Kívül tágasabb

Akik szembeszálltak a hatalommal

2012.05.03. 01:20, Kívül tágasabb , 7 komment

Miközben Kínában elképesztő ütemben épülnek a városok, folyik az infrastruktúra fejlesztése, időről időre akadnak olyan elszánt emberek, akik szembeszállnak a vállalatokkal, a (gazdasági) hatalommal és ez a makacsság hihetetlen helyzeteket eredményez.

A 75 éves Hong Csungkin és férje, Kung az út közepén élnek. Méghozzá a saját házukban. És ha rajtuk múlik, ez jó ideig így is marad.

A kínai házaspár (és két fia) egy, a legjobb jóindulattal is düledezőnek nevezhető házban élnek a Kína keleti részén fekvő Taizsu városában. A település hatalmas léptekkel fejlődik, új épületeket húznak fel és új, többsávos utak épülnek. Vagy, bizonyos esetekben, épülnének.

Természetesen az útépítéshez is helyre van szükség, amit általában úgy oldanak meg, hogy kompenzációt fizetnek a tulajdonosoknak. Hong Csungkin és férje eredetileg szintén elfogadta a 2,8 millió forintnak megfelelő yüan értékű kárpótlást, ám aztán az asszony, az útépítés megkezdését követően, meggondolta magát és visszafizette a pénzt.

Most ő és a családja ragaszkodik ahhoz, hogy meghatározhassák, hova költöztetik őket, egyúttal kamerákat szereltek fel a ház köré, így próbálván megakadályozni, hogy a kivitelezők esetleg önkényesen nekiálljanak lebontani a házukat.

Mint már említettük, a történet nem egyedi, itt, a Kívül tágasabbon is beszámoltunk már hasonlóról (a sztorit ide kattintva olvashatják el), mi több, már külön nevük is van, „Szög házaknak” hívják őket, mert olyan nehéz eltávolítani őket, mint a régi fába vert szögeket.

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

A bejegyzés trackback címe:

https://kivultagasabb.blog.hu/api/trackback/id/tr704647278

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lobelt%20Ledfold 2012.05.03. 09:54:47

Anélkül, hogy azt állítanám ez minden estben így van, de sok kínai bizony elég kapzsi. Sok olyan házat (régi, düledező téglát meg panelt) láttam, ahol már csak egy-két család él, a többiek elfogadták a nagyvállalat vagy önkormányzat ajánlatát és elköltöztek, viszont az egy-két család miatt nem bontják az ősöreg épületeket és nem húznak újat a helyére. Ezzel amúgy sokszor a többi már lelécelt lakosnak tesznek rosszat, mert nem mindig pénzben fizetik ki őket hanem felajánlanak egy lakást az újépítésű épületben (és milliónyi kínai család lett gazdag így az elmúlt 10 évben, főként a nagyvárosokban). Na, ezek egy jó darabig nem költözhetnek be új otthonukba és eladni sem tudják a nem létező kecót. Az ok általában ugyanaz: több pénzt akarnak mint amennyit kapnának, sokszor sikeresek is ezzel. Ha nosztalgiára meg idős emberek otthonukra vonatkozó szeretetére gondolunk akkor is igazunk van, de ezeket a képeket megszemlélve nehéz azt gondolni, hogy milyen szép öregkoruk lehet ott, másfelől van olyan a világon, amikor a közösség érdeke előbbre való az egyénénél.

seg%C3%A9d%20%C3%BAr 2012.05.03. 10:54:58

Ez szépen hangzik, ahogy Ledfold elmondja, de szerintem sokkal inkább propaganda az egész, ezzel is világgá kürtölve, hogy micsoda nagy szabad választásuk van a kínaiaknak. Ráadásul mellényzsebből bekameráztatják a házat... vagyis dübörög a kínai demokrácia, nem kell nekik a pénz, sőt annyi mindig van félretéve, hogy a viskójukat modernizálják. Ami engem illet, nekem hihetőbb az, hogy ez egy kínai kirakat a világ naivabb felének. A több millió világ végére költöztetett névtelen boldog ember meg nem hírértékű... az olimpián sem érdekelt senkit 3 nap után, hogy mi van a "biztonsági falak" mögött... egyetlen városnak sem fájna Kínában, hogy egy idős házaspár eltűnik, ha netán útban lennének, náluk ez rutinból megy, efelől kétségem sincs.

