Kívül tágasabb

A brit uralkodói család különös esete a vezetéknévvel

2017.05.08. 06:30, Kívül tágasabb , 20 komment

Túl azon, hogy a brit uralkodó és családja szinte soha nem használja a vezetéknevét, meglehetősen érdekes története van a név kialakulásának is. Rögtön el is meséljük.

ii_erzsebet_es_fulop_herceg.jpg

Alighanem a legtöbb embernek alaposan el kell gondolkodnia a válaszon, ha megkérdezik tőle, mi is a brit uralkodói család vezetékneve. Már csak azért is, mert a válasz sem teljesen egyértelmű, függ attól is, hogy kiről van szó. 

Ahhoz, hogy megértsük a jelenlegi helyzetet, pontosan 100 évet kell visszaugranunk az időben. Egészen 1917-ig ugyanis a brit uralkodóknak nem volt vezetéknevük, a dinasztiák nevei csak akkor változtak, amikor egyik megszerezte a másiktól a hatalmat. Így volt IV. Eduárd a yorki, VII. Henrik pedig a Tudor-ház feje. 

1917-ben azonban V. György úgy rendelkezett, hogy ő és minden leszármazottja a Windsor nevet viseli. Korábban az uralkodócsalád a Szász-Coburg-Gotha-ház néven volt ismert, ám ez az I. világháborúban érthető okokból nem hangzott túl jól. 

Ezzel azonban nem értünk a történet végére, ugyanis 1960-ban II. Erzsébet és Fülöp herceg úgy döntöttek, megkülönböztetve saját leszármazottaikat a királyi család többi tagjától, felveszik a Mountbatten-Windsor nevet. A helyzet itt kezd bonyolulttá válni

Ezzel a Mountbatten-Windsor a Windsor-ház oldalága lett, az uralkodócsalád hivatalos neve továbbra is Windsor, mivel a Mountbatter-Windsor nevet csak a királyi család azon tagjai viselik, akik nem II. Erzsébet közvetlen leszármazottai. 

Hivatalosan ez úgy hangzik, hogy a vezetéknevet a királyi család azon tagjai viselhetik, akiket nem illet meg a „brit királyi herceg/nő” cím. Tehát például Károly herceg, és Vilmos sem használhatja, ennek ellenére időről időre mégis használják. 

András yorki herceg és Anna brit királyi hercegnő például házassági anyakönyvi kivonatukban egyaránt Mountbatten-Windsor néven szerepelnek, de egyéb esetekben is előfordult már, hogy nem vették olyan komolyan az uralkodói rendeletet. 

Hivatalosan ugyanis a brit uralkodónak és a trón közvetlen várományosainak nincs vezetékneve, viszont vannak helyzetek, amikor hivatalos ügyekben szükség van vezetéknévre. 

A már említett házasságon túl például a közelmúltban, amikor Vilmos pert indított a francia Closer magazin ellen, mert azok lehozták a feleségéről, Katalinról készült topless fotókat, akkor a keresetben a Mountbatten-Windsor nevet adta meg.

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

A bejegyzés trackback címe:

http://kivultagasabb.blog.hu/api/trackback/id/tr6912488701

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Colonel H. Stinkmeaner 2017.05.08. 13:29:44

Beltenyésztett idióta celebek ezek, nem uralkodócsalád. Ezekhez képest a választott elnök Trump egy értelmes és normális ember.

Jozefinista kartács 2017.05.09. 09:14:27

Németek ezek, akárhogy fényezik magukat.

consul 2017.05.09. 09:21:49

A Mountbatten család eredetileg Battenberg volt, azaz ők is német származásúak.

Lady Ann 2017.05.09. 09:57:41

Jaj, nem értem: ha II. Erzsébet felvette a Mountbatten-Windsor nevet, akkor miért azokat hívják Mountbatten-Windsor-nak, akik nem az ő - II .Erzsébet - közvetlen leszármazottai???

guy 2017.05.09. 10:08:56

Elég bonyolult lenne nekik személyit/útlevelet kiállítani ha nem lenne vezetéknevük.

kugi · http://kugi.blog.hu 2017.05.09. 10:26:29

@Lady Ann: Itt én is ellentmondást látok. Úgy tűnik, a posztoló is belekeveredett. (És egy helyen Mountbatter-t írt a Mountbatten helyett.)

William Kidd 2017.05.09. 10:39:03

1. "1960-ban II. Erzsébet és Fülöp herceg úgy döntöttek, megkülönböztetve saját leszármazottaikat a királyi család többi tagjától, felveszik a Mountbatten-Windsor nevet."

2. "Ezzel a Mountbatten-Windsor a Windsor-ház oldalága lett, az uralkodócsalád hivatalos neve továbbra is Windsor, mivel a Mountbatter-Windsor nevet csak a királyi család azon tagjai viselik, akik nem II. Erzsébet közvetlen leszármazottai."

Logikai hiba, elirtad. Helyesen:

"a Mountbatter-Windsor nevet csak a királyi család azon tagjai viselik, akik II. Erzsébet közvetlen leszármazottai."

1 db "nem" minusz.

Animus et spe 2017.05.09. 11:45:51

Nagyon érdekes poszt! Köszi! Szerintem sokaknak nem tiszta a brit uralkodóház eredete.

