Kívül tágasabb

Bevándorlók, ahogyan még sosem láttad őket

2018.01.11. 06:30, Kívül tágasabb , 8 komment

A színes fotók elterjedése előtti világ alighanem a legtöbbünknek fekete-fehérben van csak meg, elképzelni is nehéz másként. Nos, most egy egészen érdekes projekt keretében mutatják meg, hogyan nézhettek ki azok a boldogulást kereső bevándorlók, akik 100 éve érkeztek Amerikába.

cim_214.jpg

A XIX. század végétől egészen a XX. század közepéig az Ellis Island volt az Egyesült Államok legnagyobb migrációs központja. 1892 és 1954 között mintegy 12 millió bevándorló érkezett ide. 

Egy amatőr fotós, Augustus Sherman, aki hivatalnokként dolgozott a szigeten rengeteg bevándorlót fényképezett le. Arra kérte őket, hogy nemzeti viseletben, vagy a legjobb ruhájukban üljenek modellt neki. 

Az eredetileg 1907-ben a National Geographic-ban megjelent képeket most digitális technológiával kiszínezte Jordan Lloyd a Dynamichrome-tól. Lássunk párat közülük! 

Lappföldi nő, 1910

lapp_1910.jpg

A gákti az északi régiókban, Norvégiában, vagy Oroszországban a Kola-félszigeten élő lappok hagyományos viselete. Hagyományosan rénszarvas bőréből és gyapjúból, selyemből és bársonyból készül. 

Egy tipikusan kék, pulóver jellegű felsőruha, amit színes foltok, brossok és ékszerek egészítenek ki. A dekorációk régió-specifikusak és a ruha ünnepségeken használatos, például esküvőn, azt is megmutatja ki házas és ki nem. Egyébként a rénszarvasokkal való munkához is használták. 

Kozák férfi

kozak.jpg

A kozákok híres katonák voltak, abban az időben, amikor ez a kép készült, katonai kaszttá váltak, akik közül számosan határőrökként vagy rendőrként szolgáltak. A kozák katonának magának kellett gondoskodni a fegyverzetéről, a lováról és az egyenruhájáról a saját költségén. 

Ez az úriember itt valószínűleg uzuri kozák, a kozáksapkája, vagyis a báránybőr süvegje és a zöld kozákkabátja miatt. A kabáton a korabeli fegyverekhez való hagyományos fém lőszereknek kialakított tölténytartókkal. 

Román juhász, 1906

roman.jpg

A képet uralja a hagyományos juhászsuba, vagyis a sarica, ami 3-4 bárány bőréből készül, úgy, hogy a szőre befelé nézzen és legalább a térd alá leérjen, amit még párnának is lehetett használni, ha a természetben aludtak. 

A báránybőrt használták a hímzett ujjhoz is, amely bojtokkal, bőr szalagokkal és egyéb apró bőr díszítő elemekkel volt csinosítva. Ez a különleges példány valószínűleg nem a mindennapi használatra készült figyelembe véve a dekoráció mennyiségét. 

Hindu fiú, 1911

hindu_fiu.jpg

A topit (a fejfedő megnevezése) az indiai szubkontinens sok pontján viselik, számos helyi változata létezik és kulturális jelentőséggel bír. Különösen népszerű a muszlim közösségekben, ahol taquiyah-nak is nevezik. 

Mind a pamut khadi, mind a vállán lévő imakendő valószínűleg kézzel szőtt és egész évben használatos. 

Karibi nő

karibi_no.jpg

A tartán fejdísz a középkorig eredeztethető vissza, méghozzá az indiai Madras városáig, amely híres volt gyapottermesztéséről. Először egyszerű, majd csíkos, majd egyre kifinomultabb mintázata miatt exportálták és használták a gyarmati Indiában a szövetet fejfedőként, leginkább a skótok hatására. 

Aztán az angol indiai gyarmatokról utat talált a franciák által megszállt karibi térségbe is. Ahogy sok hagyományos ruházatnál bárhol a világon, a fejen viselt fejfedő a viselője családi állapotát volt hivatott jelezni.” 

További fotókat itt lehet nézegetni.

