Kívül tágasabb

Bill Gates hét megvalósult jóslata

2017.07.12. 06:30, Kívül tágasabb , 36 komment

Az „ősidőkben” (ez esetünkben 1999-et jelenti) a Microsoft alapítója írt egy könyvet, amiben egyebek mellett lefestette, milyennek látja a jövőt. Miközben nyilván sok olyan jóslata volt, ami nem vált be, most lássunk hét olyat, ami gyakorlatilag megvalósult.

bill_gates_2.jpg

Csupán emlékeztetőül: ez jórészt még a betárcsázós internet korszaka, ekkor jelentek meg az első Blackberryk, és indult a Napster, ekkor volt sláger Britney Spears Baby One more Time című örökbecsűje, és aratott Lou Bega a Mambo No 5-val. Ja, és öt évvel a Facebook előtt vagyunk. 

Hogyan látta ekkor a jövőt Bill Gates?

1. Az okostelefon

Azt jósolta, hogy az emberek kis eszközöket hordanak majd magukkal, ami lehetővé teszi számukra, hogy folyamatosan kommunikáljanak egymással, kövessék a híreket, vásároljanak, vagy bármi mást megtegyenek, amire kedvük szottyan.

2. Közösségi oldalak

Bill Gates úgy vélte, olyan privát weboldalak lesznek, amelyeken keresztül kapcsolatot tarthatunk, beszélhetünk majd a barátainkkal, családunkkal. Ez nagyjából a közösségi média öt évvel a Facebook előtt.

3. Vásárlás

A Microsoft alapítója úgy gondolta, lesznek olyan szolgáltatások, amelyek képesek lesznek összehasonlítani a termékek árait, mi több, mivel követik majd a vásárlásainkat, ajánlatokat is tesznek.

4. Közösségi oldalak érdeklődés szerint

Bill Gates úgy gondolta, lesznek olyan közösségi oldalak, melyek az érdeklődés, és nem a lakóhely alapján szerveződnek. Ma ilyen például a Reddit.

5. Összehangolt kütyük

Bill Gates 1999-ben úgy látta, lesz egy rendszer, ami az összes kütyünket összehangolja, és ez sokat segíthet nekünk szükség esetén. Például megmondjuk, mit szeretnénk enni, és amikor a boltban vagyunk, a rendszer megmondja, mit kell vásárolnunk. Nagyjából így működik ma például az Amazon Echo rendszere.

6. Projektmenedzsment

Bill Gates úgy gondolta, lesznek olyan helyzetek, amikor a munkaadók egy-egy feladatra a neten kereshetik meg a megfelelő embert. EZ tulajdonképpen megvalósult, rengeteg példa van rá.

7. Online munkakeresés 

Erre nem is nagyon kell mit mondani, ma már szinte kizárólag a neten keresünk (és kínálunk) munkát.

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!
Címkék: Bill Gates

A bejegyzés trackback címe:

http://kivultagasabb.blog.hu/api/trackback/id/tr9312647023

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Alick 2017.07.12. 14:42:50

Nem túl megdöbbentő és előreláthatatlan jóslatok...

nlght84 2017.07.12. 14:46:11

Ehhez képest a microsoft nagyon lemaradt innovációban (1-2 kivétel azért akad), bevált megoldásokat másol inkább...

