Kívül tágasabb

Egy diktatúra eltitkolt arca

2012.04.14. 02:17, Kívül tágasabb , 22 komment

Egészen elképesztő dolog történt a minap a kommunista diktatúrától szenvedő országban: egy nyugati újságírókat szállító busz rossz irányba kanyarodott, így a zsurnaliszták előtt feltárult Észak-Korea eltitkolt arca. Megmutatjuk...

Az észak-koreai rezsim mindig is rendkívüli módon figyelt a magáról sugárzott képre. (Más kérdés, hogy a szegénységről, éhhalálban elpusztuló milliókról érkező nem hivatalos hírek mennyire alakították ezt a képet, de a törekvés egyértelmű volt.) A turisták – már aki bejut az országba –, a segélyszervezetek emberei és a külföldi újságírók rendkívül szoros felügyelet mellett mozoghatnak az országban.

Éppen ezért egészen döbbenetes az a hiba, amit az észak-koreaiak részéről valaki elkövetett (reméljük, azóta nem vitték el követ törni valamelyik átnevelőtáborba a családjával együtt...), amikor egy nyugati újságírókat szállító busz rossz irányba fordult Phenjanban.

A hivatalos kormányzati útból így lett a propaganda helyett valami egészen más, így derült ki, mi rejtőzik a csillogóan tiszta utcák és tiszta épületek mögött, így derült fény Észak-Korea másik, igazi arcára.

Magyar szemmel nézve romos panelházak, a falak tövébe leszórt szénhalom, munkások egy kikötőben – csupa olyan látvány, amit a rezsim eltitkolna. A beszámolók sötétbe burkolózó boltokról, mocskos járdákról szólnak, és néhány fénykép ezeket meg is mutatja.

Az már más kérdés, hogy ennél azért a fejlett nyugati (pláne a fejlődő ázsiai) országok nagyvárosainak némelyikében lehet durvább környéket látni (alighanem Magyarországon is tudnánk mondani). Ráadásul észak-koreai szemmel nézve a környék akár felső-középosztálybelinek is tűnhet, hiszen a lakosság negyede áram és folyóvíz nélküli házakban lakik, élelmezése pedig jórészt a nemzetközi segélyektől függ.

Következzen tehát Észak-Korea eltitkolni kívánt arca!

És ahogyan a diktatúra szeretné láttatni magát:

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!
Címkék: észak-korea

A bejegyzés trackback címe:

https://kivultagasabb.blog.hu/api/trackback/id/tr214647298

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Freelander 2012.04.14. 12:22:06

Jól mondod. Ezek a képek akár Pesten is készülhettek volna. A szépek is, meg a csúnyák is. Nagy cucc... Ez kb. arra hasonlít, amikor a 70-es, 80-as években a nyugat riogatta magát a tőlünk kikerült képekkel, meg rémhírekkel, mekkora nyomor, zsarnokság, meg mi minden van itt, miközben mi egész jól elvoltunk. Már csak az a kérdés, ki csinál nagyobb hamis propagandát: Korea, vagy a nyugat?!

K%C3%ADv%C3%BCl%20t%C3%A1gasabb 2012.04.14. 12:44:31

"Az már más kérdés, hogy ennél azért a fejlett nyugati (pláne a fejlődő ázsiai) országok nagyvárosainak némelyikében lehet durvább környéket látni (alighanem Magyarországon is tudnánk mondani)." Szóval nem is a képek a "nagy cucc", hanem az, hogy el akarják titkolni. Persze lehet hinni abban is, hogy nem halnak éhen emberek, csak akkor minek az ENSZ élelmiszersegély, és miért hajolt meg az ország időről időre a nyugati követelések előtt (lásd atomprogram), miközben Irán nem?

August%20Burns%20Red 2012.04.14. 13:36:36

Semmi durva sincs ezen. Itthon durvább pár cigány putri. A képek a régi rendszert idézik bennem, mikor nem volt semmi dizájnos, csak vas, beton és panel, mégis jól elvoltunk. Lehet a környezet eléggé letisztult, puritán és monoton, de a benne élő emberek miatt én biztonságosnak tituálom, előbb mernék Phenjanban sétálni, mint itthon egy pár gettóban!

