Kívül tágasabb

Luxusbörtönben a norvég tömeggyilkos?

2011.07.26. 23:46, Kívül tágasabb , 11 komment

Norvégia egyik legprogresszívabb börtönébe kerülhet a múlt pénteken 76 halottat követelő kettős merényletet elkövető Anders Behring Breivik. A sok szempontból inkább szállodára, mint büntetés-végrehajtási intézményre hasonlító épületben síkképernyős tévé, hűtő és designerbútorokkal felszereltek a cellák. Tárlatvezetés következik.

 

A börtön Norvégia délkeleti részén, 75 hektárnyi területen, egy erdő közepén található. Szinte még meg sem száradt a festék a falakon, hiszen a 248 elítéltet befogadó börtönt csak tavaly áprilisban adták át. Nem csekély összegért épült, a végső bekerülési költség 252 millió dollárra (46,6 milliárd forintra!) rúgott.

Ez az ország második legnagyobb börtöne, és már az építésnél is azt az elvet követték, hogy olyan körülményeket kell teremteni, melyben az elkövető képes legyen megváltoztatni magatartását.

Az intézmény nyitottságát mi sem jellemzi jobban, mint ez a fenti kép. A különálló, két hálószobás épületben fogadhatják az elítéltek családtagjaikat, akik – ha úgy hozza kedvük – egy éjszakár akár maradhatnak is.

Más módon is próbálnak gondoskodni arról, hogy a bűnözők otthonosabban érezzék magukat, például az egyébként szürke falakat festményekkel borítják be.

További érdekesség, hogy az őrök fegyvertelenek, és gyakran együtt étkeznek vagy sportolnak (a lenti képen egy szabadtéri futópálya látható) az elítéltekkel. A személyzet fele nő, abból a (kutatásokon alapuló) megfontolásból, hogy a női jelenlét tompítja a börtönön belüli agressziót.

Miközben szinte már látunk egy-két érdesebb hozzászólást, még gyorsan elmondjuk, hogy a jelek szerint a meglehetősen úttörő norvég módszer működik, hiszen a szabadulóknak alig 20 százaléka kerül vissza a börtönbe két éven belül, miközben ez az arány például Nagy-Britanniában 50 százalék. 

„A norvég büntetés-végrehajtási rendszerben az emberi jogokon és a tiszteleten van a hangsúly. Az oktatás és a munka segítségével felépíteni szeretnénk őket, hogy amikor szabadulnak, jobb emberek legyenek” - nyilatkozta a börtön tavalyi megnyitásakor Are Hoidal kormányzó.

Sejtjük, hogy ebből komolyabb vita bontakozik majd ki a kommentekben, mi a magunk részéről csak azt a szempontot vetnénk fel, hogy vajon mi a börtön célja: a büntetés, vagy az, hogy amikor az elítélt kiszabadul, vissza tudjon illeszkedni a társadalomba?

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

A bejegyzés trackback címe:

https://kivultagasabb.blog.hu/api/trackback/id/tr994647604

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vokial 2011.07.27. 12:25:38

Ha már így fel lett téve a kérdés, valóban, az a fontosabb, hogy amikor az elítélt kiszabadul, vissza tudjon illeszkedni a társadalomba. Nem csodálkozom, hogy a módszer működik. Menthetetlen őrültek, mint ez a legutolsó mészáros is, mindig lesznek, de nem mindenki menthetetlen, ez a lényeg.

nekemtene 2011.07.27. 12:42:33

Hiányzik a képből egy lényegi elem: a norvég átlaglakás képe. A bevett alapelv szerint az elítélteket elzárásra (és nem külön sanyargatásra) ítélik, tehát hasonló körülmények a reálisak mint a külvilágban egy munkásszállón. Persze a magasztos elveket félretéve, ez az a terület könnyű sokat spórolni - ezért a legtöbb országban meg is teszik.