(Fotók: Augustus Francis Sherman/New York Public Library/Dynamichrome)

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

A bejegyzés trackback címe:

http://kivultagasabb.blog.hu/api/trackback/id/tr3613563631

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

flamer 2018.01.12. 00:18:06

"digitális technológiával kiszínezte a Jordan Lloyd of Dynamichrome"

Magyarul: "digitális technológiával kiszínezte Jordan Lloyd" - esetleg hozzáteheted, hogy van egy Dynamichrome nevű (egyszemélyes) cége.

karandash 2018.01.12. 06:03:28

@flamer: ezek a blogok angolból google translate segítségével nyúlt cikkekből hozzák össze a tartalmat.
Ez még csak elmenne, de az index címlapon ma is van kint egy "profi" "újságíró" által elkövetett tech cikk a Facebookna és annak hírfolyamának átalakításáról, amiben teljesen dilettáns módon fordított kifejezések vannak.
Ma az újságírás nagyrészt annyiból áll, hogy külföldi oldalakra rászabadulnak és áthúzzák a saját oldalukra, amit csak akarnak.

T5H 2018.01.12. 07:52:54

A kék szeműeknek sötétebb kék a szeme. Az akkori fotóanyagok nagyon kék érzékenyek voltak. A kékek világosabban jelentek meg a valósághoz képest.

eßemfaßom még áll 2018.01.12. 08:42:52

"egy egészen érdekes projekt"

ez tényleg egészen érdekes, még sose találkozott a világ kiszínezett FF képekkel.

Mi lesz legközelebb, valaki nagyobbra igazitja egy nő mellét neadjisten még a ráncait is eltünteti?

Treff Bubi 2018.01.12. 08:54:49

A román juhász tiszta Koncz Gábor:)

commentes nikk 2018.01.12. 11:43:04

@karandash: plusz ajánlom figyelmedbe a mindeközben rovatban Star Wars-os szösszenetnél elkövetett "Dark Vader"-t :)))) Van itt színvonal :)))))

commentes nikk 2018.01.12. 11:45:42

@Treff Bubi: bazzz, úgy reméltem, hogy én leszek az első ezzel a poénnal :)))))

Fehérlapos 2018.01.12. 13:17:39

@Treff Bubi: Igen, én is azt akartam mondani, hogy Koncz Gábor nagyapja van a képen.

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Utolsó kommentek

 • Void Bunkoid: A hoteltulaj reakciója csak egy teljesen jó kinyilatkoztatás arról, hogy a "social influencing" mennyire nem munka. Eleve egy ingyenes felületen ingyé' tárhelyért (sőt, elég nézettség után a tárhel... (2018.01.24. 12:08) A hotel, ami ráunt a nyavalygó YouTube-sztárokra
 • commentes nikk: A vloggerpunettát csúnyán meganálizálnám, kb ennyi jut eszembe a sztoriról. Meg hogy az ilyen agyatlan csipák követői további agyatlan csipák, szóval max sminkcuccok meg húszcentis sarkú cipők gyárt... (2018.01.24. 11:41) A hotel, ami ráunt a nyavalygó YouTube-sztárokra
 • efi: - Sajnálom hölgyem, a hotel 100%-os kihasználtságú, nincs szükségem több vendégre. - De miért nincs? Különben sincs annyi szobája, láttam milyen kicsi, méghogy 100... (2018.01.24. 11:10) A hotel, ami ráunt a nyavalygó YouTube-sztárokra
 • eßemfaßom meg áll: @Before: "érdés persze az is, hogy a hoteltulajt mi késztethette arra, hogy ő is hisztizzen egy sort," Én arra tippelnék, hogy kb naponta kap ilyen kihagyhatatlam reklámajánlatot és most lett vele ... (2018.01.24. 11:00) A hotel, ami ráunt a nyavalygó YouTube-sztárokra
 • Szelid sunmalac: Eleve nem ertettem sosemezt az egsz jutyuberes faszsagot. Egy ripakolo hulye picsa mondja meg nekem mi a jo es mi nem? Es errol meg ertesitest is kapjak, hogy mar megint meg akarja mondani? MIAFASZ (2018.01.24. 10:31) A hotel, ami ráunt a nyavalygó YouTube-sztárokra
 • Utolsó 20

Innen szemezgetünk

 • BBC News
 • Telegraph.co.uk
 • the Guardian
 • The Independent
 • MailOnline
 • CNN
 • The New York Times
 • POLITICO
 • The Huffington Post
 • Gawker
 • Vanity Fair
 • New York Post
 • Drudge Report
 • EL PAÍS
 • Chinadaily US Edition
 • elmundo.es