Kívül tágasabb

Az új Barcelona

2017.10.10. 06:30, Kívül tágasabb , 8 komment

Az utóbbi években meglepő módon lett egyre népszerűbb a portugál főváros, olyannyira, hogy ma már az Y-generáció egyik kedvenc tartózkodási helye, a fiatalok tömegesen vándorolnak Lisszabonba. Nem csoda: szuper klíma, viszonylagos olcsóság és jó társaság. Kell ennél több?

portugalia_lisszabon_foto_pixabay_com_sofilayla.jpg

A szabadúszók és a digitális nomádok gyakorlatilag bárhonnan tudnak dolgozni, ahol elég gyors az internet, Lisszabon pedig ideális körülményeket teremt ehhez. Ezért válhatott a város a rugalmas, fiatal szakemberek egyik elsődleges célpontjává. 

Az Alfama városrész egykor szegényes, de most rajtaütésszerűen virágzásnak indult. Labirintusszerű, macskaköves utcáin lefelé tartva bizony meglepően sokszínű nyelvi kavalkád fogadja az embert: angol, német, francia és még a vontatottan laza amerikai akcentus is felfedezhető. 

Mi ennek az oka? Itt a Tejo folyó torkolata és a fenséges Szent György vár között egy fiatal, nemzetközi közösség telepedett meg. Az Alfama városrész Lisszabon új kulturális központjává vált, de ez nem mindenkit tesz boldoggá. 

Jó klíma, olcsó lakhatás 

Lisszabon számít az új Barcelonának: szubtrópusi klíma, ahol a decemberi átlaghőmérséklet 14 fok, olcsó lakhatási költségek, ahol 800 euróért bérelhetsz belvárosi egyszobás lakrészt, ráadásul az éjszakai élet vibrálóan életteli és az Algarve strandjai is közel vannak. 

De ezek a fiatalok nem csak üdülni járnak Lisszabonba. Tömegével költöznek a városba. A kialakulóban lévő, új munkakultúra teszi ezt lehetővé. Viszlát 8-4-ig tartó, helyhez kötött munkavégzés! 

Egy mostani kutatás szerint a 18-35 évesek 60 százaléka keresi aktívan annak a lehetőségét, hogy külföldre költözzön. Ha elég gyors a net, akkor szabadúszóként gyakorlatilag bárhonnan dolgozhatsz, akkor végül is nem rossz lehetőség. 

A lelkesek 

„A barátnőm és én 2013-ban költöztünk Lisszabonba. Éppen akkor kezdtünk szabadúszóként és a város nagyszerű helynek ígérkezett a letelepedésre. Megengedhettük magunknak, hogy itt éljünk, ahol az időjárás mindig csodálatos” – magyarázta a 31 éves James Cave, aki most Alcantara városrészben lakik. 

Sokan annyira megszerették a várost, hogy már el sem akarnak menni. Chris Savor, aki 31 éves, csak egy hétre jött dolgozni a városba és itt ragadt. Most fele annyit költ megélhetésre, mint amennyit Londonban költött. 

„Imádok itt lenni. Az idő mindig nagyszerű, imádom a régi épületeket, a macskakövet, a fantasztikus strandokat és az élő zenét az utcákon” – lelkesedett. 

A városba való betelepedés sebessége az elmúlt években exponenciálisan megnőtt. 2014 körül Lisszabon elkezdett díjakat nyerni, és felkerült a feltétlenül meglátogatandó városok listájára. Hirtelen úgy tűnt, tényleg mindenki ide akar jönni. Sokkal több külföldi lakik itt, mint néhány évvel ezelőtt. 

„Az életminőségem fantasztikus. Egy kényelmes szobát bérlek heti takarítással 370 euróért havonta. A város multikulturális, a konyha nagyszerű, az árak alacsonyak, a helyiek barátságosak” - mondta Aristote Koen. 

„Folyamatosan érzékeled magad körül a város történelmi és kulturális gazdagságát és egész Európából vannak itt fiatalok, ami egészen fantasztikus” – tette hozzá a 25 éves fiatalember, aki mostanában költözött a városba. 

És a kevésbé boldogok 

De nem mindenki maximálisan boldog Lisszabon gyors változásától. A helyi egyesületek összegyűltek, hogy megbeszéljék, mit tehetnének a helyi lakosság érdekeinek védelmében. A bérleti díjak a helyieknek például már magasak és folyamatosan nőnek. 

