Kívül tágasabb

A tengerek legfurcsább lényei

2017.10.22. 10:06, Kívül tágasabb , 14 komment

Roman Fedorstov orosz mélytengeri halász fotói a dantei pokol legmélyebb bugyraiba szállnak veled alá. Twittere tele van olyan rémisztő lények képeivel, melyek úgy néznek ki, mintha a egyenesen Rondabugyrodból, a pokol nyolcadik köréből rángatták volna ki őket.

cim_208.jpg

Pedig csak egy murmanszki halászhajóról van szó, melyen Roman Fedorstov is dolgozik, és mely Oroszország legészaknyugatibb területénél, a Kola-félszigetnél a Barents-tengeren cirkál.

A fotók egyébként elég komoly vitát generáltak, ugyanis sokan úgy vélik (és azért ebben van valami…), hogy ezeket az élőlényeket békén kellene hagyni, annál is inkább mert sok közülük a nyomáskülönbség miatt elpusztul, amikor a felszínre hozzák.

A kérdés viszont az, hogy egy-egy szenzációs (vagy szenzációhajhász) fotó érdekében szabad-e megölni ezeket a teremtményeket.

A másik, még ennél is fontosabb kérdés, hogy egy-egy ilyen, kétségtelenül nem túl bizalomgerjesztő fotó után nem áll-e fenn a veszélye annak, hogy az emberek felborítják a tenger mélyének nagyon kifinomult ökoszisztémáját.

(Fotó: twitter.com/rfedortsov)

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

A bejegyzés trackback címe:

http://kivultagasabb.blog.hu/api/trackback/id/tr6113049148

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi nyilatkozatban.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2017.10.22. 10:14:34

Ő biztos művésznek gondolja magát, miközben egyszerűen csak egy természetkárosító...

Reisezugwagen 2017.10.22. 23:08:44

Kínáljanak fel neki egy biztosabb állást amivel el tudja tartani a családját, biztosan abba fogja hagyni Roman Fedorstov a világ legkeményebb foglalkozását.

Mizantróp. 2017.10.23. 00:13:19

Meglehetősen kicsi lények. Emiatt nem tűnnek túl veszélyeseknek.

Bicepsz Elek 2017.10.23. 00:28:40

Mondjuk azert illo felterkepezni, hogy milyen lenyek elnek ott. Persze nem a TOMEGES kihalaszasuk lenne a cel!!

nyomasek 2017.10.23. 06:29:15

Ééééérdekes, ha egy skót halász nem készít fotókat a kvóta miatt feleslegesen megölt halak millióiról, akkor az rendben van, de ez a néhány kép kiveri a biztit. Ilyenkor derül ki, mekkora hatalom is van a média kezében.

hypochloride 2017.10.23. 07:22:04

Roman Fedorsztov halászként dolgozik egy halászhajón és lefényképezi, amit kifognak. Nem ezekt akarták kifogni, de ezek is a hálóba akadtak. Nem akart "szenzációhajhász" fotókat készíteni, és nem is ezért ölték meg ezeket az állatokat. "A fotók egyébként elég komoly vitát generáltak"... írja a blog. Ne már! Abban mi a váratlan, hogy egy mélytengeri halászhajó mélytengeri halakat fog ki? Ezt csinálják, amióta ilyenek vannak. A túlhalászás valóban egy túlértékelhetetlenül komoly probléma, de itt arról van szó, hogy egy munkás fényképeket készített. Nem a hajó tulajdonosa, nem az orosz halászati miniszter (ha van ilyen :)), hanem egy halász. Áh... Ha nem csinálna fotókat, akkor jobb lenne, csak azért, mert nemtudunk róla, ahogyan azt -- nagyon helyesen -- megegyezte Bicepsz Elek? Egyébként, csak érdekességként a "komoly vitázóknak": Oroszország az ökológiai lábnyoma nyagságát tekintve a 28. a világon, úgy, hogy az ökológiai kapacitása alatt marad (pedig az akörnyezetterhelés, amit ők adnak, nem gyenge). És ami a környezettudatosságot illeti, Oroszország előtt állnak olyan, magukat "környezettudatos társadalomként" prezentáló oszágok, mint: Luxemburg, Kanada, Ausztrália, Belgium, Észtország, Svédország, Ausztria, Finnország, Szlovénia, Svájc. Na, ennek a fényében kell azért észrevételezni a dolgot.