Vokial 2011.07.27. 14:16:16

Egy kicsit off, de egyébként én kételkedem, hogy ez a mészáros valaha megjavulhat. Beleolvastam az irományába, alapműnek szánja, mint Hitler a Mein Kampfot. Az agya is hasonlóan jár, úgy érzi, rájött valamire, amire még senki más korábban, azt hiszi, hogy ő egy zseni, akit követni kell. Hitlernek sem volt lelkifurdalása, neki sem lesz soha, pontosan ugyanaz a gondolkodásmód. Csak Breivik (a történelemoktatás hatékonyságának hála) sosem juthatott volna magas pozícióba, ezért saját maga végezte el a piszkos munkát. A kérdés most az, hogy mit csináljanak vele a börtönben? Ha előre megmondják neki, hogy te sose szabadulsz, az a minden mindegy elve alapján csak megnehezíti a viselkedését és fogvatartását. Ha viszont mindig újra és újra megvizsgálják, hogy elengedhető-e, ezeknek a teszteknek a legjobbaknak kell lenniük, különben katasztrófa. Képes, és javulást színlel az ilyen, csak azért, hogy kint újrakezdhesse. Nem tudom, én mit csinálnék.

Brkkr 2011.07.27. 15:38:34

A rohadt életbe, itt dolgozok minden nap már sok éve és nincs se lapos képernyős tévém, se sportolni nem tudok ilyen jó körülmények között, nem szívok ilyen friss levegőt, nem eszem ilyen jó kajákat, amiket itt lehet... lehet, hogy bűnöznöm kellene egy jót Norvégiában? Bűnözzünk Norvégiában! Aztán illeszkedjünk vissza, de ott! A rohadt életbe...

Zati 2011.07.27. 16:08:15

Én akkor is azt mondom, hogy ha valaki előre kitervelve elkövet egy ilyen aljas dolgot az ne élvezzen már síkképernyős tévét, hűtőt, jó levegőt.... stb. Ő egy elmebeteg gyilkos, egy mészáros! Sok ember követ el hibát az életében: lop, csal, veszteget. Velük kapcsolatban még csak megértem az "idilli környezetet", hátha sikerül! De Breivik nem ilyen!!!!!!! Különbséget kell tenni bűntény és bűntény között!

Brkkr 2011.07.27. 16:23:27

Na igen, ha az a cél, hogy egy büntetés letöltése után valaki vissza tudjon illeszkedni, akkor fontos, hogy ne kattanjanak meg az elítéltek közben. De ennél az embernél eleve nem lehet, nem lehetne cél az, hogy őneki vissza kelljen illeszkedni, hiszen senki nem gondolja komolyan, hogy neki még valaha szabadon kellene mászkálnia... Ezért se értem ennek a posztnak a mondanivalóját........ ....?.....

J%C3%A1rasz%C3%A1m 2011.07.27. 17:04:15

Azt hittem későbbi kommentekben jön fel ez a valós téma, és nem is a megszólalók szemszögéből. Azt akartam javasolni, dugjuk el ezt a hírt az ország közel sem tehetős és gürizős részétől (ca. 70%). Még személyes érdekből kimennek norvég gyerekeket gyilkolni. Persze nem kell ilyen radikálisnak lenni, elég egy kis gyújtogatás vagy jelentésen nagy értékű károkozás, terrorizmussal fenyegetés, és máris kap pár év pihenést az ember ahol mondjuk tanulásra, önfejlesztésre fordíthatja az idejét. Ha internet is van akár még távmunkázhat is, hogy fogyjon a törlesztőrészlet.

J%C3%A1rasz%C3%A1m 2011.07.27. 17:17:42

A chicagoi MÁV per mintájára Dallasbanban élő novég hozzátartozók beperelhetnék a gyilkost emberiség ellenes bűnökért, terrorizmusért. Az amcsi bírók már a zsidós deportálós MÁV ügyre is azt mondták, nemzetközi bűnökben (fosztogatás) jogosult eljárni az amcsi bíró, tuti, hogy a terrorizmusra sem mondanának nemet. A texasi börtönökben pedig biztosan meleg fogadtatásban részesítenék Breivik-et.