„Lisszabon közepén már nagyon drága hosszútávú albérletet találni. Ugyanakkor a kereslet nagyon megnövekedett, hiszen a helyiek mellett európai szakemberek és nemzetközi diáksereg költözik a városba. Ez nagyon megdrágítja az árakat” – mondta a Lisszaboni Egyetem turizmus-szakértője, Augustin Cocola-Grant. 

Ráadásul a helyiek inkább az Airbnb-n keresztül adják ki rövidtávra a lakásaikat. Augustin Cocola-Grant elmondta, hogy van olyan utca Alfamában, ahol önmagában 230 Airbnb-n meghirdetett lakás van. 

Merre tovább? 

Az elmúlt 2-3 évben a helyi lakosok panaszkodni kezdtek. Azok a szolgáltatások, amelyekhez hozzászoktak, eltűnőben vannak. Az olcsó hagyományos kocsmák és kisboltok drága kávéházakra cserélődnek, ahol az angolul beszélő nemzetközi közönség kiszolgálására rendezkednek be. 

Ennek ellenére úgy tűnik, a városvezetés elkötelezte magát a változások mellett. A rendeletekkel, a rövidtávú lakáskiadáshoz rendelt alacsonyan tartott adókkal a turizmust stimulálják, hogy a keletkező munkahelyek enyhítsék a munkanélküliséget. 

Ami biztos, a közeli jövőben még többen vesznek egyirányú repülőjegyet Lisszabonba a fiatal európai szakemberek közül, az pedig más kérdés, hogy a város tudja-e majd tartani az iramot. 

(Fotó: pixabay.com/SofiLayla)

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

A bejegyzés trackback címe:

http://kivultagasabb.blog.hu/api/trackback/id/tr5512945555

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2017.10.10. 08:09:49

Akkor voltam Lisszabonban, amikor megjelentek ezek a kutatási eredmények, hogy a fiatalok kedvenc európai városa. Én pont éppen azon döbbentem meg, hogy az utóbbi 8-10 évben mennyire lepukkant, élhetetlen lett... Minden téli szeméttel, a belvárosban egymást érik a turistacsapatok, a tereken láblógató afrikai és arab csapatok, Barcelonához hasonlóan sok zsebtolvaj, hajléktalanok mindenhol, a belváros szélén pedig kezdődik a forgalom hiányában bezárt boltok sora... Annyi igaz, hogy a metrót legalább kivitték a reptérre, de ez a turistáknak jó, nem a helyieknek.

Brix 2017.10.10. 20:31:03

Inkàbb az ellenkezője igaz: irreàlisan dràga Lisszabon,főleg az ingatlanok terén... Malaga vagy Valencia sokkal olcsóbb...

ébrenjáró 2017.10.10. 22:04:21

"olcsók a költségek" meg "megdrágítja az árakat. Nem baj, az árakat senki sem akarja megvenni.

Le Orme 2 2017.10.11. 00:12:57

Aki szereti a húgyszagot, annak ideális hely.
Turistaként jó, ott élni nem.

baraka 2017.10.11. 00:41:44

Én idén voltam 10 napra, csodálatos város és valóban olcsó (turistaként). Szinte mindenhol beszélnek angolul, az ételeik fennségesek és a klíma is nagyszerű

Szarazinda 2017.10.11. 10:06:43

Lehet, hogy expat helyként csak az utóbbi időben jött fel, de turistacélpontként már régóta idegesítően divat. Mindig vannak ilyen agyonhájpolt helyek, egy ideig mindenki Prágán lihegett, aztán Barcelona, majd Liszabon, most talán kicsit Budapest (bár ez innen nyilván nem látszik), ésatöbbi. Ebben a ligában Portugália különösen idegesítő volt, amikor a frissen dzsentrifikálódott, magát igényesnek mondó, egy perc alatt bor és szivarszakértővé vált elsőgenerációs pógárok elkezdtek Portugáliába menni nyaralni, portugálul tanulni, a fado lett az új balkáni cigányzene, a besame mucho meg a kifinomult világízlés szánalmas divatja. Engem már kurvára idegesített és idegesít mostis, miközben ráadásul Liszabon valószínűleg tényleg jó hely, bár soha nem voltam. Barcelonában igen, na az tényleg a túlhájpoltság iskolapéldája.