hypochloride 2017.10.23. 07:23:50

Asszem nem voltam elég világos az előző hozzászólásomban: Az egy főre jutó ökológiai lábnyomról volt szó, nem az összesítettről. Szóval, annak a halásznak, aki ezeket a fotókat készítette, az ökológiai lábnyoma valószíínűleg messze elmrad azokétól, akik a kritikát megfogalmazzák...

kukaberci 2017.10.23. 07:35:16

Szinte mindenben egyetértek veled, de: az orosz ökológiai lábnyom méretébe erősen belejátszik Jakutföldtől kezdve néhány tízmillió ember messze az említett országok alatti életszínvonala.

Ha pariban lennének, szumma oroszföld is előrébb lenne a listán. Például ha az európai részét vennéd, máris a top tízben lehetne...

nyugatnepe.blogter.hu 2017.10.23. 08:02:30

elég ijesztő szerintem át kellene értékelni a lenti lényekről és a szörnyekkel kapcsolatos téziseinket.. mert amikor ezek a lények még a Földön jártak nem sok reménye volt az embernek és nem ők sem törődtek az "ökológiai lábnyommal"

egyáltalán! mi a bizonyíték arra, hogy az ember tettei nem része e az ökonak? ;)

hypochloride 2017.10.23. 08:04:55

Kukaberci, ebben igazad van, de akkor tegyük meg ezt az összehasonlytást visszafele is: mi lenne, ha a svédek nem 9 millió nyian lennének, hanem annyian, mint az oroszok? :) Ha annyian lennének az agyaonhájpolt osztrákok is? Ausztia ökológiai lábnyoma 6,06 ha/fó, Magyarországé meg 2,92 ha/fő. Úgy könnyű gazdagnak lenni, ha leraboljuk a világunkat. Persze, az oroszok is ezt teszik, csak, úgy látszik, még mindig kisebb mértékben, mint a nyugatiak. Viszont a nyugatiak verik magukat, hogy így ökológia, meg úgy ökológia, miközben, ha rajtuk múlna, nem sok minden maradna a bolygóból. Na, mindegy, messzire kanyarodtunk az eredeti témától...De tényleg nehezen bírom a szemforgató magatartást.

VaradiJanos 2017.10.23. 08:16:19

Érdekes képek. Még mindig. Az elmúlt év kb hat ugyanilyen gyűjteménye után is.

Kelly és a szexi dög 2017.10.23. 08:51:06

@VaradiJanos: ja, én is mindig megnézem ugyanazokat

Colonel H. Stinkmeaner 2017.10.23. 15:53:57

@hypochloride: ez az, a svédek, dánok, németek, hollandok, ausztrálok sikerrel elterjesztették magukról , hogy mekkora ökotársadalmak, közben a tények, adatok magukért beszélnek. Sokkal több energiát, nyersanyagot fogyasztanak és több hulladékot termelnek egy főre vetítve, mint az oroszok vagy magyarok.

ostvan1 2017.10.23. 17:46:31

És akkor a filmesek ember-formájúként jelenítik meg a földönkívüliket! Amikor az itt élőkről sincs fogalmunk. Mármint arról, hogy az ÉLET hányféle irányba fejlődve próbálja túlélni a nehézségeket. Úgy tűnik, mi emberek csak egy véletlen folytán lettünk (azt hiszem, hogy csak ideiglenesen) a bolygó "uralkodói".

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

 • BBC News
 • Telegraph.co.uk
 • the Guardian
 • The Independent
 • MailOnline
 • CNN
 • The New York Times
 • POLITICO
 • The Huffington Post
 • Gawker
 • Vanity Fair
 • New York Post
 • Drudge Report
 • EL PAÍS
 • Chinadaily US Edition
 • elmundo.es