Kívül tágasabb

Így is lehet: távozott a sikeres elnök

2011.01.01. 20:41, Kívül tágasabb , komment

Az év végével távozott posztjáról az a köztársasági elnök, akinek elfogadottsága több mint 80 százalékos és aki 20 millió embert rángatott ki a szegénységből. Hajtás után ismerkedjenek meg Luiz Inácio Lula da Silvával, Brazília immár volt államfőjével!

Luiz Inácio Lula da Silva volt a dél-amerikai ország első munkásosztályból származó köztársasági elnöke, egy futballőrült (ennek speciel Brazíliában talán még Magyarországnál is komolyabb jelentősége van…) volt gyári munkás, aki nyolc évig vezette államát, mielőtt végleg átadta helyét utódjának, a marxista lázadóból első emberré lett (és a lejjebb látható képen vele együtt pózoló) Dilma Rouseffnek. (Nézze meg a beiktatás képeit!)

„Nem gondolom, hogy minden célkitűzésünket teljesítettük volna, de azt igen, hogy többet tettünk az országért, mint bárki a történelem folyamán. Nem oldottuk meg Brazília összes gondját, de hatalmas lépéseket tettünk” – értékelte az elmúlt nyolc évet a távozó elnök.

Mellettem az utódom

A szakszervezettől az elnöki székig

A közéleti pályafutását szakszervezeti vezetőként kezdő Luiz Inácio Lula da Silva (avagy egyszerűen csak Lula) egy radikálisan átalakult társadalmat hagy örökül: az üzleti élet virágzik, a sokáig oly kiszolgáltatott szegény réteg pedig fölemelkedőben van.

Nyilván Lula családi indíttatása is szerepet játszott abban, hogy elnökségének egyik célja a szegények helyzetének javítása volt és ezt szinte maradéktalanul teljesítette is, elsősorban különböző (az éhezés elleni és a befolyó adók újraelosztását célul kitűző) programjai segítségével.

Pár adat: hivatalba lépése, azaz 2003 óta a közvetlen külföldi befektetések összege megháromszorozódott (jelenleg évi 30 milliárd dollár) és sokak szerint mire Rio de Janeiro megrendezi a 2016-os olimpiát, már a brazil lesz a világ ötödik legnagyobb gazdasága.

Szeptemberben az állami Petrobas olajvállalat részese volt egy 70 milliárd dolláros részvénycsere-ajánlatnak, ami példátlan összeg a világtörténelemben és jól mutatja a brazil gazdaság növekvő erejét.

Nem kerülték el a botrányok

Persze nem minden papsajt Brazíliában sem. Az elmúlt 8 évet is megterhelték a különböző kormányzati és korrupciós botrányok, ám az eredmények annyira látványosak, hogy elfedik a fekete foltokat.

„Lula bebizonyította, hogy egy munkás is lehet főnök, hogy egy kívülálló is lehet államfő. Szimbolikusan újraszabta a Brazíliában érvényes, társadalmi osztályokra vonatkozó szabályokat” – értékeli barátja teljesítményét Denise Paraná, az elnök biográfusa.

A volt elnök

Azért nem mindenki ennyire lelkes a távozó államfő teljesítményének megítélésekor. Egyes kritikusabb elemzők nem felejtik el megjegyezni, hogy Lula az ország történetének legszerencsésebb elnöke, hiszen államfősége egybeesett egy hatalmas gazdasági fellendüléssel, ráadásul ebben az időszakban fedeztek fel hatalmas kőolajmezőket is, melyek révén az országból nyersolaj-nagyhatalom válhat.

„Lula bevonult a brazil politikatörténetbe. De nem ő találta fel a kereket és nem is a nulláról kellett kezdenie. Nem fog annyira hiányozni, mint azt akár ő, akár mások hiszik” – jövendölt Marco Aurélio Nogueira, a Sao Paulo-i állami egyetem az Unesp politológus professzora.

Nem hagyja abba

Igaza is lehet, különösen, ha igazak a találgatások, melyek szerint nem kizárt, hogy Lula 2014-ben (vagy négy évvel később) újra indulna az elnökválasztáson.

„Ha abbahagynám a politikát, az olyan lenne, mintha felhagynék az evéssel vagy a lélegzéssel. Az, hogy ne politizáljak, még elméletben sem fordulhat elő” – hagyott kevés kétséget jövőbeni tervei felől maga a volt elnök utolsó, államfőként írt újságcikkében.

Szóval senki se lepődjön meg, ha a 2016-os Rio de Janeiro-i olimpiát esetleg egy Luiz Inácio Lula da Silva nevű elnök nyitja majd meg…

Lula Barack Obama amerikai elnökkel

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

Határátkelő

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

  • BBC News
  • Telegraph.co.uk
  • the Guardian
  • The Independent
  • MailOnline
  • CNN
  • The New York Times
  • POLITICO
  • The Huffington Post
  • Gawker
  • Vanity Fair
  • New York Post
  • Drudge Report
  • EL PAÍS
  • Chinadaily US Edition
  • elmundo.es
süti beállítások módosítása