Kívül tágasabb

Velence háborúban

2017.07.29. 06:30, Kívül tágasabb , 8 komment

„Júliusban és augusztusban olyan, mintha háború lenne.” Nem akárki mondta ezt, hanem az olasz város turizmusért felelős vezetője. Aki járt már ilyenkor Velencében, az tudja, Paola Marnak igaza van. A megoldás pedig egyelőre nagyon távolinak látszik.

cim_200.jpg

Velence történelmi városrészében (tehát a vonzáskörzetet nem számítva) 55 ezer ember lakik. Egyetlen nyári napon júliusban vagy augusztusban 60 ezer ember érkezik a városba.

Ezt azért próbáljuk valahogy megemészteni… naponta több turista érkezik, mint ahányan a városban élnek.

Durva, nem?

Nem csoda, hogy a velenceiek nagy részének nagyon elege van az egészből, csak éppen nagyon nehéz bármit is tenni, amivel visszafoghatnák ezt az őrületes tömeget. De erre mindjárt visszatérünk.

hajorol.jpg

A legnagyobb problémát a közhiedelemmel ellentétben nem is a hatalmas tengerjáró hajók jelentik, noha róluk is rengeteg ember ömlik a városba, és még csak nem is a szervezett utasok – mondta az Independent brit lapnak Paola Mar.

Unatkozol? Irány Velence! 

Hogy akkor kik? Azok, akik a környékről érkeznek egynapos kiruccanásra. 

„Két órányira vagyunk Trieszttől, egy órára a Garda-tótól, 90 percre Cortinától, két órányira Riminitől. Ez a gond” – tette hozzá Velence turizmusért felelős vezetője. 

Amikor ugyanis elromlik az idő, az Adriai-tengernél nyaralók összepakolnak, beülnek az autóba és elugranak megnézni Velencét. Amikor már pár napja a tengerparton heverésznek, a változatosság kedvéért összepakolnak és elugranak megnézni Velencét. Ha kicsit másra vágynak, összepakolnak és elugranak megnézni Velencét. 

És nem költenek szinte egyetlen eurót sem. 

„Az a gond, hogy Velencére úgy tekintenek, mintha tengerpart lenne. Hozzák magukkal az előre csomagolt ételt, aztán a lépcsőkön vagy a csatornák szélére ülve, esetleg a Szent Márk téren elfogyasztják. Vásárolni pedig nem vásárolnak semmit” – folytatta Paola Mar. 

A vendégek gyakran fürdőruhában érkeznek, mert éppen csak felugrottak a strandon egy hajóra, ami egyenesen Velence közepén teszi ki őket.

rialto_allo.jpg

Mit lehet tenni? 

A kérdés most már az, mit tehet a velencei önkormányzat a helyzet normalizálása érdekében. Javaslat persze annyi van, hogy turistát lehetne vele rekeszteni: hallottunk már a Velencébe irányuló turistautak különadójáról, belépőjegyről (!) – de mindegyikkel van valami probléma. 

Az egyik például az, hogy az Európai Unió törvényei szerint nem lehet pénzt kérni azért, hogy valaki bemehessen egy városba. Mi több, az idegenforgalmi adón sem emelhetnek, mert az egész Olaszországban egységes, és nem lehet tőle eltérni.

rialto.jpg

Tervek azért vannak. Az egyik ilyen a Szent Márk tér lezárása, oda csak belépőjeggyel lehetne belépni. A hír májusban bejárta a világot, ám Paola Mar szerint ez egyelőre nincs napirenden. (Ami nem jelenti azt, hogy hamarosan nem kerülhet fel – tesszük gyorsan hozzá.) 

A B-terv egyelőre a turisták megnevelésére irányuló kampány – azt próbálnák elérni, hogy a Velencébe özönlő látogatók kulturáltan viselkedjenek, például ne fürödjenek a csatornákban, ne árasszák el „szerelemlakatokkal” a hidakat, ne piknikeljenek nyilvános helyeken, az utca jobb oldalát használják, és ne álldogáljanak a hidakon. 

Talán nem túlzás, ha azt állítjuk: Velence vesztésre áll.

Velencéről olvashatsz érdekes posztot az Utazás Európába blogon is!

gran_canal.jpg

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!
Címkék: Olaszország Velence

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

Határátkelő

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

  • BBC News
  • Telegraph.co.uk
  • the Guardian
  • The Independent
  • MailOnline
  • CNN
  • The New York Times
  • POLITICO
  • The Huffington Post
  • Gawker
  • Vanity Fair
  • New York Post
  • Drudge Report
  • EL PAÍS
  • Chinadaily US Edition
  • elmundo.es
süti beállítások módosítása