Kandicica 2012.05.03. 10:58:05

Szerintem hozzád hasonló véleményt csak azok alkothatnának,akikket hasonló szitu már személyesen érintett.Mint pl. én,akitől az önkormányzat a "köz" -mögöttem lévő szomszéd- érdekében a Bp.-i kertes házam 525nm-es kertjének elejéből 150nm-t akart elvenni térítés nélkül,mert elfogyott a pénzük,mire hozzám értek...Nem is mentek tovább :) Kíváncsi lennék,ha veled történne ilyesmi a köz érdekében,akkor mennyire lennél felháborodva,és mennyire lennél tekintettel mások érdekeire...Ja,és mennyit is érne abban a pillanatban számodra a kisajátítani kívánt ingatlan...

Lobelt%20Ledfold 2012.05.03. 10:58:56

Legyenek kétségeid :-) Itt élek pár éve és “belülről” ismerek kínai családokat. És nincsenek gyökér nélküli, rokonság nélküli idős emberek, itt minden a család, nem lehet valakit vagy csak úgy eltüntetni. Szerintem inkább te vagy kitéve egy másmilyen propagandának :-)

Lobelt%20Ledfold 2012.05.03. 11:05:20

Nézd meg kérlek jól azt a képet a szemre 6-8 sávos útról, és mond meg őszintén, hogy szeretnél-e ott élni? Az árról lehet vitatkozni és azzal is egyetértek, hogy minden ilyen esetben korrektül illik kompenzálni, hogy itt ez történt-e azt nehéz a cikk alapján megállapítani, mert nem éppen tényszerű hanem inkább hatásvadász.

K%C3%ADv%C3%BCl%20t%C3%A1gasabb 2012.05.03. 12:15:30

Két dolog: egyfelől nem akart hatásvadász lenni, egyszerűen a forrásban ennyi információ állt rendelkezésre (sajnos). Másfelől egyetértek veled, én is azt gondolom, hogy ebben az esetben nem csak és kizárólag az "idős emberek ragaszkodása az otthonukhoz" játszik, lehet mögötte más megfontolás is. Persze nem látok bele a kínai életbe (ezek szerint te inkább). Ugyanakkor eszembe jut az is, hogy vajon miért nincs még mindig teljesen készen a Budapestet elkerülő körgyűrű, és nagy kérdés, hogy vajon hol húzódik az egyén és a közösség érdeke között a határvonal...

seg%C3%A9d%20%C3%BAr 2012.05.03. 12:28:03

Azt hiszem, az egész világon úgy működik az egyén és a köz kapcsolata, hogy amíg más egyénről van szó, legyen áldozatra kész a köz érdekében, ha az én szülőházamat akarják kivásárolni, akkor meg elöntenek a gyermekkori emlékek. Kedves Lobelt Ledfold, nyilván nem fogok okoskodni egy olyan emberrel, aki ott él, s hiszek is neked. De a kínai demokráciát nem tudtam még feldolgozni... Kár volt ezért a propaganda-utalásodért - egymagam is tudok hülyeségeket kitalálni ;-)

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Utolsó kommentek

 • nyikk: soros.... (2019.01.19. 08:03) Miért veszélyes a 10 éves kihívás?
 • plokmi: Hiába jósoltak komor jövőt az emberiségnek, már évtizedek óta mindenféle formában (tanulmányok, filmek stb.). A különbség csak annyi lesz, hogy a folyamat nem diktatórikus, hanem teljen önkéntes ala... (2019.01.19. 07:13) Miért veszélyes a 10 éves kihívás?
 • kvadrillio: jAHHHH........EZ AZ ÓRIÁSI IN TERNETES KÉMHÁLÓZAT, EGYRE KITERJEDTERBBEN MŰKÖDIK ! ÉS A TULAJAINAK EGYRE TÖBB MILLIÁRDJA HALMOZÓDIK FEL EZÉRT.........KAPITALIZMUS EZ A JAVÁBÓL ! a cocilizmus ehhe... (2019.01.19. 07:07) Miért veszélyes a 10 éves kihívás?
 • enpera: Aki regisztrált, lemondott a személyiségi jogairól. (2019.01.19. 06:51) Miért veszélyes a 10 éves kihívás?
 • Siphersh: Hát, ebből nem igazán derült ki, hogy mi lehetne ezzel a probléma. A legközelebb akkor jutott a cikk ahhoz, hogy megtudjak erről valamit, amikor azt írja, hogy "jogi aggályokat vetett fel", de ez na... (2019.01.18. 21:23) Miért veszélyes a 10 éves kihívás?
 • Utolsó 20

Innen szemezgetünk

 • BBC News
 • Telegraph.co.uk
 • the Guardian
 • The Independent
 • MailOnline
 • CNN
 • The New York Times
 • POLITICO
 • The Huffington Post
 • Gawker
 • Vanity Fair
 • New York Post
 • Drudge Report
 • EL PAÍS
 • Chinadaily US Edition
 • elmundo.es