A szubtrópusi klíma meg azért erős túlzás, még ha marketingszövegnek jól is hangzik.

Almandin 2017.10.11. 12:20:43

@Szarazinda: Barcelona tényleg gyönyörű hely, én 25 éve voltam ott. Egyáltalán nem agyonhájpolt, mint ahogyan Prága, Budapest és Lisszabon sem. Akik annak hiszik, azok nem igazán fogékonyak az építészeti műremekek szépségére. Egy városba nem divatból megy jó esetben az ember, hanem megismerni az építészeti szépségeket, adott esetben a természeti szépségeket, a más kultúrát. A városok is sokat profitálnak belőle. Gond csak azzal van, ha az alkoholturizmus fut fel, mert az már zavaró. Budapesten se a Váci utcán sétálgató, békés nyugdíjas turisták okozzák a gondot, hanem a bulinegyedben tomboló primitív fiatalok.
Amúgy tartok attól, hogy Barcelonában polgárháború lesz, így mostanában nem mennék arra. A spanyolok nem fogják egykönnyen kiengedni őket.

karandash 2017.10.12. 07:53:23

@Almandin: semmilyen polgárháború nem lesz, ugyanis a katalán függetlenséget egy külföldi állam se támogatja pénzzel vagy fegyverrel. Bevonul a spanyol rendőrség, hadsereg, a katalánok meg belenyugszanak, a népszavazáson amúgy se sokkal győztek az elszakadást pártolók.

@baraka: szerintem a portugál konyha azért messze van a fenségestől. Magyar szemmel nem is olyan olcsó, meg messze is van. A londoni proliknak (ma szabadúszónak csúfolják őket) egyértelműen kedvező, mert közel van hozzájuk, londoni árakhoz képest olcsó.

Lisszabonon kívül viszont a nagy semmi van, elnéptelenedett vidék. A fiatalabb portugálok özönlenek máshova, Angliába, Németországba stb.

@Szarazinda: a klíma az atlanti óceán miatt azért annyira tényleg nem szubtrópusi, inkább óceáni.
Budapest is felkapott lett az expatok körében, mert Budapesten nekik tényleg olcsó a lakhatás, élelmiszer, európai szinten is nagyváros, Bécs is közel van. Jó a tömegközlekedés, bár ezt magyarként nehéz elhinni.
Én teljesen megértem, hogy miért szeretik a külföldiek Budapestet. 1800-2000 euróból már egészen jól el lehet lenni. Ennyiből Párizsban, Londonban még nyomorog az ember.

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

 • P1sty: @karandash: youtube celebek, ja talan 1000 probalkozobol egynek bejon a tizeneves hulyegyerekek szorakoztatasa miatt a tonnanyi reklambol kapott szazalek. A youtube (google) keresi a legtobbet ezen ... (2018.02.25. 07:41) Miért egyre drágábbak a koncertjegyek?
 • bkkzol: Nem rossza a duma, hogy miért ennyi egy jegy. Sokkal prózaibb a magyarázat. Annyiért árulnak mindent amennyiért még megveszik. Miért árulják a pl. a mobil telefonokat 100-150-200 ezer forintért amik... (2018.02.25. 05:42) Miért egyre drágábbak a koncertjegyek?
 • ételizésítő: @anyadmajma: A 8 euró biztos nem több, mint a 700 euró. A 900 euró tényleg több. (Tanulj meg írni, idióta.) (2018.02.25. 05:14) Miért egyre drágábbak a koncertjegyek?
 • ételizésítő: @Billy Hill: Úgy sajnálom őket. Végül is csak néhány tízmilliárdjuk lehet fejenként. A végén még éhen halnak. Az a helyzet, hogy a művészek kurvára túl vannak értékelve. A munkájuk értéke lófasz e... (2018.02.25. 05:11) Miért egyre drágábbak a koncertjegyek?
 • Vajk a Vitéz Várjobbágy: Azért drága mert ennyiért is megveszik. (2018.02.25. 03:10) Miért egyre drágábbak a koncertjegyek?
 • Utolsó 20

Innen szemezgetünk

 • BBC News
 • Telegraph.co.uk
 • the Guardian
 • The Independent
 • MailOnline
 • CNN
 • The New York Times
 • POLITICO
 • The Huffington Post
 • Gawker
 • Vanity Fair
 • New York Post
 • Drudge Report
 • EL PAÍS
 • Chinadaily US Edition
 • elmundo.es