ne szépítsük) engedély nélkül „lógott be” a területre, pontosabban egy katonai, ólommal bélelt helikopteren repült fölé, hogy elkészítse a képeket.

Aznap nem járt sikerrel, mert olyan erős volt a sugárzás, hogy az elővigyázatosság ellenére egyetlen kép sem sikerült, így pár nappal később visszatért, hogy lefotózza, ahogyan katonák próbálnak megbirkózni a helyzettel. Munkájáért később elnyerte a World Press fotósdíjat. A rá következő években több pajzsmirigy-műtéten is átesett.

Valerij Zufarjov 1993-ban, 52 éves korában hunyt el, szinte bizonyosan a csernobili munkájához kapcsolható betegségekben. Első helyszíni képeit ő is egy helikopterről készítette, 25 méterrel az erőmű felett.

A 66 éves Vologyimir Repik ma azt mondja, annak ellenére, hogy komolyabb következmények nélkül megúszta a csernobili munkát, ha még egyszer dönthetne, nem vállalná a túl nagy kockázat miatt.

Mindenesetre mind a négyen vállalták, mi pedig megnézhetjük még egyszer, mi történt 1986-ban Csernobilban.

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

A bejegyzés trackback címe:

https://kivultagasabb.blog.hu/api/trackback/id/tr24647268

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Marketing 2012.05.12. 18:33:12

Ha jòl emlékszem lehet kiràndulàsokra is befizetni. 14 napos ùt aszem 122 euro naponta a reaktor és a vàros meglàtogatàsa.

Betonffy%20Bandi 2012.05.14. 00:57:17

14 napos? Na, arról sem hallottam még. A 3 naposat sem volt egyszerű megszervezni. Igaz, kevés is volt, 14 nap jobb lett volna :)

gebra 2012.05.14. 13:36:41

az ukrán illetékes minisztérium (nem tudom melyik hatáskörébe tartozik) egy turisztikai centrummal karöltve szervez oda túrákat. asszem kb két éve lehet legálisan látogatni a körzetet, azóta van ez a lehetőség. hátborzonató lehet. Betonffy Bandi: te már jártál ott vagy "csak" a szervezésben vettél részt?

shaw_nyomaiban 2012.11.01. 11:40:07

Kifelejtették a felsorolásból Igor Zsemljanyikint, aki 134 éves korában - bizonyítottan a csernobili sugárzás hatása miatt - lépett a novoszibirszki express elé...

Hány ember is halt meg közlekedési balesetben?

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

 • BBC News
 • Telegraph.co.uk
 • the Guardian
 • The Independent
 • MailOnline
 • CNN
 • The New York Times
 • POLITICO
 • The Huffington Post
 • Gawker
 • Vanity Fair
 • New York Post
 • Drudge Report
 • EL PAÍS
 • Chinadaily US Edition
 • elmundo.es