Kívül tágasabb

A korosztályok csatája az új osztályharc

2017.05.11. 06:30, Kívül tágasabb , 10 komment

Aligha lehet kérdéses, hogy alapjaiban változik meg a politikai világa körülöttünk, tűnnek el a hagyományos jobb- és baloldal jelentette értékek, amiket valami egészen más vált fel.

jeremy_corbyn_valasztasi_plakat.jpg

Miközben Franciaországban kis leegyszerűsítéssel a szorosabb uniós együttműködés (Emmanuel Macron) és a bezárkózás (Marine Le Pen) csapott össze egymással az elnökválasztáson, addig az Egyesült Királyságban kicsit más a helyzet. 

A Brexit-tárgyalások előtt álló szigetországban Theresa May konzervatív miniszterelnök júniusra rendkívüli választást írt ki, nyilván abból kiindulva, hogy komoly többséget szerez majd legfőbb riválisával, a baloldali Munkáspárttal szemben. 

A felmérések azt mutatják, hogy ebben alighanem igaza is van (bár a politikában sem tanácsos előre inni a medve bőrére), azonban nagyon sok múlik azon, hogy a Munkáspárt mennyire lesz képes megszólítani a fiatalokat. 

Törésvonal 

Egy friss elemzés szerint ugyanis Nagy-Britanniában egyre kevésbé az osztálykülönbségek határozzák meg, ki hova szavaz (hagyományosan ugye a munkásosztály szavazott balra, a közép- és felsőréteg pedig inkább a toryk felé hajlott), hanem az életkor. 

Olyannyira, hogy már a tavalyi Brexit-népszavazáson is ez volt a fő törésvonal, a 49 év alattiak túlnyomó többsége a maradás mellett voksolt, míg az idősebbek a kilépést pártolták. 

Az egyik legnagyobb brit közvéleménykutató, a YouGov szerint minél fiatalabb valaki, annál nagyobb valószínűséggel baloldali szavazó, és ahogyan öregszik tízévente 8 százalékponttal nagyobb valószínűséggel szavaz a konzervatívokra. 

Egy „apró” probléma 

Más kérdés (visszatérve a brit belpolitikára), hogy a fiatalok nem nagyon mennek el szavazni, ami a Munkáspárt komoly pechje (vagy bénasága, hogy nem tudja őket megszólítani, mindenki válassza ki a neki megfelelő narratívát). 

A legutóbbi parlamenti választáson, 2015-ben a 18-25 évesek 43 százaléka szavazott a Munkáspártra, az idei voksolásra regisztráltak 55 százaléka állítja ugyanezt, és 69 százalék kedveli az egyébként meglehetősen ellentmondásos megítélésű Jeremy Corbyn pártelnököt (mármint a fiatalok közül, természetesen). 

A baloldali Guardian szerzője, Alan Firth mindebből azt számolta ki, hogy ha ebből a korosztályból 30 százalékkal többen mennének el szavazni, akkor a Munkáspárt legyőzhetné a kormányzó konzervatívokat június 8-án. 

Nem mennénk bele a matekba, mert ez Magyarországon annyira aligha érdekes, az már sokkal inkább, hogy mekkora generációs szakadék tátong Nagy-Britanniában a szavazók között. 

Az egyetemisták nem megosztottak 

A diákok és a 40 alattiak között ugyanis érdekes módon a Munkáspárt stabilan megelőzi a konzervatívokat. Egy 13 ezer fő megkérdezésével végzett kutatás szerint ha csak a 18-40 közötti korosztály szavazna, Jeremy Corbyn simán miniszterelnök lenne. 

A 40 év alatti nők esetében különösen nagy Jeremy Corbyn előnye, nem kevesebb, mint 15 százalékpont Theresa May előtt. Ha csak az egyetemistákat nézzük, akkor ott még drasztikusabb az eltérés, talán elég annyi, hogy ha csak ez a réteg járulna az urnákhoz, akkor a Munkáspártnak 553 helye lenne az alsóházban, a konzervatívoknak pedig 43 (nem elírás, negyvenhárom)! 

Persze nem így van, így aztán a legutóbb közvélemény-kutatások szerint a toryk 47 százalékon állnak, ami jelen állás szerint 122 fős többséget jelent(het) nekik a törvényhozásban. 

(Fotó: facebook.com/JeremyCorbynMP)

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

Határátkelő

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

  • BBC News
  • Telegraph.co.uk
  • the Guardian
  • The Independent
  • MailOnline
  • CNN
  • The New York Times
  • POLITICO
  • The Huffington Post
  • Gawker
  • Vanity Fair
  • New York Post
  • Drudge Report
  • EL PAÍS
  • Chinadaily US Edition
  • elmundo.es
süti beállítások módosítása