Duplaxiii 2017.07.12. 15:37:12

Ez azért elég kellemetlen.
Ősidők, 1999 Gates?????
Az nem korábban volt pár évtizeddel?
De gondolkodjunk, 2000 körül vagyun, van internet, van mobiltelefon.
1) bőven léteztek olyan PDA-k, melyekbe SIM kártyát tehettünk, érintőképernyőkkel, igaz tüskékkel. Tehát csak a fejlődésre utalt.
2) A közösségi oldalak ellentételei a személyes oldalakkal. Mindkettő létezik, csak az ostoba vonul a közösségibe a privát helyett. Értelmezési gond.
3) Létrejött, igaz a profeszinális jött a hétköznapokba, igaz ehhez előbb a webes kereskedelem is kellett.
A 4-es és 5-ös a 3-ashoz hasonlóan látható volt, nagy jóstehetség nem kellett hozzá, hiszen adta magát.
Valójában Gates az internet elterjedését jósolta meg és erre tett rá konkrét példákat, azaz nem azokat jósolta meg, hanem a folyamatot.
6) Ez szerintem a posztoló tudatlansága. A projektmenedzsmentnek semmi köze a munkaerőkereséshez... Az egy feladat idő, erőforrás, költségek szerinti kezelése. A meglévőkkel...
7) Gates itt hibázott! Igen, netes álláskeresés, de nem számolt a marketinggel! Hogy ez nem segíteni fog, hanem korlátozni. Ma egy megbízó - HR - HR - jelenkező sor (az első HR a megbízóé, a másik az ügynökségé) 20% alá ejtette a találati pontosságot. mert a HR-esek valójában nem is ismerik a szakterületeket, ők egy leírt szabályrendszer, egy automatizmus alapján működnek. Ezért van annyi kezelhetetlen álláshirdetés. Ez a HR vonal lényege, már nem kiszolgálnak, hanem ők irányítanak, szopik a cég, szopik az álláskereső.
Gates érthetően nem jósolt, hanem mindenki, aki már abban a korban is ebből élt (és nem egy gamer kölyök volt), az ezeket látta, számolhatott ezekkel.
Gatesnek több évtizedes múltja volt és lényegében döntően irányította is a folyamatokat. Tehát nem jósolt, hanem értelmezte a következő lépéseket.
A HR-es dolgot sem ő hibázta el, az a marketingesek tette és ma a legnagyobb károkozója a munakerőpiacnak.

Duplaxiii 2017.07.12. 15:43:42

@nlght84:
Láthatóan sok közöd nincs a szakmához...
Miben is hibáztak? Sorolnád?
Ja! A mobildolgokat ne! Az nem lemaradás és nem hiba.
A valós munkaalapú szektorban (ami kicsit komolyabb a szórakozási résznél) korábban volt nekik erre megoldásuk, még az Applenél is korábban. De nem az volt a cél, nem arra fejlesztettek, hogy ostoba gyerekek éjszaka sorbaálljanak egy csilivili okostelefonért, amire ezer appot telepítsenek.
Ha azt tekiten mindenhatónak, akkor világ legtöbb vezető cége hibázott, elkésett. A GE is, az IBM is...
Te!
A játékvonalat valamiért nem látom a mobilososknál! Ők ott hibáztak vagy elkéstek?

nlght84 2017.07.12. 16:22:38

@Duplaxiii: Jaj, egy gyengelméjű MS dolgozó is idetalált.
Ehh, na jó gépelek pár sort a kedvedért:

1. Handheld iparág:
Itt hibát hibára halmoztak. Ahhoz képest, hogy először jöttek ki tablettel pl. eléggé a sor végén kullognak. Keress az UWP-re ha nem hallottál róla, jó ötletnek tűnt, öntökönrúgás lett belőle és szégyenteljes kivonulás.
2. Közösségi oldalak: Bill bácsi a 90-es években megálmodta, mégis csillióért kellett megvenniük linkedin-t.
3. Volt egy fasza chatprogramjuk MSN néven. Kb. piacvezető volt. Elbaszták, csillióért meg kellett venni a skype-t.
4. Volt egy piacvezető böngészőjük (IE), a legendás hozzánemértést tanítani lehetne amivel elbaszták az előnyüket.
5. Bill bácsi megálmodta az online vásárlást. Van most már n+1 netes "pénztárca" szolgáltatás, na tippelj mekkora a MS piaci részesedése ebből.
6. Windows Vista: ide csak annyit írok hogy facepalm
7. Microsoft Zune: megpróbálta lemásolni az iPod-ot, katasztrófa lett, beszántották
8. A Nokia telefonos részlegének felvásárlása és tönkretétele
9. Visio: megvették csillióért és alig használja vki
10. Navision: megvették csillióért, hogy majd ezzel odapirítanak az SAP-nek és az Oracle-nek. Fail.

Ide sorolható még: MS windows 10 erőltetett frissítési policy kommunikációja, vagy akár a windows 10 kémkedési gyakorlatát is ide lehetne még venni (amikor a kikapcs gombbal nem tudod kikapcsolni, lol).

Ezek azok amik kapásból eszembe jutottak. A tengernyi bugról nem is beszéltem, amit nem győz javítani hétről-hétre. (Nem csak a régi termékekre gondolok.) Ez a fos cég monopolhelyzetben van az oprendszer piacon és mégis olyan bugokat állít elő, ami a világpolitikára is hatással van. A google a barátod, rengeteg kihagyott lehetőséget, öntökönrúgást találsz.

