Kívül tágasabb

Luxusbörtön: drogok, fegyverek és szex

2011.06.09. 12:43, Kívül tágasabb , 1 komment

Képzeljenek el egy börtönt, ahol mindent lehet, csak hazamenni nem: a rabok az udvaron a medence partján iszogatják a whiskyt, szívják a marihuánát és fogadják a bikinis látogatókat. Hogy ilyen börtön nincs? De van és mi mindjárt megmutatjuk!

A helyszín Venezuela, a San Antonio börtön, amely kívülről ugyanolyan, mint bármelyik helyi hasonló műintézmény. Bent azonban sokkal inkább egy Playboy-villához hasonlít, mint egy latin-amerikai börtönhöz, ahol több mint kétezren töltik büntetésüket.

„Itt a venezuelai elítéltek alakítják a szabályokat, ami kicsit mindannyiunknak megkönnyíti az ittlétet” - mondja az 58 éves mexikói pilóta, Fernando Acosta, aki immár négy éve élvezi a venezuelai állam vendégszeretét. Cellatársa, egy kongói üzletember miatt került ide, aki felbérelte, hogy vezesse el azt a Gulfstream repülőt, melyen a vád szerint két tonna kokaint csempésztek be Nyugat-Afrikából.

Évtizedes hagyományok

Abban semmi szokatlan nincs Venezuelában, hogy a fegyverrel is ellátott elítéltek bizonyos fokú autonómiát élveznek a falakon belül. A rendőrség szerint az okostelefonokkal, laptopokkal felszerelkezett bandavezérek nem ritkán a cellájukból irányítják a szervezetüket és rendelnek el rablásokat, leszámolásokat. Mindez – állítják a rendőrök – elsősorban a túlzsúfoltság, a korrupció és a képzetlen börtönőrök évtizedes hagyományai miatt alakult így.

Ám a San Antonio börtön még így is egyedülálló. Egyfelől azon a Margarita-szigeten fekszik, amely a Karib világ és az Egyesült Államok közti kábítószer-forgalom egyik kiindulópontja, így aztán arányaiban sok a letartóztatás is, azaz az elítéltek között meglehetősen sok a csempész, akik nem ritkán fegyveresen grasszálnak a falakon belül.


„Tíz évig szolgáltam a hadseregben, egész életemben fegyverekkel játszadoztam. Láttam itt pár olyan típust, ami még soha: AK-47-esek, AR-15-ösök, M-16-osok, Magnumok, Coltok, Uzik – itt minden megtalálható” - mondja a 33 éves brit Paul Makin, akit 2009-ben kapcsoltak le kokaincsempészésért.

Nyúl a csúcson

A benti hierarchia csúcsán a 40 éves Teófilo Rodriguez áll (nem meglepő: ő is drogcsempészetért került be), aki egyebek mellett a teljes fegyverarzenált is felügyeli. A Playboy-imádata miatt Nyúlnak becézett férfi ráadásul komoly bevételi forrást is jelent a többi elítéltnek, hiszen az ő felügyelete alatt zajlanak a hétvégi kakasviadalok, melyekre „külsősök” is fogadhatnak.


Ez az a börtön, ahová nem hozzák, hanem ahonnan viszik a kábítószert: miután az őrök csak befelé ellenőriznek, sok olyan látogató van, aki kifejezetten drogot vásárolni érkezik ide, mi több, vannak a börtönnek olyan eldugottabb területei is, ahol a megvásárol anyagot rögtön fel is lehet használni.

A történet sokkal árnyékosabb oldalán viszont ott van a kegyetlen terror: a venezuelai hatóságok bevallása szerint a börtönökön belüli bandaháborúkban csak tavaly 476-an haltak meg, ami az elítéltek egy százaléka.

Tehetetlen állam

A kormány is tisztában van a probléma súlyosságával, ezért már korábban bejelentette, hogy létrehoz egy új, kifejezetten a börtönökkel foglalkozó minisztériumot. Sokra eddig nem mentek vele, hiszen napirenden vannak a lázadások és a hatalomátvételek, idén áprilisban és májusban is volt egy-egy.