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2017.05.09. 12:33:34

Ennek azért jobb lett volna alaposabban utánanézni. A dinasztia neve valójában Wettin volt
en.wikipedia.org/wiki/House_of_Wettin
Ebből csináltak Windsort az első világháború alatt.
II. Erzsébet férje, Fülöp herceg származik a Mountbatten családból, így elvben a gyerekeik is Mountbattenek lettek volna, de a népszerűvé vált Windsor nevet nem akarták kikukázni, ezért találták ki a Mountbatten-Windsor nevet, amit természetesen II. Erzsébet (és Fülöp herceg) egyenesági leszármazottai viselnek, de csak a királyi unokák, mondjuk ő:
en.wikipedia.org/wiki/James,_Viscount_Severn
A Mountbatten család még érdekesebb, hisz valójában Fülöp herceg az Oldenburg-házból származik, amely most is Dánia trónján ül, és egy oldalága meghívásos alapon a görög trónra került. A korán elárvult Fülöp herceget viszont anyai nagybátyja, Louis Mountbatten herceg fogadta örökbe, akinek így felvette a nevét. A Mountbattenek a hesseni uralkodóház egyik morganatikus mellékága, és eredetileg Battenbergnek hívták őket, aztán beházasodtak a brit királyi házba (meg a spanyolba meg a svédbe, de az most nem érdekes), és Angliába telepedtek le. Az első világháború idején aztán a németes Battenberg nevet lecserélték az angolt tükörfordításra a Mountbattenre.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.05.09. 12:40:11

Senkit sem érdekel az Angliai Köztársaság elnökének és családjának furcsa hobbija, hogy 20-évent névváltoztatást kérelmeznek.

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2017.05.09. 12:41:13

@MolnarErik: Annyi helyesbítés, h George Mountbatten fogadta örökbe Fülöp herceget, Louis a nagyapja volt.

kvadrillio 2017.05.09. 12:41:33

ez a hülye királykodás már évezredek óta elavult dolog ! a maradi angolok meg még mindig játsszák ez a szerepjátékot ! :O)))))

kvadrillio 2017.05.09. 12:43:38

..a papoktól is ezért jön rám a röhögés !!! :O)))))

Lángharcos 2017.05.09. 14:34:45

@kvadrillio: A királyi család egy nemzeti jelkép, amire büszkék lehetnek. Nekünk mi jutott? A Nemzeti Dohánybolt, a Vak Komondor, és a Kisvasút Amin Senki Sem Utazik.

mpl 2017.05.09. 15:24:29

@Lángharcos:
Nana, és első, avagy hülye viktor?
Azért mert féladag, meg lehet király...dolgozik is rajta rendesen

qwertzu 2017.05.09. 16:21:23

@guy: A királynőnek konkrétan nincs útlevele vagy bármilyen okmánya.

hvg.hu/vilag/20150909_Mit_tehet_meg_II_Erzsebet_amit_alattvaloi

Fortress 2017.05.09. 20:08:38

Vegyük át a dolgot:
I. Jakab angol királynak, aki a Stuartok dinasztiájába tartozott volt egy lánya, Erzsébet, akit V. (Wittelsbach) Frigyes pfalzi választófejedelemhez adtak feleségül. Ebből a frigyből született Pfalzi Zsófia, akit meg Ernő Ágost hannoveri választófejedelem vett feleségül 1658-ban. A pár leszármazottai alkották a Hannover-házat, mely hat uralkodót adott az Egyesült Királyságnak. Ők voltak a "Györgyök" I., II., III., és IV. György, majd IV. Vilmos és I. Viktória.

Itt azonban megszakadt a Hannover-ház, hiszen Viktória férjhez ment egy Albert nevű német főnemeshez, aki a szász-coburg-gotha hercege címet viselte, és aki ennek a német dinasztiának volt a tagja. Vele kezdődött ez az új angol uralkodó ház, mely a szász-coburg-gotha nevet viselte.

Viktóriát VII. Edward követte, majd 1910-ben megkoronázták V. Györgyöt. Ő volt az, aki az első világháború alatt jobbnak látta, ha az angolok fő ellenségének tekintett németektől örökölt családnevét angol névre változtatja. Választása - magántitkára, Arthur Bigge, Lord of Stamfordham javaslatára - azért esett a Windsorra, mert ott feküdt az egyik legősibb brit kastély, azonkívül itt született meg a Magna Carta Libertatum (1215-ben) és III. Edward is (akit nagyra tartanak a britek), illetve itt jött létre a híres térdszalag rend is.

Az újabb változás 1947-ben következett: II. Erzsébet feleségül ment Fülöp herceghez, aki bár az Oldenburg-ház oldalágához tartozott, a Mountbatten nevet vette fel. Ám Erzsébet nem változtatott nevet, megmaradt a Windsor névnél és egyenesági leszármazottainál is ez a vezetéknél maradt érvényben. Egyetlen engedményt tett férje javára: a NEM egyenesági rokonai használhatták a Mountbatten-Windsor családnevet.

br17 2017.05.10. 08:23:29

@qwertzu: Valójában útlevele nincs, de a mai napig is vezet autót, így van autóvezetői jogosítványa, amit még a II.világháború alatt, egy kisegítő gépkocsizó alakulat tagjaként szerzett, jólehet, hogy orvosi vizsgálattal járó, és a korának megfelelően való évenkénti érvényesítésére talán nincs szüksége...

br17 2017.05.10. 08:31:22

@Colonel H. Stinkmeaner: Beltenyészetnek a rokonházasságot nevezzük, ami az angol királyi családra nemigen jellemző.

Amit pedig az amerikai elnök szellemi képességéről írtál, az engem erősen elgondolkoztat a tiédet illetően...

Beer Monster 2017.05.12. 00:19:53

Ez a kép photoshopolt? Vagy ténylegesen sikerült bohócnak felöltöznie?

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

 • BBC News
 • Telegraph.co.uk
 • the Guardian
 • The Independent
 • MailOnline
 • CNN
 • The New York Times
 • POLITICO
 • The Huffington Post
 • Gawker
 • Vanity Fair
 • New York Post
 • Drudge Report
 • EL PAÍS
 • Chinadaily US Edition
 • elmundo.es