Kívül tágasabb

Tíz furcsaság a foci Eb-ről

2021.06.11. 20:13, Kívül tágasabb , komment

Annál furcsább persze kevés dolog lehet, hogy a 2021-es labdarúgó Európa-bajnokságnak Euro 2020 a neve, de a lényeg az, hogy végre itt van a világ sportéletének egyik leginkább várt eseménye. Gyorsan össze is szedtünk tíz érdekességet.

euro2020.jpg

1. A Rochdale veri a Real Madridot

A spanyol kapitány, Luis Enrique egyetlen játékost sem hívott be a válogatott keretbe az ország legsikeresebb csapatából, a Real Madridból, ami példátlan eset.

Olyannyira az, hogy így elmondhatjuk, több, a keretben szereplő játékos játszott az elmúlt két évben valamikor az angol harmadosztályú Rochdale-ben, mint a Real Madridban. Igaz, csak egy emberről van szó, de akkor is…

A tartalékkapus (jelenleg brightoni) Robert Sanchez ugyanis 26 mérkőzésen lépett pályára a Rochdale együttesében kölcsönben a 2019-2020-as szezonban.

2. Amikor Skócia utoljára komoly tornán vett részt, Kylian Mbappe még meg sem született

A skótok 22 év kihagyás után térnek vissza egy nagy tornára, hiszen utoljára az 1998-as világbajnokságon voltak kint, akkor június 23-án kaptak ki 3-0-ra Marokkótól.

A torna egyik legnagyobb sztárja, a francia Kylian Mbappe viszont csak 1998. december 20-án született meg.

3. Cristiano Ronaldónak több válogatott gólja van, mint 18 nemzeti együttesnek

A portugál legenda 173 mérkőzésen 103 gólt lőtt a nemzeti együttesben, amivel a második a válogatott gólszerzők örökranglistáján, hat góllal lemaradva az iráni Ali Daei mögött.

Csak hogy tisztán lássunk, 18 olyan válogatott van kint az Eb-n, ahol a teljes keretnek kevesebb válogatott találata van, mint CR-nek egyedül.

Ezek: Olaszország (83 gó), Törökország (79), Wales (70), Dánia (102), Finnország (68), Oroszország (76), Ausztria (85), Hollandia (89), Észak-Macedónia (102), Ukrajna (82), Horvátország (102), Csehország (66), Anglia (82), Skócia (36), Szlovákia (88), Spanyolország (59), Svédország (93) és igen, Magyarország (57 gól).

4. Egyetlen olyan német játékos sincs, akinek lenne Eb-gólja

Nehéz elhinni a 2014-es világbajnokról, de tény: a keretben nincs olyan labdarúgó, aki szerzett volna már gólt Európa-bajnokságon. Legutóbb ugye 1996-ban nyerték meg a tornát, a legutóbbi két alkalommal pedig az elődöntőben estek ki.

Most egy megfiatalított csapattal próbálkoznak, de még így is döbbenetes, hogy a megmaradt nagy öregek (például Thomas Müller vagy Toni Kroos) között sem akad senki, aki valaha gólt lőtt volna Európa-bajnokságon.

5. Dominic Calvert-Lewin neve

Az angol válogatott játékosa az egyetlen a tornán, akinek a nevéből a Covid és a vaccine (vakcina) szavakat is ki lehet rakni.

6. Kávézó a horvát sztár nevével

Az olasz Inter 28 éves horvát középpályása még tavaly adott 3000 fontot egy ismeretlen nőnek, hogy az megműttethesse a csípőjét. A focistának van egy csak rá jellemző gólöröme is, ami az Epic Brozo nevet viseli, így nem csoda, hogy a róla elnevezett Zágráb megyei kávézónak is ezt a nevet adták a jótékonyságán felbuzduló tulajdonosok.

7. Ausztria még sosem nyert Eb-meccset

Minket meglepett, de az osztrákok eddig mindösszesen két Eb-re jutottak ki, 2008-ban és 2016-ban. Öt évvel ezelőttről emlékszünk rájuk, hiszen akkor 2-0-ra nyert ellenük a magyar válogatott, hogy aztán a sógorok 0-0-át játszanak Portugáliával és 2-1-re kikapjanak Izlandtól.

Négy évvel korábban egyaránt 1-0-ra veszítettek Horvátország és Németország ellen és 1-1-et játszottak a lengyelekkel. Szóval még soha nem nyertek Eb-meccset és gólt is csak kettőt lőttek.

8. A dán mérleg: 30 év, három győzelem

A dánok 1992-ben általános döbbenetet okozva megnyerték az Eb-t, egyebek mellett az akkor regnáló címvédő Hollandiát és a világbajnok NSZK-t is legyőzve.

Azóta nem megy nekik ilyen jól, ugyan négy tornára is kijutottak, de nyerni csak három mérkőzést sikerült nekik.

9. Még soha nem nyert Eb-t és Eurovíziót egyazon évben ugyanaz az ország

Az olaszokat sokan titkos favoritnak tartják az idei Eb-n, de ha abból indulunk ki, hogy még soha nem fordult elő, hogy egyazon ország nyerte volna az aktuális Eurovíziót és a foci Eb-t, akkor esélyük sincs...

10. Az osztrák szövetségi kapitány csúnya neve

Az osztrák kapitány, Franco Foda még német válogatottként 1987-ben Brazília ellen játszva döbbent rá, hogy a nevével valami nincsen rendben. Amikor ugyanis pályára lépett, nagy nevetés és taps fogadta. Mint kiderült, a neve portugálul (hogy is fogalmazzunk szépen) „szabad szerelmet” jelent.

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

Határátkelő

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

  • BBC News
  • Telegraph.co.uk
  • the Guardian
  • The Independent
  • MailOnline
  • CNN
  • The New York Times
  • POLITICO
  • The Huffington Post
  • Gawker
  • Vanity Fair
  • New York Post
  • Drudge Report
  • EL PAÍS
  • Chinadaily US Edition
  • elmundo.es
süti beállítások módosítása