Ian 2012.04.14. 13:47:00

Ebből azért sokat nem tudtunk meg az igazi Észak-Koreáról... Ha csak a hazai viszonyokat nézzük, az idelátogató turistáknak mi sem az eldugott falvakat mutogatjuk, ahol olyan magas a munkanélküliség, hogy csak a polgármester, a kisboltos, a kocsmáros meg a postás dolgozik. Azért lehetne egy erős kontrasztot mutatni egy generációk óta munkanélküli család környezete, meg egy wellness-szálló között. Persze ez minden országra jellemző, az Egyesült Államokba látogatók közül is viszonylag kevesen szembesülnek a gettók mindennapjaival. Szóval az, hogy a koreaiak sem szívesen mutogatják a nyomorukat, azért valamennyire érthető. Az már kevésbé, hogy miért akarják a saját lakosságukkal elhitetni, hogy az éhhalál egy boldog állapot... Már ha hinni lehet a híreszteléseknek a helyi viszonyokról.

Ian 2012.04.14. 13:47:31

Ebből azért sokat nem tudtunk meg az igazi Észak-Koreáról... Ha csak a hazai viszonyokat nézzük, az idelátogató turistáknak mi sem az eldugott falvakat mutogatjuk, ahol olyan magas a munkanélküliség, hogy csak a polgármester, a kisboltos, a kocsmáros meg a postás dolgozik. Azért lehetne egy erős kontrasztot mutatni egy generációk óta munkanélküli család környezete, meg egy wellness-szálló között. Persze ez minden országra jellemző, az Egyesült Államokba látogatók közül is viszonylag kevesen szembesülnek a gettók mindennapjaival. Szóval az, hogy a koreaiak sem szívesen mutogatják a nyomorukat, azért valamennyire érthető. Az már kevésbé, hogy miért akarják a saját lakosságukkal elhitetni, hogy az éhhalál egy boldog állapot... Már ha hinni lehet a híreszteléseknek a helyi viszonyokról.

koala 2012.04.14. 14:18:50

Hát ebböl aztán semmi ujdonság nem derül ki. Ithon sincs másképp - Vannak a szegény részek "gettok" és a csili vili negyedek. Semmi de semmi sem más mint itt,talán itt nem titkolják annyira! Az meg hogy a busz itt arrafordul amerre akar nem jelent túl nagy elönyt.

Darkosia 2012.04.14. 16:00:35

Én még annyit tennék hozzá, hogy a "nyomort" ábrázoló képek sokkal nagyobb jólétről tesznek tanúbizonyságot, mint amit én képzeltem. Pl. hogy a kikötői munkásokkal mi a baj, arra nem fogok rájönni. Amúgy képzeljetek borús idő helyett szép napsütést, mindjárt nem lesznek azok a képek sem olyan lehangolóak. Persze azt sem zárom ki, hogy a valódi átlagos Észak-Korea ennél sokkal lejjebb van (ahogy pl. én is képzeltem), hiszen azt nem zárhatjuk ki, hogy ez már a "felső-középosztálybeli" környék, messze az általános színvonal felett.

Tomfree79 2012.04.14. 16:17:51

"Amúgy képzeljetek borús idő helyett szép napsütést, mindjárt nem lesznek azok a képek sem olyan lehangolóak." Azért ezt te sem gondoltad komolyan...az ország negyede víz és villany nélküli lakásokban él, amit szénnel fűtenek be. Szted milyen a közegészségügy? Évente vannak éhezések az országban, amikor füvet meg bogarakat esznek sokan, nehogy éhen haljanak. Ne a pár cigánygettóval hasonlítsuk ezt össze, ott a lakosság nagy része él így, miközben meg dollármilliárdokat tesznek rakétakutatásba. A vétkes sofőr meg a családjával már a szenet fejti valami bányában.

Hurkuy%20Pul 2012.04.14. 16:28:26

Azert huu de nagy nyomor nincs!Panelhazak,szen az utcara szorva,gondlom,hogy legyen mivel futeni a hidegben,villamos jar az utcan.A vilag tobbi nagyvarosaban is van ilyen negyed,parizsban peldaul az egyik legdurvabb.De napolyt is maffia iranyitja es katonai kordon van,erro ennyit.