Denise Hogyisdugják 2017.07.12. 16:58:34

@nlght84: nem akarom védeni az ms dolgozóit, nem is igazán érdemlik meg :-)
1. a többi cég sem csinált mindenből aranyat, amihez nyúlt, ez szükségszerű
2. valamit elméletben megálmodni és valamit a gyakorlatba átültetni nem igazán ugyanaz. kérdezz meg egy fizikust és egy mérnököt :-)
3. lehet, hogy az ms fail-t halmozott fail-re, de mégis övék a világ piacvezető oprendszere, irodai programcsomagjuk iparági szabvánnyá vált, a konzoljaik a későbbi indulás ellenére pariban vannak a sony és a nintendo eszközeivel.
4. csak halkan jegyzem meg, kissé off is: hasonlítsuk már össze a gátas-family filantróp tevékenységét mondjuk az apple által alkalmazott gyártási és marketing-stratégiával (mert ugye szegény jobs-ot már nem bántanám).

trhd 2017.07.12. 17:08:09

Szerintem ez az egyedüli és leghíresebb jóslata:

.... 640KB memória mindenkinek elég kell hogy legyen ....

$pi$ 2017.07.12. 17:15:48

"Azt jósolta, hogy az emberek kis eszközöket hordanak majd magukkal, ami lehetővé teszi számukra, hogy folyamatosan kommunikáljanak egymással,"

Ezt a start trek már valamikor a hatvanas években megjósolta. Elég triviális, tekintve, hogy szerettek volna egyre kisebb adó-vevőt csinálni.

zokogjatok 2017.07.12. 17:26:17

Aszittem erről lesz szó:

www.dailymail.co.uk/news/article-4665198/Bill-Gates-warns-open-door-migration-overwhelm-Europe.html

"Bill Gates warns that Germany's open door policy to migrants will overwhelm Europe"

zokogjatok 2017.07.12. 17:27:12

@nlght84: "A google a barátod, rengeteg kihagyott lehetőséget, öntökönrúgást találsz. "

Majd megosztom ezeket a google pluszon.

griiischdoov 2017.07.12. 17:37:17

Még jó, hogy minden pontban le volt írva, ki gondolta úgy, hogy..... Máskülönben azt hinném nem is Bill Gates jóslatait olvasom.

Macropus Rufus 2017.07.12. 17:40:11

@nlght84: nem arról szólt a cikk, hogy mit álmodott meg és ebből mit valósított meg az MS.
Hanem, hogy milyennek látta a jövőt 1999-ben és ebből mi valósult meg. Nem ugyan az.

Macropus Rufus 2017.07.12. 17:45:45

@trhd: őszintén. Jobban jártunk volna ha ez a tézis a mai napig megmaradt. A programozók rá lennének kényszerítve a hatékony és tömör kódok írására.
De jelenleg a tézis: tök mindegy mit írsz, úgy is van rá hely bőven. Ergo: lassú szar kódok készülnek, mert amit meg lehetne oldani 10Mb-ból azt most 100-ból oldják meg.

bgp 2017.07.12. 17:49:33

@Macropus Rufus: A hozzászólás szólt erről. A 2 összefügg, de nehogy már a hozzászólásnak equivalensnek kelljen lennie a poszttal. A hozzászólás azt akarja mondani, hogy ahhoz képest mekkora látnok volt, elég lúzer.

na4 2017.07.12. 18:48:01

És Bill elnézően mosolyog - haha kommentelők :-)))

vigyorix 2017.07.12. 19:36:54

@bgp: Szeretnék akkora lúzer lenni mint Gates...