„Az állam elveszítette az irányítást a venezuelai börtönök felett” - állítja az elítéltek elleni jogtalan fellépéseket vizsgáló Ablak a Szabadságra nevű civil szervezet igazgatója, Carlos Nieto.

Jobb mint kint?

A San Antoniót biztosan, hiszen hétvégenként az egész intézet inkább hasonlít egy hatalmas partira, mintsem büntetés-végrehajtási intézményre. Képzeljék el a képet, amint családtagok, szeretők és a simán változatosságra vágyók elözönlik a börtönt, húst sütögetnek, whiskyt iszogatnak a medence partján... Egyes légkondicionált és kábeltévével ellátott cellákban az elítéltek a feleségekkel vagy a barátnőkkel pihengetnek és élvezik az életet. A gyerekek eközben a börtön négy (!!) medencéjének egyikében pancsolnak...


A partikra kívülről hívnak fellépőket és nem ritka látvány az sem, ha az ember együtt lát férfiakat és nőket. De van fodrász, udvari büfé és szinte egyfolytában szól a zene.

Az elítéltek azt állítják, hogy mindezt a saját pénzükből építtették. Azt sem felejtik el megjegyezni, hogy ritka a szökés (ami persze nem is csoda, látatlanba lefogadjuk, hogy a büntetésüket töltők nagy része ennél rosszabb körülmények között élt odakint), és egyáltalán: akkora béke honol odabent, hogy az már-már kínos.

Mégis, alighanem azzal a 32 éves orosz elítélttel, Nagyezsda Klinajevával kell egyet értenünk, aki azt mondja: „Nehéz elmagyarázni milyen is itt az élet. Ez a legfurcsább hely, ahol életemben voltam”.

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

A bejegyzés trackback címe:

https://kivultagasabb.blog.hu/api/trackback/id/tr364647666

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csin 2011.06.09. 11:46:39

Lehet a börtönt lájkolni a faszbukon, vagy csak a cikk íróit?

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Utolsó kommentek

 • zsurzsenka: Mint utas rohadtul nem örülnék, hogy egy repüléstől rettegő ember vezeti a gépet, amin ülök. Ugyanakkor a mindenféle jogok útvesztőjében hibáztak az elbocsátásakor. Amit nem értek: ha pánikolok a m... (2018.11.16. 19:26) Pert nyert a repüléstől rettegő, kirúgott pilóta
 • efi: Orvosilag nem felelt meg az adott munkakörre. Pont. Hülye angolok, angol hülyék. (2018.11.16. 17:44) Pert nyert a repüléstől rettegő, kirúgott pilóta
 • paraszthajszal: @m.t.: Az a házasság, ami nem természetes személyek között köttetik, a magyar jog számára érvénytelen. Aligha hiszem, hogy ez Japánban másképp lenne, ez csak színház, semmi más. (2018.11.16. 15:38) Az év legmorbidabb esküvője
 • m.t.: Mi van ha mas is felesegul akarja venni Hatsune Mikut? Eleg hires ugyhogy siman elkepzelem hogy nem ez a faszi az egyetlen. A kovetkezo ferjjeloltet elutasitja a torveny mert a holgy mar hazas? (2018.11.16. 13:20) Az év legmorbidabb esküvője
 • Online Távmunkás: Azért kap kártérítést, mert egy adott vezetővel nem beszélhetett személyesen? Ez egy jó vicc: "miért nem rendeltek mellé egy plusz pilótát". (2018.11.16. 08:22) Pert nyert a repüléstől rettegő, kirúgott pilóta
 • Utolsó 20

Innen szemezgetünk

 • BBC News
 • Telegraph.co.uk
 • the Guardian
 • The Independent
 • MailOnline
 • CNN
 • The New York Times
 • POLITICO
 • The Huffington Post
 • Gawker
 • Vanity Fair
 • New York Post
 • Drudge Report
 • EL PAÍS
 • Chinadaily US Edition
 • elmundo.es