Kívül tágasabb

Rejtélyes eltűnések

2017.12.05. 06:30, Kívül tágasabb , 6 komment

A napokban volt az évfordulója annak, hogy a krimi királynője, Agatha Christie eltűnt. Aztán persze (hála istennek) előkerült, de ennek kapcsán érdemes feleleveníteni pár híres-hírhedt eltűnést (nem, Elvis nem lesz köztük, mert ő meghalt – vagy nem…?).

agatha_christie.jpg

Agatha Christie

Kezdjük hát Agatha Christie-vel, aki 1926. december 3-án tűnt el a világ szeme elől. Ekkor már ismert író volt, a hatodik krimije (a számára egyébként világhírt hozó Az Ackroyd-gyilkosság) jelent meg nem sokkal korábban, így nem csoda, hogy eltűnése hatalmas, címlapos szenzáció volt.

Egész Nagy-Britannia őt kereste, olyannyira, hogy például Arthur Conan Doyle is őt kajtatta. A gyanú elsősorban férjére, Archibald Christie-re terelődött, akinek ebben az időben viszonya volt egy fiatalabb nővel, Nancy Neele-lel. December 3-án komoly vita volt közöttük, a férje közölte, el akar válni tőle. 

Ezt követően tűnt el az akkor 36 éves író, méghozzá 11 teljes napra. Végül egy yorkshire-i hotelben ismerte fel egy helyi zenész. Agatha Christie sajátos humorérzékkel Teresa Neele (…) néven jelentkezett be a szállodába. Eltűnésének okairól soha nem beszélt. 

Jimmy Hoffa 

Egy újabb legendás eltűnés, több könyv és film témája. A hírhedt amerikai szakszervezeti vezető 1975 július 30-án tűnt el. Barátainak nem sokkal korábban azt mondta, két maffiavezérrel találkozik egy detroiti parkolóban. Soha többet nem látták. 

A Teamsters szakszervezet főnökeként hosszú és gyümölcsöző kapcsolatot ápolt a szervezett bűnözéssel, és bár a legtöbben biztosak benne, hogy meggyilkolták, a holttestet soha nem találták meg. 

Ahogy az már ilyenkor lenni szokott, jöttek a különböző elméletek, az egyik legbonyolultabb szerint a holttestet egy fémdobozba gyömöszölték, amit egy autó csomagtartójába helyeztek el. Az autót aztán bezúzták, a fémkockából pedig Japánban gyártottak autóalkatrészt. 

Lord Lucan 

Jóval kevésbé ismert Richard John Bingham, azaz Lucan 7. grófja eltűnése, holott a maga idejében komoly szenzáció volt. Lord Lucan 1974. november 7-én, 39 éves korában tűnt el a világ szeme elől. Nem kizárt, hogy jó okkal… 

A playboyok nehéz életét élő Lord Lucan szerette a gyors autókat, különösen imádott Aston Martinját, és a motorcsónakokat, emellett profi szerencsejátékos volt. Nem meglepő, hogy többé-kevésbé komolyan még James Bond szerepére is felmerült a neve. 

A kérdéses éjszakán a család nannyjét brutálisan meggyilkolták Lucan londoni otthonában, és feleségét, Veronica Duncant csúnyán megtámadták.

lord_lucan.jpg

Lord Lucan enyhén fogalmazva is gyanús volt, házasságuk már két évvel korábban tönkrement, és a férfi állítólag komolyan kémkedett az asszony után, aki később azt állította, férje támadott rájuk. 

Mindenesetre Lord Lucan autóját később Kelet-Sussexben találták meg, tele vérrel és egy ólomcsővel, amit állítólag a nanny meggyilkolásánál használtak. 

A lord mindenesetre soha nem került elő, állítólag 2016-ban halt meg, de biztosat senki nem tud. Csak a legendája élt évtizedekig, ahogy állítólag fel-felbukkant egy-egy kaszinóban. 

Louis Le Prince 

Jó nagyot ugrunk vissza az időben, egészen 1890 szeptemberéig, amikor a filmezés atyjának is tekintett Louis Le Prince egy Dijon felé tartó vonatra szállt a franciaországi Bourges városában. 

Amikor a vonat megérkezett Dijonba, sem Louis Le Prince, sem a csomagjai nem voltak sehol. És nem is kerültek elő soha többet. Igaz, egy évszázaddal később a rendőrségi archívumban találtak egy képet egy vízbe fulladt emberről, aki akár ő is lehetett. Akár. 

Glenn Miller 

Glenn Miller a bigband-korszak egyik meghatározó zeneszerzője, előadója volt az 1940-es években. És a legsikeresebb is, olyannyira, hogy 1939-1943 között senki nem adott el nála több lemezt, mi több, ezen idő alatt 23 dala vezette a slágerlistát, több mint amit a Beatles (20) és Elvis Presley (18) fel tudott mutatni teljes karrierjük során. 

Igazi szupersztár volt tehát, amikor 1944. december 15-én felszállt egy, az Egyesült Királyságból Párizsba tartó repülőre, hogy a Franciaországban állomásozó csapatoknak adjon koncertet. Soha nem érkezett meg, a repülő pedig eltűnt. 

Bambi Woods 

Finoman szólva is más műfajt képviselt Bambi Woods, az 1978-as pornóklasszikus, a Debbie Does Dallas főszereplője. Ő 1986-ban tűnt el a nyilvánosság elől. A legelterjedtebb elmélet szerint kábítószertúladagolásban halt meg, de akad, aki szerint az iowai Des Moines-ban él, és próbálja maga mögött tudni a múltját.

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

Határátkelő

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

  • BBC News
  • Telegraph.co.uk
  • the Guardian
  • The Independent
  • MailOnline
  • CNN
  • The New York Times
  • POLITICO
  • The Huffington Post
  • Gawker
  • Vanity Fair
  • New York Post
  • Drudge Report
  • EL PAÍS
  • Chinadaily US Edition
  • elmundo.es
süti beállítások módosítása