Macropus Rufus 2017.07.12. 19:49:24

@bgp: hát nem is tudom. Akkor ezek szerint a cikk szól A-ról a komment meg B-ről. Csak én érzem, hogy valami nem stimmel? :)
Amúgy meg a világ legnagyobb lúzere pl. Clark. Mert amiket leírt annak a megvalósításához köze sem volt. De még is sok olyan dolgot írt le ami később megvalósult.

udvaros · https://udvar.wordpress.com 2017.07.12. 19:56:50

Bill Gates egykoron tett olyan nyilatkozatot, hogy "az internet nem komoly dolog, nem kell vele foglalkozni", és eredetileg CD-ROM-okkal képzelte el a jövőt - hosszútávon tehát ő sem volt tévedhetetlen.

gyedmaróz 2017.07.12. 20:19:03

Nagy kár, hogy normális oprendszert még csak nem is vizionált.

eßemfaßom meg áll · http://tahobloggerek.blog.hu 2017.07.12. 20:37:00

@trhd: "Szerintem ez az egyedüli és leghíresebb jóslata:

.... 640KB memória mindenkinek elég kell hogy legyen ...."

leghíresebb urbanlegend lesz ez inkább

eßemfaßom meg áll · http://tahobloggerek.blog.hu 2017.07.12. 20:40:46

@udvaros: "Bill Gates egykoron tett olyan nyilatkozatot, hogy "az internet nem komoly dolog, nem kell vele foglalkozni","

Erre valami forrás?

Void Bunkoid 2017.07.12. 20:49:31

@udvaros: az még bőven a kilencvenes évek eleje volt, amikor azegész cédéromosdi bejött, meg a win95, ami ugye a hhhhhihhhetettttlen multimédiás képességeiről volt híres, akkor még nem az internet volt az elsődleges követendő dolog, az informatika istene a multimédia volt, meg a cédék.

Tök vicces amúgy, hogy annak idején (én még emlékszem rá) irdatlan szájtátás ment a cédés-FMVs-hú-de-interaktív dolgokra, hogy ez milyen futurisztikus, pedig mai szemmel nézve 1995 fele annyira sem volt futurisztikus 1985-höz képest, mint ma 2017 2007-hez képest - hiába csak tíz éve volt, azért akkor, ha emlékeztek, még baromi ritka volt a wifiképes hordozható eszköz, sőt, eleve a wifi is ritkaság volt, és max otthonokban használták érdekességként, fészbuk ugyan volt már, de akkor még valóban csak egy bugyuta adatlap volt levelezőfelülettel, és különben is itthon a hazai kistesója, az iwiw volt a király, de még az is csak épp felfutóban volt, mint ahogy az egész közösségi médiázás - akkor a fiatalok az MSNen élték az életüket.

Ja megjegyezném, az iwiw extended keresőfunkciói már 2007-ben oda-vissza agyonverték még a jelenlegi, 2017-es fészbukét is.

udvaros · https://udvar.wordpress.com 2017.07.12. 21:31:23

@eßemfaßom meg áll: a forrás egy közel 30 éves emlékem, amit annak idején papír alapú adathordozón megjelent kiadványban olvastam, amikor az internet még tényleg gyerekcipőben járt. Netscape-nek vagy IE Explorernek még híre-hamva nem volt. Viszont volt X.25, ELLA és Gopher. Tehát nem tudok hivatkozást linkelni, ha ez lenne a kérés.

udvaros · https://udvar.wordpress.com 2017.07.12. 22:08:35

@Void Bunkoid: valamikor ’92 tájékán megvásároltam a Microsoft "Musical Instruments" nevű termékét CD-n. PC-s környezetben ekkor a Windows 3.11 volt az operációs rendszerek netovábbja, vagy aki rühellte az MS-DOS-ra épülő shellt, az Windows NT 3.51-et is használhatott. 33 MHz-es órajelű 486-os CPU-val működő gépemben 8 megabyte RAM foglalt helyet, és roppant elégedett voltam. A világ akkor ismert összes hangszeréről ott volt a tudomány a CD-n. Némelyik hangszert kiválasztva a képek és a leírás mellett még egy-egy zenekari műből is felcsendült néhány taktus, és a képeket megfelelő helyen egérrel bökdösve a hangszer hangjai szóltak. Enciklopédikus tudást halmoztak fel egy nyamvadt CD-n, le voltam nyűgözve. Úgy emlékszem, hogy a win magyar változatán nem futott, de az eredeti angol nyelvűn igen, ami vállalható áldozat volt az élményért.

zokogjatok 2017.07.12. 22:25:02

@Macropus Rufus: "De jelenleg a tézis: tök mindegy mit írsz, úgy is van rá hely bőven. Ergo: lassú szar kódok készülnek, mert amit meg lehetne oldani 10Mb-ból azt most 100-ból oldják meg. "

