Kívül tágasabb

Feléledt egy csodás olasz hagyomány

2020.08.12. 01:11, Kívül tágasabb , komment

A „buchette del vino” voltaképpen kis „borlyukakat” jelent, amik évszázadokon át szolgálták némely olasz városok (például Firenze) lakóit, aztán kimentek a divatból. Most azonban visszatértek.

cim_349.jpg

A bárok és éttermek világszerte kénytelenek újragondolni működésüket és a vendégekkel való kapcsolattartást a járvány miatt. Firenzében ennek egészen egyedi módját választották: a múlthoz nyúltak.

A buchette del vino (borlyuk vagy elegánsabban borablakocska) voltaképpen nem más, mint egészen apró ablak, melyeken keresztül a reneszánsz idején bort árultak a járókelőknek.

Népszerűségét akkoriban elsősorban annak köszönhette, hogy a tavernákhoz és más vendéglátóhelyekhez képest jóval olcsóbb volt, nem beszélve arról, hogy így az eladó is meglehetősen kreatívan kezelhette az adózás kényes kérdését.

Érdekes, hogy az eladók közül nagyon sokan a város elitjéből kerültek ki, a paloták oldalába vájtak kis ablakokat. Nem csoda, hiszen az 1500-as években a firenzei arisztokrácia jó része komoly szőlőkkel rendelkezett a környező vidékeken.

A buchette del vino lehetővé tette számukra, hogy a nedűt a borospincéből közvetlenül a fogyasztóhoz juttassák el (nyilván nem ők adogatták ki a kis ablakon, hanem a szolgák), elkerülve így a fizikai kapcsolatot is.

Éppen ez a pont (a fizikai kapcsolat minimálisra korlátozása) az, ami miatt az olaszok most ismét elővették ezt a rég feledésbe merült szokást. Ha már felelevenítették, akkor kicsit tovább is gondolták, így nem csak bort és más szeszesitalt, de jégkrémet és szendvicset is árulnak.

Olyannyira, hogy az egyik leghíresebb firenzei fagyizó, a Gelateria Vivoli az elsők között ismerte fel a lehetőséget (az úttörő szerepért a taps nem nekik, hanem a Babae nevű bisztrónak jár, ők voltak az első, akik egyébként már 2019 nyarán elkezdték termékeiket buchettán keresztül árulni, ami akkor még persze csak jópofa ötlet volt).

„A Covid-19 alatt egyrészt egymás védelme érdekében, másrészt azért kezdtünk így árusítani, hogy mosolyt csaljunk a járókelők arcára. Már korábban is használtuk az ablakot, de most kifejezetten időszerűnek tűnt” – mondta a CNN-nek a fagyizó negyedik generációs tulajdonosa, Giulia Vivoli.

1_524.jpg

Nem sokat habozott az Osteria delle Brache étterem sem, melynek tulajdonosa szerint övék az egyik legrégibb buchette Firenzében.

„Négy évszázadon át a buchette volt a borárusítás egyik legkedveltebb módja. Elvitelre lehetett vásárolni, közvetlen kapcsolatot biztosított az eladó és a vevő között, márpedig a járvány idején éppen erre van szükségünk” – érvelt a tulajdonos Naghy Kamal.

Noha az elmúlt hetekben annyit lazultak a szabályok, hogy már az étteremben is lehet fizetni, a tulajdonos szerint sokan inkább az ablakon keresztül egyenlítik ki a számlát.

Jelenleg nagyjából 180 buchette del vino van csak Firenzében, ami soknak tűnik, persze a XVI.-XVII. század több száz kis ablakához képest nem rengeteg.

Nem csak Firenzében jellemzők a buchette del vino, Toszkána-szerte megtalálható Pistoiától Sienáig, igaz, már csak néhány tölti be eredeti rendeltetését.

A XX. század elején ugyanis megváltoztak a borárusítás szabályai, miközben sok arisztokrata otthonból több lakásos apartmanház lett, így aztán a kis ablakok rendeltetésüket vesztették, nem keveset közülük befalaztak.

Most lehet kibontani…

(Fotó: Buchette del Vino)

A posztot a blog Facebook-oldalán kommentelhetitek. 

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!
Címkék: Olaszország

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

Határátkelő

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

  • BBC News
  • Telegraph.co.uk
  • the Guardian
  • The Independent
  • MailOnline
  • CNN
  • The New York Times
  • POLITICO
  • The Huffington Post
  • Gawker
  • Vanity Fair
  • New York Post
  • Drudge Report
  • EL PAÍS
  • Chinadaily US Edition
  • elmundo.es
süti beállítások módosítása