Kívül tágasabb

Nyolc mítosz a cukorról

2017.09.28. 06:30, Kívül tágasabb , 14 komment

Láttunk már figyelemfelhívó dokumentumfilmeket, ültünk már egészségügyi előadásokon és folyamatosan figyeljük az elhízási statisztikák egyre magasabbra kúszó és egyre sürgetőbben figyelmeztető grafikonjait. A cukor az egyesszámú közellenség ugye?

cukor_foto_pixabay_com_955169.jpg

Természetesen az igaz, hogy a cukor túlzott fogyasztása egyenes arányban van az elhízás mértékével és máj és szív problémákat is okoz, de van néhány olyan mítosz, félreértés közforgalomban, ami a kiegyensúlyozott cukorfogyasztást is ördögtől valónak állítja be. Holott az emberi szervezetnek az élethez cukorra is szüksége van! 

„Mindannyiunknak szükségünk van cukorra - a cukor a szervezetünk alapvető építőköve, tehát szükséges” - mondta Dr. Jennifer Haythe egy New York-i kórház kardiológusa. 

„De inkább azt mondom a pácienseimnek, hogy egyenek több nyers gyümölcsöt és zöldséget és fogyasszanak sovány proteint, mert annyira sok agyon feldolgozott, cukros élelmiszer van a környezetünkben” – tette hozzá a szakember. 

Akkor most lássuk az igazságot a legelterjedtebb cukorral kapcsolatos hiedelmek mögött! 

Mítosz: van olyan típusa a cukroknak, ami jobb a szervezetednek, mint a többi 

Tény: bármelyik cukornak ugyanolyan hatása van a szervezetedre. A barnacukor, a fehércukor, a méz mind alapvetően glükózra bomlik. A cukor minden formája szénhidrát, ami glükózként hasznosul. 

Mítosz: a cukor hiperaktívvá teszi a gyerekeket 

Tény: Ne a cukrot hibáztasd a gyereked dühkitöréseiért. Nincs olyan, hogy valaki betép a cukortól. Dr. Haythe szerint ez a legviccesebb dolog, amit a cukorról mondanak. Számos tudományos kutatás bizonyította, hogy semmilyen közvetlen hatása a cukorfogyasztásnak nincsen a hiperaktivitásra. 

Mítosz: a cukor olyan addiktív, mint a keménydrogok 

Tény: Nincs bizonyíték arra, hogy a cukor függőséget okoz. „Ahogy beállni nem tudsz a cukortól, úgy függőséget sem okoz” Dr. Haythe szerint. 

Létezik egy 2013-as francia tanulmány, amely szerint a cukor az agyunknak ugyanúgy a jutalomközpontját stimulálja, mint a keménydrogok és eszerint a tanulmány szerint a kokainnál is addiktívabb a cukor. De több tanulmány is bizonyítja, hogy ez nem így van. 

A kísérleti állatok addikciós tüneteket a cukorfogyasztással kapcsolatban csak akkor mutattak, amikor a kísérlet folyamán egy-egy nap csak bizonyos, meghatározott időtartamban fogyaszthattak cukrot. 

Ez a viselkedés abban a pillanatban abbamaradt, amikor, ahogyan az emberek is, a nap bármely időszakában ehettek cukrot. 

Mítosz: a túlzott cukorfogyasztás diabéteszhez vezet 

Tény: A cukorbetegség mindkét típusát számos genetikus és környezeti tényező befolyásolja, a cukorfogyasztás közvetlenül és önmagában nem vezet diabéteszhez. 

Amikor cukorbeteg vagy, a szervezeted nem termel elég inzulint. Az inzulin segíti a glükóz felszívódását a véráramba, hogy energiává hasznosuljon a tested számára. 

Az sokkal valószínűbb, hogy kialakul nálad a cukorbetegség, ha túlsúlyos vagy kövér vagy, mert a túl sok zsír inzulinrezisztenciához vezethet. Szóval ha nem is közvetlen, de közvetett hatása van a túlzott cukorfogyasztásnak a betegség kialakulására. 

Mítosz: a mesterséges édesítők jobbak, mint a cukor 

Tény: Némelyik mesterséges édesítő legalább olyan káros a szervezetedre, mint a cukor. Bár ezek kevesebb kalóriát tartalmaznak, mégis a kutatók szerint a diétás üdítők fogyasztói kétszer olyan valószínűséggel híznak el, mint a nem diétás üdítők fogyasztói. 

A szaharin egy kutatás szerint addiktívabb, mint a kokain. Az Amerikai Diabétesz Társaság tanulmánya szerint pedig a diétás üdítők fogyasztói 67 százalékkal nagyobb valószínűséggel lesznek cukorbetegek is. 

Mítosz: a cukor káros a fogakra 

Tény: A lyukas fogakat valójában nem a cukor, hanem a savak okozzák, azzal, hogy szétmarják a fogzománcot. A kekszek és a kenyerek a leginkább veszélyesek. 

Ha valami cukrosat fogyasztasz, a szádban lévő baktériumok is cukrot fogyasztanak. Étkezés után pedig savat ürítenek a szádba. A savak pedig megtámadják a fogzománcot, felbomlasztják a szerkezetét és ez vezet a fog szuvasodásához. 

Mítosz: minden cukrot el kell hagynod a diétádból 

Tény: az élethez cukorra van szükséged. A glükóz fontos a szervezeted számára. Szerencsére szinte lehetetlen is elhagyni minden cukrot az étkezésünkből, hiszen a gyümölcsök, a burgonya és más keményítő tartalmú ételek is magas glükémiás indexszel rendelkeznek és ezeket nagyon nehéz lenne megkerülni. 

Mítosz: végsősoron a cukor a felelős minden egészségügyi problémánkért 

Tény: a cukor önmagában ritkán felelős az elhízásért és a szívbetegségekért. Igen, valóban hozzájárul az elhízáshoz a túlzott cukorfogyasztás. De ne csak a cukrot próbáld meg elhagyni, ha egészséges életet szeretnél élni.

A cukros ételek sok kalóriát is tartalmaznak és általában nehezen emészhetők. Dr Haythe szerint ez ilyen egyszerű: „Ha túl sok kalóriát veszel magadhoz akkor túlsúlyos és beteg leszel”. 

(Fotó: pixabay.com/955169)

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!
Címkék: életmód cukor

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

Határátkelő

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

  • BBC News
  • Telegraph.co.uk
  • the Guardian
  • The Independent
  • MailOnline
  • CNN
  • The New York Times
  • POLITICO
  • The Huffington Post
  • Gawker
  • Vanity Fair
  • New York Post
  • Drudge Report
  • EL PAÍS
  • Chinadaily US Edition
  • elmundo.es
süti beállítások módosítása