Kívül tágasabb

A leghátborzongatóbb hidak

2011.05.29. 22:23, Kívül tágasabb , 6 komment

Veszélyesnek tartotta a felújítás előtti Margit-hidat? Nem mer lenézni a kőröshegyi Völgyhídról? Akkor el ne olvassa posztunkat, mert a benne látható hidakon erős idegrendszer kell az átkeléshez! Más kérdés, hogy az ott élőknek sokszor nincs más választásuk.

1. Halhatatlan Híd (Kína)

A kínai Shandon tartományban lévő Tai-hegy évezredek óta fontos kulturális és vallási hely, egyike az öt szent kínai hegynek. Ha valakit szerencséje elsodor erre a helyre, akkor egyszer csak a fenti képen látható látvány fogadja. A hidat három hatalmas és számtalan kisebb kő alkotja. Alatta pedig a hihetetlen mélység… Senki sem tudja, mikor alakult ki ez a hihetetlen természetei alakzat, de a látvány lélegzetelállító.

2. Konitsai Öreg Híd (Görögország)

Ennek a több száz éves, az Aoos folyó felett átívelő görög hídnak a különlegessége a kép jobb felső sarkában talán jobban látható kis harang. A környéken élők tudják, hogy amikor elég erős szél ahhoz, hogy megszólaltassa a harangot, akkor már nem szabad nekiindulni a hídnak, mert az túl veszélyes vállalkozás.

3. Carrick-a-Rede kötélhíd (Észak-Írország)

Ez az Észak-Írországban (egészen pontosan Ballintoy mellett) fekvő híd az apró Carrick szigetre vezet át. Állami védelem alatt áll, ami a képet elnézve nem is csoda. Igazi turistaattrakció, 2009-ben közel negyedmillió látogató nézte meg. Szeles időben azért kell idegrendszer az átkeléshez.

4. Royal Gorge Híd (Egyesült Államok)

Egy újabb turistalátványosság, ezúttal a coloradói Canon Cityből. A híd 291 méterrel az Arkansas folyó felett ível át, és 1929-től egészen 2003-ig büszkén viselte a világ legmagasabb hídja címet. (Talán mondanunk sem kell, hogy egy kínai építmény hódította el tőle a dicsőséget…) A híd maga 384 méter hosszú és mindössze 5,5 méter széles.

5. Inka kötélhíd (Peru)

Az inka birodalomban általánosan bevett gyakorlat volt az ehhez hasonló hidak használata, bár csupán gyalogosok (és az általuk ezen átterelt lábasjószágok) használhatták. Nagyon fontos részei voltak az inka közúthálózatnak, és szép példái az inkák mérnöki tudományának.

6. Palau Langkawi függőhíd (Malajzia)

Egészen Pazar látvány, nem igaz? A híd 687 méterrel a tengerszint felett függ, a kilátás persze az építményről is pazar. A technikai részletekbe nem mennénk bele (mert nem is értünk hozzá), de azért érdemes elnézegetni kicsit.

7. Puente de Ojuela (Mexikó)

Ojuela az észak-mexikói Durango melletti kis bányásztelepülés volt – amíg a bánya ki nem merült, a lakosok pedig a jobb élet reményében el nem menekültek. A település egyetlen megmaradt és még működő építménye ez a híd. Érdekesség, hogy a híd eredetijét az egyebek mellett a Brooklyn-hidat is tervező Roebling testvérpár álmodta meg. A maga korában az Ojuela a világ harmadik leghosszabb függőhídja volt. Nemrég újjáépítették.

8. Hussaini függőhíd (Pakisztán)

Nem csoda, hogy a világ egyik legveszélyesebb hídja a Pakisztánban található Hussaini. Elég egy pillantást vetni rá, és tökéletesen látszik, hogy ez az egyébként meglehetősen fontos közlekedési útvonalon fekvő híd borzalmas állapotban van. Eleve rémes gondolat (nekünk mindenképpen) a konstrukció, de jól látszik, hogy meglehetősen sok palló hiányzik és abba sem nehéz belegondolni, mennyire kilenghet a híd, ha fúj a szél. Az sem segít túl sokat, hogy a „régi”, már használaton kívüli híd roncsai is láthatók nem messze a Hussainitől.

Érdekesség, hogy a borzalmas külső ellenére viszonylag kevés az áldozat, noha a kalandvágyó turisták egyik kedvenc célpontja.

9. Vitim folyó hídja (Oroszország)

Talán elég is lenne annyit írni, hogy a híd Szibériában található és egy autóút (!!) része. Elég hátborzongató belegondolni, hogy 570 méter hosszú, de csak egy autó fér el rajta. Az átjutás 3 perc tiszta rémálom (vagy adrenalin-bomba, kinek hogy tetszik), főleg, hogy alatta 15 méterrel fut a Vitim folyó. Télen persze jobb a helyzet, mert akkor minden csonttá fagy…

10. Bryce kanyon (Egyesült Államok)

Egy újabb természet alkotta híd, pontosabban nem is a klasszikus értelemben vett híd, pontosabban… na, nem mi döntjük el, tekintve, hogy a geológusok is hosszú ideje vitáznak róla. Mindenesetre szép…

Azért érdekelne, kinek melyik híd a legkevésbé szimpatikus, azaz melyiken nem kelne át, ha fizetnének érte, akkor sem? Válaszokat a kommentekben kérjük! (Nálunk erős versenyben a pakisztáni nyert...)

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

Határátkelő

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

  • BBC News
  • Telegraph.co.uk
  • the Guardian
  • The Independent
  • MailOnline
  • CNN
  • The New York Times
  • POLITICO
  • The Huffington Post
  • Gawker
  • Vanity Fair
  • New York Post
  • Drudge Report
  • EL PAÍS
  • Chinadaily US Edition
  • elmundo.es
süti beállítások módosítása