Kívül tágasabb

Jeremy Clarkson „rasszista” botránya

2012.05.06. 01:58, Kívül tágasabb , 2 komment

Ismét botrányt kavart a Top Gear Magyarországon is népszerű műsorvezetője. A BBC munkatársa úgy vélte, a nyáron sokat segítene „egy kis rasszizmus” a Heathrow repülőtéren tapasztalható borzalmas várakozás enyhítésében. Még az is lehet, hogy igaza van...

Jeremy Clarkson nem az a közszereplő, aki véka alá rejti nem egyszer ellentmondásos véleményét, így aztán nem ritkák körülötte a botrányok sem. Ezekről már többször beszámoltunk mi is (a BBC műsorvezetőjével kapcsolatos posztjaink itt találhatók).

A világszerte, így Magyarországon is felettébb népszerű Top Gear autósmagazin legfontosabb embere most ismét kitett magáért, ezúttal a Heathrow repülőtéren tapasztalható hatalmas sorok enyhítésére tett meglehetősen sajátos javaslatot.

Enyhítés után ismét szigorítás

Az előzményekhez hozzátartozik, hogy még 2007-ben éppen a már-már elviselhetetlenül hosszú várakozások miatt enyhítettek a rendkívül szigorú határvizsgálaton (azaz bizonyos esetekben nem kellett minden előírást végigcsinálni az útlevél-ellenőrzésen), ám fél évvel ezelőtt, egy, a belügyminiszter Theresa May és a brit határőrizet akkori első embere, Brodie Clark között lezajlott, meglehetősen éles vitát követően ismét szigorítottak.

Jeremy Clarkson szerint a már-már elviselhetetlen sorok oka, hogy az útlevélkezelők már nem dönthetnek saját józan belátásuk szerint, azaz mindenkire ugyanolyan előírások vonatkoznak.

„Már senkit sem engednek csak úgy tovább. A bevándorlási tisztviselők már nem mérlegelhetnek. A józan észt törölték a rendszerből. Az eredmény mindenki számára nyilvánvaló. Kétórás várakozás. Az olimpia közeledtével azt lehet hallani, hogy ez az idő megduplázódik majd” - háborgott Jeremy Clarkson.

„Az eredmény: a tisztviselőknek abból kell kiindulniuk, hogy a szardíniai vakációról hazatérő szimpatikus család milliókat csal majd ki a szociális rendszerből, aztán robbantásos merényletet követ el a 100 méteres síkfutás döntője alatt” - jegyezte meg szarkasztikusan a műsorvezető, aki azonnal megoldást is kínált.

„Senki sem szereti a rasszistákat. Senki sem szereti az előítéleteket. Semmi keresnivalójuk a munkában, a játékban, vagy a futballstadionok lelátóin. Sem az iskolában, vagy éppen a kormányban. De a Heathrow-n? Hmmm.” - fogalmazott Jeremy Clarkson.

Idióta vagy tabudöntögető?

Természetesen a rasszizmusnak valóban semmi keresnivalója a hétköznapokban, de ha jobban átgondoljuk a Top Gear műsorvezetőjének provokatív javaslatát, akkor azért talán mégis lehetne mit megfontolni benne.

Azzal ugyanis, hogy a rendszerből kivették az egyéni elbírálás lehetőségét, egyúttal egy nagyon fontos elemet, a szakmai gyakorlatot, a hosszú évek munkáján alapuló tapasztalatot is kiirtották. Ami nem feltétlenül szolgálja a Londonba utazók érdekeit.

Így aztán nagy kérdés, igaza van-e az útlevélvizsgálaton dolgozókat si tömörítő Közszolgálati és Kereskedelmi Szolgáltatók Szakszervezete szóvivőjének, aki nemes egyszerűséggel annyit nyilatkozott: „Jeremy Clarkson egy idióta”.

Szerintetek?

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

A bejegyzés trackback címe:

https://kivultagasabb.blog.hu/api/trackback/id/tr984647274

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kokoro 2012.05.06. 16:16:07

ránézéses alapon ? azon a szigeten már a bevándorlási ügynök sem brit, el van tévedve ez a Clarkson

Thor911 2012.05.06. 23:31:34

Teljesen igaza van! Az rasszizmus ha nem szeretem a fekete focistát azért mert fekete! De ha választani kell hogy egy német 3 gyerekes fehér család fogja valoszínűbben eltéríteni a gépet vagy egy arab kinézetű ideges fickó akkor azért megvizsgáltatnám azt aki a fehérre tippel! Vagy ki fog egy szórakozóhelyen nagyobb eséllyel berugni és balhézni? A 75 éves nyugdíjas öreglány vagy a 19 éves friss egyetemista?? Ezek teljes mértékben működő tények és ha tilos figyelembe venni akkor iszonyat energiát fordítunk a semmire... Az egyenjogúság a bíróság előtt vagy munkavállalásnál abszolút jó! De ha bizonyos bűncselekményt az egyik népcsoport 90%-ban követ el míg az összes többi 10%-ban akkor iszonyat pazarlás ha mindenkit ugyan úgy kell megvizsgálni a repülőtéren...

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

 • BBC News
 • Telegraph.co.uk
 • the Guardian
 • The Independent
 • MailOnline
 • CNN
 • The New York Times
 • POLITICO
 • The Huffington Post
 • Gawker
 • Vanity Fair
 • New York Post
 • Drudge Report
 • EL PAÍS
 • Chinadaily US Edition
 • elmundo.es