Kívül tágasabb

A legpiszkosabb városok

2011.06.14. 01:39, Kívül tágasabb , 1 komment

Los Angeles, New York, Las Vegas, Miami – mind-mind ikonikus amerikai városok, ahová minden turista szeretne eljutni. De nem csak ez köti össze őket, hanem más is: a szemét. Ezek a nagyvárosok is bekerültek ugyanis a Travel + Leisure olvasói által megszavazott legpiszkosabb amerikai városok toplistájára.

Mielőtt a jönnének a részletek, annyit még elárulunk, hogy a piszok nem csak a szemetet jelöli: beleértendő ezen kívül még például a légszennyezettség, vagy akár a csapvíz minősége is.

1. New Orleans

A lista élén New Orleans áll, amit sem a turisták (a világhírű Mardi Gras fesztivál után általában is úgy néznek ki a város egyes részei, mintha bomba csapott volna be), sem a természet (emlékezzünk csak a Katrina hurrikánra) nem kímélnek. Így aztán nem nagy csoda, hogy a voksolók szerint ez a déli város a legpiszkosabb az Egyesült Államokban. Más kérdés, hogy ennek ellenére bőven megéri ellátogatni ide, hiszen egyedülálló hangulatával, éjszakai életével páratlan élményt nyújt.

2. Philadelphia

Ki gondolta volna, hogy Philadelphia ilyen előkelő helyen végez majd ezen a listán. Ráadásul nem kifutott eredményről van szó, hiszen tavaly a 4. volt ugyanitt. A helyiek sem segítenek túl sokat a jobb helyezés elérésében, hiszen az idelátogatók szerint stílusuk majdnem a legrosszabb az egész Egyesült Államokban és környezettudatosságuk is az öt leggyengébb között van.

3. Los Angeles

Felejtsük el a sztárokat, a csillogást és a filmstúdiókat – ez egy másik Los Angeles, ahol rossz a levegő, borzalmas a közlekedés, ahol (legalábbis a voksolók szerint) gyalog szinte nem is érdemes nekiindulni a városnak és ahol általában véve is az egyik legrosszabb az életminőség az egész Egyesült Államokban.

4. Memphis

A barbecue és a blues városa a turisták egyik kedvenc célpontja. Pedig ha tudnák, hogy az amerikaiak szerint ez a legkevésbé környezetbarát város, ellenben a közbiztonság rémes – lehet, hogy veszítene valamennyit a népszerűségéből.

5. New York City

New York 5. helye tulajdonképpen komoly előrelépést jelent, hiszen a Nagy Alma tavaly még listavezető volt. Talán a voksolók éppen a sterilitás hiányát és a lüktetést értékelték. Mert az biztos, hogy a kulturális sokszínűség, a változatosság terén NY verhetetlen. Más kérdés, hogy ennek súlyos ára van, hiszen New York a legdrágább város, vagy legalábbis annak tűnik a szavazók körében.

6. Baltimore

Valamiért van egy olyan érzésünk, hogy a magyar olvasók közül nem sokat ráz meg Baltimore rossz helyezése – mintha nem nagyon lenne rajta a magyar turisták térképén. Ami nem is csoda, hiszen még az amerikaiak szerint is utolsó előtti a közparkok, a szállodák és az érdekes emberek listáján. Szerintünk bátran kihagyható (és ezért sújtson bátran a baltimore-i városvezetés haragja).

7. Las Vegas

A hétvégi vadulások első számú célpontja tavaly óta két helyet javított, ami tulajdonképpen szép teljesítmény. Őszintén szólva mindez kit érdekel, amikor a luxusszállodák terén magabiztos listavezető és az éttermek terén is második a listán.

8. Miami

Nehéz választás: az egyik oldalon ott vannak a legjobb bárok és a fantasztikus éttermek, a másikon pedig a tisztaság (illetve annak fájó hiánya) valamint a pocsék közbiztonság. Mi azért megnéznénk magunknak.

9. Atlanta

Miként az talán az eddigiekből kiderült, a legpiszkosabb városok közül több is cserébe fantasztikus éjszakai élettel, vagy nagyszerű élő zenével ellensúlyozza a tisztaság fokozott hiányát. Sajnálatos módon ez nem mondható el Atlantáról, szóval a magunk részéről nehezen tudnánk meggyőzni bárkit is arról, hogy miért kellene neki odalátogatni.

10. Houston

A Top 10 végén az olajváros áll, és őszintén szólva talán ez az egyetlen igazi vonzereje (meg a burgerek, legalábbis a szavazók szerint). Az összes többi (parkok, időjárás) finoman szólva sincs a topon. De hát ugye a sok pénz...

Ha bárkinek személyes élménye van valamelyik városról, azt szívesen olvasnánk akár itt, a kommentek között, akár Facebook-oldalunkon. Ha valaki európai városokról szeretne megosztani hasonló élményt, természetesen azt is szívesen látjuk.

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

Határátkelő

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

  • BBC News
  • Telegraph.co.uk
  • the Guardian
  • The Independent
  • MailOnline
  • CNN
  • The New York Times
  • POLITICO
  • The Huffington Post
  • Gawker
  • Vanity Fair
  • New York Post
  • Drudge Report
  • EL PAÍS
  • Chinadaily US Edition
  • elmundo.es
süti beállítások módosítása