Viszont mindezt teszik jóval kényelmesebben, gyorsabban, sőt akár kisebb szakértelemmel dolgozó, emiatt olcsóbb emberek. Ha van bőven hely, akkor miért azzal spórolna bárki, miért ne az egyéb jóval korlátozottabb erőforrásokkal, pl. fejlesztés ideje, fejlesztés költsége, satöbbi? Igen, a Mario régen elfért egy megában, de négy évig fejlesztette húsz ember, ma meg összerakja egy kezdő scripter unityben. Jó nem egy mega lesz, hanem száz, de összehasonlíthatatlanul olcsóbban és gyorsabban készül el.

karandash 2017.07.13. 06:30:45

Azt nem tudta megjósolni Bill Gates, hogy a Windows mobiltelefonos üzletága egy fiaskó lesz és az Apple lenyomja őket a picsába? Hogy egy Linux alapú oprendszer fut majd a legtöbb mobilkütyün?

Jól jósolgatott Bill, csak ezekből szinte semmit se valósított meg a Microsoft, ellenben más cégek a fejükre nőttek.

Közösségi oldalak eljövetelét megjósolni nem volt nagy kunszt a Facebook előtt se, ugyanis a faszbúk előtt is volt kismillió ilyen oldal. Pl. myspace. Emlékszik még rá valaki?

Takács Sándor hentes és mészáros (Hatvan) 2017.07.13. 07:53:39

Ha annyiszor kapnék ezer forintot, ahányszor billgeci anyját szidom, mert szar a ringyóz, akkor gazdagabb lennék mint maga billgeci.
És nem, nem vagyok se linuxos se mekes.

eßemfaßom meg áll · http://tahobloggerek.blog.hu 2017.07.13. 09:58:14

@karandash: mondjuk Gates 2000-ig volt az MS vezérigazgatója, sok köze nincs ahhoz, hogy 2007-ben az iphone lenyomta az addig igen népszerű wines okostelefonokat.

Veghetáry János 2017.07.13. 15:05:28

Pedig Gates tényleg hülye hóbortnak tartotta az internetet (fakardozós szerepjátékos hülyegyerekek bulijának) és a MSN-ben, azaz a Microsoft Network-ben látta a jövőt. Erőltették is orrba-szájba évekig.

eßemfaßom meg áll · http://tahobloggerek.blog.hu 2017.07.13. 21:37:28

@Veghetáry János: mert az mert a Microsoft Network az nem internetszolgáltatás volt

ja de.

Veghetáry János 2017.07.13. 23:14:43

@eßemfaßom meg áll: A Microsoft Network NEM internetszolgáltatás volt, csak később simult bele. Az MSN egy TCP/IP alapú zárt hálózat lett volna a tervek szerint a windowsos masinák között.

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Utolsó kommentek

 • dukeekud: "vásárlók összezavarása" Es pont ezert idonkent at is rendezik az uzleteket, hogy ne lehessen rutinbol fel perc alatt osszekapkodni a dolgokat. (2017.10.22. 00:43) A szupermarketek tíz trükkje
 • commentes nikk: @commentes nikk: bazmeg, most látom, hogy azért, mert ez egy februári poszt (legalább a memóriám rendben van). A blogszerkesztő bestohlozott, vagy mi a picsa van már? (2017.10.22. 00:25) A szupermarketek tíz trükkje
 • commentes nikk: A kurva életbe tényleg, ez a szar lista már vagy tízszer volt csak idén főoldalas különböző blogokban, szerintem ez is leadott már valami hasonlót, miért kell kamukontenttel kitömni a blogketrecet? (2017.10.22. 00:24) A szupermarketek tíz trükkje
 • sanyikám: @FredPiszkos: Nem jól látod, mert értem. Jó szurkolást! :) (2017.10.21. 17:42) Egy bizarr város
 • FredPiszkos: @Kovacs Nocraft Jozsefne: Amelyiket szeretnéd, rád bízom. (2017.10.20. 11:42) Egy bizarr város
 • Utolsó 20

Innen szemezgetünk

 • BBC News
 • Telegraph.co.uk
 • the Guardian
 • The Independent
 • MailOnline
 • CNN
 • The New York Times
 • POLITICO
 • The Huffington Post
 • Gawker
 • Vanity Fair
 • New York Post
 • Drudge Report
 • EL PAÍS
 • Chinadaily US Edition
 • elmundo.es