Vokial 2011.07.28. 09:32:15

Jogban hülye vagyok, ez tényleg úgy van, hogy ha kiruccanok Norvégiába csak a bűnözés kedvéért (akár csak pár óráról is van szó), akkor ott zárnak börtönbe? És nem, teszem azt, visszatoloncolnak Magyarországra? Mert akkor még azt is mondhatnám, hogy valós fenyegetés a börtönturizmus. Csak én ebben nem vagyok biztos, hogy ez így van. Amúgy jó rendszer a Norvég, de ahogy már fentebb megállapították, egy ilyen börtönhöz nálunk sokkal magasabb életszínvonal kellene. Magyarországon ilyen dolog még nem lehetséges (sokkal kevesebbért is már akasztanák a politikusokat, nemdebár?). Breivik egy nagyon speciális eset. Hiába "tudja" az ember, hogy sosem fogja megbánni a tettét, szerintem nem lehet kivételt tenni vele, mert az a kiépített norvég rendszer elveivel ellentétes volna. Pont azért van ott ilyen rendszer, hogy senki ne jusson el ilyen súlyos bűntényig. Szóval Breiviket sem lehet életfogytig bezárni, hiába mindaz, amit tett, mert az gyakorlatilag a halálbüntetéssel lenne egyenlő, ugyanúgy kivonják a társadalomból, mintha megölnék. Viszont, csak akkor lehetne elengedni a bötrönből, ha 100%-ig megváltozna odabent, megbánná a tettét stb. amire még ha nincs is sok esély, senki nem tudja megállapítani, mi lesz 20 év múlva. Az egyetlen, amit tenni tudnak, hogy hagynak neki reményt, de nagyon szigorú feltételekhez kötik a szabadlábra helyezést, és mindig 5 évente meghosszabbítják a büntetését, ha nem felel meg a feltételeknek (és ez mehet életfogytig).

Brkkr 2011.07.28. 12:17:06

Azért minálunk is van jobb börtön, igaz, csak egy, a kecskeméti. Ezért jó, ha kecskeméti az állandó lakcímed, ha bűnözöl :D

dzsemi 2011.07.28. 21:12:44

"A világ tele van olyanokkal, akik senkit és semmit nem tisztelnek, tőlünk viszont azt várják, hogy tiszteljük őket, hogy értsük meg a gyilkosokat, hiszen oly rosszul bánt velük az élet. "

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Utolsó kommentek

 • Lilli_Csiribiri: Mindig érdekes nekem ikres cikkeket olvasni mert némileg érintett vagyok ebben, a testvéreim egypetéjű ikrek. És hát igen az ikrek közt valóban létezik egy különleges kapcsolat ami testvérek közt ni... (2019.03.18. 22:12) Egy kegyetlen kísérlet, ami rosszul végződött
 • Szalay Miklós: Egy alapos kis írás világunk iparizáltságáról, a fokozódó gépesítésről, az emberi munkaerő kiszorulásáról: egyvilag.hu/temakep/081.shtml (2019.03.18. 21:31) Akik tényleg elveszik a munkádat
 • szepipiktor: Mivel nem vagyok sem felszolgáló, sem konyhai kisegítő, sem multiknál "robot", az én munkámat nem veszik el... Az én munkámat az Y generációs HR-esek veszik el, ezért kell vállakozóként működni. De ... (2019.03.18. 21:20) Akik tényleg elveszik a munkádat
 • ]{udarauszkasz: Es ezek a 60as evek voltak. Kepzelem, a mai technologiai lehetosegeket felhasznalva (CrispR, nanotechnologia, stb..) mit muvelhetnek. Az X-aktak ehhez kepest szerintem Teletubbies. (2019.03.18. 18:11) Egy kegyetlen kísérlet, ami rosszul végződött
 • midnightcoder2: Voltak bõven ennél sokkal durvább kísérletek is az USA-ban amik nyilvánosságra kerültek. Ez speciel szerintem annyira nagyon nem durva, ugyanakkor elég fontos kérdésekre adhat választ. Illetve, pers... (2019.03.18. 09:14) Egy kegyetlen kísérlet, ami rosszul végződött
 • Utolsó 20

Innen szemezgetünk

 • BBC News
 • Telegraph.co.uk
 • the Guardian
 • The Independent
 • MailOnline
 • CNN
 • The New York Times
 • POLITICO
 • The Huffington Post
 • Gawker
 • Vanity Fair
 • New York Post
 • Drudge Report
 • EL PAÍS
 • Chinadaily US Edition
 • elmundo.es