Kívül tágasabb

A legmenőbb brit magániskolák

2019.12.14. 06:30, Kívül tágasabb , komment

Károly herceg, Winston Churchill, Boris Johnson – hosszan sorolhatnánk azokat a hírességeket, politikusokat, főnemeseket, akik a legjobb brit magániskolákban pallérozódtak. Lássunk ötöt a legmenőbb sulik közül!

eton_college.jpg

A bentlakásos elit magániskolák évszázadok óta pallérozzák a brit elit gyermekeit. Ezeken a helyeken már eleve olyan gyermekkori barátságok és kapcsolatrendszerek épülnek ki, hogy nem csoda, hogy majdani miniszterelnökök, művészek, a gazdaság vezető szereplői kerülnek ki innen.

Mindez persze pénzbe kerül, nem is kevésbe – az már más kérdés, hogy sokszor a pénz önmagában nem elég ahhoz, hogy valaki bekerüljön a legnevesebb intézmények tanulói közé.

Eton

Ha brit elitiskola kerül szóba, akkor a legtöbb embernek az elsők között alighanem a nyitóképen látható Eton neve ugrik be. Nem csoda, az 1440-ben alapított iskolában összesen 20 (!) későbbi brit kormányfő tanult, köztük Anthony Eden, Harold Macmillan, Alec Douglas-Home, Boris Johnson és David Cameron.

Az írók közül etoni diák volt Henry Fielding, Aldous Huxley, Percy Bysshe Shelley, George Orwell) és Ian Fleming, de ide járt Bear Grylls vagy éppen Hugh Laurie is… és még hosszan sorolhatnánk.

Érdekes módon Eton diákja volt Vilmos és Harry herceg is (szemben apjukkal és nagyapjukkal, de erről később)

Az évi 42 ezer fontos (16,4 millió forintos) tandíj nem kevés, de azért nem is olyan borzalmasan sok.

Godolphin

Az 1726-ban alapított Godolphin lányiskola 3-18 éves kor között fogadja a növendékeket. (Azért gondoljunk bele, hogy egy 3 éves gyereket bentlakásos iskolába küldenek…)

A tempó elég komoly, az elvárások nagyok, nem csoda, hogy külön relaxációs, meditációs és jógakurzusokat indítanak, hogy segítsék az iskolaév túlélését. Ami egyébként a szülőknek 38 400 fontba (15 millió forintba) kerül.

Gordonstoun

Ugyanennyit kell kifizetniük a kedves (és jómódú) szülőknek, ha azt szeretnék, hogy gyermekük Fülöp és Károly hercegek nyomdokaiba lépve a skóciai intézmény büszke tanulójának mondhassa magát.

Az 1934-ben alapított (tehát brit mércével kifejezetten újnak számító) iskola nagy hangsúlyt helyez a szabadtéri tapasztalatokra (nem csoda, alapítója a német Kurt Hahn volt – egy félmondatban érdemes megemlíteni, hogy a pedagógust erős náciellenessége miatt hazájában 1933-ban letartóztatták, majd brit közbenjárásra szabadon engedték, utána költözött az Egyesült Királyságba és alapította meg iskoláját), így a diákok vitorláznak, és kisebb-nagyobb expedíciókon is részt vesznek.

Sokak ezt nem előnynek, hanem inkább hátránynak élik meg, mondván, a testgyakorlás ilyetén előtérbe helyezése hátrányos lehet a tanulmányokra és a majdani karrierre.

Harrow

Ha valaki a Harrow felé jár és ismerősnek tűnik a hely, akkor nem téved nagyot, ugyanis itt forgatták a Harry Potter meglehetősen sok jelenetét. Az 1572-ben alapított iskola éves tandíja 41 775 font (16,3 millió forint), cserébe a csemete egészen a Roxfortban érezheti magát.

A valóság persze ennél komolyabb, hiszen a Harrow világszínvonalú oktatást kínál, három brit miniszterelnök is itt pallérozódott, köztük Winston Churchill, de az iskola tanulója volt például Benedict Cumberbatch is.

Stowe

Alig 33 ezer fontért (13 millió forint) az ember gyermeke Sir Richard Branson nyomdokaiba léphet, legalábbis a tanulmányokat illetően. (Ha már: ide járt Christopher Robin Milne is, akit A. A. Milne fiaként a legtöbben alighanem Róbert Gidaként azonosítanak.)

Az 1923-ban alapított iskola célja az intellektuális kíváncsiság felkeltése, külön programjuk van a tanulás technikájának elsajátítására, ami kifejezetten szimpatikusan hangzik.

A posztot a blog Facebook-oldalán kommentelhetitek.

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

Határátkelő

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

  • BBC News
  • Telegraph.co.uk
  • the Guardian
  • The Independent
  • MailOnline
  • CNN
  • The New York Times
  • POLITICO
  • The Huffington Post
  • Gawker
  • Vanity Fair
  • New York Post
  • Drudge Report
  • EL PAÍS
  • Chinadaily US Edition
  • elmundo.es
süti beállítások módosítása