Gonoszf%C3%B3ka 2012.04.14. 16:55:14

"Persze azt sem zárom ki, hogy a valódi átlagos Észak-Korea ennél sokkal lejjebb van (ahogy pl. én is képzeltem), hiszen azt nem zárhatjuk ki, hogy ez már a “felső-középosztálybeli” környék, messze az általános színvonal felett." Phenjanban már egy "szűrt" réteg lakik legjobb tudomásom szerint, gyakorlatilag az elit, akik hűséges pártkatonák. Tehát ami itt aljának számít, azért a falusiak nagyon is sóvárognának. Tomfree79-nek is igaza van: hatalmas énhínség van az országban gyakorlatilag évek óta, és szinte mindent megesznek, amit lehet, de még így is nagyon sokan halnak éhen évről évre. Ja és nézz meg 1-2 dokumentumfilmet az országról...mentőt lényegében nem látsz. Milyen egészségügy van ott? Naponta van áramszünet, sőt nem egyszer többet nincs áram, mint van. Kocsi alig, csak szintén az elitnek, és az országon belüli utazás is nagyon erősen korlátozva van, sőt még a bringa sem éppen mindennapos dolog. Bazinagy utcai hangszórókból szól egész nap a propaganda, 2 tv csatorna fogható (és a tévéket is úgy készítik, hogy többet ne lehessen fogni rajta). És még tudnék mesélni...

Darkosia 2012.04.14. 17:11:13

Tomfree79 és Gonoszfóka Ezeknek én sem mondtam ellent. Én a mutatott képeket véleményeztem, amik úgy vannak bekonferálva, mint az eddig titkolt nyomor leleplezése.

Gonoszf%C3%B3ka 2012.04.14. 17:25:32

A szó legszorosabb értelmében valóban nem nyomor. Viszont kínosan ügyelnek rá, hogy a napos oldalát mutassák az országnak...egy csilivili kirakatot láthat az ide tévedő külföldi. És ezek a képek tényleg kicsit közelítenek a mindennapokhoz, még ha nem is a valódi, vidéki mindennapokhoz.

Serenic 2012.04.14. 19:56:29

Gyerekek, ez Phenjan. A főváros a kiváltságosoknak van fenntartva, tehát akiket itt láttok a lepusztult helyeken, azok mind hű káderek, akik vagy családjuk fontos szerepet tölt be a rendszerben. Phenjan kapja mindenből a legtöbbet és a legjobbat. Ez a legjobb, amit a rendszer nyújtani tud. Amit a külföldieknek mutatnak, az Phenjannak a "patyomkin" része, de még ott is rengeteg problémát láthatsz, mert még arra sincs pénzük, hogy a "milyen jók vagyunk" világot rendesen kitatarozzák. Phenjanban - tehát az elit városban - a tévé luxuscikk és amúgy is csak egy adó fogható. Éjszaka nincs közvilágítás. Nincs internet. Az egészségügy ingyenes, de általában nincs fájdalomcsillapító. Tehát egy műtét, igen, úgy megy, hogy lekötöznek és vágnak. Egy foghúzás úgy, hogy megfogják a fejed és kihúzzák. Nem ám injekció balról, meg jobbról - na, elzsibbadt már? kérdés... Vidéken Phenjantól távolodva romlik a helyzet, egészen a földbe vájt lakásokig. Többször volt éhséglázadás, amiket a rendszer brutálisan levert. Ezek szó szerint éhséglázadások voltak, mert akkor törtek ki, amikor már jó ideje nem volt mit enni nagyvárosokban. Mert nem csak Phenjan van, vannak nagyvárosok, ahol ennél sokkal rosszabb a helyzet. És falvak, ahol gyakorta a fű az egyetlen táplálék egész napra.

blondibarbi 2012.04.14. 20:41:54

sosem látom a képeket ezen az oldalon, mitől van ez...? :((

Gonoszf%C3%B3ka 2012.04.14. 21:47:31

És ehhez még hozzátenném azt, hogy a hadsereg lényegében a legjobban élelmezett rétege a társadalomnak (a főkáderek mögött természetesen). De már ott is súlyos mértéket ölt az alultápláltság. Volt egyébként régen dokumentumfilm az ottani egészségügyről...mutattak egy magyarok által épített kórházat, és ott még mindig ugyanazokat a 20 éves eszközöket használják...nincs pénz jobbra. A felső vezetés számára persze elérhető a CT meg az ilyesmik, de a 99,9%-nak nem, hanem úgy megy a dolog, ahogy írtad. Közvilágítás egyedül Phenjanban van, és tudtommal ott is Kim Ir szen szobra van folyamatosan megvilágítva éjjel. Metrójuk van, de a külföldieknek csak 2-3 állomást mutatnak meg, azok nagyon szépek - de hogy azokon kívül mi van, vagy van-e valami...na az rejtély. Ha a rendszer egyszer megdől, akkor az biztos, hogy belülről dől, mint a románoknál, és éppen az éhínség miatt. Mert egyik nagyhatalomnak sem érdeke, hogy ez a rendszer véget érjen. Szomorú, de ez van...

Monsieur 2012.04.14. 23:38:53

..mindenesetre a kövérgyerek' aki most lett az elnök - vagy mi, elég jó kontrasztot ad az egész nyomorúsághoz..

Aliena 2012.04.15. 08:27:02

Nekem az tűnt fel, hogy a még "lepukkant" környékről készült képeken sincs szemét, ellentétben mondjuk a pesti elit környékkel....

gyalogkakukk007 2012.04.15. 09:19:54

Mégis honnan lenne szemét? Az általában az ételek,és pl. műszaki cikkek eldobott csomagolása.Cigicsikk,szalvéta..ha szinte nem is esznek,akkor náluk iylenek nem léteznek.Ha mégis valami éghető anyaguk,nyilbán azzal gyújtanak be.Ami ehető,azt meg megeszik,vagy az ember,vagy a kutyák( vajon vannak-e kutyák?vagy bármi háziállat..)

Kotit 2012.04.15. 12:18:10

Akik csak a képeket nézték: persze Pesten, meg New Yorkban is vannak lepusztult városrészek, csak ott nem adnak melléd erőszakos kisérőket, ha akarod megnézheted a gettót is. Itt meg egy tévedés miatt jutottak csak el ezekre a területekre és abban is biztosak lehetünk, hogy ennél sokkal durvább képek is készülhettek volna, ha a fotós SZABADON mászkálhat a városban!

Gonoszf%C3%B3ka 2012.04.15. 13:24:54

Vidéken meg pláne...továbbra is tartom azt, hogy ezeknek az állapotoknak ott nagyon örülnének.

gibir 2012.04.19. 12:13:04

Hát ez bullshit. Semmi durva nincs benne. Vagyis persze, nem a legszebb helyek amiket láttam, de az alapján amiket Észak Koreáról lehet hallani, ahhoz képest ez semmi. Ilyenek nálunk is vannak, ahogy már előttem egy páran elmondták.

RozsaNiki · http://nikkiblog.blog.hu 2012.09.06. 18:23:12

A képek azért nem tűnnek durvának, mert ha tényleg az igazi Észak-Koreát mutatnák meg, nem hozhatnák ki a képeket az országból. Egyszerű halandóknak le kell adni minden elektronikai eszközt, amikor belép az országba, majd távozáskor visszakapja. (Egy ismerősöm járt ott, tőle tudom, de dokumentumfilmben is láttam.) Újságíróknak nyilván nem, de nagyon vigyáznak arra, hogy milyen képet mutatnak magukról a külvilágnak. Vannak luxusszállodák és boltok mindennel, amit szeretnél, de csak nyugatiaknak; az átlag észak-koreai számára nem elérhető. Nincs internet (csak belső intranet, amin mindaz megtalálható, amit a "szeretett vezető" fontosnak tart), gyakoriak az áramszünetek (amelyek alatt a katonák bejárják a lakásokat és ellenőrzik, nem-e néz bárki is videón tiltott filmeket, mert ha igen, nagy bajba kerül) és a lakásokban található rádiókból szinte egész nap szól a hazafias propaganda, és csak lehalkítani lehet, kikapcsolni nem. Biztos, hogy az újságírók megörökítették volna az igazi Észak-Koreát, de a látottak alapján ott nincs olyan, hogy "véletlenül elkanyarodott a busz és olyat láttak, amit nem kellett volna". Nem tudom elképzelni, hogy azok alapján, ahogy az ország képét próbálják alakítani a külföldiek számára, csak úgy engedjék, hogy számukra kedvezőtlen képeket mutató felvételeket kiengedjenek az országból. Ez ellentmondana mindennek, amilyennek Észak-Koreát ismerjük.

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

 • BBC News
 • Telegraph.co.uk
 • the Guardian
 • The Independent
 • MailOnline
 • CNN
 • The New York Times
 • POLITICO
 • The Huffington Post
 • Gawker
 • Vanity Fair
 • New York Post
 • Drudge Report
 • EL PAÍS
 • Chinadaily US Edition
 • elmundo.es